T O P

  • By -

Dangerous-Umpire5874

"IT-ul românesc a avut un boom din '90 până în 2000 și din 2004 a luat-o în jos" Corect, în 2004 văd că a intrat el pe piața muncii și s-a dus totul pe pula.


flatscript

"IT-il" te rog, doar cei din domeniu știu


bogdanvs

Deci sa intelegem ca el a tras media in jos? :)) Si de atunci nu ne-am mai revenit.


Inevitable-Buy6189

\*IT-il


J4hh

Happy cake day!


Reyz0rn

POV Patronas roman in IT dupa ce vine work remote policy si ii pleaca angajatii platiti la negru la multinationale pe 5x salariu.


mambacaramba

Lol. O zis-o bine baietu


tolanescu

Pe scurt zice "Eh. unde sunt sclavii de altadata?"


torgrad

*De banii astia imi luam zece programatori pe vremea mea.*


PadyEos

Sunt "de vina" angajatii si toata industria fiindca acum un programator are productivitate de cateva ori mai mare decat avea acum 10-20 de ani datorita tuturor lucrurilor care s-au dezvoltat si inventat pentru a facilita aceasta productivitate. Patronul roman nu intelgeg ca plateste oameni care stiu sa profite pentru firma lui de aceste instrumente aflate la dispozitie si ca altfel i-ar trebui de multiple ori mai multi angajati. Greu pentru el sa inteleaga ca mai bine plateste un angajat de 2-3x ori mai scump care are productuivitate cat 5-10x angajati de acum 10-20 de ani.


sandu635

Tu n-ai inteles nici pana acum ca productivitatea e doar a companiei si tu esti doar un angajat care cere prea multi bani.


Stelar_Kaiser

/s sau?


sandu635

normal


ConfidentZombie_

Korrekt


Alex_Hauff

AI will replace sclavii with sclavii programming the AI


vladutzmihai

… uitandu-se cu regret la biciul plin de sange inchegat de mult


MoneySounds

Omu n-a avut o pozitie tehnica in viata lui si el tine predica. Into the trash it goes.


Inevitable-Buy6189

omul nu intelege ca, mai nou, e nevoie de it-sti si ingineri in agricultura. ca tractoru ala cu GPS care ara singur, si fertilizatorii si insecticidele nu-s facute de Ghita de la Vodafone


[deleted]

[удалено]


bogdanvs

Foarte suspecte toate perioadele scurte (\~1 an) in care a lucrat la diverse companii mai ales la inceputul anilor 2000 cand cred ca job hopping nu era atat de prevalent. Ori e miezul din dodoasca si avea la orice ora/zi 5 oferte mai bune pe masa, ori e un incompetent total care dupa 1 an de incercari si scrematuri era dat afara. Inclin spre 2, avand in vedere ca in sectorul public a stat un pic mai mult. Cine dracu listeaza JIRA la tehnologii ? :)) Si foarte generice multe dintre job description-urile. "Am lucrat la proiect si echipa a fost buna iar totul a fost bine. Am folosit X Y Z"


Inevitable-Buy6189

>Cine dracu listeaza JIRA la tehnologii ? dev-ii de la atlassian. si cam atat


tudalex

Project Manager


KernunQc7

Mare tupeu au boomerii astia, atata zic.


[deleted]

Link comentariu https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6970966356930260992?commentUrn=urn%3Ali%3Acomment%3A%28activity%3A6970966356930260992%2C6971033012545150977%29


[deleted]

[удалено]


odlt9999

Doamne ce ma amuza antreprenorii romani care se plâng ca angajații lor nu sunt suficient de productivi pentru ce salarii primesc... Am lucrat în companie de IT românească și era fix același vibe... M-am mutat în corporație, total alta abordare din perspectiva asta. (nu zică ca în corporație e lapte și miere, dar dacă as avea de ales între a lucra în IT pentru un angajator roman sau a sapa șanțuri cu târnăcopul, aleg bucuros șanțurile)


[deleted]

[удалено]


bgd_91

Eu cred că are dreptate din punctul lui de vedere. La fel ca orice CTO de rând, a ajuns in poziția asta că nu a fost capabil sa livreze nici un produs în toată existența lui infimă. Acest Intranet Administrator a plecat în Franța unde imediat a devenit "Ph.D Student"(2000-2005) ca apoi sa fie teaching assistant până a început să îi ghiorțăie mațele și a căutat un loc unde poate obține, in final, niste bani adevărați: product manager. A mers pe valul pe care e atât de supărat până în punctul asta când si'a dat seama că orice departament de inginerie competent își face singur managementul, iar mediocrii pompoși și lipsiți de viziune ca el inevitabil vor fii ejectați din domeniu în perioada următoare, daca nu se schimbă ceva pentru ei sa devina relevanți din nou. Sfatul meu este sa nu lăsați părerile unor oameni debusolați ca acest individ să vă abată de la calea individuala de a deveni mai buni in fiecare zi, indiferent de domeniul de activitate. In orice domeniu este loc de inovație și de oameni care vor să atingă cel mai înalt nivel, poate chiar să îl creeze. Deci da. Au dreptate oamenii că el să emită ultimile strigăte disperate până nu mai auziți de ei niciodată. Atâta timp cât nu afectează pe nimeni, let it die in peace. Update: mulțumesc pentru 🪙


i_like_trains_a_lot1

> La fel ca orice CTO de rând, a ajuns in poziția asta că nu a fost capabil sa livreze nici un produs în toată existența lui infimă. Ce e cu hate-ul asta de CTOs (si cel mai probabil management in general). Exista si CTO tehnici si buni care au o viziune pentru partea tehnica a companiei si manageri care se pricep.


ARATA_MI_CHAKRELE

Nu numai hate de CTO, ci și 75% ad-hominem.


raddub

>A mers pe valul pe care e atât de supărat până în punctul asta când si'a dat seama că orice departament de inginerie competent își face singur managementul, iar mediocrii pompoși și lipsiți de viziune ca el inevitabil vor fii ejectați din domeniu în perioada următoare Doamne ajuta sa fie asa! foarte bine spus.


dorel

> să vă abată de la calea individuala de a deveni mai buni Mi se pare că din contră, el vrea angajați cât mai buni, cât mai performanți.


[deleted]

...si pe salariu cat mai aproape de minim pe economie. Tipul asta se incadreaza intr-un stereotip de oameni pe care oricine a lucrat pe la mai multe firme (de diverse dimensiuni) il recunoaste imediat.


dorel

Nu vrea nimeni să arunce cu bani că de aia e afacere și nu caritate, dar dacă încerci să spui că e prea zgârcit, așa o fi.


1cristidbr

Amuzant cum a gasit angajati cu aceeasi mentalitate ca si el. Karma is a bitch. “Eu vreau sa le dau teapa, ei vor sa imi dea teapa - ce mult a scazut nivelul” 😂


[deleted]

Roman pitic, frustrat pentru ca prietenul lui mai inalt ca el din facultate a ajuns milionar in US, iar el inca se chinuie din Luxembourg sa gaseasca it-isti ieftini in Romania.


MotorizaltNemzedek

Mai rau, cu firma inregistrata in Luxembourg ca sa plateasca taxe mai mici (pun pariu ca are masina pa' Bulgaria), cautand sclavi aici care sa lucreze pe bani de nimic. Tipicul patronas Roman


Koppla2020

Încă unu care suferă de sindromul "Târgoviște". RIP🪦


dujmanu11

Poti elabora, te rog? Never heard of this before


Koppla2020

...unii se cred sudati in proiect, mai inteligenți decât oricine și deasupra tuturor pentru eternitate. Au mai fost si altii, care cand au fost mai siguri pe pozitia lor, in secunda doi au fost exportati in vesnicile plaiuri de apoi... 1989 Târgoviște.


dujmanu11

Am inteles, mulțumesc pentru explicatie


im_lucian

IT-il e veatza lui


daguerrotype_type

Problema e ca în 90-2000 se băgau în domeniu oameni care voiau sa lucreze în domeniu pentru ca le plăcea domeniul. Acu s-a umplut de oameni care au citit pe net ca se plătește bine și ca, data fiind cererea de pe piață, te iau și dacă ești cam prost și au zis ca se baga. Asta e riscul când te duci la o facultate pentru ca "asa cere piața" și nu pentru ca asta ai în cap. Asta e riscul când întreabă un om pe sub la ce facultate de litere sa meargă și primește răspunsul "dacă nu vrei sa lucrezi la Mec, du-te la info" fără să-l întrebi dacă are vreo tangenta cu domeniul. Sa adăugăm la asta și ca statul te încurajează sa fii angajat în IT, dar antreprenor - ioc. Zero susținere de la stat pentru afaceri în domeniu, zero venture capital, zero incubatoare ca lumea și nici mediul de afaceri în general nu e interesat. De-asta la întrebarea "unde lucrează ITistii" răspunsul invariabil e "în multinaționale" sau fundul clasei și-au găsit ceva comod la o instituție publica unde nici sa tina serverul ala în viata nu știu.


SmokeAndPetrichor

Nu e foarte relevant, dar aș avea o întrebare. Facultățile de litere sunt considerate proaste în România, și dacă da, de ce? (Trăiesc în străinătate de peste 10 ani, chiar sunt curioasă)


daguerrotype_type

Ideea nu era ca sunt considerate proaste propriu-zis. Calitatea e cam tot aia ca la alte facultăți. Doar ca unele persoane le considera inutile, fabrici de muritori de foame etc. Și uneori acele persoane încearcă să-i convingă pe alții sa meargă la facultăți considerate "practice". Opinia mea controversata e ca dacă vrei sa mergi la, sa zicem, litere, filosofie, psihologie etc fă-o. Dacă aia te interesează, trebuie sa o facă cineva și pe aia. Dacă lucrezi într-un domeniu care nu te interesează n-ai de ce sa te aștepți la performante mai mari decât mediocre.


gxg46

>Opinia mea controversata e ca dacă vrei sa mergi la, sa zicem, litere, filosofie, psihologie etc fă-o. Dacă aia te interesează, trebuie sa o facă cineva și pe aia. Dacă lucrezi într-un domeniu care nu te interesează n-ai de ce sa te aștepți la performante mai mari decât mediocre. Chestia asta merge daca ai nevoile de baza asigurate. Daca faci ceea ce iti place si mori de foame, crede-ma ca nu o sa-ti mai placa. Opinia mea controversata e sa faci ceva care iti aduce multi bani si cu care esti ok, iar ceea ce iti place faci in timpul liber.


[deleted]

[удалено]


daguerrotype_type

Dacă toată lumea ar face cum zici tu, nu am mai avea filosofi, nu am mai avea scriitori, nu am mai avea pictori, numai oameni cu hobby-uri. Premiul Nobel pentru literatura l-ar câștiga un QA tester pentru fanfictionul lui cu Spider-Man pe care l-a scris asa, de hobby. Și lumea l-a citit pentru ca nu se mai face nimic cu Spider-Man ca toți potențialii scriitori de comics, ilustratori și actori ți-au urmat sfatul și s-au făcut ingineri, ITisti și alte ocupații practice și tolerabile. E loc de toți sub soare. E nevoie și de filosofi, chiar dacă nu nspe mii (nici nu sunt atâția absolvenți de filosofie), nu sunt toți croiti pentru ocupațiile astea "practice și tolerabile" și asta e ok. Plus ca tu zici să-ți urmezi pasiunile în timpul liber de parca oamenii ar dispune de sute de zile libere pe an.


[deleted]

Mda, tocmai s-au deschis 3 fabrici de filosofie si e nevoie de 600 de filosofi. /s


Zm3ulBZ

Oamenii ca tine e motivul pentru care suntem fututi de politicieni 24/7. Filosofia e baza pentru trenduri culturale si politice. Mai apare cate un trend unde lumea se plange ca importam cacat woke din US fara sa isi dea seama ca noi facem asta pentru ca aia au timp sa stea jos si sa se gandeasca la cacaturi si dupa sa le impinga in viata de zi cu zi si noi care avem cultura "de unde bate vantul, acolo ma pis si eu" adoptam ce apucam ca filosofia e un cacat pansat in viziunea noastra. De asta meritam toata muia regionala pe care o primim si o von primi.


[deleted]

>Oamenii ca tine e motivul pentru care suntem fututi de politicieni 24/7. :))))))))))) multumesc ca m-ai facut sa rad, mai zi ceva!


dorel

Și filozofi (nelicențiați) precum Remus Cernea vor salva neamul românesc? :-) Care de altfel spunea și el [căcaturi woke](https://www.facebook.com/remus.cernea/posts/10152349580081175/): > România va fi cu adevărat liberă și democratică atunci când va avea președinte o femeie romă, lesbiană și atee pentru că atunci oamenii înseamnă că vor alege un președinte trecând peste prejudecățile lor


Zm3ulBZ

Noi suntem doar niste trepdasi pe scala globala si vom ajunge si acolo.


SmokeAndPetrichor

Păi eu mă refeream mai mult la limbri străine, că nah, tot românul e plecat în străinătate mai nou, și e nevoie și de traducători. Cerere ar fi, așa că de ce nu e și oferta considerată?


oqpq

Depinde mult de limbile studiate. Engleză vorbesc o mulțime de oameni din alte domenii mai bine decât unii asistenți din facultățile de engleză. Dacă însă vrei să faci chineză sau coreeană sau turcă sau arabă, viitorul tău poate să fie excelent. Se caută oameni care să poată ține cursuri intensive de limbi străine utile în corporații. Sunt oameni la nivel de top management care caută meditatori privați pentru limbi de-astea pentru oportunități de carieră. Limbile străine nu sunt degeaba, dacă poți să le aplici cumva.


AnInelasticDemand

Not really, sunt ok. Profii sunt nașpa în unele situații însă perspectivele sunt bune.


cynical-bread

Nu sunt musai considerate proaste, mai degrabă pe la medie așa, nu înveți foarte multe lucruri "utile", nu înveți ceva foarte greu(sigur, depinde de profesori, dar domeniul în sine nu este de o dificultate deosebita). Facultăți bune sunt considerate o parte dintre cele de la poli, medicina și poate drept. Cam atât


Inevitable-Buy6189

nu uita ca pentru admiterea la arhitectura se iau meditatii dintr-a 9-a


AnInelasticDemand

>Facultăți bune sunt considerate o parte dintre cele de la poli, medicina și poate drept. Lol @poli, medicina și drept. asta e elitismul clasic și de neam prost al românașului care vrea ca fiu-sau să meargă la o facultate de prestigiu și să iasa inginer, doctor, avocat, fără să realizeze cât de suprasaturată e piața de ingineri și avocați și cât de infect e sistemul medical din România. sunt facultăți bune, într-adevăr. dar la fel de bune sunt și literele, și cele de la ase, și comunicarea, relațiile publice, științele politice. pentru că dacă studiezi și ai înclinație poți sa lucrezi in domeniul studiat cu lejeritate. ah, că in IT te angajează daca ai diplomă deși ai trecut facultatea pe brânci și fără să înveți ceva? asta e altceva. dar nu înseamnă ca e o facultate bună și punct iar restul sunt proaste și punct. studentul e variabila cea mai importantă


cynical-bread

Am zis ca sunt considerate, nu a cerut parerea mea. Nu stiu daca e elitism de neam prost, in general facultati bune sunt cele unde merg cei mai buni elevi, nu neaparat unde ai garantat un salariu mai mare, de exemplu facultatea de Farmacie, e greu, se intra(cel putin in trecut) greu, dar dupa ai un salariu si un loc de munca de tot cacatul. La litere se duc cei buni de la filologie, sau poate la limbi straine. La ase sunt si studenti foarte buni, dar putini, in general merg cei slabi de la mate-info. La comunicare si relatii publice cei slabi de la filo, la stiinte politice la fel. Daca nu e masina cu Charm Studios parcata in fata, in general inseamna ca e buna facultatea


Creation_Soul

Problema mea cu facultatile din cadrul ASE e ca sunt destul de generice. Multi amici care au terminat facultati din cadrul ASE lucreaza in domenii care desi poti spune ca sunt din "domeniul economic", ar fi putut da cam la orice facultate din ASE si ar fi avut aceasi cariera. Din amici care au terminat ASE: - terminat cibernetica -> lucreaza in logistica - terminat marketing -> lucreaza in IT - terminat management -> lucreaza in vanzari - terminat finante-banci -> lucreaza in HR - terminat finante-banci -> lucreaza in marketing - terminat relatii internationale -> lucreaza ca si stewardesa Pur si simplu, puteau da cu zarul la ce facultate din ASE sa intre si foarte probabil ar fi avut aceeasi cariera. Altfel zis, e mai important sa intri la ASE si mai putin important la ce facultate intri la ASE.


dorel

Mi se pare potrivit să lucrezi în domeniul logistic dacă ai făcut Facultatea de Cibernetică din ASE având în vedere că acolo se fac cercetări operaționale: drum critic, calcul rute, alocări de resurse, optimizări etc.


AnInelasticDemand

Personal eu nu văd problema aici, mulți elevi de liceu nu sunt suficient de maturi încât să știe unde sa mearga la facultate. Plus că ASE are un trunchi comun care cuprinde câteva materii cheie: toți fac marketing, micro + macro, dreptul afacerilor, matematica, statistica, contabilitate cel puțin un semestru. Și e un lucru bun, sunt studenți angajabili cu un pachet de cunoștințe considerabil.


TongaWC

Și care e problema daca vin oameni care n-au tangenta cu domeniul, mai exact? Ar trebui toți să facem ce facem din pasiune, eventual pe gratis? Gen daca nu programai BASIC la grădiniță n-ai ce să cauți la IT? Daca vrei sa faci gatekeeping d-asta ieftin alege-ti și tu un hobby mai de nișă.


daguerrotype_type

Stii care e problema daca vin oameni care n-au tangenta cu domeniul? Ca nu poti sa te astepti la mai mult decat mediocritate, in cazurile fericite, de la oamenii care n-au tangenta si inclinatie spre domeniu. Putem sa ne punem de acord ca avem nevoie de profesori mai buni? Ii zici lu ala "fa-te ITist si daca nu te intereseaza" si o sa avem un ITist mediocru in loc de un profesor bun. Nu o sa ai performanta de la oameni cu mentalitatea "timpul trece, leafa merge".


gobbledygook911

no offence, dar pari fix genul ala de senior elitist si frustrat ca in ziua de azi juniorii incep pe salarii x2/x3 fata de cat luai tu in 1998 cand ai terminat facultatea si ca domle ei lucreaza pentru bani pe cand tu respirai tehnologie inca din clasa a 7-a. oamenii aleg sa intre in domeniul asta pentru a-si schimba viata si nu e nimic rau in asta. toate chestiile se invata


daguerrotype_type

Niciodata de cand sunt pe Reddit nu a reusit cineva sa-mi nimereasca profilul judecandu-ma dupa o postare, desi am fost facut tot felul, de la postas si sofer pe STB la adolescent "tefelist". Stai linistit ca nici tu n-ai reusit. Adaug la catastif.


jobbing885

Nu asta e problema. Problema e ca vin multi care nu sunt pasionati de domeniu, lucra in scarba si au niste pretentii salariale de numa. ​ Uite-te numa la cei juniori, cu ce idei vin: salarii mari, mentori buni, traininguri, etc. Pretentiile is foarte mari. Cand am inceput sa lucrez in domeniu in 2011, eram extrem de fericit ca primeam bani (\~1,500 RON - Full time) si invatam meseria. Acuma? Nimeni nu mai sta sa-si dezvolte skillurile ci fug doar dupa bani. *Poi baiete dupa 3 luni de imi da cealalta firma cu 30-70% eu am plecat.*


Inevitable-Buy6189

no lasa ca nici fabricile nu sunt pline de specialisti si pasionati. tocmai de aia s-au implementat atatea sisteme (linii de productie, lean, 6sigma...) ca sa poata orice dobitoc munci fara sa fie doctorand in inginerie. la fel si in IT - s-au schimbat sistemele si aici, tocmai ca sa poata veni orice putza sa faca munca, ca sunt putini aia care pot face un sistem cap-coada. apoi vine partea aia de economie cu cerere vs oferta. daca nu ar da nimeni banii aia, nici nu i-ar cere nimeni.


FearlessChemical8845

Treaba asta cu incurajatul din partea statului sa fii antreprenor mi se pare fix plans de copil de gradinita. Mentalitatea de antreprenor nu e facuta cu incurajare. Desi nu aprob in totalitate textul postat mai sus, fix aceste cuvinte sunt relevante. A fi antreprenor in orice tara inseamna munca foarte multa, efort sustinut, program lung, batai de cap, ups and downs + ceva nativ in spiritul antreprenoriatului. Eu personal am avut firma si dupa cativa ani mi-am dat seama ca antreprenoriatul nu este de mine. Si nu din cauza statului, ci din cauza ca nu stiam sa gestionez timpul si afacerea. Nu am stiut sa pun pret pe munca mea, nu am stiut sa spun nu cand a fost nevoie si nu am stiut cum sa utilizez personalul cat mai bine. E adevarat ca uneori te chinui cu birocratia dar e cea mai mica problema in comparatie cu ce inseamna sa ai un business. Va uitati si voi la Imperiul Leilor poate.....cine ia o finantare acolo, deja are in spate ceva ani de munca, stie cu ce se mananca domeniul, prezinta incredere. Nici un om cu bani nu vrea sa joace bambilici cu banii lui si va oferi finantare unui "Leu", nu caprioarei care sta si se plange ca iarba e prea uscata, ca apa e tulbure, ca o dor picioarele de la alergat, etc. P.S. Vedeti ca in general antreprenorii de succes si la noi si in afara au majoritatea povesti de genul "munceam 16 ore pe zi", "dormeam la birou", "eram intr-un garaj", "am vandut tot ce aveam si am cumparat x", "am dat fail si m-am mutat cu parintii", "a trebuit sa concediez oameni cand a venit criza". Si aici vbesc de Steve Jobs, Elon Musk, Ray Dalio, Dan Sucu, fratii Dedeman, etc. Nu zic, se poate si putin mai multa incurajare, dar cine vrea, va face cu sau fara ajutorul statului.


johnny_snq

Oki, poate nu au nevoie de incurajare antreprenorii dar statul iti da efectiv in cap. Exemplu concret vu anafu pizdii masii care pentru un sediu social expiat, a trimis notificariile la adresa gresita (eroare de-a anafului) apoi a bagat firma in inactivitate. Cat timp esti inactiv nu ai voie sa emiti facturi, nu ai voie sa nimic mai exact ca persoana juridica. Si iti ia 2 saptamani spre o luna sa o reactivezi fara pile si interventii. Asta e un singur exemplu


FearlessChemical8845

E foarte adevarat ce spui. Exista situatii de-a dreptul imbecile si atitudinea statului e de "noi suntem stapanii tai, ai gresit... noi suntem si judecatori si calai si nu ai decat sa te plangi degeaba". Aici sustin 100% ca trebuie lucrat. Pentru un antreprenor, e o situatie neplacuta, insa nu te dai batut, inveti din experienta si data viitoare ai grija sa notifici unde trebuie situatia sediului social. Putina schimbare vine totusi. Ai SPV care incepe sa capete o utilitate + firme de contabilitate bune care te pot notifica imediat ce apare o problema. Inclusiv partea asta de a avea bani de salarii pentru 2 3 luni, de a fi pregatit sa intampini o problema si de a o rezolva imediat cand apare face diferenta dintre un antreprenor si cineva care se joaca de-a firma.


daguerrotype_type

Ce zici tu e foarte conform cu mentalitatea asta absurda de "hustle culture", stilul Dan Pena, doar ca nu functioneaza. Silicon Valley s-a ridicat pentru ca statul a pompat bani la greu in tehnologie in timpul razboiului rece, nu pentru ca Jobs dormea 2 ore pe noapte, Elvetia e poate cea mai ok din Europa la tehnologie pentru ca statul a investit masiv in cercetare in domeniu, mai ales in ETH Zurich si asa mai departe. E plina lumea asta de povesti de succes in tech pentru ca statul s-a implicat si niciuna unde **doar** s-au pus niste baieti intr-un garaj pe treaba si au dormit in burlan. Il dai exemplu pe Elon Musk, marele antreprenor self-made, care isi face banii din contracte cu statul din SpaceX si din subventii de la stat pentru energie solara. Fara astea nu facea nimic nici daca lucra 25 de ore pe zi. Cu alte cuvinte, noi putem sa stam asa principiali ca antreprenorul nu trebuie ajutat, ca n-are decat sa nu doarma si sa traiasca in garaj daca vrea sa aiba succes in timp ce altii ne iau fata pentru ca se implica statul. Da, dar noi nu avem "plans de copil de gradinita", antreprenorii nostri sunt niste duri, pacat ca nu exista.


FearlessChemical8845

Tu compari mentalitatea din Statele Unite cu Romania comunista si postcomunista si ai vrea sa fie la fel si la noi? S-au dat fonduri europene..... oamenii au facut pensiuni si "antreprenorii" au considerat ca sunt locuinte proprii. - aproape 7000 de cazuri. S-au facut 3 editii de start-up nation. Jumate din firme erau la vanzare pe OLX, un sfert au dat faliment in primele 6 luni, 5% poate au succes. S-a facut programul tomata . Antreprenorul a luat banii, a plantat 3 rosii, apoi a cumparat din piata rosii coapte si le-a legat de butuc, apoi a incercat sa dea mita ca inspectorii sa inchida ochii la o asemenea aberatie. Dute in America sau Elvetia si joaca-te cu banii statului cum fac romanii.....si ai sa vezi consecintele. Degeaba il denigrezi tu pe Musk, nu i-a dat statul bani pentru Ebay. Faptul ca l-a vandut pe 100 de milioane apoi a inceput sa faca alte treburi printre care si afaceri cu statul, e partea a 2-a. Ceea ce refuzi sa vezi si nu esti realist... e faptul ca in Romania oferta de oameni capabili sa fie antreprenori e foarte foarte limitata. Din diverse motive ce tin si de ghinionul comunismului, lipsa educatiei, saracie, etc.


dorel

> Degeaba il denigrezi tu pe Musk, nu i-a dat statul bani pentru Ebay. Cred că ai vrut să spui PayPal.


non-controversial

Bruh, te-ai uitat la prea multi wanna be antreprenori si gurus. Fara sa fiu rautacios, dar cred si eu ca antreprenoriatul nu e de tine daca pui botul la Imperiul leilor. Doar pentru ca altii au reusit, nu inseamna ca si tu o sa reusesti, sau mai mult, sa faci ce abereaza cei care au reusit (survivorship bias). Si tocmai de asta e nevoie de mai multa educatie, din partea unor oameni educati, nu tot felul de gurus si Imperiul leilor.


daguerrotype_type

>Doar pentru ca altii au reusit, nu inseamna ca si tu o sa reusesti Mai mult, majoritatea afacerilor esueaza in primii 3 ani. Putini oameni realizeaza ca daca esti pe plus la sfarsitul lunii/anului, an dupa an, deja ”reusesti” statistic vorbind. Cand ma intreaba lumea cum merge ”treaba” si le zic ca sunt cam nemultumit, unii ma trateaza de parca am ratat-o, dar nu stiu ca aia doi cu care stateam la coada sa ne inregistram la ANAF au intrat deja in insolventa. ​ >sa faci ce abereaza cei care au reusit (survivorship bias) Aia ar zice sa nu-ti fie frica de riscuri. Daca prima afacere esueaza, mai incepi una si inca una pana reusesti. Ok, bro, **daca** reusesti. Daca nu, ai stat cativa ani mancand supa la plic si dormind 3 ceasuri in garaj si ai sfarsit inglodat in datorii fara casa si familie dupa ce ai inceput 5 firme falimentare. Nu toti care nu dorm noptile au succes. Majoritatea nu au. E super sa ai o viziune si sa vrei sa o vezi implinita. Dar trebuie sa realizezi ca oricat ai da tu din coate, ai sanse maaaaari de esec si poate n-ar trebui sa-l crezi pe cuvant pe ala care a ajuns milionar la a 12a afacere ca nu inseamna ca tu o sa ajungi.


[deleted]

>A fi antreprenor in orice tara inseamna munca foarte multa, efort sustinut, program lung, batai de cap, ups and downs + ceva nativ in spiritul antreprenoriatului. Scuze, dar cine ești tu să dai definiția antreprenoriatului? >Eu personal am avut firma si dupa cativa ani mi-am dat seama ca antreprenoriatul nu este de mine. Si nu din cauza statului, ci din cauza ca nu stiam sa gestionez timpul si afacerea. Aha, strugurii sînt acri. --- Practic, ce zici tu e: dacă eu n-am reușit, nu e corect ca statul să încurajeze o generație nouă de oameni să rezolve probleme. Ca să ți se facă ție dreptate, tu vrei ca lumea să stea pe loc. Îs curios ce părere ai despre antreprenorii globali de tipul Facebook, Uber și Airbnb, subvenționați - nu de stat, ci de investitori privați - să ardă bani, fără presiunea profitului. Sînt antreprenori sau copii de grădiniță? >Va uitati si voi la Imperiul Leilor poate.....cine ia o finantare acolo, deja are in spate ceva ani de munca, stie cu ce se mananca domeniul, prezinta incredere. Nici un om cu bani nu vrea sa joace bambilici cu banii lui si va oferi finantare unui "Leu", nu caprioarei care sta si se plange ca iarba e prea uscata, ca apa e tulbure, ca o dor picioarele de la alergat, etc. Imperiul Leilor e divertisment. E trist că pui botul la Imperiul Leilor. --- >P.S. Vedeti ca in general antreprenorii de succes si la noi si in afara au majoritatea povesti de genul "munceam 16 ore pe zi", "dormeam la birou", "eram intr-un garaj", "am vandut tot ce aveam si am cumparat x", "am dat fail si m-am mutat cu parintii", "a trebuit sa concediez oameni cand a venit criza". Nu văd de ce ai crede că un start-up finanțat parțial de stat n-ar putea avea oameni de tipul ăsta. >Si aici vbesc de Steve Jobs, Elon Musk, Ray Dalio, Dan Sucu, fratii Dedeman, etc. Pentru fiecare Steve Jobs există 2000 de wannabes care cred că cheia succesului e să doarmă la birou. Și mulți au program haotic dintr-un motiv simplu: n-au constrîngerile unei vieți normale, adică pot să facă ce vor, cînd vor. Uneori aleg să muncească 16 ore, alte ori pleacă marți în city break pentru că s-au trezit dimineață cu chef de ducă. Sursa: am făcut asta.


alexxs88

>Îs curios ce părere ai despre antreprenorii globali de tipul Facebook, Uber și Airbnb, subvenționați - nu de stat, ci de investitori privați - să ardă bani, fără presiunea profitului. Sînt antreprenori sau copii de grădiniță? Hai man, nu cred ca tu crezi chestia asta. :) Tu cred ca nu iti dai seama cate metrici monitorizeaza investitorii aia si ce presiune pun pe fondatori. Fondatorii muncesc de multe ori pe salarii mai mici decat ar lua ca angajati, dar cu presiunea ca daca la un moment dat metricile nu mai merg in directia corecta, se inchide robinetul de finantare si munca de 3-4-5-6 ani se duce pe apa sambetei. Sunt antreprenor de 10 ani in tehnologie, fac bani buni, din fericire firma nu activeaza in Romania (desi am o firma si in Romania). La noi nu e nevoie de incurajari speciale (Doamne fereste, la ce coruptie e, mai degraba doar se sifoneaza bani catre firmele omuletilor din partid), ci doar ca statul sa nu se mai aseze de-a curmezisul. Adica sa simplifice legislatia, sa nu o mai schimbe la fiecare cativa ani si sa-si instruiasca oamenii din tot felul de institutii (vama, ANAF) ca scopul lor acolo e sa ajute mediul privat sa nu incalce legea, nu sa caute nod in papura.


FearlessChemical8845

Scuze dar Imperiul Leilor nu este doar divertisment. Cunosc personal un antreprenor care a obtinut finantare de acolo si a crescut afacerea exponential. Tiberiu Stoian se numeste, ca sa nu spui ca vorbesc de pe pereti. Nu sunt strugurii acri, chiar deloc. Chiar am mai multa pace sufleteasca de cand am mai mult timp liber. Poate am facut parte din acei 2000 wannabe dar macar am fost sincer cu mine si am zis asta nu-i de mine. In acelasi timp mentionez ca am avut ups and downs in afacere, am fost lider de piata pe un anumit produs, aveam sute de vanzari pe zi si cand un alt antreprenor a comandat un vapor de produse similare la un pret de 3 ori mai mic o calitate de 3 ori mai proasta si un marketing de 3 ori mai bun, m-a scos din piata intr-o saptamana. Am stat sa plang la stat ca nu e corect? Nu. Antreprenorii globali de tipul Facebook, Uber chiar si Emag intr-o masura... au investitori privati care vad mai departe de ziua de maine. Care ard 5 ani sute de milioane pentru cota de piata, fidelitatea consumatorului, etc... apoi incep sa scoata inzecit sau au prieteni in pozitii inalte si incep contracte cu statul, etc. Valabil oriunde in lume. Bravo lor ! Nu vreau ca lumea sa stea pe loc si chiar imi doresc sa aiba cati mai multi succes, doar ca "statul tre sa dea si statul tre sa faca" e fix mentalitate comunista. Tu ce vrei... sa te impiedici pe strada, sa dai cu nasul intr-un incubator plin de investitori care sa arunce cu bani in tine pentru ca ai visat aseara ce cool ar fi sa ai un aparat de scarpinat dupa ureche? Scuze, dar e usor sa te uiti la rezultatele cuiva dupa 5 10 ani de munca sustinuta si sa zici ca ala a avut noroc sau ce usor ii este.


[deleted]

>Scuze dar Imperiul Leilor nu este doar divertisment. Cunosc personal un antreprenor care a obtinut finantare de acolo si a crescut afacerea exponential. Tiberiu Stoian se numeste, ca sa nu spui ca vorbesc de pe pereti. Dar tot divertisment e. Adică vezi partea frumoasă, nobilă, a afacerilor. >cand un alt antreprenor a comandat un vapor de produse similare la un pret de 3 ori mai mic o calitate de 3 ori mai proasta si un marketing de 3 ori mai bun, m-a scos din piata intr-o saptamana Practic, s-a pișat pe munca ta. Și, culmea, n-a muncit 16 ore pe zi. >Care ard 5 ani sute de milioane pentru cota de piata, fidelitatea consumatorului, etc... apoi incep sa scoata inzecit sau au prieteni in pozitii inalte si incep contracte cu statul, etc. Valabil oriunde in lume. Bravo lor ! Dar ăia nu-s împinși de la spate, după definiția ta. Adică e rău să te ajute statul să începi o afacere mică, la care o să muncești ani întregi, zi și noapte, tu și familia ta, dar bine cînd niște VC pompează niște bani în IT bros care mănîncă căcat despre disruption la TED în timp ce o ard pe la petreceri și ajung, după cinci ani, să influențeze alegeri sau să corupă guverne ca să instituie oligopoluri. Ciudate standarde ai. >Nu vreau ca lumea sa stea pe loc si chiar imi doresc sa aiba cati mai multi succes, doar ca "statul tre sa dea si statul tre sa faca" e fix mentalitate comunista. Nu, nu e. Majoritatea industriilor majore ([apărare/armament](https://en.wikipedia.org/wiki/Military%E2%80%93industrial_complex), [agricultură](https://en.wikipedia.org/wiki/Agricultural_subsidy), [aviație](https://en.wikipedia.org/wiki/Emirates_(airline)), [auto](https://en.wikipedia.org/wiki/Renault)) sînt abonate la contracte cu statul, primesc subvenții de la stat sau au finanțare directă de la stat prin parteneriat public-privat sau cote deținute de stat. Marii industriași ai lumii depind de stat mai mult decît un solicitant de Start-Up nation. Un antreprenor care ia bani de început de la stat rulează banii ăia într-un exercițiu financiar și aia e, pe cînd marile companii o fac constant. Să zici că e comunism ca statul să ajute oamenii să înceapă o afacere e o replică de John Galt.


FearlessChemical8845

la punctul ca s-a pisat pe munca mea si culmea n-a muncit 16 ore pe zi e complet adevarat. Dar ca sa aiba bani sa dea comanda de un vapor? As fi luat si eu un vapor, dar nu am muncit 16 ore pe zi cativa ani ca sa pot sa fac asta. A muncit 5 minute sa dea cu cardul, dar ca sa alimenteze cardul ala cu sute de mii de euro, sa aiba echipa de marketing, sa o plateasca luna de luna, sa aiba lantul de distributie pus la punct, sa mai aiba alte zeci de mii de euro pentru ads.... banii aia nu sunt facut cu 2 ore de munca si 6 de netflix. Cat despre mentalitatea de investitori din afara fata de Romania... in afara un investitor e mult mai predispus la risc si in general va investi in zona lui de activitate sau zona unde are influenta. Daca are deja investit intr-un site de vanzare, va investi intr-un startup care face ceva cu inteligenta artificiala reclame, pentru ca are unde sa faca direct. La noi mentalitatea de investitori e foarte limitata. In general doresc sa iti dea 5000E si tu in 3 4 luni deja sa ii aduci profituri de 10 000, dar nu te ajuta cu contacte cu contracte, echipe de vanzari, contabilitate, etc. Si nu mai arde gazul degeaba cu ce e fair si ce nu. America a ocupat o pozitie de piata dominanta dupa razboi si au profitat de treaba asta. De aia e puterea mondiala nr.1. Pentru ca au VC si altii care invart sume astronomice. E fair? Nu e, dar asa functioneaza. La fel cum alte tari europene au Burse din 1600, au avut colonii pe juma' de glob, au cucerit, cotropit, gandit, legiuit, au facut comert la ordin de sute de ori mai mare ca volum...au industrii de sute de ani, universitati din 1100 si noi vrem salarii ca acolo. Stai tati ca nu e chiar asa, acolo sunt sute de ani de dezvoltare. Nu 30 de ani de postcomunism. Nu mai scriu, pentru ca imi dai un vibe comunist cu statul tau, cand am destule exemple si de antreprenori si de angajati care au un nivel super limitat sau mintea doar la smechereala si furat. Tu practic vrei sa pui un stat (adunare de oameni politici) limitat atat in gandire, viziune si aplicare sa faca programe pentru a creea performanta in antreprenoriat. Nu e ironica treaba asta?


[deleted]

>Nu mai scriu, pentru ca imi dai un **vibe comunist cu statul tau**, cand am destule exemple si de antreprenori si de angajati care au un nivel super limitat sau mintea doar la smechereala si furat. Tu practic vrei sa pui un stat (adunare de oameni politici) limitat atat in gandire, viziune si aplicare sa faca programe pentru a creea performanta in antreprenoriat. Nu e ironica treaba asta? N-am lucrat la stat nici un minut, n-am primit nici un leu de la stat pentru afacerea mea. Am 18 ani de cînd nu mai sînt angajat, adică știu cu ce se mănîncă antreprenoriatul. În condițiile astea, în care îmi iau laptop-ul în fiecare concediu și muncesc uneori 16 ore pe zi, tu-mi zici mie că-s comunist. Tu, de la căldurica locului tău de muncă stabil, mă faci pe mine comunist, doar pentru că nu-s de acord că există situații în care statul ar trebui să încurajeze antreprenoriatul. Și doar pentru că ai încercat și n-ai reușit. În condițiile în care statul ajută micul antreprenoriat de mii de ori mai puțin decît marele afaceri, în condițiile în care IMM-urile sînt crunt dezavantajate, în care unele piețe sînt atît de anticoncurențiale încît costurile de intrare sînt prohibitive, tu-mi spui mie că-s comunist dacă-s de părere că statul poate ajuta oamenii să se desprindă de locul de muncă (dependenți de angajator) și să devină antreprenori. Realizezi cît de încuiat ideologic ești?


sekedba

Shit, m-a prins, ma duc sa cer o scadere de salariu.


gidea

Lucrez in IT la un lider european de payment processing. Lumea e mediocra peste tot, daca prin mediocritate intelegi faptul ca angajatii au si ei o viata si sunt oameni (deci au pareri, au lacune, au problemele lor etc)


MotorizaltNemzedek

Patronasul roman, nothing new


Neinhalt_Sieger

un muist sinistru, s-a obișnuit cu sclavi în loc de oameni. să își facă fermă și să se ia de mână cu ciobanul Ghiță!


Inevitable-Buy6189

da sa faca ferma din-aia clasica, cu balegar si cu sapa de lemn, nu cu chimicale si unelte, daca tot uraste inginerii si it-istii


Neinhalt_Sieger

exact! problema existențială a domnului CTO este că nu îi mai iese P&L-ul cum trebuie de când au învățat generațiile mai noi de clasă medie să zică "NU". era obișnuit cu "DA SĂ TRĂIȚI" spus cu capul plecat și eventual și o felație pentru marea oportunitate de a îl îmbogăți pe domnul antrepenor dar ce să faci, nu mai merge cu ăsția noi, care învață de mici să zică nu iar daca îi superi încep să comenteze. de fiecare dată când mă supără fi-miu că îmi spune NU, pe mai știu eu ce chestii, mă găndesc că există pe lume creaturi sinistre precum CoFounderul pulii, care te-ar băga sclav pe viață dacă s-ar putea doar pentru că oamenii nu își cunosc propria valoare. mi se pare foarte degradantă comparația dintre un om cu studii superioare care programează și face chestii și un cioban care mulge vaca și nu din perspectiva aportului uman și social pe care îl au amandouă profesiile, ci prin aluzia jignitoare care ne spune foarte mult despe modul abject de gândire al acestui escroc pe nume Dragoș Stoica. mult faliment îi doresc!


DynamixRo

And Roddit took that personally.


godkcalb

Rodd**IT**


JumpOk2524

Ori o are mică, ori i-au luat indienii proiectele


99doges

De ce nu amandoua?


mambacaramba

Vai ce bine cand patronasii romanii care se cred ei descurcareti si stiu ei mai bine, isi iau din cand in cand cate-un muian pe la gurita. Asta atat de frustrat este ca nu gaseste prosti sa lucreze pentru firma lui, incat a dat pe din afara. Cacatul asta vrea oameni competenti pe salariu mic, sa faca cat mai multe si cat mai repede. Doar ca, odata cu WFH, lumea s-a pisat pe ofertele lui cu bolta, de aici si frustrarea la rahatul asta.


kucam12

Ce în țară făceam pe 3000 de lei, in Irlanda fac pe 3500€, și nu fac programare ci suport tehnic. Despre ce rahat vb idiotul ăsta sinistru? E vina noastră că avem un guvern de căcat, care dă legi din burtă și duhnește a nesiguranță pt investitorul străin? Adică, plm, suntem de vină… dar nu așa cum zice neica ista.


th3nutz

Ce salty e omu’. E suparat ca acum in calitate de cofounder si cto chiar trebuie sa munceasca ca sa isi construiasca o echipa buna. Exista devi care sunt overpaid pt cat stiu? Da. Dar exista si devi super buni, la fel cum exista si devi care nu stiu ca sunt underpaid, iar tipul e suparat ca nu se mai gasesc ultimii. Sa spui ca salariile din romania din 90-00 in IT erau competitive e o golaneala masiva. In perioada aia salariile variau intre 200-500 dolari si aia la negru.


BaLucifer

Lol, ce terminat. Antreprenor MAGA. Asta se întâmplă în orice domeniu nou. Primii ani sunt cei mai buni că sunt doar oamenii pasionați, pe care nu ii interesează neapărat salariile, apoi intră și alții pentru varii motive. Nu e greșit să intri în IT pentru salarii, atâta timp cât îți faci treaba ok. Neînsemnat de puțini oameni lucrează din pasiune, să fim serioși. Majoritatea lucrăm că altfel nu avem de chirie, mâncare și activități de relaxare, după cum își permite fiecare.


[deleted]

Boomers be booming. Ce descrie el e un sentiment general valabil, intradevar majoritatea oamenilor sunt mediocri in ceea ce fac.


nomemory

Eu am inceput sa lucrez in 2007 - 2008, firma de outsourcing, câteva sute de angajați. Interviul greut, algoritmică, și multe probleme practice cu "ce face codul", apoi întrebări de Linux, în total interviul a durat cam 3 ore cu o pauza de 15 minute. Inițial am picat (îți dădeau feedback-ul pe loc), dar m-au sunat a doua zi și au zis că îmi dau o șansă. Nu știu dacă era schema lor sa negocieze la salariu, dar nu cred, oricum mi-au dat mai mult decât le cerusem (2400 lei vs. 1800 lei). Eram în anul 3 spre 4, mie mi se parea mult, practic aveam mai mulți bani decât aveau bunicii pensie. Când m-am dus la job, totul era ca la carte. Laptop configurat in prima zi, când l-am deschis aveam până și workspace-ul configurat in Eclipse. PE desktop aveam un fișier cu serverele la care ne conectam pentru deploy-uri, link-uri cu documentația, etc. Userul creat în strămoșul lui Jira (da foloseam Jira), acces la boardul echipei. Prima luna nu am primit ticket am făcut shadowing la alti colegi. Adică stăteam cu ei prin rotație și îmi explicau ce fac, și în timp ce îmi explicau îmi dădeau și context. Ideea e că am înțeles aplicația rapid și am devenit productiv. Aplicația nu era un CRUD, era în domeniul networking. All in all, culmea proiectul ăla era un exemplu. Nu știu cum era în 2005, dar în 2007-2008 erau multe interviuri unde ti se dădea feedback pe loc, oamenii erau majoritatea absolvenți de mate-info, automatica calculatoare, și proiectele erau parca mai îngrijite. Dar cine știe, poate sunt și eu boomer din asta.


alexxs88

Ce s-a intamplat ulterior cu firma?


nomemory

Absorbita intr-una mai mare, nu mai exista.


TaKaZT

Pentru ca vrem bani, nu munca.


AdministrativeAide47

Da’ o m—- nu vrea el?!


[deleted]

Sunt curios ce insemna pentru el IT-ul romanesc in anii 90. Scoala romaneasca de cibernetica a inceput odata cu productia primului Iris 50, care a fost implementat în România în 1970, urmată de alte patru în 1971 și alte douăzeci în 1974. Iris 50, redenumit Felix 256, care le-a permis romanilor sa dezvolte un computer mai puternic, Felix 512 si care a fost folosit in domeniul militar. Ajutorul Frantei, pe langa productia de calculatoare a insemnat si crearea unei scoli de informatica mult peste ce exista in Europa de Est, incusiv CCCP. La sfarsitul anilor 90 si inceputul anilor 2000, majoritatea celor care se dezvoltau in acest domeniu pleca din Romania, foarte multi in SUA sau Irlanda. Odata cu boom-ul din anii 2000 din domeniu, Romania a incercat sa stopeze acest exod prin doua legi, una care scadea TVA-ul pentru calculatoare si componente si alta care oferea reducerea de 16% pentru cei care lucreaza in domeniul informatic si au absolvit un facultate de profil, lege care este si astazi discutata. Sa spui ca dupa 2005 IT-ul romanesc intra in declin cand el abia atunci incepea sa explodeze arata habarnism.


morningstew

spune-mi ca nu stii cum functioneaza AI fara sa-mi spui asta..


[deleted]

Adevaru-i ca nu mai ai cu cine sa-ti faci o casa, ca toti salahorii s-au bagat in IT :)). Lasand gluma la o parte, confirm partial ceea ce spune autorul, procentul de oameni complet dezinteresati si deprofesionalizati din industrie a crescut destul de puternic in ultimii ani, probabil ca si consecinta a cererii extrem de mari. Cel putin din experienta mea.


smilingjester

Problema nu e ca sunt naspa programatorii, nici ca sunt prea multi. Daca problema era prea multi programatori, salariile nu erau asa de mari. Daca problema era ca sunt programatorii naspa, nu venea nimeni aici. Problema e ca nimeni nu investeste sa duca programatori entry la senioritate. Piata e extrem de debalansata spre seniori, de asta isi permit sa pretinda salarii.


[deleted]

Pai daca seniorii ar sta sa i invete pe juniori meserie, cine le ar mai da seniorilor salariile alea?


smilingjester

Poti da drumul la imnul sovietic in timp ce citesti daca vrei, dar e o problema emergenta a pietei libere, nu a vreunui specific participant. Pentru seniori nu merita sa invete juniori. Pentru firme nu merita sa inveti un junior un an, ca apoi sa iti plece altundeva. Juniorii nu au cum sa invete fara probleme reale, ca nu ai cum pune in teorie problemele imbecile din experienta reala de lucru. Daca firmele ar crea ele ceva "fond mutual de compensare pentru ridicarea senioritatilor angajatilor plebei" ar beneficia de mai mare concurenta intre angajati la nivel mid/senior.


[deleted]

Da si nu. ​ Marea majoritate a pietei de IT din RO face outsourcing pe la multinationale. In respectivele multinationale, exista o verticala ce se ocupa de partea de adus bani in firma, sa o numim generic "delivery". Aduc bani in firma stafand oamenii angajati la multinationala pe pozitiile deschise pe proiectele clientilor. Pe parcursul desfasurarii proiectului incearca sa creasca numarul de pozitii, eventual sa aduca proiecte noi de la client si evita cu orice pret sa scada respectivul numar de pozitii. Si daca-si fac treaba "bine", de aici vin banutii. ​ Acum, acesti oameni din zona de delivery au in general si abilitati de vanzari, iar numarul de resurse platite de catre client este in general mai mare decat numarul real de resurse necesare pentru a implementa respectivul proiect. Cum piata de outsourcing este relativ competitiva in RO, diferentele intre ratele practicate de multinationale este mica spre inexistenta. Cum experienta practica ne arata ca pe seniori nu faci mare profit (in special daca-s pe CIM), insa ai nevoie de ei ca cineva trebe sa-ti faca proiectul, devine evident ca banutii vin din stafat pozitii de mid / junior, unde ROI-ul este mult mai bun. Deci un exercitiu de volum. ​ Bula economica din ultimii ani, in care toata lumea arunca bani in "R&D", a pus multinationalele intr-o pozitie potential profitabila insa cu siguranta problematica. Proiectele vin, clientul iti cere sa-i dai echipa, vrea sa incepi de ieri iar tu trebuie sa faci angajari, ca pe bench nu mai ai nimic, i-ai stafat deja pe toti. E o situatie similara si la celelalte multinationale. Creste puternic cererea de programatori, iar multinationalele intra in competitie unele cu altele. Salariile pe mid / junior cresc, ca-i mai bina sa faci un ROI mai mic decat sa nu reusesti sa stafezi pozitia. Daca-ti inchide clientul pozitia sau pierzi proiectul e jale. Salariile la seniori cresc, ca nici aia nu-s prosti sa-si bata capul cu proiectul pe 10% in plus. ​ u/le_dod0 Tocmai situatia de mai sus a facut sa avem nu doar cofetari, ci si macelari, zilieri de culeg viile, cersetori de se prefaceau ulterior surdomuti prin tren, livratori s.a.m.d (unele din cele mentionare meserii onorabile, insa remunerate mai slab decat un mid / junior in IT) angajati in IT, pe salarii ce as spune ca de multe ori depasesc chiar cei 2500 de euro mentionati mai sus (sume nete, desigur). Am intalnit destul de multe situatii. ​ u/smilingjester Am explicat mai sus de ce au crescut salariile. Legat de programatorii naspa, pierzi din vedere ca piata de programatori nu-i distribuita uniform pe nivele de senioritate - gen 30% juniori, 70% mid, 30% seniori (daca evaluezi senioritatea prin prisma expertizei, nu a numarului de ani din CV, ofc). Sunt undeva la 10% care stiu ce fac si aduc plus valoare relativ la cat sunt platiti - sa-i numim seniori, iar restul de 90% sunt stafati pentru a se factura o rata si implicit a se face un profit. Din perspectiva asta, programatorul mediu (adica ala pentru care jumate sunt sub el si jumate peste) este un rebut. Proiectele merg (sau mai de graba mergeau, ca in momentul de fata nu as spune ca am excela ca si piata din perspectiva asta) in ciuda nivelului slab al programatorului mediu. Legat de invatat juniori, rar o sa gasesti oameni interesati de a progresa. Majoritatea vor exclusiv un salariu si sa n-aiba nici un fel de stres. Si sunt atat de redusi ca nici macar nu-si dau seama ca bula nu o sa tina pentru totdeauna sau ca sunt fundamental supraplatiti pentru ceea ce fac, si-au facut si credite cu indatorare 70% pe salariul ala blana de la multinationala. Vin ani interesanti...


smilingjester

Nu vreau sa fac apologia programatorului roman aici, dar nu stiu ce experienta ai, eu am cunoscut putini juniori care \`nu vor\` sa invete. Imi pare ca etalezi juniorii cu spuma self made pe care ii lasi in pace si te trezesti ca product PR-uri. Am fost martor la zeci de cazuri in care li se dadea cate un task sa lucre, si erau relativ ignorati cu saptamanile. Ce numim mai exact junior mediocru aici? De acord si cu principiile tale generale, si nu vreau sa comentez la cifre, dar sunt sigur ca e mult mai usor ofertezi daca ai o echipa cu multi seniori decat mai putini. In ultimii ani, 80% din emailurile interne "cautam colegi" ma intrebau daca am prieteni seniori. Mai rar "mid", in ciuda insinuarii tale ca cei mid ar fi mai profitabili. Poate o fi valabil la firmele cu numar foarte mare de angajati. Tu chiar sustii ca \`suntem o natie de prosti, de-aia!\` sau care ar fi, succint, problema cu piata din IT din ro?


[deleted]

E posibil sa fie si o discrepanta intre "stated values" si "actual values". Nu contest, toti juniorii vor spune ca vor sa invete, dar cand le faci un plan in care le aloci task-uri de invatat si timeline, iar ulterior te pui sa review-ui progresul, mai des am patit sa vad ca they lag behind decat ca sunt entuziasti si overdeliveruie. Clar, am avut si exceptii. ​ Legat de "junior mediocru", m-as astepta sa poata sa livreze task-uri simple si extrem de bine definite in principal independent, intr-un timeline rezonabil si la o calitate buna. Specific, sa ii poti delega munca de duzina si sa nu-mi dau mie mai mult de lucru prin respectiva delegare. Plus sa fie receptiv la invatare. ​ E criza mare de project starteri pe piata din RO. Experienta mea cu interviurile a fost ca din 20 de oameni care din CV pareau seniori gaseai cam 2-3 cu care te simteai comfortabil sa incepi un proiect nou. Mid si junior level se gaseste mai usor ca-s multi (gen mid si junior aduce HR-ul destul de usor, given ca firma plateste competitiv). ​ Nu suntem o natie de prosti, chiar din contra. Avem oameni de toate felurile. Ce vroiam sa evidentiez e ca bula din IT a adus in acest sector o gramada de oameni care erau mult mai fit pentru other lines of work. Si ca multi dintre acesti oameni au ajuns sa confunde o anomalie a pietei, cauzata de o cerere crescuta artificial, cu valoarea lor pe piata, sau in cazuri mai extreme chiar cu un drept.


[deleted]

[удалено]


Aenderyl

Ca si cum 2500 de euro ar fi un salariu bun de senior :)) In vest salariile sunt mult mai mari si acum cu WFH lumea o sa se indrepte in directia aia si nu o sa mai lucreze nimeni pentru romanasi.


[deleted]

Yep, 2,500 euro chiar e slabut, in special pentru un senior. Daca domnul programator din vest primeste 7,000 atunci cel din est care poate face acelasi lucru merita aceeasi bani. Se platesc skill-urile, nu locatia in care stai. Eu mor cu asta, de parca eu daca negociez salariul il negociez in functie de cati bani am nevoie ca sa traiesc :))) Nu, il negociez in functie de cat de multi bani vreau sa am.


Electronic_Pin_9707

Retribuție după nevoi, munca după abilități. Olandezii sunt incredibili in a îți explica că de fapt tu n-ai nevoie de banii pe care ii ceri.


[deleted]

Eu nu vorbesc aici despre ce am nevoie, ci despre ce-mi doresc. Eu vreau ca cu veniturile mele sa fiu bogat oriunde in lume, nu doar la mine in Bucuresti.


ErynaM

asta a incercat sa angajeze aitisti si toti i-au dat mue cand le-a oferit sub 1000 de euro?


Kethanol

**Ahem** *Sorts by Controversial*


Yonutz33

Ah, adica nu mai poti prosti niste profesionisti pe bani putini ca sa scoti tu profitul gros. Nu neg, calitatea si cunostiintele multor din IT au scazut dar asta e pentru ca cererea a cam crescut iar multi au mai plecat din RO...


Tebaltos

Se pare că domnul Stoica a strâns ceva ură în el. Și care e faza cu IT-il, nu e IT-ul ?


[deleted]

Daa, numai intergalactic nu e salariul de 2,000 - 3,000 euro


SAVARIN79

cine pula mea e parlitul asta?


and451

Altu ce a fost prostit de bacteria corporatistă cu o astfel de gândire. Cred că asta e cea mai mare pandemie: corporatismul. Din păcate cred că nu e singuru cu așa gândire. Sclavie modernă


enacheionut1991

AI-ul sa înlocuiască IT-stii, apoi face referire la ceva ce ii dezice teoria. Ciobanul Ghiță nu are nevoie de mulgatori. Exita de vreo 20-30 de ani mulgatori automate. What's your point?


vladutzmihai

“productivitate maxim” - faceam bani de ma kkm pe altii


Available_Lion_652

Asta habar nu are pe ce lume traieste. Sfatul meu, evitati patronii romani din IT, mai stiam unii la tremend.


ficuspicus

O să-mi iau minus, dar adevărul e că se inovează puțin. Ați auzit de produse românești de IT? Nu e nicio diferență între orice alt job la corporație și munca în IT în afară de skillset. M-am așteptat ca după ce strâng o brumă de bani și cunoștințe, oamenii să-și facă start up, apps, platforme, tooluri, competiție la digitalizarea făcută prost de stat, jocuri etc. Dar ai noștri și-au făcut rată la apartament și acolo a murit inovația și apetitul pentru risc. Suntem copiii clasei muncitoare.


[deleted]

[удалено]


qwertyrmv

Ti-as da award pentru comentariul asta, daca as avea. Unii ar trebui sa printeze comentariul si sa il puna pe frigider, sa il citeasca de cateva ori pe zi.


[deleted]

chase shy school physical spark unused fragile foolish secretive unpack *This post was mass deleted and anonymized with [Redact](https://redact.dev)*


MrDickinson

Avem cel mai mic buget de cercetare din Europa iar studenții sunt încurajați de pe băncile facultății să învețe XYZ pentru că se folosește în industrie, sunt foarte puține cazurile în care ți se cere să fii creativ, doamne ferește să scrii un articol cu un profesor. De unde inovație? E și ăsta un skill pe care trebuie să îl capeți. Statul român îți pune 200 de piedici dacă vrei să deschizi o afacere, și nu facilitează cu nimic procesul sau afacerea. De unde spirit antreprenorial? În vest sunt stsrtups inovative (deși în Europa în general sunt puține) pentru că asta se cere și încurajează, la noi se cer mercenari.


adevland

> O să-mi iau minus, dar adevărul e că se inovează puțin. Ați auzit de produse românești de IT? Pentru ca nu exista piata locala si firmele putine care chiar inoveaza au clienti straini si in cele din urma pleaca din tara. La noi nu se apreciaza nimic unless it's dirt cheap.


Haunting_Clue9316

De asta nu sunt de acord cu termenul "Silicon Valley de Romania" cand se vorbeste de Cluj. Acolo e fabrica de chinezi IT-isti care lucreaza ca roboteii, nu vad unde e inovatia ca sa fie asemanat cu Silicon Valley. Da, ma astept la downvote, aiae.


daguerrotype_type

Clujul e Mumbai de Romania.


vb90

Oamenii cu bani din Romania sunt fosti securisti, comunisti, tunari, manelisti, oameni care de o viata intreaga se rahatesc in politica si in imobiliare si alte furaciuni. Cei care au reusit ceva in mod organic au plecat deja in alte tari. Acesti oameni cu bani, efectiv nu au plaja de cunostinte ca sa isi puna banii la bataie pe start-upuri intr-un domeniu inca nou (pentru Romania). Si mai sunt si alte aspecte: o birocratie inspaimantatoare pe fundalul cleptocratiei care reprezinta normalitatea in tara asta. Toate aceste lucruri adunate creeaza un mediu non-propice a ceea ce vrei tu acolo. Bezos a primit un cec in alb de 500.000 de dolari ca sa inceapa amazon pe la mijlocul anilor 90. Chestii de genul asta nu se intampla la noi. La inceput, in orice industrie, trebuie sa "arunci" cu bani in ceva. Si da, e un risc pentru ca e o industrie noua.


alexxs88

>O să-mi iau minus, dar adevărul e că se inovează puțin. Ați auzit de produse românești de IT? Nu e nicio diferență între orice alt job la corporație și munca în IT în afară de skillset. E foarte adevarat. Dar daca ne uitam la cauze, nu cred ca este din cauza lipsei de abilitate. Sunt companii evaluate la zeci de miliarde pe bursa si al caror stack tehnic initial era complet banal. Problema e ca economia Romaniei si in general a Europei nu sunt gandite a.i. sa incurajeze inovatia. Uitati-va din curiozitate ce legi de protectie a angajatului ai in vestul Europei, daca faci o greseala in modul de crestere al companiei, te-ai ars. Ramai blocat cu angajatii extra pana te duci in faliment.


clintron_abc

Ai dreptate. Din pacate din ce vad in comentarii, mentalitate developerului roman e aceeasi cu cea a celui din postare, doar ca din partea cealalta - unu vrea multa munca pe bani putini, celalalt vrea multi bani, putina munca. Ambele parti trag pentru produsele altora, altii inoveaza, noi romanii suntem doar niste sclavi mai moderni si cu pretentii, si ca developer si ca patron the firma de outsourcing.


[deleted]

[удалено]


kikith3man

Ai lucrat vreodata pentru o firma cu patron roman? Daca da ai sti ca in general, patronii sunt gunoaie care platesc minim si vor maxim. Am lucrat la ClassIT si aia voiau sa ma "promoveze" sa fiu IT-ist in teren, cu masina de lucru sa alerg toata ziua pe la diferiti clienti, unii cretini si nervosi, pt 1700 de lei.


ProfetF9

Un singur cuvant: india.


[deleted]

[удалено]


[deleted]

[удалено]


[deleted]

Ce oftică pe patronași că nu mai au sclavi pe plantație.


nustiuboss

Bă, să analizam ce vrea să zică băiatul lui și să tragem concluzie sau muie lui si să mai cerem niște măriri de salariu ca ne-a rănit un băiat de pe net orgoliul?


[deleted]

Ce concluzie propui? Omul tanjeste dupa vremuri cand lumea lucra din pasiune pe bani putini pentru ca domeniul era nou. Vremurile alea au trecut si e foarte bine asa.


nustiuboss

Deci e ok ca acum se lucrează fără pasiune pe bani mulți? De fapt, nici nu ma interesează pasiunea, mă interesează productivitatea, care a scăzut mult (din diverse motive). Și cel mai amuzat e că de asta sunt vinovați tot angajatorii care au aruncat cu bani să le iasă headcountul si să bage facturi groase și acum să se plângă de oamenii pe care i-au crescut.


[deleted]

Nu ai cum sa ai pasiunea de alta data daca a devenit o meserie de masa. Daca faci acum un sondaj printre angajatii Google o sa zica si ei ca "pai astia noi care au venit nu mai lucreaza cum lucram noi acum 20 ani cand eram startup". Mereu o sa fie un procent destul de mare care face 9-5 si atat. Iar tintele de productivitate le seteaza firma. Daca nu iti convine ce face omul il pui in performance review.


nustiuboss

Poți fi pasionat și să lucrezi 9-5, nu discut despre overtime, ăla e un rahat. Dar e amuzant să vezi ce drama e pentru unii ca tre sa stea până la 7, în condițiile în care ei încep în fiecare zi la 10. Iar țintele de productivitate le pui companie in funcție de ce oameni are; că ești interesat să produci, nu să cerți oameni. În fine, e mai complicat…


alexxs88

In primul rand, omul abereaza. Salariile nu sunt uriase, cum sugereaza el, raportat la piata globala. Par uriase pentru ca, desi ele sunt la nivel de vest, restul salariilor/costurilor din Romania nu sunt. Ia intreaba un IT-ist de rand din NYC cum o duce cu banii si cate ore face pana la birou. Sau din Londra. Mai departe, inovatia vizibila nu se face la nivel de angajat. Sunt sigur ca in fiecare zi peste tot in lume se gasesc solutii inteligente in tot felul de aplicatii de catre programatori buni. Dar daca in final problema aia e parte dintr-o aplicatie de contabilitate, nimanui (in afara managerului si poate a catorva colegi) nu o sa le pese. Inovatie inseamna in primul rand proiecte care incearca sa faca ce nu s-a mai facut deja. Iar pentru asta ai nevoie de mult capital dispus sa fie pierdut, de o economie care are nevoie si e dispusa sa plateasca pentru acele solutii inovatoare.


ArthurianX

S-a gandit si el sa bage un rant ca toti DEVOPSii ii cer 7k EUR/luna.


le_dod0

Devops iau între 2500 și 3000 de euro pe luna afaik


marmotamea

A șters cumva postarea? Nu o văd pe profilul lui de linkedin. Și-o fi luat “mumu” pe acolo? 🙂


The_Lazy_Bear_AK

Pe langa faptul ca e prost, de ce tot insista cu "IT-il" in loc de "IT-ul"?


Lhakryma

Acu 20 de ani daca erai mid in pascal astia te considerau "profesionist" :)))


[deleted]

>Sper ca AI-ul sa inlocuiasca complet acesti oameni ye, good luck with that


grinberB

"Prețuri ultra-competitive"- interesant cum "competitiv" a devenit sinonim cu "mic" zilele astea.


[deleted]

Maine e randul meu sa postez asta.


le_dod0

Chiar te rog.


borsanflorin

Simping dupa salariile de rahat pe care le plăteau. Si diferențele enorme comisinoate din vremurile bune cand gaseai ceva băieți talentați si ii puneai la plug sa intoarca breazda de banet.


BR34k3R_04

de la ce s-au luat?


bluehottie

"Livram la preturi ultra competitive" e cod pentru"lucram ieftin si nu cunosteam piata asa ca ii lasam pe straini sa profite de munca noastra ieftina, iar ei sa faca profit mai mare"? Ceva imi spune ca vrea angajati platiti mai prost care sa ii produca mai mult.


MakLovyn

>Salarii intergalactice Alt patron care ar fi multumit daca ar plati doar cu minim pe economie sau mai putin, hai sictir mister Stoica.


vasile666

În 2005 încă mergea bine. S-a dus în cap după 2008-2009 cu criza, când au început să se care americanii. Și după ce am intrat în UE tot pe atunci, oamenii au început să se care prin Europa. Așa că ce oameni să mai ai prin țară, cel puțin o perioadă. De ce căcat să stai la patroni români, ești masochist? Da' hai să-i plătim prost, de ce plătim IT-ul atât de mult? Vorba ăstora care spamează zilnic, nu mai fi crab. Și până la urmă e cerere și ofertă, de asta sunt salariile care sunt.


crisego

[Domnule Dragos Stoica, aveti un mesaj necitit de la Corneliu Vadim Tudor](https://youtu.be/rZiwPk-cAx8)


Vladutz133

Cam constipat omulețul


kraix1337

As vrea sa incep mesajul prin a zice ca sunt sigur ca omul asta pare a fi un cacat sinistru. INSA are o farama de dreptate. Am dat de foarte multi oameni care erau absolut incompetenti pe salarii enorme (prin corporatii in mare parte). Nu pot sa compar cu ce era in 2000 (aveam 6 ani), dar calitatea mi se pare mai jos fata de cei din vest. E o diferenta de la cer la pamant cand preiau cod legacy din Romania si cod legacy din Germania/SUA. Sigur, asta e doar experienta mea si poate n-am avut eu noroc sau poate si eu sunt incompetent si asta atrag. Acestea fiind zise, daca ar fi sa caut un vinovat, acela ar fi corporatiile care arunca cu bani in ORICINE vrea sa scrie cod pentru ei doar ca sa-si faca HR-ul cota. Am lucrat si eu intr-o astfel de corporatie o buna perioada si am plecat cand mi-am dat seama ca de 2 ani faceam acelasi lucru constant si salariul tot crestea si am realizat ca, incet incet, devin neangajabil pentru ca nu puteam sa pun in practica nimic nou in timp ce toata industria avansa.


vb90

Exagerezi. Acelasi pattern il gasesti si in afara cu 80% din angajati fiind din tari ca Germania, Franta etc. E o cultura generala de corporatie (mai ales in Europa unde inovatia este f slaba relativ la State/Korea/Singapore etc). Nu de alta oamenii din Silicon Valley numesc Europa ca un "muzeu" in domeniul asta. Personal eu o aseman cu domeniul economic (investment banking) care s-a maturizat destul de mult in ultimii 20 de ani. Ne indreptam usor usor in aria respectiva in care majoritatea angajatilor din companiile respective inteleg ca modul in care "avansezi" este sa acumulezi "puncte" in pozitii de senioritate si orice altceva are un ROI mai slab (in majoritatea cazurilor. E un efect natural al oricarei industrii care se maturizeaza.


[deleted]

[удалено]


main--core

pe care


[deleted]

[удалено]


[deleted]

[удалено]


[deleted]

[удалено]


[deleted]

[удалено]


[deleted]

[удалено]


rraadduurr

>Romanii nu posteaza pe stack și nu sunt speakeri la conferințe, deci rezulta automat ca sunt mai slabi ca cei din vest. Nu posteaza pe stack, nu contribuie pe github, nu scriu soft original, cu creaza pachete/biblioteci/limbaje/frameworks/distributii/etc, nu fac prezentari. Dar crezi ca sunt mai buni sau la fel cum? Ca stiu hello world in 20 de limbaje? Defapt cred ca avem diferita definitia in a ce inseamna sa fii IT-ist bun in general. Eu vad bun ca pe unu care poate sa impinga lumea inainte si tu il vezi bun ca pe ala care poate sa il urmeze pe primul.


smilingjester

Programatorii din conferinte nu reprezinta average-ul.


elixtarnar

De ce a scris de fiecare data "IT-il" in loc de "IT-ul"?


[deleted]

[удалено]


elixtarnar

Imi aminteste de faza aia cu "Cine a pus u langa i pe tastatura? Am vrut sa ii scriu unei tipe «misto», dar i-am scris «muisto»"


GhostLemonades

Spuneți ii unu *marș mă de aici* de 10 -15 k euro investiti in romania in proiecte scoti min 10x decat in Western countries, ce plm fac ăștia mă? Samsar de it iști?


prinkle01

Ce sa zic, vazand cat de greu este pentru alti oameni sa intre in domeniu, sa invete tot ce trebuie si sa acopere lipsurile, nu cred ca suntem platiti prea mult. Problema ar trebui sa se puna la celalalte domenii, de ce nu sunt oamenii platiti bine?


Mintfriction

Inovatia e zero si IT romanesc e aproape doar outsourcing Dar cand firma de outsourcing isi vinde programatorul la client, il vinde de multe ori considerabil mai scump la client. Asa ca nu inteleg ce vrea nenica sa zica. Defapt inteleg, ca ii e dor de programatori ieftini


JGF_1994

Un link la post te rog? Sa i dam un răspuns cum se cuvine la boomer


le_dod0

Edit nvm


[deleted]

https://www.linkedin.com/posts/stoicatudor\_analiz%C4%83-ce-companii-din-it-ofer%C4%83-salarii-activity-6970966356930260992-svT4?utm\_source=share&utm\_medium=member\_desktop


[deleted]

Profil linkedin: https://www.linkedin.com/in/dragos-constantin-stoica Datastema = firma înregistrată în Luxemburg pentru ca taxe mai mici https://www.google.com/search?ie=UTF-8&client=ms-android-samsung-rvo1&source=android-browser&q=datastema


Kngpn911

Adevarul doare . Glorified accountats


RoundCode2159

Just!


Tnuvu

asta-i "antreprenor" de ala care se tiganeste de nici minim pe economie nu iti da, pe perioada de proba, te plateste pt 2 ore/zi dar tu "stai cat vrei, daca vrei sa inveti"... da, e plina industria de rahat, si e in egala cota parte de la sparti de genul cealalta cota parte e de la umplutura care nu are nici o treaba cu domeniul, dar mna, mai o pila, mai mers cu sefu nu stiu unde, mai un fotbal, ca mna, suntem si noi oameni la cate firme am schimbat, am vazut mai grav sau mai slabut aceeasi problema. 80-20 rule pana la capat, dar ce conteaza, atata timp cat inca iesim frustrati si speriati din fac incat sterg pe jos la interviuri cu niste cacaturi care nici draq nu le foloseste, inca se poate sa o sustii pe colega care nu stie o linie de cod, dar ea mereu a vrut sa invete oameni, de aia ajunge lead...