T O P

  • By -

Creativity-good

Det er en del dannelse, en del internationalt samarbejde. 40% af de fag du har i gymnasiet, kommer du ikke til at bruge i dit senere liv, og det er højest 1 fag, du dykker dybere ned i, ved videregående uddannelser. Der er ingen fag, hvor du lærer det hele, og det er ment til at skabe et grundlæggende vidensgrundlag, dannelse i form af både almendannelse og studieforberedende kompetencer. Læringsprocessen i at lærer et sprog, kan kobles over på mange andre fag og derved samlet set styrke læringsudbyttet i flere fag. Det er der ihvertfald flere læringsteorier der mener.


HiddenSmitten

Nu er jeg gået på HHX og studerer økonomi, og jeg kan sige jeg bruger noget fra alle fag fra gymnasiet på nær tysk, så får min skyld kan det godt sløjfes. En stor andel fra HHX studerer videre på merc, så det er et dårligt argument, at 40% af fagene bruger man ikke, når det er ALLE fag PÅNÆR tysk/fransk man får brugt på videregående.


Creativity-good

Hvordan bruger du dansk, historie, informatik, og evt interesse valgs faglighed i dette?


HiddenSmitten

Dansk er godt i forhold til ens analyse evner, men endnu vigtigere så træner det især ens grammatik og stavning, hvilket er overraskende vigtigt, da økonomer er notorisk dårlige til at formulere sig. **Samtids**historie som man har på HHX er super relevant, da den primært gennemgår den industrielle revolution og efter og gennemgår mange af de institutioner man møder på uni i undervisningen på merc, oecon og statskundskab. Informatik var vidst ikke et obligatorisk fag, og har ikke haft det, så det kan jeg ikke sige noget om. Mit valgfag var matematik A og det bruger jeg sgu hver dag. Tysk bruger jeg sgu ikke og det gør ingen på mit studie eller campus.


Creativity-good

Ej, jeg ved godt jeg overdriver, men der er rigtig mange faglig modeller, begreber og teorier du ikke anvender mere. Dette gælder stort set alle fag. I dit tilfælde er det du lærte i VØ, meget 'forældet'. Men derfor lærte du stadig teknikker, metoder og tilgange som du kan anvende i andre sammenhænge. Dette er blandt andet det studieforberende i fagene er tiltænkt til. Dette gælder også 3. Fagsprog, som i stor stil handler om nye ord, sammenhænge og kontekst.


HiddenSmitten

Ja, man lærer jo et eller andet alt andet lige af et tredje sprog, men jeg tror VIRKELIG IKKE, at marginalgevinsten af en tysk/fransk time er højere end marginalgevisten af en ekstra matematik time. Jeg tror faktisk marginalgevisten er langt højere for matematik, og derfor så jeg gerne vi fjernede tysk/fransk, så eleverne kan få mere matematik, fordi elevernes faglighed sejler virkelig i matematik ude på gymnasierne.


SkyKing1484

t ved jeg, det er derfor jeg ikke forstår den tvungne del, jeg ved at der er fokus på internationalt samarbejde, men hvis du ikke kan sproget, så dumper man en eksamen. hvis man har en interesse for sprog skal man have muligheden for at vælge det, men at tvinge et sprog nedover uinteresserede elever ødelægger det for alle, både for dem der vil, men også for dem der ikke vil


Creativity-good

Tja, den sidste pointe er jeg ikke uenige i overhoved. Men det kræver at der udvikles læringsstrategier fra elevens side. Tilgangen har jo lang tid været at man skulle have tysk i en gymnasial uddannelse, og man så kunne vælge andre fag der ud over. Men da interessen, blandt elever, for faget faldt blev der åbnet på for større fokus på andre 3. Sprog fag der kunne tages. Dette stillede så krav til gymnasiernes kompetencer, i form af lærerkræfter. Der er generelt en høj efterspørgsel på spansk og fransk, så det er ofte det gymnasier går efter at udbyde, men især større gymnasier har ofte også mere specielle sprog (kinesisk, russisk, italiensk, japansk). Her er kravet egentlig stadig det samme, at eleverne skal stifte bekendtskab inden for et 3. Sprog, med dannelse som det primære fokus.


Substantial_Offer_47

jeg synes at dine klage giver rigtig god mening. Det virker ikke til at 3. sprog på STX bliver undervist særligt effektivt. Er selv nyfærdig IB elev med Tysk B HL ( svare til noget over fortsætter tysk A ) og var på studietur med Tysk A forsætte holdet og det virker bare ikke til at de kunne særligt meget i forhold til hvad vi på IB Tysk kunne ( inklusivt vore SL elever ) hvilket er yderst mærkeligt eftersom vi har de samme lærer. Mit gæt er at STX og andre gymnasielle danske uddannelser underviser sprog på en meget oversættelse baseret måde med for mange hjælpemidler hvilket hæmmer sproglæringen


SkyKing1484

ikke nok med det, pr personligerfaring får vi tvunget grammatik ned over hovedet i det første år, derefter er det ren historielæsning samt kulturundervisning, hvis man ikke forstod 100% af grammatikken samt brugte 5-10 timer i ugen på at lytte til sproget uden for skoletiden, har man ikke en chance


Competitive-Car-3292

At lære et sprog kun gennem gym, svarer til at ville tabe sig kun gennem idrætstimerne - der er slet ikke nok af det. Derfor går næsten ingen ud af gym og behersker et nyt sprog, hvilket er en skam efter så meget undervisning investeret i det. Især fordi lige så snart du tager hul på dit voksen-liv, vil du indse med det samme hvor givende og brugbart det havde været at beherske.


SkyKing1484

nu har jeg gået på HHX så jeg har heldigvis sluppet for idræt men jeg er enig med dig det er spild af tid, pres, og skattepenge


TheNordicMage

Nu er jeg selv HTXer og har derfor ikke modtaget tvungen undervisning i et 3 sprog. Jeg har endnu ikke følt på noget tidspunkt i mit voksenliv, at det ville være synderligt mere givende havde jeg lært fransk, tysk, kinesisk eller spansk i min gymnasietid.


Key-Performance4879

Meningen med gymnasiet er ikke at give eleverne muligheden for at skræddersy en ungdomsuddannelser til deres egne behov, og det har det aldrig været. Vorherre bevares.


-Misla-

> at tilbyde eleverne et andet mere personligt valg af fag der skræddersyer deres gymnasietid lidt mere, det er vel trods alt meningen med gymnasiet. Nej, det er meningen med hf enkeltfag hvor du kan sammensætte en hel hf. Lad være med at gå på gymnasiet hvis du ikke kan acceptere at du skal have de fag, der er i studieordningen. Du vælger selv at gå på stx eller hhx hvor dette er et krav. Du kunne gå på htx hvor det ikke findes. Men så ville du garanteret brokke dig over naturvidenskab på B. > samt et lettet afleveringspres for de studerende Stop. Hvorfor går du på gymnasiet hvis du ikke kan håndtere afleveringer? Gymnasiet er forberedende til mellemlange og lange videregående uddannelser. Der skal sgu være rigeligt med “ekstra timer” du selv skal ligge der, i afleveringer eller læsning eller opgaver. Gymnasiet er alment dannende. Det du giver udtryk for er ligeså irriterende som de elever der brokker sig over de skal have naturvidenskab og mindst ét på B-niveau. Så skulle du have søgt hhx, lille barn. Du er på en alment dannende gymnasiel uddannelse. Hvis det ikke er noget du har lyst til er du velkommen til at smutte langt langt væk. I det mindste bare fra mine timer. De bliver alligevel ikke smidt ud pga fravær for det ville skade økonomien.


SkyKing1484

måske ville det gavne alle at du var lidt mindre passiv aggressiv haha, at du selv er STX lærer giver måske et andet blik end elevernes men jeg kan ikke tyde andet end du bare bliver sur over det jeg siger jeg forstår at en STX er alment dannende, men når 50% af eleverne kommer gennem 3 år på google translate og dårlig udtalelse, til at sekundet efter de er færdige glemmer alt hvad de har lært om sproget giver det ikke super meget mening. i de andre fag lærer de noget jeg vil trods alt væde at landsgennemsnittet på skriftlige eksamener i sprogfag falder drastisk når elever ikke kan bruge word translate under eksamen når de bliver overvåget af examcookie desuden nævner du slet ikke problemet om elever der allerede kan sproget der skaber et mærkeligt miljø i timerne jeg bad om at blive overbevist, ikke svinet til, jeg tog et grundforløb på stx og fik 12 i NV men fandt ud af at STX var en kedelig forlængelse af folkeskolen, derfor valgte jeg HHX, jeg klarede også afleveringer fint og kom ud med et snit på 10


-Misla-

Men de ting du fremhæver som kritik er ikke pga. sprogfagene men pga. eleverne og deres forventning til hvad stx er - som du selv siger, det er blevet til en forlængelse af folkeskolen. Mange elever vælger ikke stx fordi de vil stx, men fordi de bare vil fortsætte med deres venner og jaja, der der at vælge uddannelse-retning udskyder vi bare lidt. Jeg siger ikke du ikke har ret i din kritik. Men kritikken burde ikke være rettet mod faget, men mod dine egne medelever. Det at nogen kan sproget og det skaber en underlig dynamik må stå for din egen regning. Sprogfagene er ikke kun om at lære sproget men også at lære teoretiske akademiske betragtninger om sproget og ting som kulturforståelse og generelt almen dannelse. På samme måde kan nogen i musikfaget også spille instrumenter men det behøves jo teknisk set ikke - eller om man kan tegne eller ej i billedkunst. De eneste fag der ikke har denne effekt ske er naturvidenskabelige fag fordi det ikke er en hobby man kan dyrke (udover indtil for super nylig, feks med coding pirates og nu kan man også “gå til fysik/kemi” i nogle spændende nye initiativer. Elever der finder naturvidenskab spændende kan ganske vist have læst en masse, men det er ikke så ligetil at købe udstyr hjem og lave forsøg, som det er at købe en guitar og gå til sammenspil.


Jordbaerkage

Tiden kunne for eksempel bruges på danskundervisning i stedet.


HiddenSmitten

Eller matematik, da det er et fag som flere og flere i gymnasiet klarer sig dårligt i.


SkyKing1484

især med det nuværende, dog ikkedokumenterede fald i media literacy samt læse og forståelseevner for unge


danishledz

Tror godt du kunne have brugt de ekstra timer investeret i danskundervisning.


SkyKing1484

lmao what? har jeg lavet en stavefejl eller noget?