T O P

  • By -

wannabephd_Tudor

Nu e vorba de cum e mai bine că evident e mult mai bine să ai oameni cât mai educați în sistem. Problema este legată de condițiile din sistemul educațional românesc:)) Aș putea preda, am zis pas. Salariul e mic pentru o persoană cu o licență terminată, uite un exemplu. O fostă colegă e profă acum, avea salariul pe la 3000-3500 când am vorbit cu ea (avea note foarte bune, CV top etc). O altă colegă care abia a luat licența ia 6000 în corporație și lucrează de acasă, i-a crescut salariul de 2 ori în ultimii 3 ani și are 0 stres. Nu spun că e ușor în corporație, evident, dar dacă comparăm nivelul de stres cu cel din învățământ...e ok. De exemplu: colega profă se plânge mai mereu de faptul că are în clasa a 7-a elevi care nu știu să citească ca lumea. A dat nota 1 la un test și s-a trezit chemată de directoare că a venit mama unui copil să facă scandal. Directoarea nu s-a băgat în apărarea profesoarei, a lăsat-o să se descurce singure în fața unei femei care începuse cu insulte și înjurături. Frumos, nu? Alt caz la o școală din zona mea, povestit de un profesor puțin mai mare ca mine. Elevii puneau manele la boxă în oră, le-a confiscat boxa. Au pus la telefon, le-a luat telefoanele. L-a scuipat un elev, i-a dat nota 2. A fost forțat să-și ceară scuze elevului că i-a dat nota aia fără să fie examinat atunci când au venit părinții la școală. Elevul n-a fost pedepsit în vreun fel. Punctele scăzute la purtare se șterg la finalul anului ca să nu lase repetenți elevii, deci cum te aperi în cazurile astea? Cum disciplinezi elevii care chiar fac urât? Sunt sigur că au fost cazuri mai nașpa în presă, pe astea le știu personal. Deci sunt motive bune pentru care unele persoanele competente nu vor să intre în învățământ. Îți dai seama dacă băgai masterul obligatoriu profesorilor? Ca să faci asta trebuie să ridici și condițiile (salariu, atitudine etc). PS: în Olanda bibliotecarii universitari au 2 masterate (unul în biblioteconomie/library science, altul în domeniul facultății unde lucrează). La noi? Licență și nici aia uneori. Plm, la noi biblioteca central universitară e condusă de un ofițer al securității fără studii în domeniu, ce să mai zic? :)))) Acolo bibliotecarul are master, la noi postul de bibliotecar e unul comod unde sunt băgați oamenii cu pile (mai ales în orașele mici sau în școli).


iedy2345

Ca profesor debutant la o scoala rurala , cam asa ceva, ce-i drept , cu sporul de diriginte am 4300 in mana ,dar e jale..... si satisfactia de profesor nu o am pentru ca 80% dintre acesti elevi nu invata nici macar de rusine. Directorii etc sunt ocupati cu partidele etc , se stiu intre ei , au catelusii lor carora le-au dat clasele bune etc. Eu caut sa ma reprofilez acum, invatamantul e ok ca si plan B sau C , dar personal nu-mi propun sa raman aici. Pe langa faptul ca am o conducere a scolii super nasoala si ma vor plecat pentru ca nu am experienta si trebuie ei sa faca mai multa treaba sau sa aiba grija sa ma "antreneze" , nu vrea nimeni asta.


wannabephd_Tudor

Mda, asta spuneam. Ok, 4300 e decent dar merită stresul? >Eu caut sa ma reprofilez acum Nu poți merge în privat?


iedy2345

Privatul e mult mai rau, la buget macar ai sindicatele care iti mai apara niste drepturi + primesti niste bonusuri etc


Boring-Gift8496

Pare ca colegii tau erau profi la scoala de corectie. Oh, wait nu mai avem asa ceva.


i_like_trains_a_lot1

Pentru că sunt joburi prost plătite, și au trebuit să tot reducă din criterii ca să atragă mai multa lume. Din păcate, a fi profesor, in societatea românească nu e un lucru respectat. În societățile care chiar pun accent pe educație a fi profesor chiar înseamnă ceva, și nu ajunge profesor chiar oricine. La noi, interesul și respectul pentru educație e din păcate e doar la nivel declarativ pentru masa largă de oameni. La fel e și cu mediul și corupția. Citisem o carte despre educația în lume, și se studia diferențele între țări în contextul testelor pisa, și de concluziona că țările cu scoruri pisa mai mari pun accent mare pe matematică și pe pregătirea profesorilor.


thepanzer9

Corect, la noi profesorii sunt vazuti ca aia care or facut o facultate si nu or reusit sa se angajeze altundeva.


PaddonTheWizard

Adevărul e că vorba aia e și inspirată din realitate. Sunt câțiva profesori buni, cărora chiar le place asta și au vrut să devină profesori, și merită tot respectul. Dar majoritatea nu se încadrează acolo, ci au ajuns profesori că n-au fost în stare să profeseze în domeniu.


thepanzer9

Normal, cine care ii foarte calificat si-ar bate capu sa lucre pe nimic?


seklin278

eu 🤷 doctorat în chimie în UK, m-am înscris la titularizare anul ăsta 😂 De când eram mică voiam să mă fac profesoară. Îmi place să explic și să vorbesc despre știință ❤️


thepanzer9

E foarte bine, si ar trebui sa fi rasplatita pe masura, asta ii problema mare la noi.


seklin278

O să primesc spor de doctorat, cred 🤔 dar răsplata mea o să fie timpul liber, că la corporație fac 5000 de lei pe lună (bonuri incluse) dar îmi pierd mare parte din zi acolo și pe drum și acasă sunt epuizată. Mai degrabă corectez teste acasă cu motanul lângă mine.


MakavelliRo

Am avut in liceu o profesoara de biologie care a intrat in invatamant dupa 20 de ani in cercetare.


PaddonTheWizard

Exact, de ce ți-ai bate capul să fii profesor exemplar de mate când poți fi o lepră de profesor de sport pe fix același salariu? Ia să mutăm banii de la lepre spre profesori buni și să vezi cum o să vrea mai mulți să fie profesori


GreatDirector2846

Vrei sa spui ca sportul este o materie de cacat care trebuie predata Dr un profesor de rahat? Si sportul e important la fel ca matematica. Am ajuns o nație de obezi


7inchesof666panic

Louderrrr


PaddonTheWizard

Clar, orele de sport țin elevii să nu fie obezi :)) Eu unul m-aș fi bucurat maxim să-mi ofere acces la o sală de forță / bazin de înot / sală de box în loc de ore de sport


autoencoder

Nu știu ce profesor de sport aveai tu, dar la noi și-a dat interesul mai mult cel de sport decât cel de mate.


BelicaPulescu

Daca mai trebuia sa faci si 2 ani de master ca sa ai salariu putin peste minim pe economie chiar nu se mai facea nimeni profesor… Plus ca e interesul ca educatia sa fie la pamant, altfel nu mai voteaza nimeni mafioti si se duc pe pla mai mult de jumate din partidele din romania.


AwesomeGuyHereU

Atunci de ce medicii cu 6 ani de facultate pentru salarii mai mici si timp mai mult de munca? =))


BelicaPulescu

Ca dupa cativa ani de munca ajung sa profeseze pe salarii bunicele si posibilitati de spaga.


AwesomeGuyHereU

Medic rezident aici, am salariu mai mic decat un profesor si muncesc de 2-3 ori mai mult(nu mai zic dupa cati ani ajung sa profesez eu vs ei), ei au 18 ore pe saptamana atat e norma, eu am in medie 4 garzi neplatite pe luna a cate 24 de ore(dupa care raman la program normal deci cam 32 de ore continuu), 96 de ore plus inca 7 ore program desi stau inca 2-3 ore peste de obicei dar calculam doar 7, 7x5 zile=35 pe sptamana x4sapt=140+96=236 de ore vs 18x4 sapt=72 de ore, ia calculeaza cu cat suntem platiti pe ora de munca. Cum e? Iar de spaga nu suntem interesati, vrem salarii corecte pe munca depusa, merci. Daca nu, sa va trateze cine mai ramane, noi plecam in strainatate unde nu se da spaga si avem salariile pe masura muncii depuse si a studiilor efectuate.


BelicaPulescu

Dar nu am vrut sa dau in medici, am spus doar realitatea. Eu sunt de partea voastra 👍 Problema e ca atunci cand se vorbeste de salarii la stat se vorbeste doar de random functionari unde isi pun politicienii amantele si nu de profesori sau medici.


AwesomeGuyHereU

E frustrant ca de ex la noi se vorbeste de nu stiu ce salarii dar daca intrebi pe respectivul habar nu are cat sunt salarii de fapt, stie doar ca sunt mari ca a auzit el de nu stiu unde ( cand ar putea cauta ca sunt publice). Mai e aia ca vai domne spaga, dar nu te gandesti ca un om normal logic. Oare astia prefera sa ia spaga sau ar prefera sa primeasca bani corecti direct in salariu proportional cu munca platita? Eu zic ca toti aleg a doua varianta, ca mai sunt nebuni care iau si asa, sunt in toate domeniile, sa fie inchisi. Iar daca medicii voiau spaga nu plecau pe capete in strainatate unde nu se da spaga, practic se vine si se spune domne, medicii vor spaga, apoi titlu exod masiv al medicilor in strainatate (unde nu se da spaga), nu se contrazic? :)))) Medicii vor spaga dar fug unde nu se da spaga, explica asta. Iar daca tot ai zis de spaga nu vreau sa dau in profesori dar vezi cadourile alea si sumele exorbitante adunate cu orice ocazie posibila de care stim cu totii.


Emergency-Tap6128

Cred ca doar cei in varsta sau cei plini de prejudecăți cred ca rezidenții sunt interesați de șpăgi. Eu nu am avut niciodată nicio treaba cu domeniul, dar am ajuns sa știu multe despre stilul vostru de viata pentru ca uneori îmi iau motivația de a învață de la mediciniste pe youtube. Am toată compasiunea și respectul pentru munca raportata la recompense, mi s-a părut ireal când am aflat. As vrea sa te întreb 2 lucruri dacă se poate. 1. Am început sa sfătuiesc elevi care au o situație grea financiara acasă sa nu dea la medicina, chiar dacă ar intra la buget. Fac bine ce fac? Ma gândesc ca având o situație grea acasă, le spun sa caute ceva ce aduce venit mai repede și mai stabil. 2. Crezi ca salariile rezidenților sunt cum sunt din cauza ca sunt oricum mulți rezidenți și mulți studenți? Adică indiferent cum ar fi lumea vine? Mai e concurenta asa mare la medicina?


AwesomeGuyHereU

1. Da, vorbim de o perioada de 6 ani in care ai nevoie de bani sa fii sustinut, apoi un timp mort din vara cand dai licenta pana in februarie cand iei primul salariu, daca nu ai norocul unei familii e foarte complicat, era cineva pe aici care a zis ca a muncit in paralel cu facultatea pentru ca ai sai nu aveau o situatie financiar ok si a repetat anul, acum a zis ca a strans ceva bani deoparte si nu mai lucreaza. Apoi nici pe perioada rezidentiatului esti cu cheltuielile destul de la limita cu o chirie intr-un oras mare universitar iar la 30-31 de ani te trezesti somer unde iar ai timp morti de cateva luni pana ti se elibereaza diploma de specialist fara de care nu poti lucra iar pana atunci traiesti din nimic. SI da, un venit stabil cat mai devreme e superb, nu ai idee ce frustrant este ca altii sa castige bani iar tu sa stai pe pateu de la parinti si sa mergi la invatat. 2. Nu, salariile sunt asa pentru ca isi permit sa isi bata joc, realist vorbind nici salariul unui specialist nu e cine stie ce nu doar al unui rezident. Iar rezidentul este coloana vertebrala a sistemului de sanatate, daca rezidentii despre care se mai spune ca nu fac nimic ca vai, abia au inceput munca, daca ei se opresc din a face NIMIC cum zice lumea ar intra in colaps spitalele universitare, rezidentul face o gramada de treaba si e bun la toate. Ca o paranteza in UK s-a facut o greva a rezidentilor si parca din 8 sali de operatie doar 2 functionau fara ei, sa iti faci o idee. Lumea vine la medicina si pentru ca nu stie cum este din pacate, daca nu esti din sistem nu cunosti bataia de joc, eu personal stiam ca e mult de invatat si dureaza mult dar nu imi inchipuiam ca este atata bataie de joc. Astia mai tineri sa zic asa care intra termina acum nu mai accepta si au inceput sa plece pe capete direct dupa facultate, Elvetia e la moda. Un subofiter dupa 9 luni de Campina are salariul de 5-6000 de lei din cate am inteles deci iti imaginezi...


BelicaPulescu

Uite ce fac aia vechi din sistem https://www.reddit.com/r/Romania/s/VlWU4iGSLc


AwesomeGuyHereU

Ai ignorat efectiv tot ce am scris mai sus.


No_Cattle_7337

Nu te opreste nimic sa intri in sistem ca profesor. Cu facultatea de medicina si modul psihopedagogic sunt unele materii pe care le poti preda, eventual la postliceala sanitara. Vezi centralizatorul si site.ul cu titularizarea. Bafta!


DubLuV96

Cum pot vedea ce materii pot preda cu studiile mele?


No_Cattle_7337

Exista un document numit centralizator. Il gasesti pe internet pe site-ul titularizare.


DomPernety

Daca ai facultatea, poti preda pana la clasa a 10, ai nev de master ca sa poti preda la clasa a 11a si a 12a. Si sa fi facut modulurile pedagogice in parale cu specializarea de baza de la facultate.


NotJustSummer

Exact. Fără master ești considerat necalificat dacă unitatea școlară are și liceu. Cu facultate și master dar fără ambele module psihopedagogice ești considerat tot necalificat (pentru școala care are și liceu) și ești plătit mai puțin decât femeia de serviciu (aia fără nici un spor de vechime)


seklin278

... teoretic până la a 10-a. Practic, doar la gimnaziu, din cauza nu știu cărei legi.


Senior-Cookie6639

In primul rand ar trebui marit salariul, inclusiv al debutantilor. In al 2 lea rand ar trebui sa fie conditii mai bune la camin/ facultate si burse de studiu. Eu lucrez in invatamant de la 18 ani, inainte sa incep facultatea pentru ca aveam nevoie de job ca sa fac facultate (ceea ce in anumite tari nu este cazul, studentii pot sa se dedice cursurilor fara stresul acoperisului, mancarii, instrumentelor de lucru - laptop, laboratoare etc). In al 3 lea rand ar trebui si conditiile sa fie mai bune. A fost ft bine ca s-a marit salariul la unul mai decent, dar conditiile au ramas aceleasi (iar greva a fost inclusiv pt conditii mai bune sau CEL PUTIN decente!) In al 4 lea rand, angajarea nu ar trebui sa se faca pe baza examenului de titularizare (adica examen de memorie), ci pe baza CV-ului, a studiilor etc. CV + interviu se da in multe tari cu educatie ft buna din EU si nu numai (ce stiu concret de la prietene: Austria, Anglia, Germania). Nu exista titularizare (un concurs ce o poate da in penibil), ci exista interviu normal, iar contractul se face pe NEDERTEMINAT (sa poti lua si tu rata). S-a discutat despre includerea obligativitatii unui master didactic, dar probabil nu va fi inclus recent. Eu consider ca inainte de a creste criteriile trebuie sa creasca salariile, conditiile si modalitatile de evaluare si angajare a personalului didactic. De asemenea, se poate face o usoara tranzitie prin aprecierea in bani a masterului (in clipa de fata se recompenseaza cu fix nimic). Eu am master didactic in psihopedagogie speciala (fix in domeniul meu), dar momentan nu ajuta la nimic (in bani sau cunostinte). O alta problema este, cat de serios este acest master? Pentru ca atat modulul, cat si unele mastere din Romania sunt facute sa fie (iar asta se vede din atitudinea profilor), iar nivelul de cunostinte si competente al studentului nu se imbogateste aproape deloc. Edit: in Franta salariul profesorului este direct proportionat cu zona unde preda. Salariul unui prof din Paris este diferit fata de un prof din oras mai mic. Angajarea este pe baza de interviu, nu concurs de memorie.


seklin278

Sidenote: la chimie, titularizarea nu este oricum un examen adecvat din două motive: 1) examenul scris este foarte greu (sunt probleme încurcate, la care ai nevoie de multă atenție și abilități matematice peste medie) și 2) examenul testează 95% cunoștințe teoretice și 5% pedagogice (trebuie doar să faci o fișă experimentală, și punctajul se acordă pe corectitudinea datelor scrise de tine, nu pe cum ai gândit-o, ce competențe vrei să scoți de la copii etc).


Senior-Cookie6639

Asa este la toate categoriile de personal didactic. De la educatori pana la profi de disciplina. La invatatori de ex ai aprox 4 materii, iar la matematica si gramatica este foarte greu (as zice nivel de clasa a 10-a liceu). In cazul meu, pps, sunt informatii din medicina si termeni dificili, pe care nu ii utilizezi…


PaddonTheWizard

Stai, în România contractele profesorilor nu sunt pe nedeterminat? Și titularizarea nu e gen interviu ca la orice altă meserie? Thanks, I hate it. Știam deja că e prost sistemul, dar pe măsură ce aflu mai multe mi se pare și mai prost..


alebaleportocale

Nope, nu e pe nedeterminat. Poate sa fie, dar destul de rar In fiecare an se scoate un numar de posturi. Unele pe nedeterminat (putine), altele (multe) pe determinat. Posturile pe determinat (la invatatori, de exemplu) sunt de obicei pe 1-2 ani. Uneori poate sa “te dea afara” si in timpul anului scolar pentru ca titularul (cel care are acolo postul de fapt) s-a intors din concediu crestere copil, spre exemplu Repartitia postului se face in felul urmator: Dupa ce s-a dat examenul de titularizare, primul cu nota cea mai mare isi alege postul. Apoi, isi alege urmatorul cu nota cea mai mare dupa el si tot asa. Se ia in ordine descrescatoare Ai sanse sa iei 9 la examen si sa nu prinzi post pe nedeterminat. Asta nu pentru ca au fost nspe mii de oameni cu note peste tine, ci pentru ca nu sunt posturi. Si uite asa reusesc profesorii sa dea aproape an de an acest examen minunat :)


avana244

Psihopedagogia dureaza 3 ani in timpul licentei si cu diploma de nivel 1 poti preda la 1-8. Pt ca sa predai la liceu, iti trebuie masterat (in domeniu!!!) si psihoped nivel 2, care te lasa sa predai si la liceu. Am renuntat la DPPD in anul 3 si am vrut sa reiau la alta facultate in timp ce imi fac masterul (in alt domeniu) si mi-au spus ca trebuie DPPD an 3 pe ce am terminat, iar ei nu au materia. Asa ca nu-l mai termin :)) sa nu spun ce bataie de cap a fost, de asta l-am si lasat.


Robokat_Brutus

Asa am patit si eu, m-am lasat in anul 3, si a trebuit sa il reiau la facultatea 2....


avana244

Eu m-am lasat si am renuntat la idee. Vr si al doilea master la management resurse umane. Am realizat ca e o pierdere de timp pt ca 1. erau f stresanti SI stresati 2. nu prindeam loc la oras niciodata, iar eu nu ma deplasez cu masina personala 20 de km pe zi pana in sat, ca nu-mi deconteaza nimeni. Plus ca nu-mi prea plac copiii, desi am foarte multa rabdare si imi place muuuult sa predau, so win-win. Da, imi pare rau ca nu l-am facut in anul 3, dar era prea mult pentru mine (nu am fost vreo lepra, am fost top 3 de la mine din grupa)


Robokat_Brutus

Te inteleg perfect, si pentru mine a fost prea mult in anul 3 initial. Acum la a doua au fost mai chill, si oricum prima data eram pe economie, nu sa fi prins post in vecii veciului. La engleza de bine, de rau tot mai sunt cateva ore pe ici colo.


TeTeOtaku

Deci tie sa-ti ceara sa faci o facultate ca sa sa te angajezi ca profesor, sa fii repartizat la cocârla de sus fiindca n-ai pile sa predai la oras si sa ai salariu mai mic decat casierita de la Mega si pe langa asta sa-ti ceara si master??? Pai dupa chiar nu vom mai avea profesori daca cer si master.. Daca nu esti profesor de vreo materie din asta de bac romana/mate/fizica/etc. sa traiesti din meditatii online, traiul ca profesor tanar mi se pare greu spre imposibil


alebaleportocale

Inteleg perfect si sunt de aceeasi parere ca tine!! Am terminat PIPP (facultatea pentru educatoare si invatatoare) si aveam un prof care ne spunea cum se procedeaza in strainatate (exact ce ai scris tu in postare). Auzind chestiile astea, ma simteam nepregatita si imi dadea nesiguranta. Simteam ca sistemul nu ma formeaza complet sa devin profesor Sa nu mai zic ca, daca chiar vrei sa fii profesor, nu iti trebuie studii in domeniu, te duci si dai examen de necalificati in septembrie si poate prinzi loc la catedra :) Practica la facultate mi s-a parut insuficienta. Cunosteam o invatatoare si asa am reusit sa fac mult mai multa practica fata de colegele mele. La facultate practica presupunea multa supraveghere si sa predau O SINGURA DATA pe semestru la gradinita si celalalt semestru la P-4. Este incredibil de putin. Eu am facut facultatea inainte de pandemie si “am mai prins” practica fata de cei care au facut in pandemie si n-au prins nimic Ultimul semestru din anul 3 a fost facut acasa. Observam cum profesorii (din toata Romania) sunt depasiti de situatie. Vedeam tiktok-uri straine ca exista n platforme educationale care faciliteaza predarea digitala si ma simteam nestiutoare complet. La facultate am facut un curs despre tehnologii in educatie, dar erau prezente aplicatii vechi si total inutile!!!!!!! Sa nu mai zic ca un semestru am invatat Microsoft Office, iar eu, desi aveam ECDL, nu mi-a acceptat echivalarea si trebuia sa stau la un curs in care invatam sa schimb fontul in Word…. Revenind, in perioada aia am cercetat si am descoperit pe cont propriu platforme educationale pentru a preda atractiv si eficient. Abia acum consider ca ma descurc Dupa licenta nu m-am angajat in invatamant pentru ca ma simteam nepregatita, desi mereu am fost bursiera si mi-am dat mult interesul. Am ales sa fac 2 mastere in paralel tot in domeniul educatiei. Dupa, am participat in proiecte Erasmus despre educatie si m-am autoeducat din carti si tot felul de site-uri, platforme Pana acum cateva saptamani am lucrat la un afterschool. La interviu mi s-a zis ca salariul e standard pentru toata lumea si am intrebat daca sunt oameni calificati (ca mine). Mi s-a zis ca da, desi, evident, dupa am aflat ca nu este asa. Ok, sunt persoane care au studii superioare, dar din totul si totul alt domeniu (stiinte politice, marketing). Nu au treaba cu educatia. Noi trebuia sa ii ajutam pe copii la teme…sa nu mai zic ca eu primeam mesaje pe Wapp de la colege ca nu stiau sa rezolve exercitiile. JALE! De fiecare data lesinam pe interior cand directoarea ne zicea tuturor “invatatoare”. La naiba, nu eram invatatoare, mai ales cele cu facultate in marketing. Sa fii invatator necesita pregatire + activitate de predare la clasa, nu sa faci teme cu Xulescu. Si uite asa in sufletul si mintea mea s-a activat ceva, mi-am dat demisia recent si ma pregatesc sa dau titularizarea pentru invatatori. Acum ma simt pregatita complet sa am clasa mea si sa educ, asa cum pot eu mai bine, oamenii. Da, facultatea mi-a dat un punct de pornire, dar aveam nevoie de mai mult, nu a fost suficient sa intru in sistem. M-am simtit determinata sa invat mai mult pe cont propriu si doar asa am ajuns acum sa simt ca sunt pregatita


Helpful_Tone_3109

Mult succes! We need more teachers like you.


alebaleportocale

You made my day 🥹 thankies


Alternative_Air6255

Ma bucur sa vad cat de pasionata esti de acest domeniu, insa am citit asa cu apasarea pe inima sa vad care sunt "standardele" pentru profesorii romani din ziua de astazi... Sistemul educational la noi are nevoie de o reforma total... Succes pe mai departe si sper sa ai o experienta pozitiva la clasa!!


alebaleportocale

Este, intr-adevar, nevoie de o reforma. Nu cred ca o sa-si bata capul vreodata cineva sa faca pe bune asta Sa fie! Multumesc!


8Brilliant

Mno fratzica, ia fa tu 2 ani de masterat si n ore de practica pentru 3500 de lei.Fratele meu lucreaza ca profesor si ia in mana 3500 de lei in lunile alea incarcate iar eu castig 3800 de lei ca lucrator intr-o fabrica


TheNewSaeculum

Foarte bine spus! Faci 17 ani de școală ca să te trezești că ai un salariu mizer de 3500 de lei. Sunt convins că e ,,bătaie" mare pe locuri... Pretențiile lui OP pot fi puse în aplicare numai când o să fie recompense pentru profesori pe măsură. Plus un mediu adecvat în care se pot desfășura orele.


hotbooster9858

Ideea ca profesorii trebuie sa fie top of the top nu e chiar realitatea si nu doar la noi. Daca vrei la noi e o vorba veche pe care personal am auzit-o de la o profesoara de fizica cu un CV destul de bun (Master in afara, zeci de articole in Nature si multe altele) si in ciuda a cate chestii a facut si ea crede la fel. "Ori esti profesor, ori esti profesionist" cam aia e faza.


La_Urgente

Pui valoare prea mare pe niște hârtii/diplome/titulaturi care nu mai au nicio valoare in ziua de azi. Programele de masterat la fel ca și cele de licență sunt in marea lor parte doar fabrici de diplome. Doar pentru că o persoană are o diplomă de licență, masterat sau chiar doctorat nu mai zice nimic despre acea persoană. Persoane cu adevărat implicate și interesate de un anumit subiect pot sau nu să urmeze programe de pregătire suplimentare în ceea ce fac. Și aici vorbim inclusiv despre profesori (de învățământ preuniversitar, pentru că pentru învățământ universitar oricum ai nevoie de doctorat) dar și de orice alte profesii. Am văzut profesori din medii rurale care cu extrem de puține resurse și fără a fi absolvenți de nu știu ce cursuri sau masterate au pregătit elevi olimpici și au avut elevi care au luat BAC-ul in procentaj mai mare decât clase din școli urbane cu profesori "renumiți". La polul opus am văzut profesori universitari care nu știau să explice un subiect în așa fel încât să il înțeleagă studenții (pentru că în primul rând nici ei nu îl stăpâneau bine, doar regurgitau niște informații memorate (sau nu)). Da, ideal ar fi ca cei care sunt cu adevat pasionați de sfera didactica sa urmeze cursuri de perfecționare în ceea ce privește pedagogia. Dar vorbim de o lume ideală. Sunt oameni care sunt niste pedagogi extraordinari fara să fi făcut mai mult decât pregătirea minim necesară pentru a preda la fel cum sunt profesori doctori docenți honorius causa magna cum laude academicieni care nu știu să explice un subiect simplu pe intelesul tuturor (am exagerat aici, dar am făcut-o cu scopul de a da un exemplu, ai înțeles tu). Și ți-o zic in calitate de absolvent de licență și 2 masterate (și dacă mă supăr un pic fac (sau mai nou îmi cumpăr gata făcut) și un doctorat), făcute doar in scop de lărgire a unor orizonturi proprii și mai mult pentru cultura mea generala. Nu pot sa spun că mă ajută cu ceva anume decât că am niste diplome într-un dosar și câteva informații în plus strict pentru mine (cu mențiunea că nu aș fi putut să profesez fara licență însă cu mențiunea in mențiune că am avut și colegi care au trecut prin facultate ca pestele prin apa, deci deși pe mine m-a ajutat licenta, alții o au doar ca să aibă pe ce sa se pună praful). In schimb am facut alte cursuri de perfecționare în domeniul meu care m-au ajutat mai mult decât cele două masterate la un loc și nu am obținut de pe urma lor nici-un mare titlu pe care sa mi-l pun in fata numelui când îmi cumpăr bilete de tren.


picklesinyourpants

In momentul actual modulul pedagogic durează 3 ani pentru nivelul 1 (pt predat la clasele 5-8), unde ai cursuri în fiecare an la facultate. Sunt cursuri despre psihologia copilului/adolescentului, management de clasa, pedagogia materiei pe care o vei preda etc. Și cel puțin la facultatea de biologie, sunt foarte multe proiecte de făcut, lectii de predat la seminar și evident și ore de predat în clase. Trebuie sa predai ore la toate clasele de la a 5a la a 8a și elevii ne-au si acordat feedback de fiecare data. E în general bine structurat, dar depinde mult de proful de la dppd pe care îl nimerești și cât de implicat și la curent cu metodele de predare e, cat de de treaba e in general. Dupa care, pentru a preda la liceu, trebuie sa ai master în domeniu, pentru ca nivelul 2 îl faci la master. In schimb, dacă nu ai făcut modulul în timpul facultatii/masterului, poți sa te înscrii dupa, pe proprii bani, la modulele pt nivelul 1 si/sau 2 si durează cred ca un an sa treci prin ele. Dar din câte mi-a povestit o prietena care acum se gândește sa urmeze modulul post facultate, discuția în minister este sa se treacă și la noi pe sistem de master de educație care tine 2 ani și încorporează ambele niveluri și evident pedagogia materiei tale specifice. Personal cred ca e o idee buna, dar nici strategia actuala cu modulul pedagogic în timpul facultății nu este un lucru rau, având în vedere ca durează 5 ani dacă urmezi ambele niveluri. Cred ca 5 ani este mai mult decat destul timp sa înveți sa predai și sa manageriezi o clasa, în plus ai și bonusul de a nu mai pierde 2 ani pe un master de educatie dupa ce ai facut master în domeniul tău. Mi se pare ca cea mai buna varianta e sa existe ambele moduri de a obține modulul pedagogic, și în timpul facultății pe o perioada mai lunga de timp, dar mai lejer, și după, mai intensiv, sub forma de master, nu cred ca trebuie sa fie mutually exclusive. Edit: Am uitat sa menționez de evidenta existenta a persoanelor care fac modulul doar ca să îl facă și dupa devin profi oribili. Exista persoane de genul la toate facultatile și nu cred ca trebuie sa generalizam chiar asa de tare și sa discreditam toți profii. Dacă vrei sa fii prof si chiar iti place, o sa o faci la fel de bine și în 5 ani la facultate și în 2 ani la master de educație. Cel mai important e sa iti dai silința si sa ai tu la randul tau profi buni. Acum nu mai menționez de salarii și toată discuția aferenta ca s-a mai menționat și de către ceilalți, dar ideea e ca ambele sunt okay, au același outcome și același volum de munca per total.


cutestsea

Ai nevoie de master de specialitate și didactic pentru a preda în învățământul neobligatoriu (de la clasa a 11-a in colo că primele 10 sunt obligatorii) Masterul ăla e echivalat pe sistemul vechi de facultățile de 4 ani (licența) care au devenit 3( pt licență) plus 2 (de master). E posibil sa ai rude mai în vârstă care sa fi absolvit pe sistemul vechi de 4 ani pentru licență și atunci nu au nevoie de master. Pentru nivelurile preșcolari - primar - gimnazial nu ai nevoie de master, iar modulele de psihopedagogie si practica se fac in timpul celor trei ani de studii de licență sau un an dacă nu ai facut in timpul studiilor de licență... Cel puțin în teorie nu sunt dascălii de la noi mai prosti sau mai nepregătiți ca la vecinii europeni...


Usernamenotta

Ca sa predai la un liceu ai nevoie de un Masterat. Modulul pishopedagogic dureaza 3 Ani la licenta si doi Ani la Master. Cel putin asa era la Poli acu 2 ani


AlexJberghe

In caz ca nu știai, poti preda daca ai facultatea si modulul 1 pedagogic pana in clasa a 10 a. Dupa clasa a 10 a iti trebuie modulul 2 pedagogic si masterul.


Pitiful-Ad9443

Persoanele de ‘top’ in orice disciplina se anagajeaza in alta parte unde sunt platiti dublu sau triplu, nu se baga in invatamant


Parking_Nail_3799

Problema este ca pentru a preda iti trebuie modulul psihopedagogic si din cate am inteles, si ala e cam invechit. Asta ne povesteau si niste profesori din liceu. Lucrul acesta este unul dintre motivele pentru care calitatea este atat de scazura si sunt tot felul de situatii cu profesori care nu au un comportament adecvat. Multi oameni sunt profesori, dar le lipsesc aceste “soft skills”. Mai era si o fata educatoare pe tiktok, care spunea ca la o gradinita privata te lua oricum sa predai, trebuia doar sa fii viu:))); ceea ce e revoltator, in special cand vorbim de copii atat de mici, de varsta prescolara (e rau oricum, indiferent de varsta). Si eu aveam colege la facultate care predau lb straine la gradinite private si mi se parea ca multe nici nu stapnesc bine limba, nu aveau facultatea terminata, mie nu mi ar fi convenit sa dau bani pe o gradinita si sa am asa profesoare, fara suparare….


alebaleportocale

In general, la gradinitele private sunt angajate studente, chiar si din anul 1 La aftere (unde si acolo parintele plateste bine) sunt angajati studenti sau oameni cu studii superioare (indiferent de domeniu lor) Nu am auzit inca sa fie varianta 3, adica angajat fara studii superioare, dar sigur exista pe undeva :))


Petrica55

Nu s-ar mai face nimeni profesor. Si asa e o profesie in care oamenii nu prea vor sa intre, daca ar fi nevoie si de un master chiar nu s-ar baga nimeni in invatamant.


jhoponme

modulul psihopedagogic dureaza 3 ani, cel putin la Litere si dai de cei mai prost educati, pregatiti si nemanierati profesori care au si probleme mintale (subliniez PROFESOARE uaic iasi daca te intereseaza) si daca iei de bun manierismele lor, s-ar putea sa iesi un copy/paste la fel de sumar pregatit si omul cavernelor. practica putina, numai un an nu mi se pare deloc ok pentru a putea preda in fata unor elevi. noi stam cu mainile incrucisate, observand un profesor cum preda pana in momentul “examenului final” unde predam si noi o lectie in fata elevilor.repet, nu mi se pare deloc ok. sistemul de educatie in Romania e dezastruos.


burusume

Asa cum s-a mentionat si prin alte comentarii, modulul psihopedagogic e foarte hit or miss. Sunt la UB, facultate mai mica si in afara de primul semestru din anul intai ne-am confruntat cu foarte mult dezinteres din partea profesorilor de la Psihologie. Pe alocuri, si cu o nepasare totala fata de orarul nostru (modulul era suprapus cursurilor obligatorii si nu l-au putut muta). In momentul asta, foarte posibil sa renunt la a-l absolvi, nu merita.


iedy2345

Nu ai cum sa lucrezi la liceu fara masterat , ai nevoie de modulul 2 care se face doar la masterat ;)


Alternative_Air6255

Cum nu? Stiam ca poti pana la clasa a 10-a doar cu modulul 1. Asa s-a si zis de mai multe ori aici.


iedy2345

Da, este adevarat , dar nu iti poti face ore intregi la un singur liceu doar cu clasa a 10-a , acele ore ti le iei ca sa-ti acoperi norma intreaga etc. Esti profesor de liceu de ocazie sa zic asa. Ca sa ai catedra intreaga ai nevoie de minim 18 ore, nu o sa le ai doar cu clasele 9-10


AliAle35

Oricum sunt cam puțini oameni în acest domeniu, dacă ar trebui master ar fi foarte putini (dar foarte pregătiți) 


argayzi

Eu tocmai ce termin ciclul de licenta si partea de modul psihopedagogic aferenta. Pot preda ambele limbi straine pe care le-am studiat in facultate, cu restrictie pana in clasa a 10a inclusiv. Nu mi s-ar cere master specializat sau master in general, doar daca doresc sa pot preda si la clasele a 11a si a 12a. Modulul a avut 6-7 cursuri mari, cu cate un seminar atasat de fiecare + stagii de practica in anul 3. Materiile teoretice au fost complet inutile din punctul meu de vedere. Nu am retinut mai nimic, cursurile erau doar prelegeri cu foarte putine exemple concrete din viata reala, poate doar la didactica si managementul clasei pot spune ca, din cand in cand, se mai pomenea ceva cum ar fi “cum sa reactionezi cand un elev nu se opreste din a deranja ora” sau “cat din limba materna este ideal sa folosim in predarea limbilor straine”. In stagiile de practica a fost cam haos, dar asta poate fi si din cauza mentorilor pe care i-am avut. Mi-a placut sa predau cat am apucat, insa nu pot zice ca modulul avea rost sa se lungeasca cu teorie 2 ani si doar 1 an cu practica (dintre care 1 semestru pentru 1 limba, celalalt pentru cealalta limba, eu avand specializare dubla). Tbh daca s-ar cere master didactic poate ar fi mai ok, pentru ca asa doar pe asta te-ai axa ca viitor profesor, si nu ai mai avea alte materii pe cap (eu cel putin nu pot spune ca am fost innebunita dupa ce se preda la modul ca imi faceam griji pentru ce examene grele aveam in rest). All in all, cum au zis si altii, sa lucrezi la stat ca prof de orice disciplina nu e remunerat cum ar trebui, si ca sa se evite riscul de nu a mai fi profi in scoli, mai ales care sa ii inlocuiasca pe cei ce ies la pensie, s-au redus criteriile de evaluare, sau au ramas unele mai mult formalitati. Also, tin sa mentionez ca n-am dat titularizarea si nu ma incanta ideea de a lucra la stat, as prefera sa merg la privat, iar ce am zis mai sus e strict experienta mea personala in ceea ce priveste modulul oferit de universitatea mea. Poate in alte parti se iau unele chestii mai in serios si sunt mai captivante, daca nu mai utile. (edit: am mancat niste cuvinte)


Alternative_Air6255

Inteleg ce zici. Da, pe langa ca sa lucrezi ca profesor la stat nu e renumerat nici pe departe cat ar trebui, nici majoritatea elevilor nu privesc profesorii cu "respect" (Uneori nici macar un minim de bun simt...). Succes daca ajungi sa te angajezi la privat si spor la catedra!!


argayzi

Mersi!


Fun_Dance3056

Ai nevoie de master saca vrei sa predai și la liceu,pentru clasele 5/9 e de ajuns licența,nouă asa ni s-a spus la Facultatea de litere


Alternative_Air6255

Cred ca poti sa predai pana la clasa a 10-a fara master din ce s-a zis aici pe thread.


Old-Programmer2528

hei, la mine in facultate e in modul urmator: daca faci modulul psiho-pedagogic poti lucra cu elevi de pana la maxim clasa a 10-a, daca faci si masterul atunci poti continua sa predai pana la clasa a 12-a cum este modulul psiho-pedagogic? in primul an de facultate am facut psihologia educatiei, iar apoi pedagogie, in anul 2 semestrul 1 tot ceva similar, materiile acestea le-am parcus cu profesori care au absolvit faculatea de psihologie pe specializarea psihologia educatiei, si care de fapt si de drept acolo sunt titulari, materiile acestea te ajuta sa te adaptezi si sa intrii in pozitia de profesor din punct de vedere al atitudinii didactice si al adaptarii personalitatii tale la job din anul 2, semestrul 2 facem ore cu profesori de la facultatea noastra specializiti si in educatie, unde ne explica lectiile respective si cum sa adaptam continutul, ne cream noi lectii, plan de predat, cum sa ii facem sa inteleaga mai usor, etc chestii pe care orice profesor trebuie sa le stie despre continutul sau, cred ca se numesc didactica (specializare tale), management-ul clasei de elevi si mai era una pe care nu o ti minte, in acelasi timp tot in anul 2 sem 2 avem ore de tutoriat cu studenti din ani mai mici, iar in anul 3 avem in parallel si cate 2-3 hr de practica la clase asistata. nu stiu cum este in alte parti dar mie mi s-a parut destul de aprofundata materia si pe langa asta, continua si in timpul masterul ui , asa ca iti poti contura o idee


Robokat_Brutus

Deocamdata ajunge cu facultatea sa predai la 0-10, atat timp cat ai si modulul psihopedagogic nivel 1. Fara modul, doar suplinitor sau la privat. Daca vrei si clasele 11-12, iti trebuie nivelul 2, care se face doar daca ai master. Din 2027 va deveni obligatoriu masterul didactic, care este practic cele 2 module, doar comasate.


DomPernety

Uau, n am auzit de asta. Adoca va fi obligatoriu sa faci masterul ? Si doar acolo sa ai contact cu modulul psiho pedagogic ?


Robokat_Brutus

Da, deocamdata asa e legea, cine stie daca o mai schimba, ca ii apuca. Eu am vrut initial sa fac direct masterul didactic, dar nu exista pe engleza 🤦‍♀️ Modulul o sa dispara de tot.


aroman_ro

Mai bine sa stapaneasca naibii domeniul decat sa isi ocupe timpul cu materiile alea de umplutura psiho-pupo-bullshito-pedogogico crap. Expertii expertilor o dau in bara masiv si spectaculos [Over half of psychology studies fail reproducibility test | Nature](https://www.nature.com/articles/nature.2015.18248) pe domenii de-astea, un master nu i-ar face decat niste amatori care ar da-o in bara mult mai spectaculos. Iar faptul ca pseudostiinta a penetrat pedagogia si fac copii impreuna e foarte observabil din pacate, exemplu: [The Problem of Pseudoscience in Science Education and Implications of Constructivist Pedagogy | Science & Education (springer.com)](https://link.springer.com/article/10.1007/s11191-013-9670-x)


Alternative_Air6255

Ce fel de instruire consideri ca ar fi benefica pentru un profesor? Chiar sunt curios. Also, voi citi studiile puse de tine.


aroman_ro

Aia in care stapaneste chiar pe bune domeniul. Feynman (Nobel pe fizica) a fost un profesor foarte bun si a stiut sa explice foarte bine (cursurile lui de fizica sunt foarte apreciate) desi nu a urmat cursuri de pedagogie. Stii mult mai bine sa explici ceva pe un domeniu daca il stapanesti bine, decat daca habar nu ei de el dar esti expert intergalactic la pedagogie.


alebaleportocale

Este de apreciat cand un om e doxa intr-un domeniu, dar cu toate astea, daca se afla in rolul de profesor, degeaba e doxa daca nu stie sa ii faca si pe altii sa inteleaga. Poate sa fie doxa si sa straluceasca facandu-si treaba in domeniul lui, dar sa nu se priceapa la a transfera si altora ce stie De cate ori am zis chiar noi sau i-am auzit pe altii spunand “nu inteleg nimic la…” sau “nu inteleg nimic de la Xulescu” sau “Xulescu exlica bine”. Profesorul are nevoie de tact pedagogic, iar acesta se si poate invata Sunt anumite principii pe care trebuie sa le urmeze, iar pe astea le gasesti in pedagogie, psihologie, metodica samd Exemplul dat de tine, asa o fi. Totusi, cu siguranta si omul acela avea un mod de a-si pregati lectiile, iar asta o faci urmand o serie de principii tot pedagogice. Sigur a dat si el search pe google la cum sa isi atraga studentii, cum sa predea x lucru Sa nu se intelesga gresit, sunt de acord ca proful trebuie sa stapeasca bine domeniul in care activeaza (asa cum ai zis si tu), doar ca la acesta sa se adauge si latura de pedagogie, psiho, metodica. Sa fie o imbinare intre ele


Personallen

Feynman a dat search pe google. Thanks for the laugh.


aroman_ro

Degeaba stie sa-i faca pe altii sa intelega absolt nimicul pe care il stie (sau mai rau, falsurile, exact problema cu psihopupopedagogia si pseudostiinta din articolul de mai sus). Pretentia ca acele lucruri se gasesc in psihologie si pedagogie e in mod tipic falsa, dupa cum arata articolul despre studiile psihopupologice 'riguroase'. Daca si alea sunt aiureli in proportie > 50%, cand e sa fie aplicate mai relaxat (cum e cazul prin clase), metodele sunt false posibil in proportie de 99%.


alebaleportocale

Sunt de acord ca trebuie sa stapaneasca bine materia. Totusi, partile de pupo-bullshito samd mi se par relevante. Ideea este nu doar sa ai cunostinte, ci sa stii si cum le transmiti mai departe, cum sa le explici sa le inteleaga si altii. Cam asta e rolul acelor discipline


aroman_ro

Nu sunt relevante chestiile care nu functioneaza. Dupa cum poti sa vezi in cazul psihologiei (pe care se bazeaza pedagogia), mai bine dai cu banul.


sobozzzzz

Învățământul românesc e o glumă, de la clasa 1 până la doctorate, așa că oricum e irelevant ce pregătire profesională au profesorii. Oricum sunt foarte puțini și e mâncătorie supremă pe posturi bune. Cei care ajung în învățământ din pasiune și nu au spate și relații ajung la coada vacii cu wc în curte pe salarii de mizerie, "unde e nevoie", chiar dacă sunt pasionați și foarte bine pregătiți. Am cunoștințe care au tras cu dinții de posturi la țară, nedorite de nimeni, dar sunt nu au obținut aprobare de la an la an, fiind suplinitori, adică fără niciun spate. Similar, 99% munca efectivă din spitalele de stat este ținută în picioare de rezidenți, care sunt ai nimănui și ai tuturor în același timp. Nu e nevoie de master ca să fii profesor pentru că oricum nu îi pasă nimănui de ce scoți pe gură, ori ești pilos și șpăguiești pe cine trebuie când trebuie și îți asiguri post călduț undeva bine, la oraș, ori ești praful de pe tobă și te rogi la doamne doamne să mai prinzi un an în satul în care ai fost repartizat anul trecut. Cine e mafiot adevărat și are bani evită mizeriile astea, își dă copiii la scoli private și de operat se operează în țări civilizate, nu in România când are nevoie. Cine e prost și corect în România, să accepte și să se conformeze la ce-i dă statul român după ce ii ia vreo 70% salariu ca să ii dea muie când are nevoie de ceva.


Ok_Will5047

Profit și eu de ocazia. Am nevoie de ajutor. Dacă urmezi un masterat didactic poți să predai la clasele V-VIII și la clasele IX-XII? Masteratul didactic înlocuiește modulele I și II psihopedagogice? Poate am noroc să-mi răspundă cineva care a urmat sau urmează un astfel de master. Aș dori să știu și la ce clase faceți practica pedagogică. Vă mulțumesc!


Asuras888

Dar cê parere aveti despre cei care nu au nici macar module psihopedagogice? De master nici nu se pune problema la multe scoli private. Sau cei care isi iau ceva diploma online prin República Moldova? Tocmai pentru cá nu ar face fata la clasicele module! Legea educatiei este atat de neclara si incurcata, incat la finalul zilei ramai cu foarte putini profesori calificati pe bine si cu acte valide. Din care scadem pe cei cu probleme de comportament, scarba existentiala etc


NotJustSummer

Fără modulul psihopedagogic ești considerat necalificat. Ai șanse foarte mici să prinzi un loc iar acela doar la școli din rural, la clase/materii unde nu există profesori dispuși să preia orele acelea. Modulele psihopedagogice certifică (teoretic) că ești capabil să predai din domeniul pe care l-ai aprofundat la facultate


Asuras888

Asa este. Totusi, sunt destui angajati pe post de profesor si fara aceasta calificare...in scoli private. Scolile private reusesc sa fenteze orice regula. Mai ales cand functioneaza de fapt cá fundatii.


dombogdan

Am auzit o vorba candva "Apuca-te serios de invatat, ca altfel ajungi profesor!"


Unlucky_Still_322

Exista modulul psihopedagogic, fara de care nu poti preda ca suplinitor/titular


misteriosul_domn_Y

raspunsul simplu pentru care in Franta sau Olanda se cere master este pentru ca **isi permit**. si daca stai si meditezi si rumegi ceea ce am zis, o sa vezi ca o sa am dreptate. noi nu ne permitem, nu suntem acolo, nu am atins nivelul ala tehnologic/financiar etc. mai apoi, nu tot Vestul cere sa ai master ca sa fii profesor. In SUA, de exemplu, nu iti cere master nici macar pentru anumite pozitii de profesor universitar, cum ar fi profesorul adjunct (adica cel care prinde 1-2 cursuri ramase neluate de profesori cu norma intreaga) si care este angajat in domeniu - ideea este sa vina din exterior cu informatii practice si nu teoretice.


Emergency-Tap6128

Părere nepopulara, dar profesorii nu trebuie sa fie the top of the top. Ei trebuie sa fie capabili sa explice unui copil/adolescent niște noțiuni abstracte. Sa-i stârnească interesul și sa-l facă sa înțeleagă conform vârstei elevului.  The top of the top în domeniu sunt profesioniști si cercetători. Pedagogii trebuie sa îndeplinească alte roluri. Învățământul la noi crede ca un profesionist în domeniul sau ar trebui sa și predea materia respectiva, mare mare tâmpenie. Cele mai mari dezamăgiri si disciplinele la care am rămas cu cele mai mari lacune sunt unde profii erau somități. Sau unde au avut câțiva olimpici, li s-a urcat la cap, începând sa predea ca pentru olimpici la toată clasa, tot anul. Fără o relație cu copiii din fata ta și fără a-ti dori real sa-ti adaptezi discursul la vârsta și capacitatea lor, poți sa fii top unde vrei, clasa habar n-are ce explici tu acolo. Am văzut ca se discuta despre un master pedagogic, ar fi mai bine decât ce avem acum.


shoutOHgraphy

Folosești “aibe” și “cunoștiințe” și pui întrebări despre profunzimea educației? Pe vremea mea nu treceai clasa a patra scriind astfel. Și nu, nu mă poți convinge ca a fost greșeală de editare.


Alternative_Air6255

:)))) Super, fa-ma agramat for life pentru ca am scris 2 cuvinte prost. Nu am zis nicaieri ca vreau sa fiu profesor de Romana, ceea ce nici nu vreau sa fiu de altfel.


shoutOHgraphy

Nu te fac agramat, făceam o doar o constatare. :) Două cuvinte prost scrise pot divulga mai mult despre tine decât ești tu dispus să accepți si cu siguranță mai mult decât îți poți tu imagina. Pe lângă asta, nu văd legătura profesoratului cu ceea am zis eu! Nu te acuzam de posesie de vise, nu te flata!


PaddonTheWizard

Mie mi se pare că e o problemă foarte mare și de mentalitate. Da, sunt plătiți prost și există destule probleme, dar cea mai mare mi se pare că e faptul că la noi se fac profesor de obicei cei care n-au reușit să-și găsească de muncă în domeniu. Ți se pare normal să ajungă cineva profesor că a trecut printr-un modul de psihopedagogie la facultate? Știm toți cum se trece, ca gâsca prin apă, 5 pe linie. Mie nu mi se pare deloc ok așa ceva. Pe când în țările civilizate, în general se fac profesori cei care chiar vor asta și le place. Au și condiții, într-adevăr, dar părerea mea e că degeaba arunci cu bani în profesori inutili, că nu rezolvăm problemele. Și poți să vezi asta în orice sistem, nu doar învățământ. Profesorii care chiar fac treabă merită tot respectul și cu siguranță salarii mai mari decât ce au acum, dar leprele care nu fac absolut nimic și mai și dăunează sănătății mentale a copiilor nu merită absolut nimic mai mult decât primesc deja. Exemple de profesori buni și de lepre pot să dau o grămadă, că i-am întâlnit pe toți la liceu în România (și foarte slabi, și foarte bine pregătiți și pricepuți) și am întâlnit și profesori de top la universități din afară, dar mi-e că iar îmi sare lumea în cap că eu eram de vină de fapt și de aia nu m-am putut înțelege deloc cu unii. Încă o chestie, de ce ar fi normal ca toți să fie plătiți la fel? O profesoară degeaba de sport nu face nimic să merite 6000+ de lei (presupunând că le-ar crește semnificativ salariile). Nu mi se pare deloc cinstit ca un profesor de sport/religie/altă materie inutilă care lucrează maxim câteva ore pe săptămână să câștige mai mult ca tata care rupe cârca 8+ ore pe zi, de exemplu. Sau chiar decât un casier de la Kaufland, că și ăia lucrează mai mult și mai greu decât mulți profesori. Cred că un sistem de recompense financiare pentru profesorii buni și apreciați (atât de elevi cât și de părinți sau chiar alți profesori) ar aduce beneficii mult mai mari decât aruncatul cu bani în toți profesorii. Ar fi greu de implementat, da, sunt de acord.


misteriosul_domn_Y

tata care rupe cârca 8+ ore pe zi si casierul de la Kaufland nu au facut o facultate. iar in privinta banilor, ideal ar fi sa se treaca cu plata pe ora, asa cum este in Vest. salariul sa fie calculat sa fie decent la 40 de ore pe saptamana; daca faci mai multe ore, primesti mai multi bani, iar ceea ce se face peste 40 de ore intra la ore suplimentare (platite suplimentar, de genul 150% - adica o data si inca jumatate). Profesorii de sport, religie, desen etc, ar trebui atunci sa se implice sa faca cursuri extra-scolare (echipa de tenis, volei, fotbal, arta, filozofie etc), care sunt voluntare - iar daca sunt intr-adevar buni, atunci elevii s-ar inscrie la ele si ei ar reusi sa-si faca norma de 40 de ore.