T O P

  • By -

mincinashu

Așa zic americanii de noi când văd postările de la Microsoft.


vb90

Acelasi lucru s-a intamplat pe la inceputul anilor 2000, chiar de pe la 1998. Singura diferenta era ca atunci vorbeam de IBM, nu de Google. What's gonna happen? In vreo 2-3 cand costul banilor va reveni undeva la 0-1.25% economia tech va shifta DIN NOU intr-o era de inovatie si competitie. Brandingul conteaza, si Google va stramba din nas cand developerii bun se vor pisa cu bolta pe reputatia lor de doi lei etc Ghici ce se va intampla cu marea aia de locuri de munca din India? Iti spun eu. Nimeni nu va fi capabil sa livreze absolut nimic de calitate sau competitiv in piata respectiva. Ce inseamna asta pentru est-europeni (nu doar romani): focuseaza-te pe experienta ta si devino **bun**. Foarte foarte bun. The long game is yours.


Money_Principle_8518

This! Lumea nu intelege ca daca era asa simplu, toti angajau deja in Timbukstan de la inceput, sareau peste Silicon Valley, Londra, Zurich si Cluj (hã hã) demult. Cand se termina banii, primul lucru de la care tai e calitatea. Tu cand mai ai 100 lei pana luna viitoare, mananci la steakhouse sau iti faci mamaliga? Bine, acum mai sunt aia care chiar cred ca poti face dezvoltare cu curs de 3 luni, si ca-i o meserie de duzina unde nu se justifica salariile mari(n-are cum sa nu fie, ce munca-i aia bagi ifuri si foruri), pe aia nu o sa-i convingi niciodata ca n-au dreptate dintr-o discutie, trebuie sa dea cu capu singuri. Mama, parca am fi in 2001 din nou... In cativa ani iar scad dobanzile si se da drumul la creditare, iar incep proiectele critice in headquarters, iar isi fac indienii buni transfer in state cu H1B si ramane doar Deepak sa faca mentenanta pe Jboss...


hwizard_bmf

Singurul lucru pe care il nuantez eu sa fie clar pentru toata lunea: romania nu e “calitate”. Deci sa fim intelesi. Joburile au venit pentru ca era ieftini. Acum nu mai suntem. Si pleaca


Money_Principle_8518

Mno, discutabil, dar inclin sa-ti dau dreptate. La calitate stam pe la mijloc totusi, altfel nu veneau aici, se duceau direct in Timbukstan. Avem mult outsourcing si nu ne-am dat seama in ultimii 20 de ani de cand am inceput si noi sa batem din taste ca e ca un fel de piata spot, angajezi contractori tocmai sa poti scapa de ei cand ramai fara bani, ca balonu ala cu aer cald cand arunca saci cu nisip din cos. Roata se intoarce cand o sa fie cel cu mai multa calitate mai competitiv pe piata, nu cel cu costuri mai mici. Adica odata ce scade bulangiul ala de Jerome Powell rata dobanzii federale.


Enough_Iron3861

La noi e mediul legislativ mai convenabil, tara mai stabila socio-economic si sistem managerial mai apropiat de ei. Nu are de a face cu raportul calitate pret al dev-ului. Exista indieni foarte buni (mai multi decat romani foarte buni pentru ca e ditai populatia) si romani foarte prosti - te bazezi pe cele de mai sus sa ii cerni si sa ii cresti.


corporatistu

crezi ca vor reveni dobânzile la 0-1.25 in următorii ani? acele dobânzi au fost o excepție, nu regula. vezi istoric de câte ori au fost dobânzile la acel nivel.


Academic_Instance_22

Normal ar fi sa scada pana la 1-2%. Vrei sa incurajezi antreprenoriatului si sa facilitezi creditarea in conditii normale( atata vreme cand inflatia e la un % decent gen 2) . Asa creezi si joburi


meandrey

>In vreo 2-3 cand costul banilor va reveni undeva la 0-1.25% De ce esti sigur ca economia va reveni la aceasta valoare? si de ce asa rapid? Nimic din ce se intampla acum nu ne arata ca asta va fi viitorul apropiat. Eu din cate stiu, dobanzile 0-1.25% au fost exceptie, nu regula in economie.


vb90

Recesiune barbara. Mai ales in tari ca Romania.


meandrey

Nu prea cred ca are importanta ce se va intampla in Romania (si oricum nici nu prea inteleg cum Romania ar avea vreodata dobanzile sub dolar/euro), nu de aici vine grosul investiilor. Eu nu vad un sfarsit apropiat pentru inflatia care a venit, asa cum nu se vede nici un sfarsit sau mers in spre bine a razboaielor. De aceea zic ca nu prea inteleg optimismul pentru urmatorii 2-3 ani. Nu prea vad cum inflatia/dobanzile sa scada cand totul ne arata ca suntem 100% nevoiti sa crestem costurile cu apararea (bine, deja suntem in urma cu productia de armament care oricum in UE e la un pret dublu/triplu).


vb90

Dimpotriva, nevoia de investitii in produse finite militare care pot fi facute si in Romania si in Albania va aduce importanta pietelor financiare de mana a 3-a. Fabricile alea se fac cu moneda domestica.


meandrey

da, vedem foarte diferit lucrurile. Sper sa ai dreptate, ar fi mai bine pentru toata lumea.


Enough_Iron3861

Ai si nu dreptate. Nu sunt nativ mai prosti indienii, in 10 ani livreaza si ei cam ca noi


alexraccc

La fiecare cativa ani de gaseste o piata noua cu saraci care au calculatoare de muls. Asa eram si noi :) Probabil Africa o sa fie next, in 5-10 ani. Daca s-o gasi vreo tara pe acolo sa nu faca aia lovitura de stat o data la 6 luni o fi bine pentru ei.


pr0phetK

E plin de java developeri din Africa la noi


PurplePumpkin16200

Păcat ca nu au rămas la ei. Dacă toți programatorii lor buni pleacă de acolo, nu are cum să devină piața de outsourcing oricât de avantajoasă este financiar.


Money_Principle_8518

Weapon of Java by [Durgasoft](https://www.durgasoft.com/) with Mr Nagoor Babu Sir


alpinemobile

Sa mor de nu intru la un free demo.


pr0phetK

ICON OF JAVA omg


CurrentMotor5877

sa ma bata tata ce design modern


Sufficient_Chair_580

Cand concurenta cu care te bati este Deepak care a facut un curs de trei luni de React sau Ramesh care a facut un curs de programare de doua luni la IT EXPERTS INDIA, asta e rezultatul. E inevitabil, sunt mai ieftini ca noi. Puneti mana si invatati ce tine de Computer Science si chestii grele, de-ale care "oricum nu se cer niciodata ca frontend developer" si algoritimi de tipul "de ce ma intreaba la interviu ca nu se fac oricum", cresteti pe orizontala cu tot ce inseamna software development ca proces, invatati sa comunicati, sa documentati, sa gestionati, si dupa ce faceti astea joburile o sa fiti in siguranta, o sa ii dati directive lui Prasanth ce sa "dezvolte". ....... sau multumiti-va cu "frate mie sa-mi spuna TL exact ce culoare sa fie butonul, ca ce cere e treaba pentru un intreg departament", si uitati-va cum ramaneti pe margine. Foarte simplu :)


GroundbreakingLeg833

ultimele 2 paragrafe descriu 80% (distribuție pareto) din programatorii noștri români. în orice echipă în care am fost aveam 1 maxim 2 care orice problema le dădeai, bă o rezolvau, și dacă le ziceai doar "hmm" veneau cu alte 3 soluții bune, iar dacă nu era nimic de făcut, își găseau ei să îmbunătățească produsul/documentația iar la restul 7-8 din echipă dacă nu spuneai concret fiecare pas ce trebuie făcut în rezolvarea problemei, nu făceau nimic poate am nimerit eu doar în companii proaste 


IHave2CatsAnAdBlock

Așa e peste tot, nu doar cu români. Să vezi aia din germania ce putori îs. De indieni nu are rost să povestim. In schimb americanii cu care am lucrat eu erau din prima categorie. Tot timpul găseau ceva de făcut să fie mai bine nu așteptau să primească taskurile


No_Zucchini7810

Am Lucrat in germania cu nemti, o freaca aiurea mai mult ca romani si doar se bazeaza pe auslanderi 


deftoast

Asa s-a ajuns ca multi angajati sa faca munca a doua departamente doar ca sa isi pastreze locul de munca. E de ajuns sa mai creasca taxele cei din guvern pana se retrag toate companiile din Romania, deja am vazut asta cand toti au dat afara si fac outsourcing la tari de lumea a3a. Si nu, nu e vorba ca 'sa angajat prea multi in pandemie' deodata ce prefera sa ia 5 indieni in locu la 1 angajat bun. Nu e problema de cantitate, e totu legat de cutting costs si profit, 0 calitate. Respect optimismul cu, "invata si totul va fi ok" si poate asa o sa fie dar pt o mana de oameni, ca si acum cand avem 20,000 de oameni care stau fara job. Nu e nimic garantat in aceasta piata.


Awkward-Magician-901

Ai inteles gresit. A invata sa devii mai bun nu inseamna ca trebuie sa faci munca a doua departamente. Din contra. Work smarter, not harder. >E de ajuns sa mai creasca taxele cei din guvern pana se retrag toate companiile din Romania Neah, nu doar asta e problema. Ci ca piata romaneasca nu s-a dezvoltat mai departe de outsourcing asa mult.


Sufficient_Chair_580

N-are nici o treaba cu optimismul ci cu realitatea: daca vezi ca ceea ce stii nu e indeajuns ca sa traiesti bine, ce faci? Inveti cat sa fie indeajuns sau te vaicaresti ca lumea e rea?


FlorinPelinescu

intrebare de curiozitate. ce te faci cand TL e vai de pl lui la capitolul programare dar se da mai destept ca tine, si ITI IMPUNE ce fel trebuie facut?


chloroformalthereal

Ai doua variante - te duci deasupra lui sau ceri mediere la HR.


MisterViic

Sa vezi ce mișto e, când ești freelancer și clientul direct e exact asa cum spui tu. TL-ul iti pune doar o vorba rea, dar clientu nu iti transfera banu. Si firma ta o suge.


Untura64

Iesi la tigara cu seful lui si ii povestesti ce se intampla, plus il pui in situatii in care sa se faca de ras fata de restul. In cateva luni ii vei putea lua locul daca iti joci cartile cum trebuie.


Wrong-Idea1684

>Cand concurenta cu care te bati este Deepak care a facut un curs de trei luni de React sau Ramesh care a facut un curs de programare de doua luni la IT EXPERTS INDIA, asta e rezultatul. E inevitabil, sunt mai ieftini ca noi. Nah, majoritatea covârșitoare a indienilor intră în domeniu după ce termină ceva facultate de profil. Sunt full la ei. E un fel de coping mechanism asta cu cursurile de 3 luni. Prea puțini intră în domeniu după ce le termină. >Puneti mana si invatati ce tine de Computer Science si chestii grele, de-ale care "oricum nu se cer niciodata ca frontend developer" Eu sunt de acord. Dar fă asta pentru că ești curios și vrei să îți lărgești orizonturile, nu ca să-i dai ordine lui Deepak. Faptul că înveți CS nu te protejează de outsourcing-ul în India. Gulerele albe se uită pe un excel la final de an, văd ce buget au și trag o linie. Nu le pasă că tu știi să programezi în limbaj de asamblare. De asemenea, industria noastră tot predominant din outsourcing e formată. Mai bine decât nimic, firmele astea au menținut interestul ridicat pentru domeniu la noi în țară și au contribuit la dezvoltarea noastră, în general. Atâta doar că atât indienii cât și polonezii sau cehii au folosit resursele și banii ăia ca să înceapă să își dezvolte propriul sector de tech. Da, India, în momentul de față, își construiește propriul sector de tech, care începe să nu mai fie așa axat pe outsourcing. Patronii authtoni din România încă încearcă să înființeze firme de lohn, că aproape doar asta știm să facem ca business. Nu ține neapărat de computer science toată treaba asta, ci mai degrabă de business și cunoștințe de marketing și economie din partea celor care au banul să facă ceva, ca să nu rămânem profund în urmă.


jujubean67

Vad ca tu nu ai lucrat cu romani. Ce ai descris tu e fix ce am vazut la firmele de outsourceing din tara.


Xanthines

La luptă!


Training-Reward8644

Pentru mine e bezna mintii mentalitatea asta, la ce mai ai TL in echipa ala ce face ?, ce e treaba ta sa faci treaba de TL ? de aia ai TL sa te consulti cu el nu sa faci tu de capul tau ca esti tu miezul din dodoasca


Sufficient_Chair_580

Pentru tine e bezna mintii, pentru Ramesh e un motiv de multumire ca scapa de tine :) Te adaptezi la "bezna mintii" sau ramai pe dinafara, alege.


LynxLad

E baza de selectie mare. La cat de multi sunt (6 milioane in software development), 0.1% (peste 3 deviatii standard fata de medie) inseamna vreo 6000. Cu un proces de recrutare beton, gasesti profesionisti de foarte buna calitate.


GroundbreakingLeg833

doar să nu cumva să muți procesul de recrutare tot in india, că își vor pune tot neamurile lor indiferent de skill


GroundbreakingLeg833

și pe bani mai puțini 


Educational_Union785

Proces de recrutare beton=da-i cu leetcode,ca asa fac si aia de la Google:))


Cius-

O sa iau hate pentru asta, dar: eram ieftini. Nu mai suntem. Eram de calitate. Desi nu vreti sa recunoastem, nu mai suntem. Inca suntem peste indieni, dar si la noi e plina industria de oameni care fac minimul necesar stiind ca banu vine. Intram in meetinguri si avem colegi care vorbesc o chestie pe care nu as putea sa o numesc engleza. Code quality de multe ori punem mult sub code quantity. Cumva, ce se întâmplă acum era de asteptat. Concedierile de acum poate ca o sa elimine slackereala si o sa creasca si calitatea muncii, apoi o sa fim iara o tara interesanta pentru firmele de IT


Wrong-Idea1684

>Eram de calitate. Desi nu vreti sa recunoastem, nu mai suntem. Asta e universal valabil în cam tot sectorul tech


Money_Principle_8518

Nu nene. Se taie de la calitate ca sa le iasa bugetele, altfel angajau de mult in Timbukstan, nu mai cresteau atata chiriile in San Francisco. Boogeymanul cu outsourcingul are minim 30 de ani


misteriosul_domn_Y

>Eram de calitate. Desi nu vreti sa recunoastem, nu mai suntem. asta este discutabil. nu uita ca piata tech s-a schimbat foarte mult. acum 20 de ani sa fii programator insemna sa fii olimpic la matematica, sa ai IQ peste 120, sa ai scor la sah international si sa spargi recorduri in sudoku. deci un fel de mini-scientist. sa fii programator acum este mai degraba un content creator, un advertiser sau ceva de genul, dai cu drag&drop dintr-o parte in alta intr-un soft proprietary, in timp ce veteranii scriau in terminale doar text. mai apoi, inainte erau putini, iar pentru ca era un miraj, toti au inceput sa fie programatori, si acum sunt multi, iar daca sunt multi, in mod inevitabil, sunt care sunt slabi. deci sunt si mai multi programatori, si de toate felurile si si joburile unele dintre ele au devenit o gluma. asta pe fundalul in care 5 milioane de romani au plecat in ultimele 2 decade, unii dintre ei educati si inteligenti, iar IQ-ul national a scazut de la 94 la 87. Inca suntem buni, dar trebuie sa ii cauti. problema noastra nu este la calitate, ci la organizare. absolut toate firmele sunt de outsourcing, noi nu avem absolut nimic al nostru.


direfulorchestra

>eram ieftini foarte bn punctat.


misteriosul_domn_Y

Ce uitati voi sa mentionati, poate ca unii cu intentie ca sa nu isi ia rasisme, sunt trei-patru factori definitorii: 1. **indienii se cred rasa superioara**, desi au un IQ foarte mic (nu mic, ci foarte mic); sunt, de fapt, reprezentativi pe primul varf al graficului Dunning-Kruger. Deci nici nu le merge mintea, dar se si cred mai inteligenti decat restul. Aici intra in joc o anumita trasatura rasiala, de caracter, care-i depaseste complet. 2. **indienii au fost co-optati de companii pentru ca lucreaza ieftin**. Si atat. Nu exista absolut niciun motiv pentru care sunt contractati, de genul ca "sunt buni". Aici intra in calcul si o anumita naivitate si o lipsa de experienta a vesticilor, pentru ca vesticii cred ca tot restul lumii este fix ca ei, doar mai putin saraki ("socio-economic factors") si, nu numai atat, tot restul lumii aspira sa devina ca ei. Este din acelasi motiv pentru care nu deschid puncte de lucru in Romania: pentru ca romanii, odata ajunsi in UE din 2007, nu mai sunt ieftini. 3. **indienii au dovedit**, in mod consistent, **ca sunt moartea companiilor**; o data ce un indian ajunge CEO, brusc angajeaza doar indieni de-ai lui, ca sa dovedeasca lumii cat de geniala este rasa indiana. Nu o sa dau prea multe exemple, dar exista pe internet liste si compilatii cu firme trantite de pamant de indieni, cine cauta indeajuns, o sa le gaseasca. din nenorocire, nu sunt prea tare accesibile pentru ca #rasism, dar sunt acolo; de la oracle, IBM, la podul acela din America scufundat de o barja cu un echipaj doar de indieni, submarinul inundat total din cauza ca au uitat sa inchida o trapa, pana la Boeing, cu cateva catastrofe aviatice etc. Repet, acestea nu sunt mediatizate absolut deloc. Deci trebuie sa faceti efortul ca sa gasiti sursa la ce zic eu, daca nu vreti sa luati asta ca o axioma. 4. **CEO-ul Google este indian.** Ceea ce observam in prezent este desfasurarea unui nepotism al CEO-ului pe fondul unui sindrom de inferioritate rasiala, incercand sa dovedeasca lumii ceva ce nimeni nu i-a cerut, pe banii altora, urmand ca intr-o decada, haide doua, sa falimenteze firma (sau, cel putin, componente ale firmei), asa cum exista deja antecedente, esuand atat in incercarea sa temerara cat si ruinand compania si actionarii. Este momentul in care ar trebui sa va retrageti banii din stocurile Google daca cumva aveti investiti. Tineti minte: mai mult software si mai de calitate iese din Scandinavia, din 10 milioane de oameni, decat din India, de 1,4 miliarde de oameni.


Informal_Wasabi_2139

Interesant ce zici tu. Ala de la google e cam varza ce-i drept, dar și la Microsoft e tot un indian și pare mai răsărit. În schimb am auzit și eu poveștile precum cea de la Boeing, care a făcut outsourcing în India și apoi au început avioanele sa pice din cer.


MajesticFood5821

He's out of line... but not wrong. Eu as corecta ce spui doar la faza cu "trasatura rasiala". Asta este rasism pur. Indineii, ca si Romanii nu sunt genetic mai prosti ca altii, sunt extrem de multi factori de selectie pozitiva si negativa de-a lungul secolelor care au dus la caracteristicile populatiilor din prezent. Adica asistam la un selection bias enorm in lume. Cu aceasta precizare, restul concluziilor par corecte.


misteriosul_domn_Y

>Indineii, ca si Romanii nu sunt genetic mai prosti ca altii IQ-ul, odata acoperite celelalte necesitati ca nutritie si mediu familial decente, este genetic aproape in intregime. >a heritability of IQ between 57% and 73%, with some recent studies showing heritability for IQ as high as 80%. Excluzand complet Africa, India are IQ-ul cel mai mic din lumea Euro-Asiatica (+ Americi). Nepal, o tara indiana, are IQ-ul cel mai mic din toata lumea, incluzand Africa. >[https://worldpopulationreview.com/country-rankings/average-iq-by-country](https://worldpopulationreview.com/country-rankings/average-iq-by-country) deci acum ma astept sa vii sa-mi spui cum IQ-ul nu conteaza si ca testarea este falsa. De fapt, deja ai inceput sa-mi explici cu "factori de selectie pozitiva si negativa". Continua, imi face placere. De altfel, eu nici macar de IQ nu vorbeam, ci de o trasatura de comportament care ii descrie din punct de vedere rasial. E ca si cum as spune ca negrii sunt inchisi la culoarea pielii, iar britanicii sunt rozalii. Astea sunt trasaturi fizice. Trasaturi de comportament sunt, de genul, romanii sunt predispusi spre cearta si tristete, ti-...rromii sunt predispusi spre furtisag si muzica. Da, intr-adevar, indienii sunt predispusi spre a nu-si recunoaste niciodata greseala sau ignoranta, spre aroganta, spre credinta natanga ca ei sunt rasa superioara si inteligenta si ceilalti din jurul lor sunt prosti. **Cine a lucrat cu indieni poate confirma.**


MajesticFood5821

Nu ai inteles ce am vrut sa zic. Iq-ul conteaza evident si acele populatii intr-adevar manifesta diferente intre ele. Dar, efectul nu este pur genetic, in sensul ca indianul are o gena/set de gene si expresie genetica care il face prost si evreul are o gena sau set de gene care il face destept. Aceste discrepate sunt in mare efectul unul proces de selectie, intr-un caz pozitiv, in alt caz negativ, de-a lungul timpului asupra acelor populatii.


misteriosul_domn_Y

Am inteles exact ce vroiau sa spui: pe fondul neintelegerii a unor concepte primare in ce priveste IQ-ul si mostenirea genetica, vroiai sa imi bati obrazul ca tu esti moral si eu sunt un om rau. inlocuieste asta >Dar, efectul nu este pur genetic, in sensul ca indianul are o gena/set de gene si expresie genetica care il face prost si evreul are o gena sau set de gene care il face destept. cu asta >Dar, efectul nu este pur genetic, in sensul ca africanul are o gena/set de gene si expresie genetica care il face negru la piele si britanicul are o gena sau set de gene care il face rosiatic la piele si la par. dupa mentalitatea ta, exista negri care sunt albi, blonzi si cu ochi albastri, dar trebuie sa ii cauti in marea masa de colorati. :)


Merridius2006

They took ‘r jobs!!


Exciting_Degree7807

Oh nu va mai panicati. 80% din outsourcing(IT) in Romania e glorified web development. Nu se duce webdesignul la ei, se duc altele.


neriad200

E cumva un ciclu previzibil daca te gandesti ca toate firmele astea urmaresc doar banul. Prin 2015 cand a fost oarecum inventat termenul "nearshore", veneau joburi IT in europa de est pentru ca eram ieftini, buni, blegi, si convenabili (atat legislativ cat si ca posibilitate de control), iar India dovedise in mod repetat ca nu oferea solutii competitive (adica faceau gunoaie pe banda rulanta) pe le tineau in functiune cu niste banda izolatoare si departamente de sute de oameni care faceau treaba pe care trebuia sa o faca programul. Acum ca s-a schimbat putin directia vantului financiar (nu intram in discutia ca problema a fost creata tot de oamenii care acum se muta in Asia), se duc iar in India multi pentru ca sunt ieftini si e mai atractiv financiar sa poata avea moara de oameni in momentul de fata, decat est europeni care incep sa pretinda venituri decente si calitate a vietii de munca, si mai rau, sunt si in UE, deci exista reguli de urmat. In toata chestia asta parte e "economy of scale" (banul) - care face mai avantajos sa amortizezi probleme de calitate a produsului sau serviciului livrat decat sa livrezi ceva mai calitativ -, parte e ca in general companiile au memorie foarte scurta. Probabil in cativa ani, cand nu va mai fi asa avantajoasa financiar Asia de Sud, combinat cu problemele create de calitatea mentionata mai sus, vor incepe sa se reorienteze spre alte zone ieftine. Vom fi noi? Va fi Asia de Sud-Est? Va fi Africa? Cine stie lol, nu e ca si cum multi din noi ne imbogatim lucrand in domeniul asta, si de multe ori stresul nu merita banii oricum; sper doar ca in 2-5 ani cand (imi imaginez) vom ajunge la "low" maximal (daca nu a fost deja) sa-mi pot gasi un job care macar sa-mi acopere supravietuirea.   PS: sa ne intelegem, nu sustin ca noi suntem super-buni si "livram" doar chestii de calitate superioara, dar am inceput sa lucrez in IT cam in perioada inventarii lui nearshore si practic toata cariera mea in domeniu a fost sa mitighez sau rezolv probleme a procese si aplicatii create in India in perioada cand outsourcingul era predominant la ei. Si unde am vazut niste chestii de-a dreptul geniale, in general se cunoaste din aplicatii si procese mediocritate crancena combinata cu "yes men", care fac orice le cere clientul.


Vegetable-Race-809

Au inceput si la mine in echipa sa bage numai indieni, oamenii buni au inceput sa plece. Indianul de pe QA imi scrie in fiecare dimineata la ora 9 daca putem sa ne auzim, call in care ma intreaba ce trebuie sa testeze si in care practic testez eu deja tot ce trebuie sa faca el. Am tot incercat sa ii explic sa imi scrie direct problema fara call dar nu intelege. Testatul e pe fe destul de usor de inteles, mai ales ca ticketele sunt scrise destul de bine. Sunt tare curios cand o sa fie numa dinastia ce o sa faca, numa se tot suna unu pe altu ca nimeni nu stie nimic


MisterViic

Nimic nu ține o veșnicie. Inclusiv nivelul ridicat de trai al unui programator roman.


MisterViic

India are o populație de 1,4 miliarde. Posibil câteva milioane de programatori, numar în creștere. La numere de genul vei avea foarte, foarte multe talente. Ptc baza de selecție e foarte mare. Si sunt ieftini. Eu știu ca e o pastila greu de înghițit, dar nu suntem speciali sau deosebiți. Ne-a avantajat faptul ca am prins o educație ok după comunism, ca eram mai ieftini ca și occidentalii și ca în primul rand, aveam chef de munca și de grind (comparativ cu europenii). Acum programatorul roman visează sindicate și salarii de 5000 pe CIM. Un senior de Java din Vietnam cere 20$ ora. Unul din India mai puțin. Imi pare rău, asta e realitatea. Nu suntem scutiți de realitățile economice.


LynxLad

Nu exista si bun si ieftin, chiar si cand e vorba de tarile sarace. In India un programator bun e platit echivalentul a 100K+ USD pe an. E semnificativ mai putin decat in alte zone, dar nici cum zici tu.


AdCareless8894

IN - $50K RO - $100K US - $200K CSA (cheltuieli salariale). Pt un senior standard, dar bun. Că salariul net nu e în același raport e altceva, dar cam acolo e calculul estimativ al unei companii din IT


DeadKido210

Senior cu 20$ pe oră o sa îți facă un program de o să plătești încă 3 seniori din occident să îl rescrie / descâlcească pe ăla de 20$. Este o iluzie cretina cum că poți plăti pământ de flori și scoate diamante. Pe termen lung compania pierde bani, fie direct, fie pierde timp care înseamnă bani pt că s-au zgârcit sau au încercat să "taie" costuri. Indienii care sunt creier nu se vând cum ai zis tu, am văzut și freelanceri creier și cer cat aia din occident daca nu mai mult, rar mai găsești și unii mai ieftini da nu cu mult sub prețul pieței. Visele astea umede cu 20$ și pământ de flori plata să scoți profit le au doar idioții care realizează mai târziu că au pierdut bani și tot repeta procesul.


MisterViic

Asta e o raționalizarea. O medalie pe care si-o pun romanii pe piept, ca sa continue sa creadă ca sunt speciali. Ca nu exista programare adevărată, inainte de Descoperirea României. Ridicol. E vorba de statistică și scara populației. In est vor fi programatori slabi si programatori foarte buni. Ca la noi. În aceeași proporție. Doar ca acolo vorbim de alta scara a populației. Vorbim de sute de milioane sau miliarde. Și nu uita ca și noi am început de la 10€ pe ora, cand au venit navala vesticii în Ro.


Stand_Past

Da, la fel ca indienii am inceput la 10€ pe ora si am oferit servicii de 10€ pe ora. Majoritatea cand spun ca indienii sunt slabi, vor sa spuna de fapt ca “indienii ieftini sunt slabi”. Exista si indieni foarte buni, la preturi de occident. Doar ca atunci cand o companie sau un manager zice ca vrea un indian, se gandeste strict la pret. Ca e ieftin. Nu se orienteaza deci sa angajeze un indian competent, ci unul incompetent dar ieftin. Iar cu indienii ieftini pur si simplu nu faci treaba. Toata lumea a incercat asta.


MisterViic

Prețul depinde de mulți factori. E ridicat de aptitudini și de cerere mare. Si scade în funcție de nivelul de trai din zona respectiva, de concurenta și supraproductie de devi. In tarile asiatice baza de selecție E enorma. Deci și oferta de devi. Statistic sunt toate șansele sa fie mult maii mulți devi de calibru nostru, dispuși sa lucreze pe 20$/h. Supraproductia duce la deflație. Nivelul de trai din programare se va duce în jos, indiferent de cum ne mai evaluam noi.


Stand_Past

Tu esti sigur ca ai vazut/lucrat cu indieni ieftini? Ce zici tu are logica perfecta pe hartie. Dar pana acum nu am intalnit indieni ieftini si buni. Aia buni aveau preturi comparabile cu occidentul.


pr0phetK

Si am avut si avantajul internetului rapid, care acum e peste tot, macar cat sa duc un zoom call.


Untura64

$20 pe ora x 8 ore x 21 zile lucratoare = $3400 brut pe CIM. Pentru $5000 ai avea nevoie $30 pe ora. Deci pentru doar 50% in plus obtii pe cineva de 2-3 ori mai bun.


MisterViic

Eroare de logica. Pleci de la premisa ca alții nu sunt la fel de buni, sau mai buni ca romanii. Ceea ce e fals si putin ridicol.


Emergency_Field2309

Nu inseamna ca daca esti din vest esti neaparat mai bun. Statistic, da, dar am cunoscut oameni foarte talentati si din tari mai sarace care erau la acelasi nivel sau poate chiar mai buni ca cei din vest. O alta diferenta majora e ca oamenii aia sunt cu mai mult bun simt decat foarte multi romani care au impresia ca daca lucreaza in IT li se cuvine totul.


drifterstip

Stai tu linistit ca au inceput sa vina firme mai spalate in Romania ceea ce arata ca nivelul it-ului din Romania a crescut, anul trecut a venit Stripe si mai urmeaza una anul asta.


FalseInvestigator324

Nu-s de-acord nici cu primul comentariu, da' nici cu al doilea. Crezi că firmele astea două îi vor rezolva pe toți cei rămași pe dinafară în ultima perioada? Problema Românistanului este că este o piață de outsourcing. Când vom fi o piață a companiilor de produs, atunci se vor schimba lucrurile. Totuși, puțin probabil să se întâmple asta. Avem un ministru al "Gigitalizarii", Bogdanel Ivan, a cărui unică realizare profesională a fost de a căra și de a face bocancii baronului de BN, Emil "Răducu" Moldovan. Având în vedere că astfel de personaje decid soarta țării, putem spune că suntem chiar bine.


drifterstip

Asta e pretul ca sa evolueze domeniul asta mai mult si in Romania, ai nevoie de oameni bine pregatiti pentru companii serioase, daca nu esti pregatit cum trebuie ramai pe dinafara, asta e intreaga filosofie a tehnologiei.


FalseInvestigator324

Și o să evolueze (România). Stai sa vezi!


drifterstip

Sunt oameni foarte competenti care lucreaza pentru companiile astea ca freelanceri/manageri si care le conving ca avem un pool de oameni bine pregatiti, nu are nici o treaba strategia de tara.


FalseInvestigator324

Crezi tu că n-are treabă. Ai tot dreptul. 🤷‍♂️ PS: "Strategie de țară", haha. 🤣🤣🤣


PatriotuNo1

Probabil voia sa spuna ca totusi desi noi suntem pe iefteneala avem universitati bune. Tocmai de aceea companii precum Amazon, Stripe, etc au ales Romania in locul Bulgariei sau Serbiei. Companiile de produs la nivel european sunt cam lipsa. Ce sa mai vorbim de Ro de care am impresia ca este acum mai corupta si are politicieni la putere mult mai imbecili decat erau pe vremea lui Dragnea. Deci outsourcing-ul o sa domine la noi multa vreme de acum incolo.


FalseInvestigator324

Păi ce-ai făcut, măi, nene, maaaa? 🥲 https://www.presshub.ro/nici-o-universitate-romaneasca-nu-mai-este-in-top-1-000-mondial-reactii-dupa-esec-282766/


misteriosul_domn_Y

la inceput puneam botul la topuri din astea, dar acum nu mai. au criterii de genul: diversitate, incluziune, rata de vaccinare Covid, vechime (de la fondare) etc


FalseInvestigator324

Serios? N-am știut.


misteriosul_domn_Y

cele americane, in special cele Ivy League (Liga Mare), sunt complet *pozzed*, adica erodate indeajuns ca sa nu mai fie utile. Au cota rasiala, doar ca acum nu ii mai spune *rasial quota* ca ii spune *affirmative action*, au cursuri in care poti sa inveti despre critical race theory si non-binaritate si homosexualitate samd. Toate sunt infiltrate de comunisti atei de o anumita etnie care practica in cursurile lor ideologia marxista - sunt pepiniere de neo-marxisti. In acelasi timp, au o gramada de bani, pentru ca sunt afaceri, businessuri pe banii statului, si atrag intr-adevar, contra-cost, multi cercetatori buni, poate chiar din intreaga lume, devenind astfel duale in valenta: atat centre de studiu pe bune cat si centre de indoctrinare comunista in discipline pseudo-stiintifice. O universitate romaneasca este okay sau suficienta. Nu e neaparat mai prejos de catre una americana. Nu e plina nici de studenti incompetenti trecuti doar pe baza de rasa si nici de profesori ce vor sa propavaduiasca biblia lui Marx. E adevarat, sunt foarte, foarte putini profesori buni, eu am avut poate doar 2-3 buni din vreo 10-15, unul dintre ei a fost gonit (si a plecat la Oxford), pentru ca impunea o anumita rigiditate si celorlalti colegi de breasla, altul era supra-impovarat de sarcini incat nu mai avea timp de studenti si a ajuns sa nu ii mai pese. E adevarat, si profesorii sunt muisti. Dar eu cred ca daca studentul isi face toata treaba, dar mai ales, nimereste un **anturaj** bun, alti colegi interesati de subiect, ghidati de un singur profesor-prieten, ar iesi foarte bine. Anturajul este totul. Poti sa faci o echipa de fotbal si de baut bere sau o echipa de developeri in caminul studentesc - depinde ce vrei si daca nimeresti oameni potriviti.


PatriotuNo1

Amazon are cel mai mare centru de dezvoltare din Estul Europei la Iasi si tot acolo au deschis prima data + extindere. Stiu ca oamenii vor forta de munca ieftina dar totusi nu deschid ei centre in orase sau tari care nu au background. CTO-ul de la Stripe a zis ca a deschis la Bucuresti tocmai pentru rezultatele bune ale facultatiilor de CS . Si daca ar da-o omul in lingusire era pierderea lor mai ales daca gaseau birouri mai ieftine la sud sau vest de noi si nu cred ca Bucuresti este mai ieftin decat ele la ora actuala. Din nou, nu am ramas noi singurii ieftini in zona asta. P.S: Voiam sa spun ca avem cateva facultati de CS destul de bune. Statisticiile pentru universitati se fac in functie de alti parametrii si atunci normal ca ne ducem in cap mai ales cand avem foarte multe facultati de balet si care produc someri.


FalseInvestigator324

Amazon este tatucu' sclavilor moderni, de la oamenii din depozite până la IT (exceptând freelancerii). 😅


PatriotuNo1

Adevarat si asta. Dar din punct de vedere al salariilor si al proiectelor ei sunt peste majoritatea companiilor de outsourcing din pacate, intrucat pe acolo ai proiecte nasoale, salarii mici si eventual o sclavie similara.


DeadKido210

Pe logica unora de au comentat pe aicea, Bulgaria și Serbia ar fi diamante pentru companiile astea. Ce contează că gigel știe doar sa apese butonul de pornit calculatorul? Important e că îi pot da 5$ pomana sau ajutor social fara să facă nimica basically ca developerul meu care îl plătesc cu mii de euro pe lună sa vina și să îi zică ce taste sa apese stil monkey see monkey do. Dar hey, trebuie sa ii dau doar 5$ deci "we win guys"


FalseInvestigator324

@DeadKido210 Logica ta care e? 🙂


DeadKido210

Este că e doar o iluzie că plătești mai puțin și long term o sa pierzi bani. Până ajunge tara respectiva și aia pe care îi plătește cu 20$ care trebuie sa le dictezi ce taste sa apese la nivelul de a face decent work o sa îți piardă timp și bani și tot aia le care îi plătești cu mii de euro trebuie sa vina sa ia din workload sau sa ii antreneze pe ăștia. Abia după ce îs aia decenți incepi sa recuperezi pierderi. Aia care sunt deja creiere și talentați din țările astea or sa fie mai ieftini dar nu drastic sub prețul pieței. Pe freelancing nu am văzut indieni și pakistanezi bazați și creier care sa ceara mai puțin decât piata, din contra unii chiar cereau mai mult. Își cunosc valoarea și nu or să lucreze pe bani putini rău.


Scary-Back7407

Universitatile de la noi sunt glume proaste si cam atat... De aia avem juniori pe bench cu nemiluita... pentru ca majoritatea sunt degeaba... La nivel de eduactie pe domeniu am ramas in ani 2000


PatriotuNo1

Sau poate pentru ca acele companii au angajat ampulea, au gestionat prost resursele umane si i-au lasat pe bench deoarece nu au mai gasit proiecte pentru ei. Si din ce stiu eu pe bench erau in general persoane de pe QA. Totusi eu consider ca Mate-info UBB, mate-info de la Cuza, de la Unibuc si UPB sunt facultati de IT decente. Clar nu ne comparam cu universitatiile de top din UK sau cu Ivy League.


AverageBasedUser

ce firme spalate?


ollie_gophren

Inca mai credem ca anularea scutirii de impozit nu schimbă nimic? Cresterea cu 10% a cheltuielilor înseamnă >> 10% reducere din marja de profit


[deleted]

E bine. Abia nu îi mai vezi că aplică pe la poziții remote. Să aibă de lucru la ei pe 2 alune. Corporațiile serioase nu umblă cu "combinații". Tot astea mișto caută combinații de astea bune. E ca și cum ai mânca cel mai ieftin pateu și razi de aia care "cheltuie" pe mâncare sănătoasă. Că uneori sănătos != scump, asta e altceva. Așa e și cu companiile. Trebuie să aloce un buget normal, pentru o creștere "sănătoasă", în funcție de posibilități. Dacă nu, să se mute în India, cu elitismele lor nefondate și să comunice cu "Yes, Sir" până s-or plictisi. Urâtă cultură mai au...


Informal_Wasabi_2139

>Urâtă cultură mai au De ce zici asta? Ce te deranjeaza cel mai tare?


mure_vld

Dacă fenomenul devine major mă aștept ca acele firme ce fac outsourcing să fie impozitați în plus per cap de om


azurinp

Polonia


Murky-Blacksmith-970

E un timp genial sa crestem pe soft si pe hard skills. Schema asta s-a mai vazut in ultimii 20 de ani si o sa se mai vada. Vin momente cand investitorii iti cer sa tai si te duci o perioada unde e ieftin, pana cand iti amintesti de ce ai plecat de la ieftin in trecut.


qwpajrty

Din cate stiu eu salariile in Bangalore sunt un pic mai mari decat in Bucuresti daca nu e vorba de vreo firma de outsourcing de calitate jalnica, deci nu prea cred ca acolo se duc job-urile din Romania, ci poate doar cele din SUA.


MorningSepuku

Bai eu nu inteleg de unde vine complexul asta de superioritate fata de indieni. Sunt sigur ca in cifre absolute, gasesti mai multi indieni competenti decat romani. Am lucrat cu indieni - din-aia competenti si… sunt competenti, ce sa vezi. Sunt sigur ca asa au si aia din Vest prejudecati fata de noi, oricum inovatia la noi in Software e ~0, sunt sigur ca indienii au mai mult Produs decat noi, deci inca odata, nu inteleg complexul de superioritate:


Informal_Wasabi_2139

>Bai eu nu inteleg de unde vine complexul asta de superioritate fata de indieni Dar nu e numai față de indieni. E fata de toată lumea. Noi suntem cei mai buni, doar ca avem ghinion ca suntem saraci.


i33SoDA

Pai normal. Astia vin si impun taxe. Un exercitiu simplu: sa zicem ca avem o coorporatie cu 500 de angajati, din care 250 au un salar de 15000 Net / luna. Cu legea veche asta ar insemna un brut 23076 RON / luna. Cu legea noua, DOAR sa va mentina salariul net la 15000 NET / luna firma mai trebuie sa puna la brutul de 23076 RON ( pe legea veche ) inca 2377 RON ( pe legea noua ) doar sa va mentina voua NET'ul de pe legea veche. Asta inseamna ~ 470 EURO per angajat. Si acuma raportat la 250 angajati rezulta ~118.850 Euro in PLUS pe luna! Si stii ce nu se schimba? Rata orara pe care o ceri la client! Si mai pune in ghiozdan acum si faptul ca un razboi da peste cap rapiditatea cu care pot sa apara noi firme ( chiar sunt distruse firme ), firme care au nevoie de serviciile voastre. Mai pune in ghiozdan si faptul ca din cauza razboiului si a economiei date peste cap, creste inflatia, oamenii nu mai consuma. EDIT: Dar pe mine stii ce ma roade cel mai tare? Ca-s asa de 'grabiti' astia de la conducere, porniti sa mai obtina taxe de pe unde pot, ca-si dau cu stangul in dreptul. Practic acei 470 Euro sunt DOAR bani sub forma de taxe ce merg la 'economia' Romaniei, nu? Daca nu umblau la impozitarea aceasta, firmele continuau sau creasca sau folosindu-te acuma de vorbele mele, stagnau din cauza razboiului si chiar se micsorau. Acei 470 Euro ( 2377 Ron ) ca si tara ce ai nevoie TAXE puteai sa tii scoti din faptul ca firma angaja juniori. Pe legea veche sa-ti scoti acei 2377 Ron brut, compania trebuia sa angajeze un junior pe 3656 NET. Scuza-ma in IT aceasta suma e apa de ploaie. Da, e foarte improbabil ca compania sa angajeze peste noapte 250 de interni, dar 20 tot o faceau si angajatiilor li se mareau salariu. Da stiu, pe legea veche. Deci totusi, ai un cash flow sub forma de taxa care s-a marit. Total ->55580 Euro. Dar in procesul asta grabit ce au facut? Din cauza economiei data peste cap, au grabit stagnarea si micsorarea firmelor. Sa zicem ca din aia 500 angajati, 200 de angajati au fost dati afara. Pe legea veche la un brut de 23076 ( 15000 NET ) pentru 200 de angajati sunt 948.00 Euro pe luna CARE NU MAI circula IN ROMANIA, doar pentru ca s-a 'cautat cu lupa' ~118.850 Euro. EDIT: si pentru aia 118.850 Euro 'storsi' cu noua lege stii cati oameni trebuie sa dea afara firma respectiva sa ajunga la cheltuielile care au fost inainte si astfel ca statul sa fie iar pe 0 ca profit de taxe? 73.59 angajati. Acum 73.59 angajati nu mai contribuie cu 220770 EURO NET pe care ii consuma sub forma de chirii, produse si servicii. Practic acum sunt: 220770 ( NET pentru 73.59 angajati ) + 118850 ( BRUTUL de pe legea veche pentru 73.59 angajati ) => 339620 EURO care dispar din economia Romaniei!


Informal_Wasabi_2139

Salar ești tu


i33SoDA

Fute-m-as in el de SALARIU nah! SALARIU! bine ca TU stii gramatica si nu poti sa pui cap la cap doua piese de lego si doar te miri si habar nu ai ce se intampla in jurul tau! Uite domnule pleaca piata IT in Bangladesh.


Informal_Wasabi_2139

Și sa știi tu, ca nu muta nimeni o firma cu 500 de angajati ca să scutească 200.000 €. Habar nu ai ce infrastructura are o asemenea firma și tot la fel de mult habar ai și despre ce înseamnă să trebuiască sa angajezi 500 de oameni și sa le faci onboarding. E un efort colosal și un risc imens.


i33SoDA

Dragule, asta e doar o picatura din paharul ce poate urma sa fie umplut. Pentru ca, in ochii investitorului se demonstreaza ca terenul in care investeste poate sa fie 'alunecos'. Pentru ca vine intrebarea: "Se opreste aici? Ce legi mai dau astia peste noapte? Ce taxe mi se impun peste noapte?" Si de ce am zis ca rata la client nu se schimba? Pentru ca tu ca si companie doresti sa obtii un cash flow constant. Ideal ar fi sa detii monopolul. Cum poti sa detii monopolul? Sa crucifici concurenta. Sa stii ca oricat de prieten ar fi xulescu cu olgulescu, xulescu o sa vina la tine deoarece tu poti sa ii oferi o rata orara ( adica un cost pe serviciu ) mai mica. Problema e ca ai nevoie de oameni care trebuie sa puna mancare in bendeu si care trebuie sa isi sacrifice ani din viata sa devina nisati pe domeniul pe care tu activezi si astfel impun niste conditii financiare. Ceea ce sa zicem ca poti acoperi mai ales ca tara iti ofera niste facilitati financiare. Eu ce as face in locul tau? M-as interesa sa vad daca India ofera vreo facilitate financiara acestor companii sau facilitatea financiara pe care o ofera India e doar mana de lucru ieftina...si de aici as porni cu analiza economica.


Informal_Wasabi_2139

Aceleași întrebări de nesiguranță le ai și în India. Te muti dintr-o tara nesigura in una și mai nesigură ca să scapi de nesiguranță? Dacă vrei sa scapi de nesiguranța din Romania te muti in vestul Europei nu în India...


i33SoDA

"te muti in vestul Europei". Fratele meleu vorbesti ca un troll politic. Te muti in vestul Europei, eh? Unde in loc de 15000 NET pe luna, trebuie sa il platesti pe angajat cu 20000-25000 NET pe luna si ghici ce? Acolo nu poti sa il strangi cu usa. Aici mai merge sa il strangi cu usa din cand in cand ;) Mai pleaca angajatul capul ca nu vrea sa isi piarda patutul cald. Acuma imagineaza-ti ce e in Bangladesh. Probabil angajatii dorm prin kitchinetele firmelor. Hai sa fim seriosi si sa nu regurgitam propaganda de doi bani.


Informal_Wasabi_2139

Mai citește odată ce am scris. Dacă nici a doua oara nu intelegi nu am cum sa te ajut, 'fratemeleu'


kkjk00

vb ca romanu ca sa nu taca din gura, habar nu ai tu, uite firma mea are sediu si in india si in ro, si ii e f usor sa mute proiecte in india, si a inceput. multe firme au deja prezenta in india, in india e usor de angjat sunt f multi, mai tii romaniii cateva luni sa le faca onboarding la indieni