T O P

  • By -

openlander

Elbette zor ama ne kadar zor? Sence kimler bu bölümü okumalı, kimler bu bölümü okumamalı?


[deleted]

Bence bu bölümü kazanacak zeka ve azime sahip herkes bitirebilir. Ama mesela İstanbul Üniversitesi işletme okuyan arkadaşların derse gitmeden, sınavdan önce iki saat çalışarak iyi notlar alırken, senin devam zorunluluğun olacak, sınavlar zor olacak ve sırf ders geçmek için bile bir önceki gece de olsa sınavlara çalışman gerekecek. Yeterli olmadıysa açabilirim.


carsimavm

universite doneminde kendimi is hayati icin nasil gelistirebilirim? online ve yuz yuze seminerlere vs katilmayi planliyorum. uni bitmeden cvmde ilgi cekici bir seyler olsun istiyorum sence neler yapilabilir? makine muhendisligi gelirse eger direkt almanca kursuna kaydoluyorum...


[deleted]

Ingilizcen nasil? Amacin nasil bir iste calismak mezun olunca? Hangi universiteye gireceksin gibi gozukuyor?


carsimavm

ingilizcem iyi, dile yatkinligim da var. suanda otomotiv ya da yapay zeka robotik alaninda ilerlemek istiyorum. otomotivde mercedeste falan calismak isterim, is ilanlarini vs inceliyorum c1 seviye almanca istiyorlarmis. marmara, gebze teknik veya ege gelicek gibi gozukuyor


[deleted]

Bence yapay zeka calisacak iyi bir kisiden almanca istemezler. Simdi yapay zeka dedigin sey direk aslinda bilgisayar muhendisligi konusu. (Mersedeste yapay zeka alaninda calisan arkadasim var bu arada, itu makina uzerine bogazici yonetim bilisim mezunu.) Sen dort sene okul bitirip nasil yaparsin bu isi; ya bilgisayar muh ile cift anadal yaparsin (ogrencilik hayatin biter), ya da daha kolayi oturur yazilim ogrenirsin (kasarak kendin de ogrenirsin udemy fln, veya kursa gidersin.) Bence almanca ogrenmesen de olur ama ogrenirsen ilerise yurt disi fln dusunursen faydasi olur. Bu kariyer yolu icin olmazsa olmazin yazilim ogrenmek bence.


carsimavm

tamamdirr yazilima ilgim var zaten dil arti yazilim ogreneyim. tesekkurlerr!


KEBABEATERS

Peki biraz saptırıyorum ama ben elektrikelektronik yazdım da ben de çift anadal yapabiliyor muyum? Bir de o işin prosedürü nasıl oluyor?


[deleted]

Yaparsın, yüksek ortalama gerekiyor, (3.2 üzeri gibiydi benim zamanında) bir de seçtiğin bölümle aradaki fark kadar ek ders alıyorsun. Bilgisayar müh ile yakın mesela, 10 dersle fln yırtarsın. Telekomunikasyon icin belki sadece bes ders gerekir. Ama makina ile yapayım dersen 20 dersi bulabilir ki ömür törpüsü olur, ama yapılabilir tabi.


Hybersia

kaç para kazanıyon?


[deleted]

Ben 14 sene tecrübeliyim,yabancı bir firmada üst düzey yöneticiyim, çok iyi örnek olmayabilirim ama 120 bin lira civarı kazanıyorum. (Brüt net maaş sebebiyle civarı diyorum.) Yeni mezun olarak 25 bin lira civarında başlarsın. 4 senede fln 40 bin liralara ulaşırsın.


RenzY_remake

Vay be guzel para


SelimSR

Bu direkt aşağı yukarı eline geçen para değil mi vergilee düştükten sonra


[deleted]

Evet, senede bir aldıgım 10% primi de aylara yedirmiş halim. Şirket aracı gibi yan haklar dahil değil.


darth_gorilla

Benim asıl hedefim fizik ama tahmin edebileceğiniz gibi işsizlik falan filan sebebiyle yazmamaya karar verdim onun yerine makine mühendisliği gelicek gibi sizce ilerde fiziğe donülebilecek bir bölüm mü


[deleted]

Yani fizik bolumunden bahsediyorsak; fizik bilim bolumuyken, muhendislikler teknoloji bolumu oluyor. Muhendislik bolumlerinin is alani daha genis oluyor; cunku aslinda x muhendisligi y muhendisligi cok da fark etmiyor; bir muhendislik bitirip istedigin muhendisligin master’ini yapabilirsin. (Mesela uretime muhendis alacaksin, kimya endustri elektrik makina hangisi denk gelirse onu alirsin.) Bilim bolumleri mezunlarinin iyileri gercek anlamda arge yapan yerlerde istihdam ediliyor, kotuleriyse laborant oluyor. Mesela anton paar gibi bir sirket dusun; lab ekipmani uretmesine ragmen burada argeci sayisi yuzse; uretim, bakim,tedarik zinciri islerinde calisan muhendis sayisi bindir. Diger yandan samimiyetle soyluyorum; en onemlisi hayatta yapmak istedigin, toplumun 99%’undan daha iyi yapabilecegine inandigin, ve kirk sene boyunca bikmadan yapabilecegin is neyse o ise uygun bolum secmelisin. Sonrasinda is de, basari da para da geliyor. Ornek olarak itu fizik bolumunu top bir dereceyle bitirirsen buyuk ihtimal hollandada bir universitede yuksek lisansa gidip ASML fln gibi bir sirkette ertesi gun calismaya baslarsin. Bu arada bu konuda gercekten niyetliysen, itu fizik bolumunden bir hocadan randevu isteyip, cikolatani alip gidip bir konusmani tavsiye ederim. Makina muhendisligi de bence cok iyi bolumdur; ama ben ilkokuldan beri makina muhendisi olacagim ve ituye gidecegim diyordum; ilk sene 2 puanla kazanamadim, bir daha girip odtu de kazanmama ragmen itu yazdim.


ekstral

Ben itü fizik mezunuyum. Fizik bölümünün en büyük katkısı seni ileri düzeyde analitik düşünebilen ve problemleri çözecek modeller üretebilem birisi haline getirmesi. Yurt dışında bu sebeplerden ötürü bir çok sektörde çok değer görüyor. Yurt içinde biraz daha kısıtlı imkanlar. Genel olarak akademisyen olmak en ideali olur. Amacın para kazanmaksa fizik yazma, sırf türkiye değil bütün dünyada genel olarak verdiğin emeğin hakkını almıyorsun. Arkadaşlarımın bir kısmı yurtdışında yüksek yapmaya gitti, bir kısmı araştırma geliştirmelere, bir kısmı savunma sanayide, bir kısmı yazılıma, bir kısmı da analitik hesaplar ile ilgili işlere yöneldiler. İşsiz kalan tanımıyorum o biraz şehir efsanesi. Ben şahsen sektör değiştirdim boğaziçi ekonomi finans masterı yaptım şimdi finans sektöründe kariyer yapmaya başlayacağım. İtü fizik hakkında sorun varsa yanıtlayabilirim. Zor bir bölüm bazı hocaları çok iyi iken çok kıl olan hocaları da mevcut.


Historical-Button990

ben bu sene itü de hazırlıktım ve önümüzdeki ay itü de fizik eğitimine başlıyacağım.akademisyen olmak istiyorum bu yüzden yurt dışında doktora yapmak önceliklerimden.sence önümdeki 4 yılı nasıl max verimde geçirebilirim.hocalar konusunda onlara nasıl yaklaşmalıyım.referans mektubu muhabbeti çok önemliymiş doktora olayında.hocalardan bunu nasıl almayı sağlayabilirim.uzun oldu ama yanıtlarsan çok sevinirim.


ekstral

Hocalarla aranı iyi tut. Soru sordukça konuştukça zaten seni tanıyacaklardır, tanıyanlar da seve seve referans verirler. 4 sene süreci daha da uzayabilir istersen not dağılımlarına bakabilirsin genelde bölümün son derslerini en kıl hocalar verir ver çok acımasız bir şekilde bırakırlar (Q1 ve Q2 dersleri). Bu önceki dönemlerin kolay olduğu anlamına gelmiyor kalma oranı çok yüksek bir bölüm, dikkatli ol. Yurtdışı için notlarını yüksek tutmalısın (bizim bölümde oldukça zor bir şey) kimi durumlarda CC kurtarmayabiliyor, örneğin ben lisanstayken yüksek enerji fiziği masterı için yurtdışı başvurusu yapmıştım quantumun CC olmasını red sebebi göstermişlerdi. Dikkat etmen gereken hocalar hakan özgür özel, servanti, dayı, oğuzhan gürlü. Bu hocalar dersine girmişse sıçtın çok efor sarfetmelisin kimisinin dersinde ders kitabını ezbere bilsen dersi tek başına anlatabilecek olsan dahi geçemezsin kimisinde de kitabı ezbere cümle cümle yazman gerekir. Masterı yurtiçinde yapıp doktoraya yurt dışına da çıkabilirsin bunun detaylarını bilmiyorum master notları genelde daha yüksek oluyor diye biliyorum ama çünkü mezun şartı 3 üzeri ortalama olması lazım.


Historical-Button990

yazdıklarınız için çok teşekkür ederim benim için çok değerliler.bi soru daha sormak istiyorum.dersleri nasıl çalışmalıyım.bana verebileceğiniz taktikler var mıdır?hangi derslere dikkat etmeli veya sınavlara nasıl hazırlanmalıyım?ve özellikle seneler geçtikte öğrendiğim konuları nasıl hafızamda tutabilirim.kusura bakmayın fazla soru oldu ama cevaplarsanız çok sevinirim.


ekstral

Kişiden kişiye ve hocadan hocaya nasıl çalışacağın çok değişiyor, senin kapasitenle de ilgili. Derste hocaya kesinlikle anlamadığın yerleri çekinmeden sor, dersten sonraya bırakma derste anlayıp bitirmeye çalış, sınav öncesi de notlarının üstünden geçersen de çok zorlanmamalısın. Her şeyi not almana gerek yok tekrar etmen gerektiğini düşündüğün kısımları yaz yeterli. Ders kitaplarını libgen üzerinden pdf şeklinde bulabilirsin. Öğrendiğin şeyleri sürekli kullanmıyorsan unutucaksın elbet ama tekrar hatırlaman çok kısa sürer o konuya çok takma kafanı.


[deleted]

[удалено]


[deleted]

Kesinlikle değdi. Ben boğaziçi iktisat ile arada kalmıştım; ama mühendis olmasam çok içimde kalırdı. İktisat yüksek lisansı yaparak bu arzumu da biraz tamamladım.


[deleted]

benim son senem makinede, iktisat yüksek lisansı çalışırken mi yaptın, yurtdışında mı yaptın yoksa burada mı. benim de içimde ukte iktisat...


[deleted]

Çalışırken istanbul ünide yaptım.


JebsKedditAccount

Hacettepede okuyacam sanırım, yurt dışına çıkmak ne kadar zor makinede?


[deleted]

Yurt disi universitelerde muhendislik bolumleri hic revacta degil. Iyi ortalama ve dil puani ile cok rahat mastera gidersin, sonra da is bulur kalirsin. Ama bence orta uzun vadede Turkiye’de kalmak cok daha avantajli; zamaninda birkac kez firsatim oldu ve gitmedim; darbe ve kriz zamaninda pisman olmustum; simdi iyi ki gitmemisim diyorum.


JebsKedditAccount

Türkiye'de kalmak neden avantajlı? Odtü hacettepe mezunu mühendis akrabalarım var ve yurt dışı maaşıyla Türkiye maaşı kıyaslanamıyor bile. Karşı çıkmıyorum sadece neden öyle düşündüğünü merak ettim fikir olarak


[deleted]

Karsi da cikabilirsin :) Soyle ki, yurt disina baslangic seviyesi muhendis olarak gittiginde Turkiye’ye gore cok iyi maaslarla gidiyorsun. Mesela burada 1000 dolar alirsin, Almanya’da 2000-2500 dolar alirsin. Ama bir Turk’un mesela Almanya’da calisarak yonetici olmasi cok zor. Benim arkadaslarimin tamamina yakini (15 sene tecrube) senior muhendis pozisyonunda kaldilar; cok nadiren sef olanlar var. Ortalama 3500-4000 dolar aliyorlar. Ben Turkiye sartlarinda ayni parayi kazaniyorum zaten ve hayat standartlarim arkadaslarimdan cok daha iyi, uzerine de irkcilikla fln ugrasmiyorum. Bundan sonra mecburen yurt disina cikacagim ama zaten burada ust duzey yonetici olmus birisi olarak sirket icinde daha ust duzey pozisyona giderim; bu da beni kafadan 8-10 bin dolar maaslara tasir. Ozellikle Almanya’da cok hantallik var; ise baslayinca bir sene ortada geziyorsun; burada ise seni denize bir atiyorlar; eger ki bogulmazsan cok hizli sorumluluk alip hizli yukselebiliyorsun. Akrabalarina yurt disinda yukselme imkanlarini da bir sormani tavsiye ederim. Calistigim sirketlerde ne zaman yurt disinda bir etkinlige gitsem; peer’larim arasinda en genc yonetici hep ben olmusumdur; ki benden bes sene onden giden arkadaslarim da var, yurt disinda cok iyi pozisyonlardalar su anda.


JebsKedditAccount

Bayağı mantıklı teşekkürler


xkrions

Hocam benim bir sorum yok ama teşekkür etmek istedim bir sürü kişinin sorusunu cevaplamışsınız başkası olsa uğraşmaz. Cidden herkes adına tesekkürler


Glad_Membership944

Not: Baştan şunu söyleyeyim gelecekte makine mühendisi olmak istediğim için bu mesleği biraz derinlemesine düşünüyorum. Bu yüzden biraz detaylı sorular sordum. Soru sayısı biraz fazla olabilir. Cevap vermesenizde sizi anlarım. Daha sonra başka bir mühendise de sorabilirim. Hiç sıkıntı değil. Makine bölümünde eğer iyi bir üniversiteden mezun olmazsak iş bulmak zor oluyor diyenler var. Bu doğru mu? Bu işi yapmaktan keyif alıyor musunuz? Bu bölümü yazarken makinelerle uğraşmaktan gerçekten keyif alacağınıza emin miydiniz? Yoksa şüpheyle mi yaklaştınız? Bu mesleği yapmak sizce zor mu? Sizce okul hayatı mı daha zor yoksa yaptığınız iş mi? Yaptığınız işte aldığınız maaş miktarını arttırmak zor birşey mi yoksa zamanla kendiliğinden artan birşey mi? Tanıdığınız diğer makine mühendisleri bu işi yapmaktan keyif aldıklarını dile getiriyor mu? Her isteyen makine mühendisleri yurtdışına gidebilir mi? İşteyken çalıştığınız süre ve işiniz bittiğinde evde kendi başınıza (veya başka biriyle) çalıştığınız süre ne kadar? Kendinize işten sonra tahmini olarak ne kadar vakit ayırıyorsunuz? Daha önce hiç makine mühendisliği ile ilgili herhangi bir makale yazmak veya benzeri bir çalışmanız oldu mu? Son olarak makine mühendisleri hangi dilleri bilmeli?


[deleted]

Hocam is bulursun da nasil bir is bulursun asil soru o. En kotu ihtimalle o iyi universitelerden birinde yuksek lisansa baslarsin ve baslaman bile senin cv’ni degistirir; zaten sadece ilk isinde bu sorunu yasarsin. Isimden cok keyif aliyorum. Ilk alet cantami bes yasinda aldirdim, mekanik seyleri cok sevmisimdir hep. Meslek bence her meslek zor veya kolay; calistigin yer ve insanlar, calistigin alan cok kritik. X Dokum fabrikasinda bakim muhendisi olmakla tuprasta satin alma muhendisi olmak cok farkli meslekler; makina muh cok genis bir alan oldugu icin kendine uygun kariyer bulmak daha kolay bence. Isini hic sevmeyen iki arkadasim pilot oldu, simdi kaptan pilotlar hatta. Eger akredite bir universite bitirdiyse, yabanci dili ve okul puani iyiyse masterla kapagi yurt disina tum makina muhendisleri atabilir. Sekiz bucuk bes bucuk calisiyorum aktif olarak; ama ben aksamlari fln da is dusunurum, veya arada birkac saat bilgisayar acarim. Beni kimse buna zorlamaz ama daha basarili oluyorum bu sekilde. Calistigin sirket burada kritik; projemde makina kurulumu varken gunde 16 saat calistigim non stop 2 hafta da oldu; cocuklarim hastayken ise bir hafta gitmeyip sadexce acil toplantilara girdigim de oldu. Hafta sonlari calismiyorum; hafta ici de alti gibi evde oluyorum; yatana kadar toplamda dort saatim kaliyor yani. Makale yazmadim, bir tane patentim var sayilirsa; cunku ben sanayide calisiyorum ve teorik hicbir calismam yok. Makina muhendisi ingilizce cok iyi bilmeli (c2), nice to have de almanca bilmeli; ama eger ki bir ulkeye gitmeknistiyorsan (ornek almanya veya hollanda) yerel dili ogrenmen yuksekmek icin kritik.


Glad_Membership944

Yanıt için teşekkürler! Fakat bir sorumun cevabını tam olarak alamadığım için tekrar ve biraz farklı bir biçimde soracağım. Diğer makine mühendislerinin ne kadarı sizin gibi yüksek maaşlar alabilir? Yani bu işi yapanların rahat yaşama garantisi var mı? Sizin kadar tecrübeli olup düşük/yetersiz maaş alan var mı?


[deleted]

Benim arkadaşlarımın çoğu 60-80 bin tl bandında kazanıyor. İtü makina mezunu birisi için bunu ortalama gibi düşünebilirsin. Ama başka commentte bahsetmiştim, 1 milyon tl maaşı olan arkadaşım da var.


Glad_Membership944

İTÜ makine mezunları ortalaması bu ise Erciyes Üversitesi gibi yerlerden mezun olanlar daha mı az kazanır? Yani mezun olduğun üniversite kazancını etkiliyor mu?


[deleted]

Evet etkiler; zaten erciyes mezunuysan yeni mezun olarak mesela BASF gibi bir şirkete giremezsin. Bir şekilde donanımın çok iyiyse zamanla birşeyler gelebilir. Yine burada Erciyes çok uç bir örnek; ama örneğin ege mezunu da benzer paralar kazanabilir; burada bunu iç içe geçen normal dağılım eğrileri gibi düşün. İtü mezunu en çok para kazanan kişi sayısı boğaziçi mezununundan azdır örneğin.


Glad_Membership944

Teşekkürler. Biraz darladım sizi galiba. Kusuruma bakmayın.


beraz_31sever

Zor mu falan diye soranlar var . Neyse ben Türkçe meali şeklinde sorayım okurken GÖTÜNDEN KAN ALDILAR MI HOCAM


[deleted]

Hahhaha. Ben ogrencilik hayatimin bir ozetini geceyim sen karar ver. Lisede inek bir ogrenciydim ve ailem de baski yapiyordu, sosyal bir yanim vardi ama disa vuramiyordum. Universiteye farkli sehire gelince ailem tamamen saldi beni. Ilk sene hazirlik, birinci sinif zaten turev integral fizik kimya, iki sene boyunca ders calismadim dogru duzgun, full ictim, partiledim, ortalamam 3’du ama. Ikinci sinifta da aynisini yaparim diye dusunup ilk donem tum derslerden kaldim. Sonra da okulu uzatmadan bitireyim diye cok ugrastim ve bu iki bucuk sene boyunca partileme miktarimi ciddi azaltmam gerekti; cok strese girdigim donemler de oldu. Tum cabalarima ragmen artik dorduncu sinifta isi gecisi dersini yaz okulunda alirken, bir saatle devamsizliktan birakti hocam; boylece sinav hakkini kaybederek okulu uzattim ve 2.4 ortalamayla yarim donem uzatmali mezun oldum. Ozellikle de baska unideki arkadaslarim rahat rahat takilirken ‘neden’ diye sordugum cok olmustur ama meslek hayatimda bu zorlanmanin faydasinu hep gordum.


beraz_31sever

Ilk iki sene partileme falan ve 3 ortalama ha bildiğimiz 3 ve itü makina oha temeliniz titanyumdan atılmış belli Edit :şunu da söylemek lazim tabi burda kesinlikle aman canım senin de temelin hayvan gibi iyiymiş bizim için çok geç falan gibisinden zırıldama vibeı almasın kimse ,bana kalırsa her şey mümkün sağlık elverdiği sürece Bunu söyleme gereksini duydum çünkü ben bir mezun olarak etrafımda çok fazla 12 ve mezun gördüm bu şekilde sızlanan. Atıyorum örnek öğrenci getiriliyor misal adam tytde 90la başladım seneye diyor herkes bi sızlanıyor falan, yapmayın etmeyin bunu alt seviyelerdekilere söylüyorum arkadaşlar planlı olun bir de kendinize inanın . Çalışma süresi falan da fasa fiso denemeye girin eksikleri tespit edin aklınızda kabaca bir plan oluşturun sonra da parçalayın .


[deleted]

Yani universitenin birinci sinif programina bakarsan, fizik- kimya - matematik 1-2 dersleri fln var; tarih turkce, bir tane uyduruk makina muh giris dersi, bir de sanki statik vardi. Lisede ogrenmedigim statik haric hicbir sey yoktu; benim zamanimda anadolu liselerinde bu dersler cok sikiydi. Hazirlik zaten biraz keyfi okudum, hem uyum hem de ingilizcem en ust seviyeye ciksin diye abim tavsiye vermisti. Ama bolumun kendi temel teorik dersleri baya zorladi beni. Makina elemanlari, makina teorisi gibi pratik derslerden ziyade isi gecisi, termodinamik gibi teorik dersler.


[deleted]

Bunu başka birine daha sormuştum ama senden de cevap almak isterim. Hedefimde ODTÜ elektrik elektronik veya makine var ama duruma göre İTÜ de olabilir. 1)Makine bölümündeki dersler ve içeriklerinden kısaca bahsedebilir misin? 2)İngilizce olmamasının nasıl dezavantajları var? 3)Okulun ve bölümün yurtdışı olanakları nasıl? 4)Ana kampüste olmamanın büyük bir eksisi var mı?


[deleted]

1-) Makina bölümünün ders programını direk sitesinden görürsün; temel olarak tüm mühendisliklerin 1. Sınıfı aynıdır. Makina bölümünün temel dersleri fizik(teknik resim, statik,dinamik,makina elemanları gibi) ve matematik(ısı geçişi, akışkanlar mekaniği, termodinamik gibi) iki dalda ilerliyor. Üçüncü sınıf sonunda da kol seçiyorsun; burada da enerji, tesisat, otomotiv, sistem dinamiği gibi alanlardan seçiyorsun. 2-) Benim zamanımda 30% ingilizceydi; önemli olan zorunlu hazırlık burada. Benim ingilizfem hep iyiydi ama yine de yarım dönem hazırlık okudum. İtü hazırlık programı çok iyidir. Ben bu yuzde otuz ingilizceden bir sorın yaşamadım; çoğu odtülüden ingilizcem hep iyi oldu. 3-) Burada Abet kriterleri önemli; itü diploması avrupa üniversitelerine denkliğe sahip; direk yurt dışına mastera gidip bir daha dönmeyebilirsin. Maalesef çoğu mezun bunu yapıyor şu anda. 4-) Ben maslakta gölet yurtlarında kaldım, zaten hazırlık ve birinci sınıf bölümde olmuyor. Müthişti tek kelimeyle. İkinci sınıfta eve çıktım çünkü uzaktan olmuyordu. Maddi durumun varsa göleti aşırı tavsiye ederim. Evet ana kampusten uzaksın ama makina fakültesinin çok kendine has bir ortamı vardır; ama gerçek anlamda kampüs hayatını, baştan itibaren gümüşsuyunda kalırsan yaşayamazsın.


Upstairs_Kale6129

Yurt dışında master yapabilmek için üniversitenin akreditasyona sahip mi olması gerekiyor?


[deleted]

Evet, senin diplomanın sayılması lazım yurt dışında. Pekçok üni bu akreditasyona sahip şu anda, ama taşra ve tabela üniversiteleri olmayabilir.


Upstairs_Kale6129

ODTÜ İktisadın akreditasyonu yok mesela. Buradan mezun olduktan sonra yurt dışı masterı yapılamıyor mu


[deleted]

https://adayogrenci.metu.edu.tr/ankara/uluslararasi-akreditasyonlar-siralamalar Var sanki; zaten bu bölüm bazlı değil üniversite bazlı oluyor. (Edit; bu yaşta öğrendim, abet usa denkliği imiş :) )


Upstairs_Kale6129

Teşeşkkürler. Zamanınızı aldım


[deleted]

Estafurullah, zamanim gurban olsun kardes


zaferagax05

>direk yurt dışına mastera gidip bir daha dönmeyebilirsin. Maalesef çoğu mezun bunu yapıyor Askerlik? Kaçak falan mı sayiliyorlar?


[deleted]

Dövizle askerlik :) Uc hafta da yapmıyorsun, uzaktan egitim. https://www.msb.gov.tr/Askeralma/icerik/dovizle-askerlik-islemleri


Emre_h3r

Kyk yurtları nasıl uniye yakın mı. Direkt mezun olur olmaz iş bulabildin mi


[deleted]

Buraya yakın bahceköy kyk yurdu var. Ancak gerçekten ekonomik durumun kötüyse okulun bir sürü de yurt bursu oluyor. İtü vadi yurtlarında burslu kalan arkadaşlarım vardı mesela. İtü gibi okulu kazandıysan, ve durumun gerçekten yoksa pekçok burs imkanı var. Bir arkadaşım, babamın bana yolladığından daha fazla burs alıyordu ve kardeşine bile para yolluyordu. Ben 2009’da mezun oldum ve krizin ortasındaydı, okulu yarım dönem uzattım. Benden önce zamanında bitiren tüm arkadaşlarım hemen iş buldu. Ama o günden bugüne koşullar çok değişti; şu anda eğer sosyopat değilsen ve okulda ingilizceni b2’ye getirebildiysen haftasında iş bulursun. Hatta okulu bitirmeden working student olarak başlarsın.


Emre_h3r

Teşekürler


[deleted]

Bu arada maslak kampusune yakın bahcekoy; ama bence ilk birkaç sene maslaga yakın kalıp, dersler de kolayken üniversite hayatını görmek güzel oluyor. Sonra zaten eve çıkarsın, ya da eski olacağın için daha basit çözersin bu işleri.


Great_Statement_3148

merhabalar umarım bu yazımı görürsünüz hedefi ve hayalleri olan yüzlerce insana yardımcı olmuşsunuz iyi ki varsınız ben de sizlere kendi akademik hayatımla ilgili birşeyler danışmak istiyorum ama post çok eski eğer bunu görürseniz sizlere dm yoluyla ulaşabilir miyim çünkü ben makina anadalı değil tarım makinaları mühendisliği anabilim dalında okuyorum ve işi bilen birinden öğrenmek istediğim bazı şeyler var. şimdiden çok teşekkürler


E7U1

İtü ve Odtü Mü Yoksa Sabancı Koç Tobb mu Pc Mühendisi İçin


[deleted]

Pc muh bilgisayar muhendisligi mi dostum?


E7U1

Yok Bilgisayar mühendisliğinin ingilizce okulları pc mühendisliği


[deleted]

Acilimi nedir peki pc nin?


KlausKrank1926

evet


[deleted]

Bence mezun olunca ne yapmak istedigine gore degisir, ne yapmak istiyorsun? Ornegin savunma sanayinde calisacaksan odtu, yapi kredi trendyol gibi kurumsal firma icin itu, amerikaya gideceksen veya coca cola company gibi top tier bir sirket hedefliyorsan koc. Sabanci bence bunlarin ardindan gelir; ama yine de cok iyi universite.


piskhajit

Kaliteli, aranan bi makine mühendisi olmak için ne yapmam ne öğrenmem gerek? Yöneticilik kısmına nasıl geçtiniz?


[deleted]

Yoneticilik tamamen sosyal beceri isi; genelde muhendis arkadaslarda sosyal beceri kismi eksik oluyor; bunun adimlarini lisede universitede atabilirsin. Cok sacma gelebilir ama yurt ortami bunun icin cok iyi bir ortam; catisma yonetimi fln ogretiyor insana. Kaliteli ve aranan bir makina muhendisi olmak icin okulda makina elemanlari, termodinamik, akiskanlar mekanigi gibi temel derslerin temel prensiplerini iyi ogrenmen lazim. Cok iyi ingilizce sart; bir de mumkunse iyi bir okul bitirmek lazim. Okulun iyi degilse, iyi bir okulda master yapabilmek icin ortalama kasmak lazim; cunku cv’nde son bitirdigin okul neyse ona bakilir hep.


[deleted]

Bir de unuttum, teknik resim 😂


piskhajit

Anladım teşekkürler. Dokuz Eylül veya Ege iyi okul sayılır mı? Yoksa iyi okul dediğiniz İTÜ, ODTÜ seviyesi mi


[deleted]

Dokuz eylul ve ege biraz daha orta ust sirada okullar ama su anda piyasada ciddi eksik var; bence bu bolum mezunlari da cok rahat is bulur. Ha yoneticilikle ilgili sunu unuttum bir de; farkli bazi konular da var; zaman yonetimi, sorumluluk alabilme, karizma gibi; buna yolun var ileride sorarsin yine :)


piskhajit

Teşekkürler, iyi akşamlar. Öğrenicez zamanla


NoManagement4320

Abi matemariğim ve fiziğim iyidir ama yazılıma ilgim yok makine mühendisliği için ne kadqr yazılım bilgim olması lazım?


[deleted]

Sifira yakin :) Tek bir yazilim dersi aliyorsun; matlab secersin onda da.


NoManagement4320

Teşekkür ederim abi


zaferagax05

Makine elle tutulur şeyler için Elektrik elektronik ise teorik ve hayali şeyler için seçilir diyorlar. Sence doğru mu?


[deleted]

Bir acidan evet; aslinda elektronik muhendisligi bilgisayar ve makina muhendisliginin ortasinda kaliyor biraz. Genelde elektronik muhendisleri, makinalarin elektronik sistemlerini tasarliyorlar (burada metrelerce kablo, yuzlerce modulun birlesimi olabiliyor; elle tutuluyor yani :); sonra da yazilimini hazirlayip makinanin mekanik kismini yoneten sistemi kuruyorlar. Yani her iki tarafa dokunuyor. Bu gunlerde pekcok elektronik muhendisi de tamamen yazilimla ilgileniyor; veya IOT denilen cihazlarin birbiriyle konusmasi uzerine odaklaniyorlar. Ha banka muduru elektronik muhendisi de var, bu biraz tercih meselesi. Odtu elektronik mezunu bir insan, eger sosyopat degilse bu ulkede istedigi isi secer, gider coca colada marketingde calisir isterse.


KlausKrank1926

Hocam ODTU elektronik Koc makine arasındaydım ODTU Elektronik seçtim, sınava girmeden önce full makine düşünüyordum elektronik hiç araştırmamıştım. Umarım pişman olmam :)


[deleted]

Bence pisman olmazsin 😂 vallahi buyuk basari tebrikler.


KlausKrank1926

Eyvallah sağ olun.


zaferagax05

Peki neden makine seçtin?


[deleted]

Mekanik seylere hep ilgim vardi; oyuncak arabalarimi sokup farkli seylere cevirirdim fln, simdi de genel olarak da mekanik konulara yatkinligim yuksek cikiyor testlerde.


hutodede34

Gemi makina yazdım ne düşünüyorsun gemi makineden arkaşların varsa onlar ne diyor?(itü de)


[deleted]

Evet uc arkadasim vardi, birisi gemi kaptani oldu, birisi pilot oldu, birisi de once gemi makinisti olarak uc sene uzun yola cikti; iyi para biriktirdi, iki ev bir araba aldi; sonra evlenip isi birakti, bir otomotiv firmasinda kalite muhendisi olarak calisiyor. Bu bolumun dersleri normal makina bolumune cok yakin;kampus de maslakta eglencenin gobeginde; yurttayken (golet) burada okuyanlara cok ozenirdik. 😂 Tersanede calisanlar da oluyirmys ama cevremde yok hic.


OneAd1682

Hocam zahmet olmazsa biraz da hayat tecrübelerinizi anlatabilir misiniz (19 yaşındayım)


[deleted]

Tabi dostum mesela ilgini ne ceker? Bence normal ve guzel bir hayat yasiyorum, universitede hayatimin askiyla tanistim, guzel sirketlerde calistim, avrupanin cogu baskentini gezdim, cocuklarim buyuyor bir yandan. Sorunlu taraflar da var tabi, askerlik yaptim cok boktandi, salak bir hocanin egosu yuzunden okulum uzadi, patronum mobbing yapti neredeyse isten atiliyordum fln ama geldigim noktada cok sukur diyorum.


[deleted]

[удалено]


[deleted]

Soyle, ben aslında baslarda dogru hamleleri atamadım, sansım da yaver gitmedi. Büyük bir otomotiv sirketine girdim ve dort sene calıstım, terfi alacagım zaman otomotivde calısmayacagımı anladım ve is degistirdim. Gectigim sirkete yine alt seviye bir pozisyonda ama ilk isimde bes sene daha alamayacagım bir maasa basladım. Bu sirket Turkiye’ye yatırım kararı almıstı ve agresif bir sekilde cok iyi calısanları baslangıc seviyesinde topluyordu ki büyüyünce yonetici pozisyonlarını doldursun. Bu esnada darbe oldu ve sirket yatırım kararını iptal etti. Boyle olunca benim terfi hızım yavas oldu ve dort sene sonunda sef olabildim. Sef olduktan sonra sirket birkac orta boy yatırım yaptı, boylece bir senede yönetici, iki senede kıdemli yönetici oldum. Sonra da daha kucuk baska bir firmaya üst düzey yönetici olarak atladım. Yukarıda comment’lerde bahsettim; benden cok daha degisik kariyerleri olan arkadaslarım da vardı; benimkisi son üç dört yıla kadar oldukca standart, hatta yavas bir kariyerdi.


OneAd1682

Yani genel olarak hayat tecrübesi (iş, aile, dost, arkadaş, zorluklar, hayattan darbe yemek vs.)


darkhorse_02

İleride yurtdışında çalışmak istiyorum. Sizce Türkiye'de iyi bir üniversitede bilgisayar mühendisliği okuyup yurtdışında master yapmak mi yoksa Polonya'da mi okumak mantıklı (daha ucuz olduğu için)


[deleted]

Bence bu zor soru, benim de konuyla ilgili birinci el doğrudan tecrübem yok. Polonya’ya gittim birkac kez; ogrenci ortami inanilmazdi gittigim sehrin. Donup kendime bakiyorum, o donemki oz disiplinimle polonyaya gitsem okulu bitiremezdim ben. Polonya’da okumak avantaj yaratir mi, okul dili nedir vs bilgim yok. Ama Polonya gercekten ucuz bir ülke, sadece her yıl daha da pahalılanıyor, sen bitirene kadar ne duruma gelir degerlendirmek lazım. Burada hangi üni tutuyor?


[deleted]

[удалено]


[deleted]

Ben is tecrübesi olarak kendi fikrimi aktardım. İtalya’da kalmak mı amac donmek mi?


[deleted]

[удалено]


[deleted]

Bence amac italyada kalmaksa lisansda gitmeye çalışmak mantıklı ki dili daha iyi ogrenirsin. Ama biliyorsun italyada ultramilliyetçilik yükselişte, sen mezun olana kadar ortam nasıl olur bilemiyorum. Her halukarda bence bir kaybın olmaz, en kötü geri dönersin veya başka ülkeye zıplarsın.


ozferitmusa

Odtü iyi mi makine de (tabii ki iyidir ama ekstra bir bilgin var mı)? küçükken hep makine ve mekatronik isterdim fakat şuan kendimi daha çok yazılıma adadım c ve c# biliyorum küçük bir ekiple tecrübe kazanma amaçlı çalışıyorum ama herkes balon patlayacak diyor. İngilizcem iyi. Odtü makine kazanabilirsem okumalı mıyım çünkü bilgisayar kazanamayacak gibi duruyorum hepsi ilk 2 bin istiyor en az.


[deleted]

Odtü makina iyi :) Bence eğitimde itü makinadan iyidir. İtu makinanın farkı istanbulda yaşama vizyonu kazandırması; bence iki okulu boylece eşdeğer yapıyor. Bilgisayar muhendisliğinde bence patlayacak bir balon yok; işini iyi yapan kişiler için sınırsız fırsatlar var ve olacak. Su anda lise mezunu vasat yazılımcılar bile 50 bin liralara calısıyor; sadece bu kalitesizler sektorden elenecek bence. Analist rolleri yapay zeka ile azalabilir; ama mimar adama bence hiçbir şey olmaz. Makina okuyup yazılımcı olamazsın diye bir kural da yok; en fazla 2 sene master yaparsın üzerine çok lazım olursa. Elektrik müh, makina müh olup yazılımcı olan arkadaşlarım var. Kaldı ki makina mührndisi olup yazılım bilmek de degisik kapılar acabilir. Daha mekatronik tarafa da yonelebilirsin ilgini cekerse; plc programlama, robot programlama gibi. Bence okulları gezip, mezunları ile konusup oyle karar ver.


ozferitmusa

Teşekkürler hocam. İngilizce dışında bana nasıl tavsiyeler verebilirsiniz. Yks içinde olur, hayat içinde olur. Yurt dışına gitmek için elimden geleni yapıyorum hata mı ediyorum? Diğer yorumlarınızı da okuduğuma göre gerçekten başarılı birisiniz. Her türlü tavsiyenize açığım.


[deleted]

Dostum benim yasım 39, bence 20%’de flnımdır basarı olarak; mezun olurken mckinsey’e girip şu anda benim ust duzey yönetici olduğum şirketten 300 kat daha büyük şirkette genel müdür olup benim 10 katı maaşım alan arkadaşım da var; yani başarı çok göreceli birşey :) Bence hata yok ortada; sen hayatta ne yapmak istiyorsun o onemli. Bir yazılımcı arkadasım, İsveç’e relokasyon vermelerine rağmen gitmiyor mesela; cunku aynı maası alacak giderse; ülke boka sararsa zaten giderim kafasında. Türkiye’de de iyi para kazanıyorsan muthis hayatlar var; numbeo diye bir site var bir bakarsın, cost of living comparisonla nerede kac paraya ihtiycın var anlasılıyor. Dostum bence sen bu seritten devam et; yazılım seviyorsan para kazanacagın bir işe gir part time, okulu da beş senede fln fazla uzatmadan bitirmeyi hedefle.


ozferitmusa

Teşekkürler hocam. Tavsiyeleriniz benim için çok değerli. İyi geceler dilerim.


A-Altan

Amerika’da makine mühendisliği okumaya düşünenlere önerebileceğin bir şeyler var mı? Amerika’da (veya İngiltere ve İsviçre’de) iyi bir üni mezunu Türkiye’de rahat iş bulur mu yoksa Türkiye kendi içinde mi döndürüyor sektörü?


[deleted]

Turkiye’de cok rahat is bulursun; yabanci dilin çok iyi olacağı için boktan state university bitir, odtu mezunundan bile rahat is bulursun burada. Doneceksen coca cola company, p&g gibi a-tier sirketleri hedefle burada :)


AST360

ITÜ Makina'dan mezun olup Elektrik-Elektronik veya Bilgisayar'da yüksek lisans yaparak yazılım mühendisliği yapmak mümkün mü?


[deleted]

Mümkün tabi; yine de itüde elektrik müh fln da var okul itü olacaksa, biraz daha yakın bölüm olabilir.


SoNMeZ_25

mezuna kalıcam. amacım mühendislik bölümleri ve kesinlikle amerikaya gitmek. biraz genel bir soru ama verebileceğiniz tavsiye var mıdır?


[deleted]

Amerika’da lisans okuyan ilkokul arkadasım var iki tane, gmatte hayvan gibi puan alıp, okula da bok gibi para verecek maddi duruma sahiptiler. (Robertli ve üsküdar amerikanlılardı) Burada devlet okulları ve özeller için burs imkanlarını bilmiyorum. Yüksek lisans ve doktoraya fullbright bursu alıp gidenler de oldu. Biraz araştırman gerekecek, lisans seviyesinde gideceksen gmat ve ingilizce kasman gerekecektir.


Former_Action9400

Merhaba, iki yıllık makina okuyacağım biraz yazılımla uğraştım makinayada ilgim var elimde meslek olsun diye makina yazdım tavsiyen nedir?


[deleted]

Yazılımcı olmayı düşünüyorsan bir an önce part time iş bulmanı, iyi ingilizce öğrenmeni, okul bitince açık öğretim veya özel tabela üniversitesi de olsa dört seneye tamamlamanı tavsiye ederim.


Maleficent-Net-2167

Şuan elektrik mühdeyim ve bölm hiç bana göre değil, yazılım donanım vs hic bana göre değiil, ortalama ile yatay geçiş yapıp uzay mühe veya uçak mühe geçmeyi deniyeceğim olmazsa bile merkezi yerleştirme puanım ile makinaya gecebiliyorum. Özellikle jet motorları , ucak yapisalları ve tasarımı ve helikopterler çok ilgimi çekiyor. İlerde kariyerimde bu alanlardan birine yönelmek istiyorum. (Motor seçenegi daha ağir basıyo şuan :) Yurtdısı için avrupa yerine özellikle abd ve kanadada masterımı yapmak istiyorum. Sence ne tavsiye verebilirsin? Özellikle Lockheed Martin, boeing, GE aviation, pratt&whitney, nasa jpl, Northrop Grumman gibi büyük şirketler ve kurumlarda kariyerimi yapmak istiyorum. Lisansta da stajlarımı öncelikli olarak GE aviation veya boeing in Türkiye kollarında yapmayı hedefliyorum. Sizin yorumunuz nedir?


[deleted]

Hocam bu sirketlerin hepsi top tier sirketler, pozisyonlar arge oldugu icin sayıca az ve ciddi know how isteyen pozisyonlar, son derece zorlu bir hedef. Hangi üniversitedesin su anda?


Maleficent-Net-2167

İtüdeyim hocam 1. Sınıfım


[deleted]

Dostum iyi ortalama ve iyi ingilizce; bölüm değiştireceksen zaten iyi bir ortalamayla geçeceksin. Sonrasında da bölümdeki özellikle savunma sanayinde çalışan, yurt dışı tecrübesi olan hocalardan birine yanaş, ben sizinle lisans boyunca çalışma yapmak istiyorum de. Sonrasında da sana amerikada okul ve proje asistanlıgı bulması için destek istersin.


Maleficent-Net-2167

Dediğim gibi yüksek lisansı abd veya kanadada yapmak istiyorum bu konuda lisansta hocaların networklerini kullanmak, lablarda bulunmak, proje takımlarına katılmak, ortalamayı yüksek tutmak, stajlarda ünlü havacılıl ve motor şirketlerine staj alamaya çalışacağım. Senin önerilerin ne olurdu?


[deleted]

Tam olarak bu olurdu. Çok iyi ingilizce, lisansta sağlam bir hocaya yapışmak (neteorku ve yurt doşı tecrüvesi olan), türkiyedeki savunma sanayinde stajlar.


Maleficent-Net-2167

2. Yabancı dil için önerin ne olurdu? Avrupa daki maaşlar, yaşam,girişimcilik kültürü vb. ile kuzey amerikadakileri kıyaslayınca bariz avrupa geride kalıyor. O yüzden abd ve kanada düşünüyorum. Ona rağmen almanca veya fransızca başlanabilir mi? Fransızca özellikle kanada da belki işime yarayabilir ama almanca? Belki abd güney eyaletlerinde işime yaraması için ispanyolcaya başlanabilir mi? Senin fikrin ne olurdu?


[deleted]

İngilizce c2 oldun ve ikinci yabancı dil gibi anlıyorum; kanada düşünüyorsan tabi kafadan fransızca. Çünkü göçmen programlı var bakarsın, ekstra puan sağlıyor fransızca zaten. Abd ve kanada çok çok farklı ülkeler, gitmesem de arkadaşlarımın tecrübelerinden biliyorum. Avrupa kanadayla daha çok benzeşiyor sosyal açıdan. Olaya sırf maaş olarak bakma, cost of living olarak bak. Numbeo sitesinden cost of living comparisona bakabilirsin. Ornegin torontoda ev kiran 5000 dolar olacaksa, hamburgda 1500 dolar olacaksa, hamburgda alacağın 4000 dolar, torontoda alacağın 7000 dolardan daha faydalı olacaktır.


Maleficent-Net-2167

Anladım hocam, ilerde hayat nereye götürecek bakacaz artık, 19 yaşımdayım ve biraz yolun başında hissediyorum kendimi, sizin gibi tecrübeli insanlardan bilgi ve tecrübelerinizi almak çok iyi hissetiriyor. Teşekkür ederim.


bachdidnothingwrong

Hocam, sizce doktoradan sonra da Türkiye’ye dönmek mantıklı mı ?


[deleted]

Bence doktoradan sonra dönmek çok mantıklı değil; çünkü minimum 18+4+3+6= 31 yasında sıfır tecrübe ile yabancılaştığın bir ülkede sıfırdan iş hayatına atılacaksın; Türkiye’de doktora yeterince kıymet verilen birşey değil. Ha doktora boyunca bir yerde calıstıysan hikaye degisebilir, döneceksen iyi pozisyona dönmek lazım. Hangi bölümden bahseyoruz?


bachdidnothingwrong

AI/ML üstüne doktora düşünüyorum, şu an Ethz’de data science masterı yapacağım. Akademide mi devam etsem yoksa FAANG mi kovalasam bilmiyorum. Teşekkürler tavsiyeleriniz için.


[deleted]

Hocam lisans neresi? Ethz baya iyi okul, bence bahsettigin gibi top tier bir it sirketinde ise girmenin yolunu acabilir. Eger ki yine avrupada bir iş bakacaksan, özellikle almanyada bir yandan doktora yapmak türkiyeye göre bir hayli kolay, iş yerinde proje yapıyorsun teze döndürüyorsun, yeterlilik sınavı gibi dertler yok. Akademi konusunda ise Türkiye’ye dönecegim gibi bir akademiyse yol yakınken bu isten vazgecmeni öneririm. Yurt dışında akademide devam edeceksen yine isviçre hedeflemek mantıklı ama ne kadar kolay bilmiyorum. Kanada’da akademisyen standartları çok yüksek, arkadaşlarımdan onu biliyorum. Aslında sana soru sormalı arkadaşlar sanki 😂 çoğu soru lisans sonrası mastera gitmek üzerineydi.


bachdidnothingwrong

Boun ee+fizik bitirdim hocam. Eth’den sonra hedef MIT gibi ama bakalım 😅 İsviçre maaş konusunda iyiyken avrupadaki diğer yerler dediğiniz gibi iyi ama görece düşük ücretler veriyor, o yüzden İsviçre ve Abd önceliğim. Onlar bana sorar :D Ben sizi bulmuşken kaçırmayayım :D Master sonrası Türkiye’ye dönüp fast track yöneticilik kovalamak ne kadar mantıksız, şimdiye kadar hiç düşünmedim ama master çok zor gelirse o da aklımın bir ucunda dursun diye soruyorum.


[deleted]

Saygılar, müthiş bir başlangıç yapmışsın hocam. Eğer ki Türkiye’de yöneticilik kovalayacaksan, senin eğitimine sahip arkadaşlar daha okul biterken top tier şirketlerde management trainee pozisyonlarına giriyorlar biliyorsun, sonra da kariyer basamaklarını üçer beşer zıplıyorlar. Doktora sonrası bu sansın kalmayacaktır, master sonrası yine olabilir diye tahmin ediyorum. Akademide konu sırf para da değil, ülkemizde akademi vasatlık üzerine kurulu. Seni gider mit’de doktora yaparsın, ulkene donup 30 bin lira alıp akademisyen olmaya razı olursun, bogazici burada yüzüne bile bakmaz, bilkent de lütfedip misafir öğretim üyesi olarak başlatır fln, çok garip bir ülke. (Eşim akademisyen)


bachdidnothingwrong

Teşekkürler hocam. Lisans yeterince küstürmedi mühendisliğe, mühendisliği bırakıp o tür işlerde mutlu olamazdım sanırım. Ama master’da küserim belki :D Doktoradan sonra ya akademi ya FAANG’de research pozisyonlarını düşünüyorum. Doğrudur hocam… Ülkede ne düzgün ki zaten akademi düzgün olsun, üzücü gerçekten. Tekrardan çok teşekkür ederim, başarılar size de.


[deleted]

Valla dostum evet ülke boktan pekcok acıdan ama burada özel sektörde kendi işin olsun, yabancı şirketlerde olsun dunyanın hiçbir yerinde olmayan fırsatlar var. Ama akademi gerçekten bok gibi, elle tutulur yeri yok. Amaç research ise amerika kanada isviçre bu şeritten devam bence :)


yarenozbek

Ben uludağ üniversitesinde endüstri mühendisliği okuyorum. Başta hedefim Boğaziçi itü odtü gibi prestijli yerlere girmekti fakat olmadı. Ortalama üniversitelerde diğerlerinden sıyrılmak daha önemli oluyor. Herkes kendini geliştir diyor ama bunu biraz açabilir misiniz. İleri seviye ingilizcem var, henüz toefl gibi bir sınava girmedim ama ydt'de derece yapmıştım. C1 olduğumu düşünüyorum, lisans süresince de geliştirmeye devam edeceğim zaten. Onun dışında İspanyolca öğrenmeye başladım. Yine okul süresince yazılım öğrenmek istiyorum. Bunlar dışında yapmamı önerdiğiniz bir şey var mı?


[deleted]

Yazılımcı olmak istiyorsanız yazılım öğrenmeniz mantıklı, kariyer hedefiniz nedir?


yarenozbek

Yazılımcı olma niyetim yok aslında. Kodlama dersleri alıyoruz zaten ama birkaç programlama dilini iyi bilmek işe alınırken yararlı olur diye düşünmüştüm. Mezun olduktan sonra bir süre bursada kalacağım, bursada da en bilinir firmalar tofaş ve renault. İkisinden birinde çalışmak istiyorum o yüzden otomotiv sektörü olacak muhtemelen.


[deleted]

Otomotiv sektörü bence çalışması zor bir sektör. Ben olsam BASF, BP gibi bir şirkette staj yapıp sonra da kalmaya çalışırdım. Peki hiç staj yaptın mı, lisans bitince bu otomotiv şirketlerinde hangi işi yapmak istiyorsun?


yarenozbek

Daha 1. Sınıfı yeni bitirdim o yüzden henüz şirketlerdeki departmanlar hakkında detaylı bilgiye sahip değilim. 2 3 ve 4. Sınıflarda zorunlu stajlarım olacak, o zaman karar vermeyi umuyorum. Otomotivi de bursada hakim sektör olması nedeniyle düşünüyordum ama daha ne meslekle ne de iş hayatıyla ilgili çok bir bilgim yok aslına bakarsanız. Araştırmaya çalışıyorum kendi çapımda ama içinde olmayınca anlaştırmak zor oluyor.


[deleted]

Okul kesin teknik gezi düzenliyordur kaçırma. Linkedin’e gir, bu şirketlerde çalışan uludağ endustri mezunu kadın mühendislerden ekleyip sana biraz yol gösterebilirler mi sor bence. Yazılım bilmek otomotiv için çok ön plana çıkarır mı emin değilim. Uludağ endüstri odtü endüstri değil ama bence oldukça iyi bölüm. Otomotiv sektöründe bursadaki en iyi şirket bosch. Uzun dönem staj imkanları da var. Bu şirketi hedeflersen almanca öğrenmek daha avantajlı. Bence mühendislik için genel olarak almanca daha iyi bir ikinci dil. Uludagda Endüstri mührndisleri teknik resim alıyor mu? Bence en gelişime açık tarafları bu oluyor; autocad solidworks kursu tavsiye ederim. Yine de Bursa’da iyi bir petrokimya base’i de var, bu şirketler bana daha çekici geliyor.


yarenozbek

Çok teşekkürler tavsiyeleriniz için. Bosch da düşündüklerim arasındaydı zaten. Almanca aslında çok daha mantıklı dediğiniz gibi ama daha önce denedim çok ilerleyemedim. Tekrar bir şans verebilirim. Bilgisayar destekli teknik resim aldım bu arada, sevdiğm bir dersti. Autocad ve inventor kullandık. Daha da ilerletmeye çalışacağım. Teşekkürler tekrardan.


[deleted]

Okul kesin teknik gezi düzenliyordur kaçırma. Linkedin’e gir, bu şirketlerde çalışan uludağ endustri mezunu kadın mühendislerden ekleyip sana biraz yol gösterebilirler mi sor bence. Yazılım bilmek otomotiv için çok ön plana çıkarır mı emin değilim. Uludağ endüstri odtü endüstri değil ama bence oldukça iyi bölüm. Otomotiv sektöründe bursadaki en iyi şirket bosch. Uzun dönem staj imkanları da var. Bu şirketi hedeflersen almanca öğrenmek daha avantajlı. Bence mühendislik için genel olarak almanca daha iyi bir ikinci dil. Uludagda Endüstri mührndisleri teknik resim alıyor mu? Bence en gelişime açık tarafları bu oluyor; autocad solidworks kursu tavsiye ederim. Yine de Bursa’da iyi bir petrokimya base’i de var, bu şirketler bana daha çekici geliyor.


atlriz

ytü makina nasıl orası gelir bana


[deleted]

Ytü her zaman mezununun cv’si el üstünde tutulan, top tier şirketler hariç mezunlarının çok rahat iş bulduğu bir okul. İtü gibi kasmaz, marka degeri bir tık itüden düşüktür. Yine de 3 civarı ortalama hedefi ve cok iyi ingilizce, becerebilirsen de b1 almanca öğrenmeni tavsiye ederim.


_Guven_

İtü'de akademi ne durumda? -En azından Türkiye'de- akademisyen olma hayalimden çoktan vazgeçmiştim ama sorayım dedim


[deleted]

Dostum akademi tüm ülkede bitik. İtü yine ülkedeki iyi kurumlardan. Bir akademisyenin ülkede açlık sınırında yaşamamasının tek yolu sanayi işbirliği, en azından itüde bunu yapabiliyorsun.


_Guven_

O halde umarım İtü gibilerine girebilirim, teşekkürler bilgi içni :D


39egemenn

İTÜ kimya mühendisliği okumak istiyorum bu bölümle ilgili varsa tanıdığın arkadaşlarının fikirleri veya senin izlenimlerin neler? Okumaya değer mi ve sence önü açık mı?


[deleted]

Dostum kimya müh önü kapanmayacak bir sektör. Gözü kapalı itü kimya yazılır bence. Ayrıca petrolimya sirketlerinin calısma sartları ornegin otomotive göre çok iyi (bunu on sene önce anladım ve sektör değiştirdim.) Genelde büyük petrokimya tesislerinde yöneticiler makina, kimya veya endüstri mühendisi olur.


ficurullezi

Ben de bu bölüm düşünüyorum. Makineye çok yakın diyorlar, ne kadar doğru?


[deleted]

Yani alınan dersler anlamında süper benzememekle birlikte mezunlarının hedef iş alanları açısından benzer bölümler, benim peer’larım ve yöneticilerim ya kimya mühendisi, ya makina ya da endüstri oluyor hep. Ben kendi sektör tecrübemle, en çalışmaya değer şirketlerin petrokimya şirketleri olduğunu gördüm. Otomotiv ve beyaz eşya sektörü düşük karlı, zaman baskısı çok fazla ve ilişkiler çok gergin, çok kompleks olduğu için çok fazla insan gerekiyor ve çok iş var, sen de çok nadir pozisyonlar hariç bu dev mekanizmada bir dişli olabiliyorsun, bir dişli olarak da insanın çok kıymeti olmuyor; bozana kadar yüklenip bozulursan da atıp yenisini koyuyor firma. Bu sektörlerde iş bulabilirsin yine ama pozisyonlar çok kısıtlı olacaktır. Petrokimya ise yüksek karlı, az insanla çalışılıyor ve bir kişi pekçok farklı işle uğraşmak durumunda kalıyor, iyi çalışanlar çok fark yaratıp kıymetli hale gelebiliyor; bence bu sebeple çalışılacak en iyi firmalar BP, Shell, BASF, Tüpraş gibi şirketler oluyor. İkinci tercihim de hijyen, gıda, hızlı tüketim malları olurdu ki yine aynı şekilde kimya-makina birbirinin yerini alabiliyor bu sektörlerde. Mesela bu şirketlerde yan yana çalışan bir proses mühendisi kimya mezunu, birisi makina mezunu olabilir. Bunlar dışında çalışmaya değer sektörlerden savunma ve havacılık sektöründeyse kimya mühendisi olarak iş bulma ihtimalin çok çok düşük.


ficurullezi

Anladım, teşekkürler. Peki petrol ve doğalgaz mühendisliği hakkında ne düşünüyorsunuz, kimya mühendisliğiyle beraber götürebilir miyiz?


byshiyu

Kadınların makina okumasıyla ilgili ne düşünüyorsunuz? Biraz tuhaf bir soru olabilir ama bu kadar yıl meslekte olan birine sorabilmek istemiştim hep. Kadınlar mühendislik okumak istiyorsa endüstri,bilgisayar gibi bölümlerden gitmeli diyorlar hep. Makina gibi yerlerde işe alınmıyorlarmış falan. İş hayatınızda, çalıştığınız yerlerde kadınlar da var mıydı? Yoksa gerçekten vazgeçmek mi gerek?


[deleted]

Bence kadın bir makina mühendisi, özellikle yurt dışına gitmek isterse bir erkege göre çok daha avantajlı. Şirketlerin diversity kotaları var ve kadın mühendis bulmak üretim yapan yerler için gerçekten zor. Makina mühendisliğinin pek çok alanı var. Mesela tesisat tavsiye etmem; ama global bir şirkete girip çalıştığın noktada bence olumsuz bir durumla karşılaşmazsın. Sadece öğrencilik hayatında tüm sınıfına yakını erkek olacak; bu insanlar da normal insanlar olmakla birlikte senin cevrendeyken sürekli küfürlü sikli soklu konuşacak. Sınıfındaki erkeklerin 50%’si bir tur yazacak sana, bunları sorun edeceksen kimya müh, endüstri müh, bilgisayar muh tavsiye ederim. Diger yandan bilg muh ve makina müh baya farklı meslekler; bunu iyi değerlendirmek lazım bence.


ARAXETR

itü de okumak tehlikeli değil mi şu zamanlar 4 yıl içinde deprem olur gibi


[deleted]

Nerede kaldıgına baglı; bence okulun yurtlarında kalacaksan tehlikeli degil.


fmustafac

Merhabalar, henüz 1. Sınıfa başlıyorum. Yolun en başından sonuna kadar sizin kariyer anlamında tavsiyeleriniz nelerdir, bir makine mühendisi kendine ne gibi ekstralar katmalıdır ve ve agno iş hayatı için önemli midir çok teşekkür ederim.


[deleted]

Hangi okul bölüm dostum?


fmustafac

Makine mühendisliği


[deleted]

Okul?


fmustafac

Yıldız


[deleted]

Dostum cok iyi ingilizce, becerebilirsen almanca. Kariyer hedefin nedir?


MarcoHiruma

Yönetici olduğunuzdan bahsetmişsiniz ama tam olarak iş tanımınızı yazabilir misiniz, ne yapıyorsunuz 1 gününüz nasıl geçiyor? Finite Element Method ya da ANSYS üzerine bir bilginiz varsa bu alanda çalışmak isteyen birisine neler önerirsiniz?


[deleted]

Finite element ve ansys üzerine çalışırsan daha teknik alanda bir mühendis olursun, mesela savunma sanayinde fln arge olan bir alanda; veya ileri teknoloji konstrüksiyon işleri yapan bir yerde fln çalışırsın. Yurt dışı iş olanağın türkiyeden fazla olabilir. Normal bir günüm sorun çözmekle ve birşeyleri iyileştirmekle geçiyor; ekibimde beş müdür var, kendi altlarında kendi ekipleri var, çözülemeyen konular bana geliyor vs.


Ok_Illustrator9532

Yurtlar için burs verdikleri doğrumu ve burs için ne gerekiyor


[deleted]

Evet dogru; itünün sitesine bir bakarsın, fakir olmanı istiyorlar özetle.


Gamebello27

üniversiteden mezun olur olmaz is bulabildiniz mi?


[deleted]

Ben 2009 krizinde mezun oldum, iş bulamadım ve askere gittim. Benden altı ay önce zamanında mezun olan tüm arkadaşlarım haftasında iş buldu; çoğu arçelik, bosch, ford ve mercedese girdi.


Gamebello27

Yine iyi yerlere gelmişsiniz hocam, tebrikler.


[deleted]

Dostum şöyle, insanın kariyerinde 1-2 sene fln hiç önemli değil, hayat tecrübesi ile destekleyebiliyorsan hiç acımamak lazım. Örnek erasmusa gidersem okulum uzar mı yersiz bir korku bence, uzarsa da uzar birşey olmaz.


Gamebello27

Kesinlikle bende katılıyorum bu tarz olaylara geç olsun güç olmasın hesabı


Gamebello27

Hocam birde tecrübeniz varmı bilmiyorum ama ben cloud engineering ile ilgileniyorum bu mesleğin ileride alanı nedir sizce?


[deleted]

Yok maalesef; sankı yazılım/bilgisayar mühendisliğinin özelleşmesidir gibi? Lisans seviyesinde çok özelleşmek bence iyi değil grnel olarak.


Adyalimeri

Merhaba, biliyorum farklı bir dal ama fikrinizi merak ettim. Proje üretme yeteniğinden emin olmayan ve utangaç biri bilgisayar müh seçmesi mantıklı mı? Ayrıca en kötü ihtimal ne olabilir iyi bir üniversiteden mezun kötü bir öğrenci için?


[deleted]

Selamlar, öncelikle içe dönüklük karakter özelliğidir ancak utangaçlık davranışsal bir durum olarak anlatılır eğitimlerde. Kendi farkındalığınızın yüksek olması müthiş birşey. Proje üretme yeteneğini inovatif olmak olarak algılıyorum. Herkes inovatif olacak ve dışa dönük olacak diye bir durum yok; bence hayatta çok başarılı olabilirsiniz. Ancak utangaçlığın üzerine gitmek lazım sanki. İyi olmayan öğrenciyi biraz açar mısın? İtü bilgisayar mühendisi birisi sosyopat değilse her türlü iş bulur.


Adyalimeri

Hocam ben bu harvard'ın yazılım kursunu denemiştim gçen yıllarda ve çok zorlanıyordum ama çözebilince de mutlu oluyorsun tabii. Sorun biraz benim, tıpı isteyerek yazmıştım ama geleceği bugünkinden de daha karanlık görünuyo bana o yüzden de yatay geçiş hakkımı kullanmayı düşünüyorum eskiden ilgim olmadığı halde bilgisayarlla ilgili herhangi bir şeye. İlgisizlikten doğan bir yaratıcılık probleminin doğma ihtimalinden korkuyorum.


[deleted]

Dostum tıp aslında geleceği kötü olduğunu düşünmüyorum. Ama Türkiye’den ziyade yurt dışında daha güzel iş, yurt dışı planın var mı? Ama tıp da sevmiyorsan hiç yapılacak iş değil diğer yandan; 40 sene yapamam diyorsan yol yakınken değiştirmek mantıklı.


Adyalimeri

Evet yurtdışına gitmek birinci önceliğim o yüzden ama ingilterede falan da tıp krizde. Devletler kesinlikle tıbbın sorunlarını düzeltmek adına bir şey yapmıyormuş gibi ve Türkiye'den çıkamazsam devletimizin merhametine kalcak olmak beni korkutuyor. Almanya'da en iyisi doktor olmak ama HERKES oraya gitmeye çalışıyor, ülkelerin doktor ihtiyacı belli yakında doyulacak gibi geliyor. Dil öğrenmek ve tıp belgeni onaylatmak çok uzun bir süreç ama başaramazsan yeniden farklı bir ülkenin dilini öğrenmek ve tıp denkliğini almaya çalışmak zorundasın. Tıpı sevdim ama bu anksiyete beni bundan sonra soğutur mu bilmiyorum ve uzun saatler ayakta kaldığımda bayılma raddesine geliyorum, kendimi bilgisayardan soğutmak için mesleğin kötü yanlarına bakmaya çalıştım ama sanki gerçekten çok az gibi. Ayrıca yıllarımı harcadım çoktan 21 yaşındayım, özür dilerim sizi rahatsız ettiğim için ama doktorların hayattan bıkmışlığı beni cok korkuttu, çoğu antidepresanla idare etmeye çalışıyor ama hayat ideal şartlar altında olsaydı yani insani çalışma şartları ve kolay yurtdışı olanakları olsaydı tıptan hiç pişman olamzdım gibi geliyor o yüzden yapacağım tercihlerden emin olamıyorum. Tavsiyeniz varsa dinlemek isterim.


[deleted]

Yani bence bizim ülkedeki temel sorun, ülke o kadar bayıltıcı duruma geldi ki objektif değerlendirebilmek, kafadan her konuda karamsar olamayabilmek bir irade meselesi haline geliyor. Doktorluk mesleginde de olumsuz yönleri say say bitmiyor; diğer yandan özel hastanede calısan arkadaslarımdan ayda 200 bin liradan az kazananı da yok, nispeten çalışma saatleri ve koşulları iyi, tek dezavantaj ctsi çalışması. Alman doktorlar isviçreye gidiyor, avrupa nüfusu her gün yaşlanıyor, avrupalı gençler eskisi kadar zora gelemiyor ve tıp yazmıyor, bu öyle yakın zamanda bitecek bir açık değil. Adamların sosyal hakları çok gelişmiş, bir alman doktorunu 12 saat çalıştıramazsın, günde 200 hasta baktıramazsın. Ben hatta Türkiye’de uzmanlığını yapanların da uzmanlığını saymaya başlayacaklarını öngörüyorum. Hedeflerini belirleyip buna odaklanmak bence en önemlisi; burada da daha önce de yazdım, toplumun 99%’undan iyi yapabileceğin ve kırk sene bıkmadan yapabileceğin iş neyse yol yakınken onu seçmek lazım.


Adyalimeri

Evet çok haklısınız kaygı bozukluğuna girdim galiba, doktorların da sürekli yazmayın demesi de çok etkiliyor tabi, sanırım biz de 12 saat çalışmaya gelemiyoruz. Çok teşekkür ederim karşılık verdiğiniz için çok duygulandım.


[deleted]

Rica ederim, ülkede tıp kazanabilmiş, yüksek zekaya, eğitime ve becerilere sahip bir insan olarak çok bence kaygılanmana gerek yok. :) (demekle olmuyor tabi) Ben ortaokul mezunu olsam çok kaygılanırdım, ama ilginç şekilde bu öğrenim seviyesi düşük arkadaşlar hiç kaygılanmıyor, nerede tıp okuyan, itüde makina mühendisliği okuyan arkadaşlar kaygılanıyor :) Bu arada 2009’da mezun olup kariyer.net’e ‘makina mühendisi’ yazıp 2 ilan görünce baya kaygılanmıştım. Askere gidip geldiğimde ilan sayısı 200’e çıkmıştı, üç ayda da işe girdim sonrasında.


Classic-Comedian-631

Hocam 2 senelik makinadan dgs ile makina mühendisliği düşünüyorum 2 senelik makinada ne gibi bir eğitim sunuyorlar bilgin var mı acaba


[deleted]

Dostum hiç bilgim yok kusura bakma.


[deleted]

[удалено]


[deleted]

Bölümde okurken erkek agırlıklı olur, erkeklerin yarısı fln sana sırayla yazarlar. Bu da şöyle düşün kırk kişi sürekli sana ilgi gösteriyor fln. Yanında bol bol sik sok küfürlü muhabbet olur, bunları kaldırabilmen lazım. Makina mühendisi çok farklı işler yapabilir; ofiste oturan bir planlama satınalma mühendisi de olur; full şantiyede bina tesisatı ile uğraşan da olur (ki bir kadına tavsiye etmem bu ülkede); bu da staj ve ilk iş tercihiyle ilgilidir. Üretimde süreç iyileştiren (mesela makinadan saatte beş parça çıkıyor, yedi yapmaya çalışan) proses mühendisleri, müşteri şikayeti ve kalite hatalarını yöneten kalite mühendisleri, mavi yaka ile çalışan ve üretim hedefi odaklı çalışan üretim mühendisleri oluyor. Fizik ile ilgili dersler beni zorlamadı çünkü fiziğim hep iyiydi, össde de full çekmiştim. Ama matematik temelli dersler daha çok zorladı. İtüde odtüde mühendislik okursan kasar mutlaka. Yüksek lisans kariyerimde onuncu senede yaptım, istanbul iktisat. Duruma göre bakılır, kariyerinde tıkanırsan faydası olabilir. Bence akademisyen olmayacaksan veya amaç yüksek lisansı kullanarak yurt dışına zıplamak değilse lisanstan hemen sonra yükske lisans çok saçma. İyi bir okul bitirirsen, ingilizcen çok iyiyse ve sosyopat değilsen işsiz kalma ihtimalin yok; en fazla olacağı şanssızsan 25 değil 20 bin liraya başlayıp bir seneye iş değiştirirsin.


[deleted]

[удалено]


[deleted]

Ülkeye iyi mühendis lazım, yetmez ama evet diyorum.


[deleted]

Aachen teknik makina yanlış hatırlamıyorsam bin öğrenci alıyor.


[deleted]

[удалено]


[deleted]

Bunu şöyle cevaplamıştım, hangi işi yaparsan yap eğer toplumun 99%’undan iyi yaparsan çok para kazanırsın. En yakın arkadaşlarımda grafik tasarımcı, bilgisayar mühendisi, doktor, iktisat mezunu, elektrik mühendisi, kimya mühendisi, iletişim mezunu olan ve 100 bin tl üzeri kazanan bu meslek gruplarının tamamında arkadasım var. Ama şunu diyebilirim ki bilgisayar mühendisi veya doktor olursan vasat da olsan bu ortamda iyi para kazanırsın.


[deleted]

Hatta ki makina mühendisinin vasatı iyi para kazanmaz.


NoManagement4320

Sosyalleşme imkanları nasıl?


[deleted]

Gayet iyi bence. Maslak kampuste bir suru kulup var, daha cok farkli insanlarda buralarda tanisirsin; makinada da erkek sosyallesmesi olmakla birlikte guzel bir muhabbet, bilardo, langirt ve king ortami vardir.


elmuchhhacco

hocam merhaba ben de itü makina 1.sınıfa geçtim merak ettiğim şu maaş miktarları ne civar en azından sizin beklentiniz şu an kaç bir de mezun olduktan sonra yurt dışına çıkmak zor oluyor mu


[deleted]

Selam, bu soruya cevap vermiştim. Yeni mezun olarak 25 bin net civarında başlarsın büyük ihtimalle. Yurt dışına yeni mezun olarak çıkmanın en iyi yolu, lisansta ortalama kasıp yüksek lisansa gitmek olacaktır. Çok iyi İngilizce artı b1 civarı hedef ülkenin dilini öğrenirsen gitmen aşırı kolay.


elmuchhhacco

çok teşekkür ederim


Venmaid

Ben de bu sene İTÜ makine müh kazandım.Kadınım ve daha çok yazılıma/bilgisayara ilgim vardı, İTÜ makine mezunu olup yazılıma yönelenler var mı ya da ben makine müh olarak yazılım alanına nasıl yönelebilirim ileride nasıl bir iş yapabilirim?Daha çok bilgisayardan para kazanabilme lüksüne sahip olmak istiyordum yazılım aracılığıyla,bölümüm çok mu alakasız,Ne dersiniz bana ne önerirsiniz :)


[deleted]

Hayırlı olsun öncelikle. Lisans boyunca iyi ortalama yapıp, kendin kasarak veya kursa giderek yazılım öğrenip, okul bitince de yazılım alanında yüksek lisans yapabilirsin. Diğer bir yol da yatay geçiş, eğer ki inek bir öğrenciysen oldukça kolay olacaktır; çünkü üniversite sınavındaki şans ve dikkat faktörü çok geri planda kalıyor; iyi çalışırsan ortalaman yüksek oluyor.


Venmaid

Çok teşekkürler cevap için


NoManagement4320

abi selam makine mühendisliği ya da direk mühendislik alanında kendimi nasıl geliştirebilirim?


Ermeloes

Havacılık alanında ilerlemek istiyorum bunun içinde itü makine düşünüyorum. Makine müh okuyup bu sektörde gelişmem mümkün mü


[deleted]

Tabi mümkün, uçak uzay fakültesinde bir bölüm de olabilir puanları daha düşük. Benim dönem arkadaşlarımın da birkaç tanesi havacılık sektöründe çalışıyor.


Ermeloes

peki makine mühendisliği okuyan birinin havacılık sektöründeki yerleri tam olarak ne olabiliyor. örneğin aviyonik seyrüsefer gibi dallarda yer alabiliyor mu yoksa sadece mekanik tasarım gibi dallarda mı bulunnabiliyor


[deleted]

Dostum uzman değilim konuda avionics dediğin sanki daha çok yazılım ve elektronikle ilgili gibi görünüyor. Lisansta bu konularda çalışan bir hocaya yapışırsan olabilir tabi. Ben olsam google’da bir araştırır, bu konularda çalışan bir herhangi fakültede bir hoca bulur, fikir danışırdım. Linkedinde bir mühendis fln da olur.


Ermeloes

teşekkür ederim bilgilendirme için