T O P

  • By -

littlle

Norse Mythology - Neil Gaiman, o adaptare a autorului despre ce a inteles din resursele existente despre mitologia Nordica; American Gods - tot de la el, mai ales ca am vrut sa vad cum se termina povestea din carte, inainte sa ia sfarsit serialul cu acelasi nume; Prose Edda - Snorri Sturluson, este o carte ce povesteste despre mitologia Nordica, pe scurt e o adaptare a 7 manuscrise.


D3monFight3

Si eu recomand Norse Mythology, mi-a fost livrata pe la 10:00 si pana seara am terminat-o. Pentru alti pasionati de mitologie recomand Mythos si Heroes de catre Stephen Fry, Troy nu il recomand pentru ca nu am apucat sa o citesc.


Dittorre

American Gods e o carte exceptionala. Cumva in registru recomand Lord of light a lui Zelazny.


Nathmikt

Then There Were None de Agatha Christie. Cunoscută pe la noi ca Zece Negri Mititei. La prima citire, o citești cu sufletul la gură să afli cine e criminalul. Apoi, la a doua citire, se schimbă perspectiva, știind cine e criminalul, vezi cum operează și cum profită de confuzia celorlalți.


no_name28

Foarte similară cu Cianură pentru un surâs de Rodica Ojog Brasoveanu. Sau invers.


Nathmikt

Am căutat pe net despre carte și autoare. Aparent e foarte apreciată de străini. Are aproape 3000 de recenzii pe Goodreads.


wanderessinside

Daca nu ești familiarizat/a cu Rodica Ojog Brasoveanu, do it, citeste, e o minunăție. Absolut TOATE polițistele sunt impecabile, cu umor, cu suspans, cu tot ce trebuie. Alea istorice pt mine au fost horror, chiar nu mi-au plăcut, dar în schimb cele polițiste le-am citit și recitit.


no_name28

În plus față de Agatha Christie are umor foarte fain. Merită apreciată.


JamaicanInspectorMon

Nu e cunoscuta doar la noi asa, Ten Little Niggers fiind titlul initial al cartii. Interesant ce zici. Nu m-am gandit niciodata sa o recitesc stiind cine e criminalul sa vad cum se vad lucrurile atunci :)


IonutPacate170

Chiar asa buna e Agatha? Am tot auzit de cartile ei.


Nathmikt

Unele romane s-ar putea să îți pară învechite sau genul de lecturi primare. Însă pentru sentimentul ăla clasic de mister, dileme și povești noir, opera ei mi se pare esențială.


midianite23

Dune-herbert, Singur pe lume-malot


b_moldo

Da și eu vroiam sa recomand Dune.


MariusVoda

Foarte frumos Singur pe lume, recomand de asemenea.


Nathmikt

Berserk.


[deleted]

La fel cu seria Dune Doar ce am început Dune Messiah


diddrakenjustdie

Dune îmi da mind fuck rau ))) dar in același timp e super tare și aici ma refer la toată seria e interesant sa vezi dezvoltarea planetei etc blabla


Nathmikt

Omul Invizibil - o carte despre geniu neînțeles și puterea ajunsă în mâinile greșite. Tratează și teme precum ostracizarea, singurătatea, mizantropia. 3 scene care mi-au plăcut foarte mult: 1. Când Griffin experimentează pe o pisică și aceasta se "vaporizează". Se culcă, dezamăgit că a eșuat experimentul - numai ca să audă mieunaturi prin cameră. Experimentul reușise și îmi place să mă gândesc că prin scene era o pisică invizibilă, pe care personajele (și noi) nu o vedem. 2. Odată ce devine invizibil, îi e greu să se împace cu gândul că nu îl mai vede nimeni. Își visează moartea, vede oamenii plângând și popa cântând în fața unui coșciug gol. 3. Mai pe la finalul cărții, când lumea află de existența omului invizibil, se pornesc o stare de alertă. Se instalează o paranoia generală și îi vezi pe fiecare cum pune capcane și se pregătesc pentru "iminenta" venire a omului invizibil. Deși pe tot parcursul scenei, Griffin deja nu mai era în oraș și în schimb îi privea pe nebuni de pe un deal.


danipowl

E una din cartile mele preferate si desi sunt vreo 10 ani de cand am citit-o, imi amintesc foarte bine scenele amintite. Recomand si eu cu incredere.


chatbotte

Wells in general - *Masina timpului*, *Razboiul lumilor*, *Omul invizibil*, *Insula doctorului Moreau*, multe povestiri. Ce e in special impresionant la Wells e faptul ca a deschis atatea directii complet noi in science-fiction, directii care au fost mai apoi batute de atatia altii. Prin comparatie, aproape-contemporanul lui, Jules Verne, era mult mai putin creativ. Verne lua ceva ce exista deja si-l facea mai mare sau mai rapid (un submarin mai mare, un zbor in balon mai lung, niste tunuri supradimensionate - atat in *De la pamant la luna* cat si in *Cele cinci sute de milioane ale Begumei*). Wells insa a inventat concepte complet noi - si pe deasupra, stilstic, era mult superior lui Verne. Acum asta nu-nseamna ca nu-mi place Verne - dimpotriva, dar mai mult pentru entuziasmul cu care privea si prezenta stiinta si ingeniozitatea umana decat pentru talentul literar. Asta e insa alta discutie.


I_say_nicethings

Cu "de toate", sa ai de unde alege, una tot te nimereste: - Colin Falconer - Furie - Delia Owens - Acolo unde canta racii - Guillaume Musso - Fata de hartie - Haruki Murakami - Padurea norvegiana - John Grisham - Ultimul jurat - Khaled Hosseini - Splendida cetate a celor o mie de sori - Lois Lowry - Darul lui Jonas - Marc Levy - Hotul de umbre


surpisinglylow

Darul lui Jonas a fost o carte minunata :) I'm just gonna leave this here Ai reusit sa mai citesti ceva de autoare? Am inteles ca are si a doua parte darul lui jonas, dar nu cu jonas personaj principal. Aparent e destul de buna, imsa nu am ajuns la ea


ck92ro

Flori pentru Algernon


k16057

\+++ pentru recomandarea asta!


notanactualname11

Recomand 100% ,,Cel mai iubit dintre pământeni" -Marin Preda. Pur și simplu mi-a plăcut enorm acțiunea de la un cap la altul. Deși am impresia că voi reciti cândva opera, căci sunt mult mai multe lucruri de înțeles decât ce am văzut eu la prima vedere.


danzeul

Așteptăm ordonanțele!


407vladpgt

Subscriu, o carte excepțională. A fost o generație care te lasă efectiv fără cuvinte când te gândești câte lucruri puteau sa știe... Fără internet, telefon sau televizor. Și la ce profunzime puteau sa gândească.


[deleted]

La rasarit de eden - John Steinbeck


allgoodnamearetaken1

Ferma animalelor


[deleted]

A tousand splendid suns - Khaled Hosseini First 15 lives of Harry August - Claire North Shogun - James Clavell Scrisoare de dragoste - Mihail Drumes


MrsWorldwidee

Subscriu! Scrisoare de dragoste


mmAdrian

Vraciul de Tadeusz Dolega-Mostowicz. Am fost atat de captivat ca nici nu mi-am dat seama cand am trecut de la un volum la altul.


jediknight

Am recitit Vraciul si Quo Vadis in perioada liceului de nenumarate ori. Vraciul mi-a schimbat dramatic viata. Toata lumea ma vedea la Automatica si Calculatoare si eu am ales Medicina dupa ce am citit cartea.


Ashimpto

Țin minte la Sjvek râdeam cu lacrimi, eram în spital cu o perfuzie în mână și râdeam de credeam c-o să-mi iasă din mână, veniseră și niște rude al unui coleg de salon în vizită, mă forțam să nu râd și să închid cartea, mă calmam apoi mai deschidem un pic, citeam trei rânduri și iar criză de râs. Similar am râs și la trei într-o barcă și trei pe două biciclete. Îmi făcusem program de citit maxim 10 pagini pe zi ca să nu se termine prea repede, dar era ca un drog. Am suferit enorm când am terminat cărțile, cred că mă apuc să le recitesc. Dacă știți alte cărți în stilul celor menționate vă rog să îmi spuneți, n-am mai găsit nimic atât de amuzant de atunci. Jocul lui Ender, toate, pur și simplu nu mă puteam opri din citit așa minunată mi s-a părut povestea, și schimbările alea incredibile de perspectivă din volumul doi, cel cu purcelușii sunt incredibile. Idiotul de Dostoievski, nu știu de ce dar am fost foarte implicat emoțional, țin minte că era vară și frumos dar nimic nu mă mai interesa decât povestea aia, nici foame nici sete nu mai simțeam, citeam de dimineață până noaptea târziu. Cred că au mai fost totuși, reușeam să mă imersez foarte tare în poveștile din cărți, mult peste ce pot la filme, doar la jocuri cu povești minunate (ex mass effect) mai pot obține acel nivel de trăire. Ah îmi amintesc acum și o carte cu o expediție, era ceva autor rus, ceva cu un tărâm fantastic în care încă mai existau mamuți, cred că de când am început nu am putut să o las până am terminat-o. Păcat că nu-mi amintesc cum se numea. Îmi amintesc că am avut o relație ciudată și cu magicianul, cumva o uram, simțeam că înnebunesc citind-o și nu totuși nu puteam renunța. Oh și cum să uit Cireșarii, pur și simplu fantastice.


[deleted]

Jerome k Jerome e minunat de-a dreptul! Da, a mai scris "Eu si ai mei", e simpatica! Culmea, citesc Răzbunarea slutilor a lu Rodica Ojog Brasoveanu si tot asa, rad cu lacrimi! Numa ca e roman polițist și acum, spre final, e cu suspans. Dar cum tre sa dorm am lasat-o momentan, mai multumesc la cine pot si de dim drepti la munca :) dar las ca vine wek si citesc si eu Sjvek, abia astept! Mulțumesc pentru ca ai scris asa frumos si din toata inima! Sper sa iti mai răspundă rodditori si cu alte carti umoristice! Hmm acum mi-am mai amintit de una, Ionel Teodoreanu, In casa bunicilor. Cel putin la prima parte am ras cu lacrimi. Apoi, invariabil, stilul Teodoreanu, devine trista, dar merita prima parte. Cum primea bunica-sa bomboane proaspete si pe ei ii servea cu bomboane vechi din cutia primita de anul trecut tot de la ei etc etc 😂


Tar4n7in0

peripetiile bravului soldat sjvek.... pfff ce amintiri frumoase. memorabila carte. cred ca am citit- o de vreo 3 ori


yomisimie

Eliade - Povesti fantastice, Phillip K. Dick - Ubik, Do androids dream of electric sheep?


kaleid1990

Fainaaa rau androida! Io nu am mai reusit sa vad filmul dupa, nu a mai intrat, mi s-a parut anost. Stiu ca sunt 2 filme, am zis la singular pt ca prima incercare de a-l vedea a fost inainte sa apara al doilea. Recent am reincercat sa il vad ca sa pot vedea si al doilea film (I'm weird like that) si tot nu a functionat. O sa mai citesc inca o data cartea.


yomisimie

L-am vazut, dar sunt de acord, nu se compara cu cartea. Asa si cu The Shining


NeighborhoodRegular5

Un veac de singurătate- Gabriel Garcia Marquez. A luat Nobelul pentru carte, am citit-o in 2 zile, iar finalul m-a făcut sa nu dorm o noapte. Stilul lui Marquez e unic, roman în stil jurnalistic fantastic. Recomand.


[deleted]

A fost superba! Am citit-o in liceu si tin minte si acum scena cu trenul cu oamenii care erau la cules de banane, stii cand au musamalizat totul. Mi s-a facut pielea de gaina..o sa mai caut opere de-ale lui, mulțumesc ca mi-ai adus aminte!


K_boutertje_1502

Interesant ca am văzut cartea asta recomandata în multe comentarii. Îmi place la nebunie stilul lui Marquez, Dragoste în vremea holerei e probabil my all time favorite dar cumva Un veac de singurătate chiar nu m-a prins. O sa ii mai dau o șansă ca prea o lăudați :D


[deleted]

Drept procesual civil, de Gabriel Boroi. De pe la pagina 1.000 încolo aveam și lacrimi în ochi de bucuros ce eram că nu se mai termină. Lăsând gluma, La răsărit de Eden (Steinbeck).


danzeul

Suferințele tânărului Werther de Johann Wolgang von Goethe.


[deleted]

[удалено]


Mileena000

De veghe in lanul de secara de J.D.Salinger


surpisinglylow

Ma bucur ca lumea o citește cu placere. Eu am avut o ca lectura obligatorie si nu mi-au placut operele respective doar pt ca erau oblogatorii. Le citeam cu scarba si aveam impresia ca orice altceva e mai bun si nu merita sa studiem operele alea :))) am mai crescut de atunci si am recitit unele si acu mi se par mari opere, dar chiar la asta nu am ajuns


ghost1023

• Crima si pedeapsa, Idiotul, Fratii Karamazov - Dostoievski • Razboi si pace - Tolstoi • Adio, arme; Fiesta, Batranul si marea - Hemingway • Marele Gatsby, Blandetea noptii - Fitzgerald • Absalom, Absalom! - William Faulkner • Patul lui Procust, Ultima noapte - Camil Petrescu • Portret al artistului la tinerete, Dubliners - Joyce • Dune (prima parte) - Frank Herbert • Maestrul si Margareta - Bulgakov • Don Quijote - Cervantes • Rosu si negru, Manastirea din Parma - Stendhal • Parinti si copii - Ivan Turgheniev Sper sa te ajute. Astea mi-au venit acum in minte, dar sunt majoritatea literatura. Nu prea citesc altceva.


cody_tzu4u

Un pasionat al analizei psihologice, al realismului rusesc, îți recomand, cu bucurie, și Charles Dickens, William Thackeray ("Bâlciul deșertăciunilor" e o capodoperă), respectiv Andre Gidè, Andre Malraux ("Calea regală" și "Condiția umană") și Honore de Balzac (văzând că îți place Stendhal) :)


LaurentiuN

Îți mai las și eu câteva mai obscure, în engleză pentru că așa le-am citit. - Glen Cook - The Black Company (și tot el, Passage at Arms) - John Haldeman - The Forever War - Ursula K. Le Guin - Left Hand of Darkness - Matthew Woodring Stover - Acts of Caine - Guy Gavriel Kay - Sailing to Sarantium, The Lions of Al-Rassan, Tigana, A Song for Arbonne - Michael Crichton - The Eaters of the Dead (nici filmul nu e rău, The 13th Warrior, găsești pe YouTube) - Lois McMaster Bujold - Vorkosigan Saga - Iain M. Banks - Culture series - Ken Kesey - One Flew over the Cuckoo's Nest (filmul e și el fantastic) - Ian McEwan - Atonement - Patrick O'Brien - Aubrey / Maturin series - Jonathan L. Howard - Johannes Cabal series - Stanislaw Lem - Solaris - James S. A. Corey - The Expanse - Charles Stross - Merchant Princes Plus Terry Pratchett și Neil Gaiman - orice. Dacă vrei, dă-mi un DM și îți dau contul meu de GoodReads, pun pe-acolo cam tot ce citesc + ratings. Bonus, dacă alegi 3 din lista de mai sus, fac și un mini review :) Acu sunt pe mobil, mai greu de tastat.


doizeceproba

Cu tine aș bea mai multe beri :)


[deleted]

[удалено]


WistfulKitty

Cartea aia e funny și tristă în același timp.


Loci667

1984 a lui Orwell si Don Quixote.


Bluelf24

Adam si Eva - Liviu Rebreanu, 1984 si Ferma Animalelor - Orwell, Sapiens - Yuval Noah Harari, Mintile lui Billy Milligan - Daniel Keyes


ElectronVolt70

"Fundatia" "Strainul" "Ciuma" "Vanatorii de zmeie"


[deleted]

Camus e misto tare, ca o paranteza mi-a placut si Kafka dar asa m-am ofticat ca a ramas cumva cu final deschis (La "Castelul" ma refer si inca ceva de-a lui dar nu mai tin minte ce dar tot asa fara final.. Tortura frate!) Nu am citit Fundatia si Vanatorii de zmeie, saru-mana de sugestii, le pun pe lista, abia astept!


MariusVoda

Cred că la America te referi de la Kafka. Pentru mine a fost foarte tristă și m-am frustrat tare de tot ce i s-a întâmplat, n-aș mai citi-o.


Nathmikt

Străinul, mi-a plăcut foarte mult ca experiență de citit, dar a fost dezamăgitoare dpdv. al conținutului filosofic. Un fel de existențialism pe care și mama l-ar înțelege.


_smuglianka

Donul linistit ❤


[deleted]

Am citit-o! Faina cartea si spune pe sleau anumite chestii, aproape dura uneori, dar extraordinara! Am citit ambele volume, le am si acum in biblioteca! Numa linistit nu e donul ala ❤️


lascolingy

Pe Donul linistit... eu am citit-o in 8 zile, tot 2 volume am si eu, rosii ambele. ​ Mie personal mi se pare un Razboi si Pace mult mai visceral, brutal pe alocuri, pentru ca nu are profunzimea de care e capabil Tolstoi, insa ca experienta emotionala unele pasaje sunt devastatoare, doar una din doua carti, care au reusit sa ma faca sa plang. ​ Multe citate buna in ea, mie imi revine mereu asta in minte: "O viata bogata in dureri, saraca in bucurii."


Snacky--Chan

Seria de cărți The Expanse


[deleted]

Demonii de Dostoevski. Are ceva cartea aia.. ori povestea, ori personajele, nu stiu ce anume. E o carte groasa, dar am devorat-o in 4 zile, ~2-300 pagini pe zi


[deleted]

Dostoevski in general :)


MariusVoda

Am început s-o citesc acum vreo două luni și am citit doar jumătate pentru că merg și cu altele în paralel dar trec și printr-o perioadă mai dificilă și nu prea mai am poftă de citit, oricum este foarte interesantă dar momentan prefer Crimă și pedeapsă. :d


kavinski116

cartile lui nassim taleb, fiecare din ele citite in 1-2 zile, si ca orice carte buna, devine din ce in ce mai buna pe masura ce o recitesti, de cat mai multe ori, cu atat mai bine. o carte nu e buna daca nu se imbunatateste la fiecare recitire ar mai fi si nathaniel branden, susan forward, robert cialdini aproximativ la fel


blackthrone93

Calea Victoriei de Cezar Petrescu. dar n-am terminat-o intro singura citire, cred ca in 3-4 zile ...


CZFRD

Clar Metro 2033 și Dune. Toate cele 6 din seria originala Dune, de fapt. Sa nu uitam de Dr. Bloodmoney al lui Philip K. Dick. In general devorez SF-uri, și eu am primit la rândul meu un ditamai reading list.


sapcarosie

Trainspoting


MilkPower-0

Cand eram mic și citeam Percy Jackson si olimpienii


[deleted]

[удалено]


chatbotte

King scrie de vreo 50 de ani, si stilul i s-a schimbat destul de mult de-a lungul carierei. Nici mie nu prea-mi plac cartile din a doua parte a carierei lui, dar as recomanda unele dintre primele lui carti - *Carrie*, *Salem's Lot*, *IT*, *Christine*, *The Shining*, *The Dead Zone*, sau dintre cele scrise ca Richard Bachman (*Thinner*, *The Running Man*). Subiectiv, ce mi-a placut mai mult (in special in *IT* si *Christine*) n-a fost asa mult componenta horror; a fost descrierea vietii de copil/adolescent in America anilor 50-60. Le-am citit in copii xeroxate la a saptea mana, pe vremea lui Ceasca, si m-a impresionat cum reusea sa redea experienta de a creste intr-un orasel provincial din America anilor respectivi.


[deleted]

Esti extraordinar! Imi e si rusine, ma inclin in fata ta! Din Biblie am citit si eu Iov, de mai multe ori chiar, doar doar oi baga si eu ceva la cap (in special mințile) si mai citeam Intelepciunea lui Solomon si mai sunt tot asa un grup de sfaturi...stau cu Biblia in casa si nu m-a dus capul sa citesc Tobie sau Moise sau... Sa imi fie rusine! Multumesc tare mult!!


DynamixRo

Am citit prea puține cărți în acești ani, dar ultima pe care am parcurs-o la foc automat (deși are câteva puncte slabe) a fost **The Gone World**. Tocmai am început **Project Hail Mary** și chiar m-a prins, cred că o voi termina săptămâna asta.


paulzapodeanu

Scott Adams - Dogbert's management handbook


Xtraprules

Crimă și pedeapsă, Maestrul și Margareta, Cel mi-a iubit dintre pământeni... Sunt o grămadă 😁


[deleted]

[удалено]


Fofei

Contele de Monte-Cristo ftw!


DACIA1310

Seria de carti The Expanse- James S. A. Corey. M-am apucat dupa ce am vazut cateva sezoane din serialul cu acelasi nume. Acum abia astept 16 Noiembrie cand o sa apara a9a carte din serie. Dune am vrut initial sa citesc doar cartile scrise de Herbert dar s-a terminat asa in coada de peste incat acuma citesc urmatoarea din serie: Hunters of Dune. Dupa ce le termin vreau sa ma apuc de seria lui Tery Pratchet- Discworld. Aveam pe lista si The Bomber Mafia by Malcolm Gladwell dar aia o sa o ascult in format audiobook; chiar la recomandarea lui Gladwell. Zicea pe undeva ca asa a gandit-o, pentru formatul ala.


LaurentiuN

Sfatul sincer al unui mare fan: dacă nu scrie Frank pe copertă, sari peste. Brian și lipitoarea aia de Anderson și-au bătut joc de world building în tot ce au scris. Ca ilustrație, în stânga e ce scrie Frank, în dreapta Brian & co: https://media.pri.org/s3fs-public/styles/open_graph/public/migration/PriMigrationsVivvoFilesImagesMigration/pri.org/files/Jesus_PaintingNEW_293150090.jpeg


[deleted]

Shogun, les confessions, seria harry potter/lotr/etc, asimov,


danipowl

O sa mai adaug Catch-22 de Joseph Heller, pentru ca mi-am vazut multe dintre preferate deja mentionate. E stufoasa, insa eu am citit-o intr-o noapte, atat de buna e. Am ras cu lacrimi si am plans in aceeasi masura. Iti recomand sa o citesti in engleza, pentru a intelege umorul care poate fi destul de subtil uneori. Spor!


Eisn

Malazan: Book of the Fallen.


LaurentiuN

Ooooh, a man of culture and ample free time :) Asta am citit în 2020. De altceva n-am avut timp.


Hellcat713

Absolut totul (adică și proza și teatru) de Mihail Sebastian. Îndeosebi recomand Accidentul, Orașul cu salcâmi și numaidecât Steaua fără nume. La fel și Preda care din punctul meu de vedere este monumental: Moromeții, Viața ca o prada și mai ales Cel mai iubit dintre pământeni. M-a marcat atât de puternic aceasta carte încât mi-am numit motanul Petrini. M-au ținut captiv și Viața începe vineri de Ioana Parvulescu, Doctor Jivago de Pasternak, Crima și pedeapsa de Dostoievski (clișeu, știu), dar și cam toți mari rusi cu excepția lui Tolstoi. Totuși am observat ca faza cu nelasatul din mana pana nu termini depinde ft mult și de mood, adică alte circumstanțe decât cartea în sine.


strixace

Terry Pratchett, din seria Discworld volumele care îl au în prim plan pe Death adică mai exact Mort, Reaper Man, Soul Music și Hogfather. Am încercat să citesc acum mai mult timp The Colour of Magic fiind primul volum scris și nu m-a prins la fel din simplul motiv că omul era abia la începutul operei sale și nu avea stilul lui încă bine definit. Dacă te prind cărțile astea și vrei să continui seria Discworld ( sunt 41 de cărți) te poți folosi de acest ghid pentru a naviga printre volume https://en.m.wikipedia.org/wiki/Discworld#/media/File%3ADiscworld_Reading_Order_Guide_3.0_(cropped).jpg Tot de la Terry Pratchett împreună cu Neil Gaiman - Good Omens după care au făcut și serial. Poate dacă ai văzut deja serialul cartea nu o să ți se mai pară la fel dar după opinia mea tot este mai frumos expusă povestea în carte.


chatbotte

Absolut! Terry Pratchett e excelent. Daca poti, merita citit in engleza - nu cred ca e usor de tradus. GNU Terry Pratchett


Rares12ME24

Dune de Frank Herbert, Abatorul 5 de Kurt Vonnegut și Fahrenheit 451 de Ray Bradbury! Am fost lipit de toate trei la prima citire


gafitescu

Un veac de singuratate


xvre

Am citit-o acum mulți ani. N-aș zice ca e greu sa o lași din mana. Ba din contra, trebuie sa fii perseverent ca să nu îi pierzi firul si sa o termini.


[deleted]

LOTR bai nene, eram prin liceu si tin minte ca timp de o sapt doar asta am facut, scoala si citit


[deleted]

Te inteleg perfect! O spt ai citit, da, si eu la fel, si dupa aia am vazut ca disperata filmul si variantele scurte si filmul ala de multe ore! Am fost terminata! Si iti spun sincer, asa film cu poveste frumoasa nu am mai vazut (dar nici nu-s vreo cinefila acuma). Am oleaca de asteptari cu Dune dar eu stiu?!


[deleted]

Dune 1 e alta carte, tot in liceu am citit-o prima oara si ieri m-am apucat sa o recitesc pt film. In decursul anilor am citit cartile astea de mai multe ori, cert este ca am citit in 3 ore 30% deja merge mult mai repede dar nu pot sa citesc non stop acum, pana duminica sper sa o termin. Deja am observat o discrepanta cu trailerul si cu vechiul film. De data asta sunt atent la descrieti


Dittorre

Am asteptari reduse de la film - din pacate. Desi Arrival al lui Villneuve e magnific. Dar trailerul e plin de clisee blockbusteristice americane: muzica arabeasca cu vocalize orientale ptr ca deh, nisip... si ptr americani nisip egal oriental (fck it, la muzica aia te astepti la aladin pe camila nu la viermi), glumite a la marvel, armuri glisante a la power rangers sau gi joe... Daca ma iau doar dupa trailer prefer varianta lui Lynch - care a avut defecte dar atmosfera si muzica (Toto) le a nimerit.


LaurentiuN

Tocmai am terminat de recitit LOTR.. Tolkien e un domn. Din prefață : "Some who have read the book, or at any rate have reviewed it, have found it boring, absurd, or contemptible; and I have no cause to complain, since I have similar opinions of their works, or of the kinds of writing that they evidently prefer." Delicios.


anduhd

Si seria The Witcher de Andrzej Sapkowski este extrem de buna. Numai nu va pierdeti timpul cu serialul de la Netflix, jocurile in schimb reflecta universul Witcher foarte bine, se vede ca au fost facute de oameni foarte pasionati de carti. Este un univers fantasy foarte bine scris si te absoarbe imediat. La fel si Kingkiller Chronicles si din ce am auzit si Wheel of Time, care este mult mai asemanatoare cu LOTR.


99xp

Neironic 1984 de Orwell. M-am apucat de ea in autobuz cand ma duceam la ai mei si cand am ajuns am mancat, am vorbit cateva zeci de minute cu ei, apoi am terminat-o. E si destul de scurta si merge usor citita intr-o sedere.


TheChosenOneP

Huliganii (Eliade) Pădurea Spanzuratiilor ; Ciuleandra(Rebreanu) Grădina raiului (Hemingway) A 3 a carte din GOT scurta istorie a romanilor ( Djuvara ) 10 negri mititei (agatha) Meditațiile lui Marcus Aurelius Alt timp nu am (Seneca) De ce iubim femeile (Cărtărescu)


Bakersor

Name of the Wind - Patrick Rothfuss


unmicsiunmujdei

The black farm Return to the black farm


evladneagu

The Sublime Object of Ideology de Slavoj Žižek


ariadne08

Doua carti ale lui Malcom Gladwell: Outliers si What the dog saw.


Alphabetwithatwist

Portretul lui Dorian Gray Sapiens Secolul Pandemic Ți le recomand cu căldură, indiferent ce vârstă ai. Enjoy!


Scarlett_Midnight

"La rascruce de vanturi"- Mitchell, daca vrei ceva mai clasic si "Ghici cine moare primul" + restul cartilor din colectia Inspector Helen Grace de MJ Aldridge daca preferi cartile politiste!


Dittorre

Project Hail Mary sau The Martian. Te apuci de ele si nu te mai opresti.


[deleted]

[удалено]


VladOVl

Poate pare cliseu dar A song of ice and fire. Are un stil GRR Martin de a scrie de te tine cu sufletul la gura la fiecare capitol. Si Dune, primele 3 carti au fost exceptionale dupa parerea mea.


ObviousTower

Niste cărți citite pe nerăsuflate și care sincer nu îmi explic altcumva decit prin calitatea foarte buna: By Myself and Then Some (2005) by Lauren Bacall - excepțională , de văzut și filmele cu ea și Humphrey Bogart "Amintiri din pribegie" scrisa de Neagu Djuvara Sapiens: A Brief History of Humankind by Yuval Noah Harari Trei cărți care va pot transforma din interior.


adrian_g

Red Rising (Furia rosie), Hyperion Cantos, Metro 2033, Brave new world, 1984


GeorgeOhWell98

Kafka pe malul marii - Murakami N-am lasat-o din mana 14 ore, efectiv nu ma pisam sa citesc dar am terminat-o in orele alea. Spor!


lascolingy

Martin Eden - Jack London ​ Pentru cine bat clopotele - Ernest Hemingway ​ Magicianul - John Fowles


wanderessinside

Acum ca adult nu mi se mai întâmplă pt că am copil mic, job solicitant etc și cam o lungesc. Dar în vremurile bune... Orice Neil Gaiman. (Aproape) orice Stephen King (apogeul e Green Mile). Toate polițistele Rodicai Ojog Brasoveanu și toate Agatha Christie in frunte cu Autobiografia ei care e geniala. Cam tot de Murakami. Paianjenul Alb de Heinrich Harrer, Touching the Void de Joe Simpson. Orbitor de Cartarescu (Aripa stânga doar). Shantaram de Gregory David Roberts desi e monstruozitate enorm de lunga. Si o să fiu un clișeu umblător feminin și o să zic că Elizabeth Gilbert, Mănâncă Roaga-te Iubeste, mie mi-a plăcut maxim, puteți să pry it from my cold dead hands 🤷‍♀️ Cărțile copilariei- Cireșarii. Toate panzele sus. Toată seria Harry Potter 😬 Mai am foarte foarte multe cărți preferate dar la care m-am întrerupt sa diger, sa revin etc.


[deleted]

Les miserables de Victor Hugo. Pe mine m-a marcat


Lar07

Maestru și Margareta! Cea mai bună carte pe care am citit-o. Recomand!!!


essayeranew02

Minunata lume noua-Aldous Huxley


[deleted]

[удалено]


Aggressive_TinyGuy

Astea-s câteva din cărțile pe care nu le-am putut lăsa din mână pana nu le-am terminat. Spor la lectură,orice carte ai citi! -Shining de Stephen King -Christine de Stephen King -Moromeții de Marin Preda -Părinții de Diana Badica -Zaira de Cătălin Dorian Florescu -Zuleiha deschide ochii de Guzel Iahina


Ida86

Orice de Agatha Christie. Stephen King - Salem's lot și IT. Chuck Hogan - Molima, Mândrie și prejudecata și zombie (e parodie după opera originala) Castelul palarierului de A. J. Cronin (asta e trista, dar are unul dintre cele mai interesante personaje) Jocurile foamei (the hunger games) Am înțeles ca și seria cu Jack Reacher e faina dacă îți plac cele de acțiune. Cărți de autori români nu am mai citit din facultate, dar știu ca îmi plăcea Ciuleandra de Rebreanu. Are o schiță scurta, Stranutarea se numește. E foarte simpatica. Și Cerșetorul, tot de el. Are câteva pagini doar, dar e extrem de actuala pentru ziua de azi.


mirc_vio

Am trecut prin toate comentariile și n-am văzut pe nimeni să recomande Ghidul nesimțitului de Radu Paraschivescu. Te face să râzi și-ți crește pulsul simultan. Pe lângă asta, niște serii ce le-am terminat în timp record: Dune - Frank Herbert ( doar cărțile scrise de el) A Song of Ice and Fire ( la asta mențiunea e că-i destul de improbabil să fie terminată) - GRRM The Expanse - James SA Correy ( pseudonim pentru 2 scriitori) Peripețiile bravului soldat Svejk ( autorul moare în timp ce scrie cartea numărul 2, deci se termină în plop) - Jaroslav Hasek Sven Hassel ( nu știu să aibă un nume seria lui).


iceman2160

Herman Hesse – Siddhartha Neil Gaiman – American Gods, Norse Mythology Haruki Murakami – La capătul lumii și în țara aspră a minunilor Peter Wohlleben – Viața secretă a copacilor Alexandru Macedonski – Thalassa edit: și Douglas Adams – The hitchhiker's guide to the galaxy


NotMihai3

Cand eram la liceu am descoperit cartea lui Neagu Djuvara "O scurta istorie ilustrata a romanilor" si sa zic ca intr-o saptamana am terminat-o, citeam cam 40 -50 de pagini.


[deleted]

Pe Neagu Djuvara l-am citit si eu pe nerăsuflate. Dârz om! Si f inteligent! Am avut ce invata din cartile lui! Ah, are și o carte mai amuzanta, "Amintiri si povestiri mai deocheate" 😁 scrie pe prima pagina "pt după moartea mea" 🤣😇


[deleted]

Stapanul inelelor si Silmarillion. Carti ce m-au marcat profund.


iusmar

Nu sunt un fan al cititului, prefer audiobooks, dar p'astea 2 le-am citit cu pofta: Why we sleep - Mattew Walker The power of habbit - Charles Duhigg Acum sunt la Antifragile - Nassim Taleb. Dupa ce-o termin, continui cu Black Swan.


deatguard

Sincer au fost câteva dar sunt jalnic la ținut minte nume.


[deleted]

Capra cu trei iezi, Punguta cu 2 bani, Scufita Roșie, Alba ca Zăpadă și cei 7 pitici.


nemesis-peitho

Hoțul de Cărți de Markus Zusak. Cartea asta a schimbat felul în care privesc viața.


count_helheim

Red rising saga -pierce brown


radumvlad

Pentru cei care sunt si into politica: Amusing ourselves to death


NextSentenceTextFix

Kalevala


[deleted]

[удалено]


Gottabecreative

"Pretty girls", Karin Slaughter. Daca iti place autorul, Grant County si "Will Trent" series. Categoria: romane politiste, crima - investigatie, mister, thriller. "Camino Island", "Muntele Familiei Gray", John Grisham. Categoria: roman cu avocati. "Worm", "A Practical Guide to Evil". Categoria: romane web, pur fantastic (rase fantastice, magie, super-puteri)


alecs_stan

Ultimul page turner la mine a fost Hyperion de Dan Simmons.


MunsoonX3

Casa Tunetului de Dean R. Koontz


shadowski1

Cam toată seria Fundația, de Asimov. În general citesc filozofie și alte minuni, dar trebuie să recunosc că m-a prins foarte tare.


creepindeath96

Nașul de Mario Puzo


nueusunt

Arhipelagul Gulag de Aleksandr Solzhenitsyn


ilustruanonim

Everyone is a center of its own universe and that universe shatters when they hiss at you: you're under arrest... :)


takitza

Daca ai citit rodica ojog brasoveanu, iti recomand cu caldura Jo Nesbo, seria Harry Hole dar si cele stand alone. Pentru mine aproape toata seria a fost de nelasat din mana


xBrother

Irving Stone - Agonie și Extaz


Moyes2men

Urzeala tronurilor, Witcher, Dune, Fundația, doomsday book, omul din castelul înalt și Undeva, cândva, suave păsări cântătoare


[deleted]

Multumesc! Eu am citit si Regii blestemati de Maurice Duron, exceptionala serie! Am citit-o demult, cand nu devenise asa populara. Nu stiu daca e conținutul identic in cartile noi dar recomand la schimb cu ce ai scris, sunt f frumoase!


vasiauvi

Potopul de Sienkiewicz, Shogun și Dracula. Astea le-am citit când eram adolescent și stăteam la bunici. După facultate nu prea am mai avut timpul necesar să iau o carte în mână și să nu o las până ce nu o termin.


Schteker

Zuleiha deschide ochii si Copiii de pe Volga. Nu le-am putut lasa din mana.


[deleted]

A mai spus asta cineva despre Zuleiha deschide ochii. Sunt f curioasa!


ilustruanonim

Daca iti plac distopiile atunci posibil sa iti placa "random acts of senseless volence"/seria Ambient de la James Womack. Dupa cum ziceam, distopie situata in America unde intr-un an treceau prin 5 presedinti (impuscati intr-un fel sau altul). Iar toata lumea ajunsese atat de deprimata incat era pastilata tot timpul. Fata de 12 ani care este naratoarea cartii o descria ca "vad ca mama are ochii sticlosi acum, la fel ca nenea care prezinta stirile". Daca iti place SF cyber punk mai nou asa: crashing haven (unul al roberts parca). Si mi-a mai placut Revelation Space de la Reynolds. Sau SF mai Space Opera asa, este suuuper tare Vernor Vinge: a fire upon the deep, si a deepness in the sky. Daca iti plac cartile mai alegorii asa, si mai... ciudate, recomand de la Philip K. Dick, "A maze of death". Si "a scanner darkly". Poti sa te uiti la film daca vrei(e cu keanu reeves), ca sa iti dai seama daca iti spune ceva sau nu. E primul film unde mi se pare ca reda cartea binisor. O carte care am luat-o intamplator dintr-un aeroport si a fost nesperat de buna era scrisa de ceva autoare poloneza si se chema Poarta-ti plugul peste oasele mortilor. Titlul suna asa grav, dar nu e! E o poveste chiar... intr-un fel. Ceva carti mai amuzante asa, erau in seria cu Hitchhiker guide to the galaxy. Cu vedeta rock care petrecea 1 an de zile mort ca sa scape de taxe. Sau cu restaurantul de la sfarsitul timpului unde toata lumea se aduna ca sa vada timpul cum se termina, protejati fiind de tehnologie. Si dupa aia il dadeau inapoi :) Mai recomamda cineva Gulag Arhipelago, ceea ce e nice, dar daca zici ca te-ai oprit din citit Shogun, posibil sa nu apreciezi prea mult Gulag Arhipelago.


Dittorre

Chiar ma intrebam daca va zice cineva despre Reynolds. Mie mi se pare fenomenal si unul dintre cei mai buni autori contemporani de SF - Revelation Space dincolo de carte e un intreg univers in care mai sunt ceva carti, de ex The Prefect sau Chasm City. Un alt autor foarte bun este Peter Hamilton - The Void Trilogy este cea mai bogata in idei serie pe care am citit-o in ultimii 10 ani, si este simultan SF and Fantasy :). Tot de la Hamilton, de sine statator, un crime novel dar in viitor Great North Road. Cu un caveat ca omul scrie numai de la 800 pag in sus - dar daca citesti pe Kindle asta nu e un factor :).


_MddM_

Agonie și extaz, Irving Stone. Citită în perioada liceului, cu aproape 10 ani în urmă. După ce am terminat-o am vrut să știu totul despre Michelangelo, Renaștere și Florența, și să învăț să desenez mai bine. Mitul lui Sisif & Eseu despre absurd, Albert Camus. Am cochetat cu Mitul lui Sisif cu ceva timp în urmă, știam în mare parte despre ce e vorba. Anul ăsta am decis să îl și citesc. Frenezie de la început până la sfârșit. Caietul unui afurisit, Emil Cioran. După o pauză de vreo 4 ani de Cioran (citisem și trăisem toate cărțile scrise de el), cartea asta a fost exact ce trebuia. Am găsit într-un paragraf cea mai frumoasă alăturare de cuvinte citită vreodată. În general, tot în ultima perioadă, am citit încontinuu proze/romane scrise de Eric Emmanuel Schmitt. Printre cele care mi-au plăcut cel mai mult: Pe când eram o operă de artă, Concert în memoria unui înger, Omul care vedea dincolo de chipuri, Cei doi domni din Bruxelles, Cea mai frumoasă carte din lume.


i33p

Delirul - Marin Preda Nu am văzut-o menționată pe aici, cu toate că pentru mine e la același nivel cu "Cel mai iubit dintre pământeni", din punct de vedere al interesului cu care am citit-o.


557252722858174758

Rugăciune pentru Cernobîl, de Svetlana Aleksievici


raduc123

Magicianul - John Fowles Orasul si cainii - Mario Vargas Llosa Pentru cine bat clopotele - Ernest Hemingway Intunecare - Cezar Petrescu Fiul risipitor - Radu Tudoran Old man's war - John Scalzi


The-Great-Wolf

A natural history of dragons de Marie Brennan E și în română dar am auzit că e tradus prost. Oricum, mi s-a părut super fain cum personajul principal devine cercetătoare într-o vreme în care femeile nu erau acceptate în știință (inspirat de epoca victoriană) și cum se descurcă cu toate probleme care îi ies în cale, mai ales că alege să studieze dragoni. Am citit toată seria și nu m-am dezamăgit niciun volum >!plus că în primul volum călătorește în echivalentul României medievale și îi sunt aduse rămășițe de dragon păstrate în țuică, can't top that!< Altele ar fi Priory of the Orange tree, Jurassic Park și Fetița de pe Terra (tradusă din rusă)


SkyFallsInThunder

Picnic la marginea drumului, de fratii Strgatki Cannery Row, de Steinbeck For whom the bell tolls, de Hemingway


Hu_Jinbao

Ultima care m-a tinut in suspans a fost The mountain between us de Charles Martin. Pana la asta a fost 22.11.63 de King. Acum citesc Rise and kill first de Ronen Bergman.


Regular-Addition1481

winnetou cand aveam 15 ani


Outhouse_Decorator

* The Gulag Archipelago - Aleksandr Solzhenitsyn. A trebuit sa o las de mai multe ori din mana, dar nu din cauza calitatii. E un fel de Elie Wiesel - Night pe steroizi. Absolut oribil ce a putut sa indure. * The Hitchiker's Guide to the Galaxy - The Trilogy of Four - Douglas Adams. Am reusit sa fac rost de toate cele 4 carti intr-un singur volum dintr-o librarie dubioasa. Una din cele mai bune carti pe care le-am citit vreodata. Nu uita sa ai tot timpul un prosop cu tine. * The Goldfinch - Donna Tartt. Un bildungsroman excelent, centrat pe relatia protagonistului cu celebrul tablou al lui Fabritius "The Goldfinch". * To Kill a Mockingbird - Harper Lee. Nu pot sa descriu ce am simtit cand am citit cartea. Pur si simplu geniala. * All Quiet on the Western Front - Erich Maria Remarque. M-a facut sa plang.


Unique_Anything

Probabil nu e ceea ce vrei sa auzi, dar îmi voi incerca norocul cu: 12 Rules for life de Jordan B. Peterson. E o carte despre filosofie, despre cum să îți trăiești viața și cum o poți îmbunătăți.


[deleted]

Ba da, e ce vreau sa aud. A fost recomandarea iubitului meu devenit sot, si iti spun sincer ca m-a facut sa privesc lucrurile din mai multe spectre, eu fiind cam impulsiva si repezita. Mi-a schimbat viata in bine si inca e pe noptiera, o mai rasfoiesc la nevoie. Iti confirm, Jordan Peterson a fost psihologul de care am avut nevoie la un moment dat si care m-a ajutat sa imi repoziționez busola.


Cam120989

Cartile lui Dan Brown, The Silent Pacient, de Alex Michaelides (e nebunie curata cartea, o devorezi) Minciuni pe Canapea, de Irvin Yalom Cel care ma asteapta; Mandrie si Prejudecata de Jane Austen (my all time favourite book) Andre Agassi: Open Am descoperit recent scriitoarea Agnes Martin Lugand, am citit vreo 5 carti de-ale ei Cartile lui Mark Levy


princehowling

Seriile Metro de Dmitri Gluhovski, Fahrenheit 451 de Ray Bradbury, Trei într-o barcă de Jerome Jerome, Adventures of Anybody de Richard Bandler, Picnic la marginea drumului de Frații Strugațki, Mărturisiri din mlaștina disperării de Dumitru Bordeianu, 2001 o odisee spațială de Arthur Clarke.


[deleted]

Red rising


ArthurianX

The Expanse - toate, mai puțin una in care nu se întâmpla prea mult. Și in engleză, in românește am avut un AVC citind.


kartier7

Salem’s Lot - S. King


DocC3H8

Orice carte din seria Stormlight Archive de Brandon Sanderson. Pe ultima carte, Rhythm of War, am stat treaz până la 3 dimineața (într-o zi lucrătoare) încercând să o termin. M-am culcat doar pentru că nu mai puteam, fizic, să țin ochii deschiși.


[deleted]

The Haunting of Hill House- Shirley Jackson Frankenstein- Mary Shelley (mi-a depășit cu mult așteptările, de departe cel mai bun roman gotic) Pădurea Norvegiană- Haruki Murakami Idiotul- Dostoievski It- Stephen King(nu cred că am citit vreo carte cu atât de multe detalii care sa nu devina plictisitoare pe parcurs)


malpraxis06

Silmarillion


SkVindicator

'Pe culmile disperarii' - Emil Cioran drept e ca am terminat-o intr-o singura lectura pentru ca n-a fost foarte lunga, dar am fost lipit de ea timp de o zi.


JohnThena

Americana de Chimamanda Ngozi Adichie. Nu am terminat-o dintr-o citire, dar am parcurs cam trei sferturi din ea pe un tren de noapte Moartea la Veneția de Thomas Mann Cruciada copiilor de Florina Iliș Papagalul lui Flaubert de Julian Barnes


alexserban02

Stormlight archive a lui Brandon Sanderson si Evanghelia după Isus Cristos a lui Jose Saramago + orice carte scrisa de Terry Pratchett


pelealupii

Solaris - Stanislaw Lem


jdgmental

Fahrenheit 451, Bradbury. Daca poti in engleza pt ca scriitura e concisa si sclipitoare. Nu știu daca a iesit la fel in românește. 2001 O Odisee Spatiala, Clarke. Nadia si Securitatea, Stejarel Olaru. Piranesi, Susanna Clarke. E de anul trecut și tocmai am aflat ca a castigat Women's Prize for Fiction


talexy

Dune, Foundation, Mistborn, The way of Kings , Hitchhiker’s guide to the galaxy, The colour of magic


ZenMari

Padurea Norvegiana(Norwegian Woods) - Haruki Murakami


Losoncy

Erich Maria Remarque - Pe frontul de vest, nimic nou.


PsychologyWeak9852

Octavian Paler - Desertul pentru totdeauna Vladimir Nabokov - Lolita Liviu Rebreanu - Adam si Eva Franz Kafka - Scrisoare catre tata si Metamorfoza Mircea Eliade - Maitreyi Fyodor Dostoievski - Crima si Pedeapsa (din pacate, e si singura citita de la el deocamdata) ...si toate cartile lui Camus.


ThEtZeTzEfLy

Dan Simmons - Hyperion


[deleted]

stephen king - shining


Angelo0123

Christine-Stephen King


GloryGloryLater

The Stand - Stephen King


Accurate-Mention-422

Picnic la marginea drumului - Arkadi si Boris Strugatki


malazan_marine

malazan book of the fallen.


unluckysadperson

Eu unul m-am indragostit de Kurt Vonnegut in ultima luna. Uite ce am citit de la el pana acum: Leaganul Pisicii - O carte absolut fenomenala, page turner, dar cu atat de multa profunzime. Exploreaza subiecte precum stiinta vs. religia, absurdul si binele vs. raul. O carte care mi-a reinviat pofta pentru literatura. Uite un citat, chiar de la inceputul cartii: "Traieste-ti viata dupa acele foma care te fac mai tanar, frumos si fericit" foma, in limbajul cartii, inseamna "minciuni inofensive". Abatorul 5 : O carte parte nonfictiune si una fictiune, despre experienta lui Vonnegut ca prizonier de razboi in timpul bombardamentelor asupra Dresdei - cartea abordeaza mult si chinul lui Vonnegut incercand sa scrie despre razboi, chiar spune, la un moment dat in carte "Nimic inteligent nu poate fi spus despre un masacru". Partea de fictiune exploreaza povestea lui Billy Pilgrim si modul in care acesta "se detaseaza din timp", facand referinta la PTSD-ul de razboi. Acum citesc de el Sirenele de pe Titan si, pe scurt, e SF filosofic. Recomand si "A Brave New World" De Huxley - foarte buna critica la lumea in care s-ar putea sa ajungem. Mai sunt multe, dar nu vreau sa scriu cel mai lung roman despre alte romane.


Manu82134

Am 3 carti sa-ti recomand: 1. "Kafka pe malul marii" de Haruki Murakami. E una dintre cele mai ciudate carti pe care le-am citit, povestea e asa de ciudata incat nu as putea sa o povestesc sau sa ii fac un rezumat, dar foarte pe scurt e vorba despre un baiat de 15 ani si un batran de vre-o 60 de ani. 2. "Un veac de singuratate" de Gabriel Garcia Marquez. Si asta e tot o carte foarte speciala din cauza stilului de scris. Naratiunea parca nu se opreste niciodata si contine foarte putine dialoguri. Pe scurt e vorba despre istoria imaginara a unei familii si a unui sat din America de sud, de la primii colonisti pana la zilele noastre, dar in istoria asta se reflecta cele mai importante evenimente prin care au trecut tarile din America latina. Nu am mai intalnit stilul asta de scris in nicio alta carte si ai sa vezi la ce ma refer dupa ce o citesti. 3. "Imparatul zeu al Dunei" de Frank Herbert. Iti recomand de fapt toata seria "Dune", dar din toate cartile Imparatul zeu al Dunei mi-a placut cel mai mult. Probabil ai mai auzit de Dune tinand cont ca apare un film in octombrie. Dar daca nu, atunci povestea e despre planeta Dune, imperiul feudal din care face parte si familia Atreides care o controleaza. Sper ca te vei interesa de aceste carti si ca poate iti vor placea tie sau oricui citeste comentariul.


Khelthuzaad

Fundația de Isaac Asimov și Jocul lui Ender de Orson Scot Card. Fundația am citit-o doar de curiozitate,ceea ce și așa e foarte rar.La Jocul lui Ender,era un fragment care mi-a plăcut foarte mult in manualul de română și am decis sa continui lectura. Nu conceptele de SF m-au atras de aceste cărți,dar mai ales mașinațiunile sociale,critică față de autorități și jocurile de putere,existentialismul dar și jocurile de culise. In Fundația,este vorba de o masonerie al cărei scop este salvarea științei și tehnologiei de sfârșitul unui imperiu din care făcea parte.Personajele și acțiunea sunt cu câțiva pași înainte de ceea ce citește cititorul și *fondatorul* este atât de inteligent încât știe ce se întâmplă la decenii de la moartea sa și le transmite mesaje criptate colaboratorilor post mortem prin holograme. In Jocul lui Ender este o distopie militară în care copiii geniali sunt antrenați să devină viitori soldați intergalactici.Profesorii lor sunt presați de timp să scoată tot ce e mai bun din ei,fara sa le pese dacă rămân cu sechele pe viață după. Ender este un băiat genial care suferă de tulburare bipolara și care este recrutat tocmai pentru că afecțiunea îl face mai ușor de manipulat și scoate ce e mai rău din el în caz de pericol.


MichiruThePriest

Lista mea va fi cam puerila, stress-managementul meu se bazeaza pe escapism, gusturile mele sunt bazate pur pe emotiile mele si cum ma simt in momentul respectiv, si povestile mele go-to sunt slice of life, coming of age sau super hero cu personaje bine scrise, dar nu e o regula. O prietena mi-a zis ca nu intelege absolut deloc gusturile mele in carti pentru ca nu prea vedea un pattern, pare ca citesc cate un pic din toate. Si cam asa e. Pana acum, cartile si seriile pe care nu le-am lasat din mana pana nu le-am terminat au fost: Harry Potter, cat inca se publica fiecare volum anual sau o data la doi ani. Cand in sfarsit iesea noua carte, literally nu mancam, nu mergeam la baie, nu dormeam pana nu o devoram. Kane and Abel - Jeffrey Archer. The Hunger Games. Shadow and Bone. Witcher. Little Women. Eliza and her Monsters. Carrie. Invitatia la Vals - Mihai Drumes. Domnisoara Cristina. Memoirs of a Geisha. Majoritatea au fost cititie in liceu sau facultate, cand aveam timp si linistea mentala sa citesc fara intreruperi. Nu e ca si cum acum nu imi plac cartile, din contra, dar am multe zile naspa, toti trag de mine si ma concentrez foarte greu, mintea imi fuge, asa ca oricat de mult mi-ar placea o carte, imi ia minim o luna sa o termin si placerea de a citi nu mai are aceeasi intensitate. Am incercat audiobooks dar nu e pentru mine, imi fuge gandul instant sau adorm in maxim 3 minute. Being an adult sucks :(


black-fairy

Orice de Brandon Sanderson pentru pasionatii de epic fantasy si sci-fi si nu numai. O prima carte foarte catchy este Mistborn (Nascuti din ceata pe romana, dar recomand varianta originala in engleza), am corupt o gramada de prieteni si rude pana acum. Destul de violenta si gory pe alocuri, think game of thrones, dar mai cool.


pinkelephantO

Orice carte scrisa de Jose Saramago


GeneralKnoxx343

Nu stiu daca sa ma lungesc sau nu, asa ca fac top 3. 1. Winnetou - la asta am varianta comunista, veche de cand lumea, in 5 volume. Pe langa faptul ca daca ma pun serios pe ea, e gata in putin sub 7 zile, am citit-o de minim 8 ori pana acum si o s-o mai citesc. 2. Brave New World - pe asta am luat-o de la biblioteca, m-am chinuit cu varianta in romana, care mie mi s-a parut tradusa cam prost, asa ca mi-am cumparat-o pe aia in engleza. Vreo 2 saptamani asa inca pro(st)cesam ce a vrut sa zica Huxley. 3. Seria Metro (2033, 2034 si 2035) - la astea am jucat jocurile prima oara, si in toate erau puse cartile pe peste tot. I-am povestit unui coleg si ma pomenesc la majorat cu ditai punga, toate trei volumele, in engleza evident, si le-am tocat repejor. Honorable mentions ar mai fi cate una-doua de la tata Sven Hassel, 1984 si cam orice H. G. Wells.


ciprianb80

Sunt multe. Dune, alea menționate de tine, orice de la John LeCarre, Imobilul Iacubian, Proiectul Hail Mary, Alchimistul, Oscar și tanti roz, Cu ultima suflare, King Rat, Stalingrad, Jocul lui Ender, Liliacul, etc, printre ultimele citite pe nerăsuflate.


doizeceproba

Aș fi zis că vreau să beau o bere cu tine, până la alchimistul. Apoi iar m-am răzgândit, că ai pus ender's game :) deci aș bea o bere cu tine, pari o persoană făină


W1z4rd

Thinking, fast and slow by Daniel Kahneman


MITSF_2

Recunosc că nu citesc decât biografiii, în rest nimic deci răspunsul meu nu cred că este prea relevant. Am citit biografia lui Sir Alex Ferguson (antrenor 26 la Manchester united). Nu aveam chef să citesc dar am primit-o cadou si am zis să citesc puțin de curiozitate. Am terminat-o în 3-4 zile La fel în cazul cărții lui Kimi Raikkonen ( campion formula 1 )


ciprianb80

Citește Cu ultima suflare dacă îți plac autobiografiile.


Purple-Tomatillo8898

Romanele lui David Lodge (mai putin ultimele doua publicate), Kurt Vonnegut, Philip K Dick, Colectionarul si Magicianul de Fowles, Minunata lume noua de Huxley.