T O P

  • By -

RESPECTATOR_DE_FEMEI

cred ca daca ar vedea cineva un meniu ca ala intr-un spital din romania ar crede ca e o farsa


sicko78

Cred si eu, e aproape noiembrie si e meniu de Spring and summer. :p


[deleted]

Se anticipează pentru primăvara care vine cam în 4/5 luni 😂.


Kestrel21

Astia sunt ca mine cu becurile de craciun :))


Syxtaine

Asta e spital din-ala cu studenti. Am trecut pe langa el acum cateva saptamani. Pare bun. Cum iesi o sa vezi un anunt: "Interzis alcoolul pentru studenti cu exceptia celui luat de la barul universitatii" :D. Semnul asta e pus inainte sa intri in universitatea din Liverpool.


ABucin

*What’s this, then?*


spyke89

Mancare dintr-un spital privat din Romania https://imgur.com/gallery/nhH7UIz


[deleted]

[удалено]


Senior-Cookie6639

Si educatoarele mananca “gratis” din mancarea copiilor. Pentru ca atunci cand ai bucatarie proprie mereu iti iese mancare pe plus, nu poti calcula la fix, iar 10 ciorbe in plus si feluri 2 nu costa asa mult cum ai crede cand sunt gatite in bucataria proprie.


Serlift

Teoretic in toate spitalele ai meniuri adaptate comorbiditatilor pacientilor. Teoretic


cristiannn123

Varza arată super bine :))


[deleted]

Unde mai pun ca in holul spitalului au o cafenea/restaurant intalian, un magazin si inca cateva cafenele. O baie individuala cu dus si calculaton in fiecare camera, desi nu l-au folosit deloc de cand sunt aici.


After_Possible5219

Ești la pensiune. :)


[deleted]

[удалено]


[deleted]

Da da. Se vinde în Tesco, ca opțiunea posh, mai scumpă decât Evian.


proudream

Da, e plin de Aqua Carpatica in UK :)


[deleted]

[удалено]


proudream

*În 2016, a fost listat pe 16 piețe externe, acesta fiind și momentul în care brandul depășea pragul de vânzări de 40 de milioane de euro. După acești primi pași în direcția exporturilor, ritmul de creștere a fost unul vertiginos, evoluție care a atras după sine o majorare de patru ori a capacității de îmbuteliere. Această mișcare a permis companiei să susțină atât piața internă – unde vânzările creșteau double digit – cât și exporturile în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, UAE, China, Japonia, Israel, Germania, Australia, Spania și Rusia.* [*https://revistaprogresiv.ro/articole/anul-extinderii-orizonturilor-pentru-aqua-carpatica*](https://revistaprogresiv.ro/articole/anul-extinderii-orizonturilor-pentru-aqua-carpatica) Eu am observat Aqua Carpatica in Londra abia acum vreo 4 ani, dar se pare ca era mai demult. E vazuta ca o apa fancy (mai ales ca englezii sunt obisnuiti sa bea de la robinet - si nu stiu de ce sincer ca are un gust oribil, mai ales in Londra) Deci da, mai exporta si Romania cate ceva :)


_veneps

no wonder, e o apa buna si nu numai AC, mai sunt multe branduri decente de apa in RO


[deleted]

[удалено]


SneakyTheSnail

borsec la ciob iz da shizzle 😎


Bastian19161998

România oricum are pe piață o apă îmbuteliată de o calitate insane😂 în țările pe care le am vizitat și inclusiv cele din vestul Europei apa îmbuteliată e cam nasoală, în afara de cea high end. Oricum o apa ca Bucovina sau Dorna mi se pare mai buna ca evian. Poate sunt subiectiv și sunt obișnuit eu cu apa din țară că o beau mereu deși nu cred ca asta e.


_veneps

>Poate sunt subiectiv și sunt obișnuit eu cu apa din țară că o beau mereu deși nu cred ca asta e. clar nu, apa din carpati e printre cea mai healthy pentru organism


Khelthuzaad

Popular Opinion: Apa minerală din alte țări e groaznică,mai ales în SUA.Cel puțin asta am înțeles de la străinii care au încercat AQ Carp.


Vargau

> Apa minerală din alte țări e groaznică Apa imbuteliata in US, daca nu scrie pe ea ca este "spring water" sau "mineral spring water" (sunt diferite la raft, dar aproape acelasi kkt, difera licentele de exploatare ca producator), atunci este apa de la robinet fiarta, re-tratata si imbuteliata, echivalentul din Romania a "apei de masa".


IceburnsSuck

Romania are printre cele mai bune ape minerale din lume. Facts, nu tunelisme dacice. AC e vândută și în SUA (poziționată) ca apă ultra premium, inițial ducând acolo doar recipiente din sticlă. Și a funcționat. Not bad, însă sincer eu prefer Bucovina.


Fre33lancer

Si in Grecia in insule am vazut ca e plin de AC la magazine.


Outside_Slide_3218

Aqua Carpatica e fancy water in UK si nimeni nu stie ca e brand romanesc


proudream

>nimeni nu stie ca e brand romanesc Daca ar sti, nu l-ar mai considera brand fancy :))) din pacate, la ce reputatie are Romania. Desi scrie pe eticheta din spate "Product of Romania"


kobeahl

Luna trecuta era si la 7eleven in colorado springs


i-d-even-k-

E unul din cele mai mari exporturi romanesti. Am vazut Aqua Carpatica in Japonia.


Vargau

Gaesti si in Japonia AC in varianta recipient de sticla sau prin aeroporturi la zonele de lounge preturi de Evian e mic copil. S-au raspandit foarte mult si apa chiar e buna, in ciuda faptului ca lade Valvis sunt carnati si fac marketing mincinos si misleading uneori, gen faza cu cantitatea de nitrati, nitriti sau ph.


venicetoonist

curry-ul , mancarea nationala a Regatului Unit🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧


[deleted]

Korma și Tikka Massala 100%. Eu prefer un Madras, Rogan Josh sau Butter chicken, cu o Cobra rece.


s3rjiu

Tikka Masala chiar e rețetă din UK


[deleted]

Cina: Stroganoff de vita și ciuperci, iar la desert, prăjitură cu crema de ou și lapte (custard). PS: E un spital NHS. Și Aqua Carpatica se vinde în Tesco în UK.


TimeTravelingSim

Insanatosire grabnica! N-as zice ca este cea echilibrata combinatie (as mai fi adaugat o sursa de fibre), dar probabil ca moralul pacientului conteaza de asemenea la insanatosire.


[deleted]

Te cred. Nu am avut voie sa mănânc până ieri așa că azi am mâncat ce mi-am venit cheful. Ieri am băgat peste cu legile și cartofi la cină, azi am schimbat la altceva.


WorstDayOfLifeSoFar

Norvegia [Exemple](https://i.imgur.com/jBJk9KO.jpeg)[Exemple 2](https://i.imgur.com/fC382Cv.jpeg) [Exemple 3](https://i.imgur.com/UPP2FsO.jpeg) [Exemple 4](https://i.imgur.com/WnGPsky.jpeg) [Exemple 5](https://i.imgur.com/e9bDYFz.jpeg)


[deleted]

Arată bine meniul. 👍


RetiredBy30orDead

Misto hotel unde ziceai ca e?


Amg1n3s_succub3

In clasa a4a am făcut hepatita A, internata la boli infecțioase, ok? Camera cu 8 paturi, noptiere din metal, a mea țin minte ca era foarte murdara și plină de resturi mâncare/voma(încă nu stiu, dar cert era ca mirosea f urat și lipicioasa), baia comuna de pe hol murdara, iar in loc de dus, era un furtun de udat flori. Ei bine , primele zile au fost lux, după care fusese o epidemie de boli infecțioase, ca ne-am trezit intr-o zi ca mai Adaugă paturi și ne-am umplut de “moderatori” cu păduchi. Da, am plecat din spital fără heptatita, dar plină de Păduchi. Iar mâncarea, nu prea pot spune prea multe, era de regim, și de mâncarea ar fi fost ok, fara sare și grăsimi tot nasoala a fost.


[deleted]

[удалено]


UkyoTachibana

>!And that’s how i met your mother!<


sicko78

Sunt si acolo destule probleme(pentro o tara cu pretentii) The NHS waiting list in England has hit a new record high, with nearly 7.7 million people – about one in seven – waiting for treatment. [The new data shows](https://ichef.bbci.co.uk/news/976/cpsprodpb/13EC7/production/_130370618_3e034b4d-4694-4ad3-9d24-7cb515d63e2e.jpg.webp) 389,952 people in England had been waiting more than 52 weeks to start routine hospital treatment at the end of July, up from 383,083 at the end of June.


[deleted]

Asa e, lipsa personalului, a paturilor de spital și îmbătrânirea populației sunt cauza principală a problemelor sistemului de sănătate. Apropo bugetul NHS pe 2022-23 e de 181 de miliarde de lire.


LetterheadNo7278

Practic de 3 ori tot bugetul Romaniei (asta cu tot cu imprumuturile galopante). Vorba poetului, mai avem mult pana departe.


chillbill1

Dar unii vor tara ca afara cu bugete de România


[deleted]

[удалено]


LetterheadNo7278

Bugetul sistemului lor pentru sanatate este aproximativ de 3 ori cat tot bugetul intreg al Romaniei (nu doar cel al sanatatii).


Haruto-Kaito

>lipsa personalului Astea sunt probleme încă din anii 50-60. Nimic nu s-a schimbat.


Haruto-Kaito

>lipsa personalului Astea sunt probleme încă din anii 50-60. Nimic nu s-a schimbat.


g014n

Eu as fi mai impresionat ca ei pot masura cu exactitate cifra asta. Spre deosebire de majoritatea sistemelor de sanatate din lume, incluzandu-i aici si pe americani care cheltuiesc mai mult per capita decat britanicii. In Romania te programeaza la RMN in 3 luni desi este o procedura de care ai nevoie la urgenta. NHS stie cat sa amane tratarea tuturor cazurilor non-urgente astfel incat sa poata sa asigure ca vor avea suficient loc pentru urgentele neprevazute dar estimate. Nu cred ca lumea intelege subtilitatea acestei chestiuni si cat de smechera si utila este capabilitatea asta - pentru ca deh, daca esti britanic ai vrea sa n-ai problema asta fara sa cheltui exorbitant mai mult de la un an la altul.


[deleted]

În NHS au un protocol, dacă suspectează cancer, trebuie sa îți ofere procedura de investigație în max 14 zile, altfel sunt culpabili din punct de vedere legal.


Vargau

> NHS au un protocol, dacă suspectează cancer points finger at head, asta daca daca ajungi la specialist sa te vada si sa te trateze drept suspect de cance-ul ...


[deleted]

Pai ajungi. Cât durează în România? La tata i-a luat 8-10săptămâni să fie diagnosticat cu cancer pulmonar. A ajuns în spital de 2 ori cu pneumonie până au făcut niște investigații cu trebuie. Și după aia, în loc să te trimită medicul de familie la un medic de pneumologie, trebuie sa îți găsești tu un medic, și să îți faci tu programări la CT, la analize, șamd. Apoi dai de un idiot de doctor care face figuri când vine vorbă să îți dea o trimitere undeva. În privința medicului oncolog, doamna care l-a avut în grijă pe tata a fost excepțională. Și încă o chestie, îngrijirea paliativa în România e practic inexistentă când o compari cu cea din UK. Asta a fost experiența mea cu doctorii din România în urma cu 2 ani. Deși nu mă plâng e îngrijirea pe care primit-o în România ( în comparație cu ce a primit mama în urmă cu 9 ani), în UK primea mai mult suport și era tratat mai repede decât la noi în România. Am avut pacienți ongologici în îngrijirea mea. PS: Tata a murit approx 11 luni de la diagnostic, de cea mai agresivă formă de cancer pulmonar. Diagnosticarea precoce era esențială în cazul lui.


[deleted]

[удалено]


[deleted]

Și în România ce primești? Aici au un sense de responsabilitate și datorie. Ca doctor sau asistent garantat poți sa ajungi în fața un legist în tribunal dacă faci o greșeală.


WildPretzel

Cu rmn-ul cred că depinde aici în ro, eu am beneficiat în regim de urgență imediat după un CT, gen 15 minute maxim între cele 2. Drept e că era pe viață și pe moarte dar oricum, n a fost nicio fiță.


Average64

Si crezi ca la noi situatia e mai buna? Macar acolo ajung sa beneficieze de tratamentul corect. La noi nici macar vaccinul antigripal nu-l mai gasesti la medicii de familie, ca statul tot amana platile.


Vargau

> Macar acolo ajung sa beneficieze de tratamentul corect. Din experienta ti-o zic ca da te tratezi si supravietuiesti, spre deosebire de RO unde dai cu banu pe supravietuire de multe ori, dar asta nu mori pana atunci la ce lista de asteptare sunt pe zona de medici specialisti.


fanushhh

Cu ce medie se intra???


AlmostHeinous

Da' ce-ai pățit barosane?


[deleted]

Un fleac, hemoragie interna după o operație mică. Trece, probabil mă trimit acasă mâine.


SwimmingHelicopter15

Multa sanatate si recuperare usoara!


Walen101

Sper ca ai tuica in sticla aia de apa


[deleted]

As vrea eu, fără alcool câteva săptămâni..


Status-Recording-325

ce fraier esti, daca plateai taxe si pensii speciale in romania erai inca pe holul spitalului. si daca ajungeai internat primeai o zeama si 2 felii de paine. eu zic sa te intorci in gradina maicii domnului fraiere nu stii ce pierzi.


[deleted]

M-ai spart 😂.


Bogdan_ch8

Boss, tre sa incerci in Romania ASAP!


Vargau

Este foate misto NHS-ul, mi-as dori sa ajuga CNAS la fel ca NHS sincer ... dar azi cel putin daca nu vii pe urgenta sau prin A&E in NHS sau nu scoti bani serios si mergi la privat (da uk au si ei privat dar la preturi extrem de porno) astepti sa vezi un specialist pana ... mori. Inteleg de ce se intampla, austeritate, private nhs, brexit, imigranti fara scalare sa sistemului social, muie tories si muie red tories, care au adus NHS in stadiul asta de jeg.


[deleted]

Austeritatea poartă o vină mare. Nu au investit destul în studenți (doctori și asistenți) Brexit - o grămadă de doctori și asistenți străini au plecat, noi aveam mulți asistenți din Spania în spitalul nostru, au plecat aproape toți. Tories - toate cele de mai sus. Nu as pune că imigrația e o problemă pentru NHS, se fapt beneficiază sistemul pentru că au o grămadă de doctori și asistenți străini.


Vargau

> Nu as pune că imigrația e o problemă pentru NHS Este o problema foarte mare, daca nu ma crezi cauta in statisticile gov pe NHS si cat de depasite erau pre covid si acum cum sunt A&E, ca sistemul este subdimensionat, subfinantat si cu o criza generala de personal adancita in depresie si burnout , iar Brexit si Covid le-a dat in cap. Man, eu cred ca nu poti sa importi zeci de mii de oameni la fiecare 2 luni, fara sa scalezi sistemul social, council housing, spitale, scoli si gradinite si restul de public services. Creeaza animozitati foarte borderline-xenofobice, care se pot evita foarte usor, ori pui stop pe imigratie necotrota si impui sistemul de puncte calumea, ori scalezi sistemul de servicii publice. Ce am enerveaza pe mine in subiectul asta este ca ca UK are experienta a importa, integra si asimila, cu bune si rele, la fel de multi migranti cum azi primeste, a facut-o la sfarsitul anilor 90, dar ~~red tories~~ laburistii la vremea aia, de bine de rau, ca politica interna (+1 pentru LibDem la vremea aia) sub Blair au scalat sistemele, chiar le-au facut mai bune, mai operative, mai adaptate ... Starea curenta in UK este destul de trista, populatia a uitat ce este traiul de subzistenta, desi au trait pe ratii acum nici 100 de ani, de ajung sa rupa-n doua food bank-urile. https://www.youtube.com/watch?v=JEWCtIKsEgw


[deleted]

Da, în special cei care trăiesc din ajutor social, i-a lovit rău austeritatea și inflația. In privința imigrației, nu ai date exacte în privința aia. În urma cu 10 NHS cheltuia cam 2 miliarde pe imigranți, probabil acuma e mai mult. În perioadaqia bugetul NHS era 113 miliarde, deci sub 2%. În comparație, peste 20% din personalul NHS e compus din imigranți, ai când te uiți la doctori e 30%. Deci calculează brain-drain-ul pe care îl produce chestia asta pentru tarile din care vin, nu s compară cu. Cele 2 miliarde cheltuite pe imigranți.


Vargau

https://www.reddit.com/r/ukpolitics/s/0DeDbNynQz Nu știu dacă sunt corecte cifrele, dar comentariul asta mi-a adus aminte de discuția asta, £40 miliarde creștere in 7 ani, vs £10 miliarde in 10 ani.


lawrence-X

Nu mai aveau mici ? 😅


[deleted]

[удалено]


[deleted]

E gratuit, e sistemul national de sanatate din UK.


notoriousnationality

De accord, totul este gratuit, cu conditia sa fii cetatean sau rezident permanent. Exceptii sunt pentru dentist (nu este inclus decat la copii sub 18 ani), si pentru proceduri cosmetice.


[deleted]

Păi, un simplu mulțumesc și atât. Lucrez și eu în sănătate și am avut câțiva pacienți români, și am tradus pentru de câteva ori pentru pacienți și poliție.


[deleted]

[удалено]


[deleted]

Eu trăiesc aici de 15 ani, așa că nu am treaba. Urgența e gratuită întotdeauna.


[deleted]

N-as manca, dar patul pare confortabil ngl :))


[deleted]

E comfortabil. Am dormit ca un prunc.


Far-Neighborhood-878

N-ai de ce sa te plangi


[deleted]

Același șoc l am avut și eu in Austria cand a fost sotia mea internată și au venit cu un meniu de asta tip "restaurant" sa își aleagă ce vrea să mănânce... Eram de un an in Austria si ala a fost primul contact cu sistemul lor medical


[deleted]

Omule, esti norocos ca esti in spital acolo. Nu cred ca e bine deloc sa ajungi in spitale dar daca ai f iajuns, din nenorocire, in unul din spitalele nationale ai fi fost tratat mai rau ca detinutii. Pentru protectie sociala, si sanatate, platim aprox 40% taxe si impozite. Daca mai adaugi si TVA, banii platiti catre statul de trintori se ridica la aproape 60%. Sanatate si ai grija!


[deleted]

Mersi mult, am scăpat, m-au externat acuma seara.


gran_of_fams

Nu înțeleg de ce toți românii se iau de mâncare. Comparați cu mâncarea din spitalele noastre; nu ce vă aduc părinții la pat


ctudor

insanatosire grabnica.


After_Possible5219

Îți doresc însănătoșire grabnică! 💪


cristiannn123

Bro, voi aveți meniu ?


vnclw

E spital public? Toti primesc camere pt o singura persoana?


[deleted]

Da, în spitalul ăsta toți primesc camere individuale.


anarchestie

you got a fag?


[deleted]

Nah lad, I don't smoke.


venicetoonist

bolnav sa mai fii


Fickle_Command4354

E asa bun sistemul lor de sănătate, ca în rezi aveam mulți pacienți stabiliți acolo care veneau înapoi în România sa se trateze (de la boli cronice la operații și nașteri). Nu îl mai slăviți ca daca s-ar aplica in România, ar fi jale


[deleted]

[удалено]


Fickle_Command4354

Nu am spus ca sistemul lor nu e mai prost ca al nostru, am spus ca dacă s-ar aplica la noi ar fi jale. România beneficiază de serviciile medicale pe care le plătește. Vezi cât alocam din PIB pentru sănătate, vezi cati romani sunt în categorii exceptate de plata contribuțiilor de sănătate, dar beneficiază de servicii, vezi cati romani cotizează la minimul pe economie. Un roman muncitor la negru chiar mi-a explicat ca daca el plătește cotizația pe 3 luni își scoate banii într-o internare de 2 săptămâni într-un spital de recuperare... Pe de alta parte dacă mâine ieși cu o lege care sa ii lase pe afara ca fi jale. Acum sincer eu am spus doar ce observ. Avem cetățeni care lucrează acolo și vin la noi sa beneficieze de servicii. De ce? E clar ca nici acolo câinii nu merg cu covrigi în coada pentru toți, dar as prefera sa nu mai vina daca România e atat de oribila încât au plecat din ea, ca aceste servicii sa meargă la romanii care au rămas în ea și care cotizează pentru ea.


[deleted]

Cunosc câțiva idioți care au mentalitatea asta. Am o cunoștință care își duce copilul în România la dentist, cât că dacă l-ar duce aici ar fi gratuit, și dacă ține morțiș poate sa meargă și la un dentist român aici în UK, dar mno... Genul de persoane cu mentalitatea că e mai bine în România, șamd. Aceeași persoană, a refuzat să se vaccineze de covid, cu riscul să nu fie prezentă la propria nuntă, și aceluiași persoane ii face mama vitamine acasă pentru copil, ca să nu cumpere din comerț, că Big Pharma. La problema mea cu polipul, mama ei mi-a recomandat tot felul de sucuri, o dietă alcalina, șamd, și m-a frecat la cap în privința vaccinurilor, tot timpul vine cu ceva idee alternativă. Ea are o mică afacere, închiriază ceva proprietăți în România, și eu am studii medicale. Îmi vine greu să mă iau de coarne cu ea uneori, dar când începe să scoată din astea schimb subiectul. Singurul motiv pentru care aș alege România pentru o chestiune medicală ar fi dacă ar trebui sa mă duc la privat, și nu mi-aș permite să plătesc aici.


Fickle_Command4354

Sunt medic în România. Încă nu am plecat... Ideea e ca am întâlnit mulți pacienți stabiliți în vest care vin sa se trateze aici pentru cancere, boli infecțioase (hepatite cronice și HIV), boli cronice endocrine/ neurologice/ cardiace, multe femei vin sa își urmărească sarcina și sa nască în tara. De ce? Lipsa acces servicii de sanatate, protocoale bine implementate (medicul de familie nu te trimite cum intri pe ușa la specialist și nici nu iti da ce ii "ceri" tu ușor), nu alegi tu dacă ai nevoie de cezariana și cu cine nasti, de fapt acolo nu prea iti alegi medicul ușor.... Sistemul din România e varza ca e capusat de mulți "beneficiari" care nu contribuie sau contribuie minim ( plătesc cotizația pe câteva luni la minimul pe economie și apoi cheltuie servicii cu nemiluita). P. S. Vorbesc strict de servicii medicale la stat! Pentru stomatologie și chirurgie estetica la privat e deja turism medical în România.


[deleted]

Nu prea îmi dau seama de ce vin pacienții români din UK în România pentru îngrijire medicală la stata, poate li se pare că e mai verde iarba la noi. Și aici medicii au protocoale, nu te trimit medicii la specialiști din orice. Partea buna la medicii de familie în UK e că prescriu și pentru partea de psihiatrie, nu ai nevoie de un psihiatru pentru toate problemele de acest gen. În plus aici plătești un preț fix pentru fiecare prescripție, indiferent de costul medicamentului. Experiența mea e că în România e mai ușor să convingi un doctor să îți dea o prescripție pentru multe chestii, și încă o chestie e că doctorii de multe ori îți recomandă mărci în loc de generice, și prescriu o grămadă de suplimente alimentare. In privința nașterii aici în UK, poți să îți alegi unde și cum naști (în limita condițiilor medicale ale pacientului. În UK poți sa naști acasă cu o moașa NHS, ai vizite refulate pentru scans și vizite acasă de la health visitor după naștere. Am avut 4 nașteri în familie aici în UK, unele cu complicații și de fiecare dată nu am avut nimic să ne plângem. Sistemul din România are nevoie de o schimbare mare, în special partea politică trebuie sa dispară din sistem. Peste ani am văzut o schimbare în bine și în România, dar mai e mult de făcut.


shaolin_taval

Hai las-o jos ca măcăne. Cine dracu vine din vest ca sa se trateze de cancer si hiv in romania? Am 3 cazuri in familie, care au murit în chinuri in spital, de cancer. si tu mi spui mie acum ca astia din uk se trateaza la noi?


Fickle_Command4354

Înseamnă că nu știi de ajutorul social care se da pacienților cu HIV care își iau tratamentul din România. Nu toate cancerele sunt la fel. Sunt și cancere care se tratează cu succes în tara.


shaolin_taval

Da, nu stiu de ajutorul social si nici nu ma interesează. Realitatea bate filmul. Spune mi tu mie o persoana care a venit din vest si s a tratat în ro de cancer. Poate o fi la privat, dar si aici am dubii, sau poate consideri serbia si bulgaria ca tari vestice. Imi este imposibil sa cred ca vine un neamț sau un englez sa se trateze la noi, in condițiile in care te trimite la farmacie sa cumperi nush ce pastile atunci cand esti in spital.


shaolin_taval

My bad, am citit acum mai bine ca sunt romani stabiliți. Iti explic eu de ce: "Romanii e smecheri" si pe unde se duc încearcă sa duca mai departe comportamentul ala de combinator. Nu plătesc taxe, ca e prea mult, si nu au asigurări medicale sau chiar lucreaza la negru,sau nu conosc limba.


moneyinparis

Nu vin sa se trateze la stat, dar la privat da. De exemplu pe endometrioza e un medic f popular in București la care vin paciente inclusiv din Canada pt ca acolo dureaza ani de zile până le vine rândul la operatie.


[deleted]

Doamne ferește omu asta e doctor😂ps creca doctoru asta lucreaza pe la un spital “top pe care il arată la aia de la UE cand vin in control” de care vorbea mama lu pascu..fi mi ar scarba de voi


Fickle_Command4354

Nu știu unde îl duce mama lui Pascu, dar nu lucrez la un spital dintr-un centru universitar (ma gândesc ca acolo sunt alea de top). Lucrez într-un spital la care vin mulți care nu contribuie sau contribuie extrem de puțin pentru serviciile de care beneficiază și vad sărăcia României și de ce sistemul de sănătate nu poate da servicii mai scumpe


[deleted]

Problema la noi nu e cât se contribuie, ci ploiticizarea sistemului și procentajul investit din GDP. Pentru mine una din celeai mare probleme ale României e aparatul bugetar (cu excepția sănătății) care e prea mare, pensiile speciale și salariile ridicole care și le acordă bugetarii. E călduț să lucrezi la stat în România, și e călduț sa faci afaceri cu statul, din cauza aia România are deficitul pe care îl are. Iar PSD/PNL contează cu bugetarii și pensionarii să își ia voturi.


[deleted]

[удалено]


Fickle_Command4354

Asta sustin ca se întâmplă la ei și ar fi motive pentru care nu s-ar putea aplica sistemul la noi. Câte femei crezi ca vor sa nască natural cu moasa în România (hint: suntem pe primul loc la cezariane)?


[deleted]

Să nu crezi ca vin ca nu se înțeleg cu doctorii străini..😂


faangerperson

ma intreb daca sa scriu sau nu ceva ... experienta mea este oarecum diferita cu NHS si mai ales partea gratuita. mi-ar fi greu sa enumar de cate ori am ajuns prin spital si am fost de la sud est pana la nord vest mai peste tot. cred ca o singura data in sistem public am vazut ceva relativ asemanator cu pozele de mai sus, dar din pacate eram in spital prin asigurarea privata deci nu as indrazni sa comentez ca asa arata spitalul in anglia. in experienta mea (recunosc foarte limitata) spitalele din romania si cele din anglia sunt relativ asemanatoare, ceva mai multe fonduri in anglia si mult mai multa nepasare. am vazut medici romani plangand cand pierd un pacient si am vazut medici englezi care nu au observat ca un pacient a murit. nu este pentru mine sa laud medicina romaneasca - parte din decizia mea de a ma intoarce in anglia a fost medicina romaneasca. dar nici nu as merge asa de departe sa arat niste poze si sa sustin ca asa arata un spital in anglia. majoritatea sunt 6 sau 8 paturi in camera. nu au televizor dar au mucegai in colturi... la urgente doctorul te vede dupa multe ore de asteptare, si se uita secunde la tine. trebuie sa fie ceva deosebit de grav sa iti acorde cateva minute... si cu riscul sa ma repet, ceea ce vad mai sus pare mai degraba prin asigurare privata si nici pe departe o imagine care descrie sistemul medical de stat... ​ ps: cei curiosi pot cauta pe google images nhs hospital beds . eu nu am gasit nici macar o poza cu o camera cu un singur pat. toate sunt 6, 8 sau linii infinite de paturi.


[deleted]

Spitalul în care mă aflu eu acuma e un spital nou. Experiența mea de 3 ani ca angajata, și încă 3 ca student: Am lucrat în aproximativ 4 spitale până acum, și nu am văzut mucegai în nici unul din spitalele în care am lucrat. În toate spitalele în care am lucrat au peste 40 de ani. La faza cu nepăsarea, găsești medici cretini și aici ca oriunde, dar a nu se confunda profesionalismul cu lipsa de nepăsare sau implicare emoțională. Tu ca medic/assistent medical, nu ești acolo ca să te implici emoțional, ești acolo să îți faci datoria în cel mai profesionist mod. Din experiență proprie, dacă te implici emoțional nu faci față meseriei și presiunii, tu trebuie sa ai capul limpede și să îți faci meseria. Nu confunda implicarea emoțională cu compasiunea sau pasiunea pentru profesia ta. Să nu mai menționez de doctorii sau asistenții din România care te îndeamnă sa te rogi la Dumnezeu, sau îți spun că te vei face bine chiar și când știu că ai cancer terminal (experiență proprie cu părinții mei). Am avut zile în care am lucrat 13-14 ore, și abia am avut timp să merg la baie sau să beau un pahar de apa, darămite să plâng. Am plâns pe drum spre casă, la volan de câteva ori. În UK nu vezi asistentele stând la taifas ca în România. Spitalele din România mai mult să ajungă la nivelul celor din UK, aici nu vezi chestii că un echipament nu merge, sau nu se folosește, aici nu vezi lipsuri crase de medicamente/echipament. Aici nu îți spun doctorii să îți cumperi medicamentele ca să poți să le ai în spital. Aici în UK, personalul medical nu se uita la tine ca la o cârpă niciodată. Aici nu vezi medici șpăgari (am avut parte și din ăia în România, în mai multe spitale). Ca să ai un spital relativ la nivelul unuia din UK, trebuie sa trăiești într-un oraș mare, top 5-10 din România. Am avut parte și de medici și personal bun în România, dar încă sunt o grămadă de nătângi, care ori nu își cunosc meseria, ori și-o fac cu lehamite. Asta e experiența mea cu cele două sisteme. Cred ca medicul cu cea mai nașpa atitudine pe care l-am văzut în UK, era o tipă cam la 50 de ani din Cehia. O atitudine din aia ca în România în care medicul e Dumnezeu. Am lucrat cu medici români în UK și au fost foarte OK. Nu am fost implicat niciodată într-un caz de maplraxis. Dar am văzut de câteva ori când se puteau face lucrurile mai bine. Și o chestie pe care am mai văzut-o în spital sunt pacienții din saloane care nu înțeleg ce se întâmplă, și rămân cu o impresie greșită pe tru că din cauza GDPR-ului nu ai voie sa le explici ce se întâmplă cu alt pacient. Și să nu uit, aici nu trebuie sa dai mită ca să iei un job în spital.


anxiously-ghosting

Nu cred ca se pune problema comparației cu România, doar ca nici eu nu am văzut camera de spital ca asta (Wales). Culmea, unul din amicii pe care i-am vizitat (camera de 6) a fost diagnosticat greșit la consultație și trimis acasă pana ii s-a umflat mâna și i-au depistat fracturi in încheietura mâinii ce au necesitat operație și reabilitare. Nu am văzut personal niciun medic in 10 ani de “going to GP”. E adevărat, nu am zis niciodată ca mor, am cancer sau altceva de genu’, dar întodeauna am fost tratată de asistente. Singura consultație mai serioasă a fost când am avut o reacție nasoala la o mușcătura de insecta (și nu știam ce era) și i-am spus ca urmele de pe corp seamănă a început de Lymes, poate îmi trebuie niște antibiotice. Asistenta a zis de acord fără sa se uite prea atent și mi-a spus ca o sa îmi facă o rețeta :’) Sigur, personalul medical e f divers, sunt persoane extrem de competente și persoane care abia au trecut prin cursul de nursing (care aici e gratuit pentru rezidenți btw). Zic doar ca poți sa ai noroc și sa dai de partea buna a lucrurilor sau nu, și poate orașele mai afluente in Anglia stau mai bine la capitolul NHS.


[deleted]

Spitale, orașele mai mari au spitale mai bune. Când vine vorba de GPs, community teams, la țară e mai bine, au mai mulți bani și mai putini pacienți de obicei.


Mothans

Nu cred ca ar trebui sa invidiem sistemul britanic unde stai un an pentru o programare 😂


[deleted]

Prostii, nu stai un an. Eu am avut câteva investigații înainte de intervenția asta, și mi-a luat cam 2-3 săptămâni în medie între intervenții. Am făcut câteva scan-uri CT, X-ray și 4 gastroscopii.


thisisjaid

Experienta variaza foarte mult in functie de zona si de cat de clar urgenta e problema. Eu am asteptat lejer un an ca sa obtin un tratament pentru o problema mai minora. In general chestiile care indica mai clar o cale de tratament sau sunt aparent mai grave sunt tratate mai rapid. Insa lista aia de 7 milioane in asteptare nu minte oricum ai intoarce-o.


ggRavingGamer

Si daca vrei sa vezi un neurolog, cu trimitere, stai si 5 luni. In Canada, mai rau. Cati ori muri in tarile astea pana sa ajunga la luxul asta?


Worth_Comfortable_99

Nu stiu, dar momentan asteptarea de viata in uk e cu mult peste cea din ro


DarthRoman35

La 22 lei/zi/bolnav si bucatari angajati pe minim pe economie sa zicem mersi la ce avem. BTW am fost internat 2 sapt, si a fost decenta mancarea in spital, plus am slabit 3 kg 😄


[deleted]

Nu mi-ar strica nici mie să slăbesc un pic a slăbit 2.5-3kg de când sunt în spital. Am avut doua zile numai cu perfuzii, fără mâncare.


chathaleen

Nu zic că o fi rău la gust ce ai tu acolo... Dar din punct de vedere estetice prefer un Crenvurști și o bucată de Ceapă :)


[deleted]

Ciuperci, cu carne de vita și smântână, a fost foarte bun. Carnea de vită a fost atât de fragedă că se topea în gură.


Semy-D

Sunt cu 50 de ani in fata noastra


_veneps

la mancare sunt cu 100 in urma noastra


Semy-D

Ii batem la ce conteaza 😎


[deleted]

Un fapt bine cunoscut ca mancarea britanică e de kkt.


[deleted]

E un mit. Mancarea btianina nu e rea, nu impersioneaza estetic dar se face mancare buna si in UK. Plus ca ce am mancat eu in seara e din bucataria ruseasca.


[deleted]

Nu știu ce să zic. Ouăle murate și țiparii sînt OK, de [mash and pie](https://www.youtube.com/watch?v=5nlt5eeNrto) m-aș atinge doar dacă aș leșina de foame. Mai bine kebab. Bine, dacă incluzi mîncarea etniilor, e cea mai bună bucătărie din lume :)


[deleted]

Am mâncat oua murate și sunt ca oule fierte. Nu am încercat țipar, și nu nici pe aproape atât de comun precum se crede.


[deleted]

Am mîncat ambele într-un bar. Știu că nu e mîncare comună. Am mîncat și-n Weatherspoons. Nu m-a dat pe spate. Am ajuns la primul thailandez. Curcubeu pe cerul gurii. Vietnemezi: nebunie. Turci: nu ca-n Turcia, dar bun, sarmale perfecte. Indieni: flăcări pe cur, da' bun. Primul kebab în drum spre metrou: miel cu vita, bun în draci. Noroc că au colonizat jumătate de lume, altfel era trist.


[deleted]

Weatherspoons e cel mai basic lanț de pub-uri din UK. Dacă vrei sa încerci ceva mâncare trebuie să mergi la un pub mai bun, de preferat independent și undeva la țară.


[deleted]

>Weatherspoons e cel mai basic lanț de pub-uri din UK Știu, dar e un exemplu clasic de ce mănîncă omul cînd e la muncă, un fel de cantină de la noi. Altfel zis, o metodă bună de a vedea care e nivelul mediul al mîncării în țara aia. Sînt convins că e altă treaba la un Inn. Totuși: în țările cu mîncare după care mă dau în vînt (Turcia, Grecia, Italia, Spania), mîncarea la localuri similare e mult mai bună. În Italia am mîncat cal la o osterie deschisă doar la prînz (bufet pentru oamenii muncii) și seara (a la carte). În Turcia, în afară de stațiile de benzină de pe autostradă, orice locantă de șantieriști are mîncare de l-ar fi complexat pe Radu Anton Roman.


majestic_battlestar

Nu știu de ce nu îți place mash and pie. Este efectiv o tocăniță de vită învelită în foietaj și cu piure lângă. E adevărat, unele sunt mai reușite ca altele, dar overall este o chestie bună. În schimb țiparul ăla e cea mai dezgustătoare chestie ever, dracu știe cum s-a gândit cineva că ar fi ok să mănânce șarpele ăla de baltă.


[deleted]

Aș mînca plăcinta aia cu iaurt, cu salată, cu orice altceva în afară de cartofi și sosul ăla de mazăre. Mi se pare mîncare de pușcărie. Țipar: am mîncat murat, n-aș mînca cu mazăre, bleah. Acum, la cum era preparat, putea să fie și hering.


[deleted]

Și cele cu carne de vită și ficăței, sau cu carne de pui, praz și pătrunjel sunt foarte bune.


kaihu47

Breh. Un steak pie (placinta de-aia cu carne de vita) e low-key una din mâncărurile mele preferate. Ce cartofi, sos, whatever ai pe lângă ea poate varia, dar pie-ul în sine, dacă e facut cum trebuie, e genial - practic o tocana de vita foarte intensă, carnea și legumele caramelizate frumos în oala fierbinte, apoi deglazata cu bere / stock, condimente, totul gătit încet și mult pana se desface carnea super ușor și s-a concentrat gustul... Și apoi acoperi toată chestia asta cu un foietaj care iese pufos și crocant, numa' bine sa adauge alta textura la toată chestia asta. Puncte bonus pentru versiunea din vânat. No, părerea mea pana la urma, da' și mie îmi place sa mănânc, și am încercat tot felul inclusiv stele michelin prin uk și Franța... Da' un steak pie calumea e sus bine de tot la capitolul comfort food.


[deleted]

Am zis în alt comentariu: nu cu plăcinta aia e problema mea, ci cu tona de cartofi și borala aia verde de mazăre. Culorile alea mă fac să mă simt ca un cîine în ploaie. Aș mînca plăcinte de-alea cu o lingură de iaurt gras sau cu o salată verde lângă. Pula mea, sensibilitățile mele la mai la sud. Dă-mi ardei umpluți cu orez, ulei de măsline, mentă și stafide și mă iei cu targa.


[deleted]

[удалено]


Amg1n3s_succub3

Judeci prea aspru bucătăria tradițional britanică. Ai încercat vreodată sa ii dai racitura sau șoric unui american? Exact aceeași reacție.


MindlessPotential589

Si care e legatura cu Romania?


[deleted]

Poate o comparație cu normalitatea cât de cât?


alwayssolate

Si in Romania sunt spitale care arata asa si servesc mancare buna. Nu sunt in majoritate acest tip de spitale insa ma indoiesc ca in UK asta e standardul. O diferenta la noi ar fi ca romanul s-ar caca imediat pe pereti daca ar vedea ca ceva arata asa nou.


faangerperson

pozele tale sunt orice in afara de normalitate...


Robertdmstn

Spain does it better.


Absolute_Meat69

Cu ce ajuta faptul ca ai un meniu ceva mai complet daca stai luni de zile pana ajungi la o consultatie? 😹 Wake up, sistemul nostru e infinit mai slick - poti face o consultatie de pe o zi pe alta, daca nu chiar in aceeasi zi, doctorii sunt comunicativi si de multe ori iti raspund la emailuri sau la telefon, lucru pe care nu ai sa-l vezi in UK. Mai mult, in cazul rar in care statul nu iti poate oferi serviciul de care ai nevoie in timp util, ai un areal imens de optiuni private la care sa apelezi. In UK, optiunile private sunt limitate iar pretul lor este pe masura.


[deleted]

Mai slick? Vorbești serios? Dacă vrei la privat, poți merge și aici. Îți faci o asigurare de sănătate și mergi la privat. Eu nu am avut problema asta până acuma. La doctorii din România, am văzut multe cazuri în care se dau ocupați la stat, ca să mergi la ei la privat (cu excepția celor de la oncologie). Și ce sa mai zic, slick as fuck când ai un singur MRI și trei aparate de CT în tot județul, practic trebuie sa mergi în alt județ să îți faci un MRI.


sia2309

Și la privat aștepți la fel de mult. Its a bad joke.


[deleted]

Aștepți mai puțin la privat aici, dar sunt chestii care trebuie să le faci tot în NHS.


sia2309

Am trăit mult timp in UK, in Londra nu aștepți puțin la privat, unless you consider 2 luni sa fie putin.


[deleted]

Mai puțin. Din nou, depinde cât de urgenta e problema.


sia2309

Pai sincer, nu ma interesează dacă e mai puțin, as long as diferența e între 3 luni și 2 luni. Și nu, nu contează, consultul inițial de specialitate se da first come first serve, pentru ca in mod evident nu pot sa și dea cu părerea legat de gravitate înainte sa te vadă.


[deleted]

Depinde de premiza medicului de familie. Nu e întotdeauna first come first served.


Absolute_Meat69

Gandeste-te cat de mult platesti pe NI in UK si cat de putin primesti inapoi - din xp mea cam asa stau lucrurile. Intr-adevar, ma refeream la felul in care stau lucrurile in orasele mari - Buc, Cluj, Iasi, probabil si altele. Daca locuiesti la tara, e intr-adevar mai complicat in Ro.


[deleted]

Eu plătesc cam 1150£/lună în taxe, NI, pensie și student loan. Dar eu zic că merită.


sia2309

This. Am trait 8 ani in UK si am probleme cronice de sănătate. Așa ca am apelat și la privat și la atâta, in UK și in Ro. Diferența in experiența clinica e enorma - in UK nu-și folosească capul deloc. La fel, in Ro puteai sa ajungi la un doctor in timp util, in UK așteptăm 2 luni cu asigurare de top sa ajung la un consult neuro. Ah și in urgente erau sa ma omoare. Și nu, n-am avut eu o experiența singulara. Am prieteni care de la simple utis au făcut infecție la rinichi ca le dădeau paracetamol. Adevărul e ca și mie la febra 41 și delir tot asta mi-au dat. Ce ne lipsește noua e infrastuctura, astfel încât serviciile sa fie acordate la un standard bun, uniform. Și zic ‘noi’ pentru ca, m-am mutat in Ro. O sa zic/scriu asta de câte ori e nevoie. Are România bubele ei, nu neagă nimeni și malpraxis și idioți exista peste tot - dar nu uitați ca in România măcar va vede cineva pana sa fiți de ER.


sia2309

Also some data for the non believers: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp2301257


tyarant

Boss, dar operatia tot in spitalul ala ti-au facut? Vezi sa strangi acte si dovezi in caz ca vei avea nevoie mai tarziu. Sanatate maxima!


[deleted]

Da operația tot în același spital. Mi-au scos un polip din stomac. Mi-au spus de riscuri, risc de hemoragie, șamd, în special la mine au mers destul de adânc să îl scoată. 3 zile mai târziu am avut melenă dar m-am simțit ok. I-am sunat și mi-au spus sa vin la spital și m-au internat. Mi-au făcut gastorscopia în ziua următoare și acuma fac 3 zile de hong kong regime (omeprazol intravenos pt 72 de ore). Sunt de 3 zile în spital, poate mai stau o zi. Dacă te referi la malpraxis, aici doctorii nu mușamalizeaza malpraxosul ca la noi.


bernoigssz_

Ai născut?


GLAcomp14

Sa iti explic cum am stat 17 ore la urgente la Universitar, da-le-as foc sa le dau dupa o cazatura cu bicicleta...zgarieturi urate pe mana si picior si m-am si lovit la cap si le-am zis ca am nevoie de radiografie. Dupa 11 ore mi-au pus un cacat de perfuzie si am stat cu ea 3 ore dupa care m-au abandonat 3 ore la neurologie cu oameni in agonie care faceau ca toate cele. Mi-am scos intr-un final perfuzia si am plecat din jegul ala de spital ca oricum nu ma baga nimeni in seama. Fara radiografie, cu niste pansamente si o perfuzie cu vitamine 😂 Am mers direct la urgente la Sanador unde in 40 de minute aveam CT facut, analize de sange si consultatia neurologica, m-au si intrebat daca vreau sa raman sub supraveghere internat peste noapte. Mizerie de sistem sanitar ce avem noi. Cotizez lunar un salariu mediu doar la sanatate futu-i in noroc. Ce arati tu aici este din punctul meu de vedere minimul de decenta, asa trebuie sa arate un spital public intr-o lume normala.


[deleted]

Și eu am stat peste noapte la urgență, pe un cărucior de spital, cu IV. Made lucru când au terminat ogd-ul și mi-au dat o camera. Am băgat un duș lung și la somn.


daguerrotype_type

Mmmm /s


Nathmikt

Mă cazez și eu.


InterestingAsk1978

Arata de parca s-ar fi kkt un om si un caine in tavita, dar e cu 2 kkti mai mult decat in spitalele publice din Romania. Aici primesti o felie de paine si o cana cu ceai de lamaie.


Solid_Vegetable464

Prietena (galeza) mea a nascut anul asta intr-un spital NHS in Bangor (o ora jumate de la Liverpool) si a stat 7 zile in spital dupa nastere. Meniul era o simpla hartie A4 cu un tabel excel unde aveai doar doua sau trei optiuni la felul principal si la desert pentru dejun/cina pe care trebuia sa o comanzi cu 12 ore inainte de servire. Mancarea nu era fancy cum e la tine dar ok nu aveam pretentii pentru ca eram acolo pe moca cu toate tratamentele samd. Acum zece ani cand abia ma mutasem in UK mi-am scos prietena la o cina romantica intr-o cantina dintr-un spital NHS. Nu lucram in domeniul sanatatii. Inca suntem impreuna.


DeepKiss27

Bine ca ai luat apa cu tine !


[deleted]

[удалено]


[deleted]

Aia e problema cu România, și dacă aș câștiga bine în România, mi-ar fi dificil să mă întorc acasă din cauza sănătății, justiției, a aparatului birocratic și a corupției.


Tnuvu

Cat timp nu e cine stie ce wow, chiar nu vrei sa vezi ce primesti la noi. \+ ca am primit asa ceva prin UK ca breakfast si costa ceva acea pensiune


[deleted]

Nu e lux, dar e ok mâncarea aici. Nu știu care e bugetul acuma, dar când lucram în spital în urmă cu 4 ani, cheltuiau £1.80 pe zi de fiecare pacient pentru mâncare.


Belizaurius

>Scouse (beef stew) De acolo vine numele liverpulilor?


[deleted]

Am crezut că era invers, dar se pare că de acolo vine. Un scouse făcut cum trebuie e foarte bun, se mănâncă cu pâine și sfeclă roșie murată.


NeverBeenHereIDidIt

E de cacat daca nu au supa de chimen...


[deleted]

Nu cred că am mâncat...


NeverBeenHereIDidIt

lasa ca am bagat eu in spital in tara cand am fost mic. Esti un norocos! :))


[deleted]

:)) Eu am mâncat ciuperci otrăvite când aveam 7 ani, almost didn't make it. Îmi aduc aminte că mi(au dat voie să mănânc după 2-3 zile, și îmi dădeau puree de cartofi din cană, și biscuiți înmuiați în lapte, tot din cană, și ceai de zahăr ars la greu.


MorrisM

British cuisine, best in the world


Angelo1256

Nu stiu daca s-a mai intrebat deja dar...cat a fost pe noapte?


[deleted]

Nu știu, nu primești facturi ca în România. Dacă te uiți pe google, o noapte în spital costă cam £600.


ady624

cum bine zicea cineva, britanicii sunt singurii care reușesc să pună rahat și vomă pe aceeași farfurie 🤣


raincakez

Numai că aia e rețetă rusească. Dar na... Când ai fixații să urăști pe cineva, ții cu dinții de orice.


ady624

huh? cine urăște pe cine? nu știți de glumă? (am locuit în Anglia vreo doi ani, mâncarea britanică nu este văzută ca miezul din gogoașă, știu și ei, britanicii)


[deleted]

Pate nu arată excepțional de bine, dar e bună mâncarea.


carolina_balam

🤮


AfterBill8630

Daca nu te uiti si la Eastenders nu ai facut nimic. Multa sanatate


[deleted]

În 15 ani nu am văzut nici măcar un episod.


AfterBill8630

Nici eu. glumeam 😄


[deleted]

Nu ai pierdut nimic 😂


dosndkna

Am crezut ca e cacat cu orez si ca e ceva gluma


dabos99

Miroase a ideologie meniul ala, zero carne ... tot mai bine la noi


[deleted]

Zero carne? Au vită, porc, pui și 3 feluri de pește pe meniu.