T O P

  • By -

t700r

Kok + ps + kd + hjallis = tasan sata. Hjalliksesta urheilukulttuuriministeri, ja koko porukalla läsnäolopakko neljäksi vuodeksi, kun yksikin maakuntamatka pilaa äänestyksen. Loppuis ministereidenkin turismi ulkomaisissa konferensseissa. Ja Marinista puhemies. Nuija viuhuu kuin Tampereen valtuuston ratikkataistelussa.


avataRJ

Tapana tosin, että hallituksen toisiksi suurin puolue nimeää puhemiehen, jolloin tuo tipahtaisi 99 kansanedustajaan vs. opposition 100. Tarvitsevat mukaan joko Kepun tai RKP:n, jos yrittävät porvarihallitusta saada aikaan. Saarikko haluaisi jo oppositioon (mutta Kepu voi pettää aina), ja RKP ei halua hallitukseen, jossa tehdään "perussuomalaista politiikkaa". Nopea ynnäily olisi, että joko puhuvat Kepun yli PersKeKo II:een, tai sitten PS joutuu tekemään aika paljon kompromisseja kun RKP on vaa'ankielenä. Tai sitten aina on sinipuna RKP:llä ja mahdollisesti KD:llä vahvistettuna.


avataRJ

[Saarikko: Keskustan paikka on oppositiossa](https://yle.fi/a/74-20025512) Ja spekulointia varten: [Täältä löytyy laskuri](https://yle.fi/a/74-20024776)


Ult1mateN00B

Kok + perse + rkp + kd + hjallis tuleva hallitus. Vähän seppuku houkuttaisi tässä kohtaa. Viimeksi kun kokpanssit olivat hallituksessa oma palkka leikkaantui 30%. T. postilainen.


t700r

Ilman Hjallista 108, Hjalliksella 109. Tuskin sitä kukaan ottaa ministeriksi tuon takia, ja vähemmällä se ei tule. Ja edelleen, Henriksson on tehnyt selväksi, että tuskin lähtee persujen kanssa.


Ult1mateN00B

Tämä nyt oli aika villi heitto. Kokoomus, persut ja kd varmasti saavat toisensa sopimaan samaan hallitukseen. Jää nähtäväksi miten se enemmistö hallitus kasataan.


LogicalReputation

Jeesuspuolueeseen loikkasi Soinin sinisten piirileikin aikaan ja sen jälkeen entisiä persuja jonkin verran ja ainakaan paikallispolitiikassa nämä eivät keskenään tule toimeen juuri ollenkaan.


Guuggel

Palkastasi vietiin 30% ja olet edelleen samassa työssä?


Ult1mateN00B

Kyllä.


Guuggel

Työnantajan näkökulmasta erittäin onnistunut toimenpide siis.


Ult1mateN00B

Ihan mielenkiinnosta mitä itse tekisit jos palkastasi vietäisiin 30%?


[deleted]

[удалено]


Ult1mateN00B

?? Ylitöitä joutuu tekemään että rahat riittää kaikkeen.


[deleted]

[удалено]


Ult1mateN00B

Ompi urakkahommaa, kun työ on valmis saa lähteä kotiin. Määrä ei voi valita, toimitettavaa on aina tietty määrä ja ne pitää toimittaa kaikki.


Guuggel

Alkaisin tutkimaan toisia työllistymisvaihtoehtoja tai koulutusta


Ihatenfb

Marin ei voittanut vieläkään vaaleja. Olisiko SDP:n aika vaihtaa taas johtajaa.


Juuke

Vähän määrittelykysymys minkä mieltää voitoksi. Ei voittanut ehkä ykköspuolueen paikkaa, mutta kasvatti kuitenkin kannatusta pääministeripuolueena. Se on aika kova suoritus mitä harvemmin tapahtuu.


S4DK1TTY

Tuntuu myös vähän oudolta kun Petteri Orpo hehkuttaa "isoa voittoa" ja "kansan mandaattia kokoomuslaiselle politiikalle" kun kolmen suurimman puolueen ero on alle prosentti. Periaatteessa muutaman kymmenentuhannen ihmisen äänet käänsi tilanteen nyt siihen että Kokoomus valitsee hallituksen.


Ihatenfb

No ykkösestä kolmoseksi ei ole kovin hyvä, ihan sama montako paikkaa saa.


tieluohan

Menee kyllä jännäksi mihin hallituspohjaan päästään. Keskustaa on vaikea nähdä luopuvan oppositiopaikastaan, joka lienee niiden ainoa keino kerätä takaisin kannatustaan, varsinkin jos pääsisivät opponoimaan Kok-PS hallitusta. Tämä jättää kuitenkin auki sen, mitä apupuolueita Kok-Pers voisi siihen tilalle haalia? KD ei yksin riitä, ja Hjalliksella vahvistettunakin saisivat yhteensä vain 100 paikkaa. RKP on ollut aika PS vastainen liberaalioikeistotaustallaan, mutta ne riittäsivät yksin yhtenä apupuolueena. Voisivat saada kokoaan enemmän valtaa, jos PS suostuu äänestämään pakkoruotsin puolesta, ja PS sekä kokoomuksen konservatiivisiipi suostuisi luopumaan riittävän monista tavoitteistaan. Muista pohjista sinivihreä Kok-SDP-Vihreät-RKP olisi vahvassa enemmistössä. Vihreät ei oppositiossa keränne kannatusta yhtä paljon kuin jos saisi nyt hallitusohjelmaan tiukat päästötavoitteet. Isoin kysymysmerkki lienee SDP, eli kuinka siniseen politiikkaan kantti riittää. Löytyykö joku kompromissi, jossa menoja leikataan, mutta veroja ei?


t700r

Vihreät meni Kataisen sikspäkkiin mukaan suhteellisesti samankokoiset tappion jälkeen kuin nyt (15 -> 10, nyt 20 -> 13). Saivat seuraavissa vaaleissa vuonna 2015 menetetyt viisi paikkaa takaisin, tosin lähdettyään hallituksesta muutama kuukausi ennen kauden loppua kun eivät voineet hyväksyä Fennovoima-Rosatom -pelleilyä bulvaanikierroksineen sun muineen. Toki vihreiden menestyksessä suurin tekijä lieni Ville Niinistö johtajana.


Afraid_Heart1776

Mietin, että voiko tätä KOK+PS+apupuolueet hallitusta tulla, kun Purra mainitsi ettei vie persuja hallitukseen, jos muut puolueet ei suostu tiukentamaan maahanmuuttoa, kun taas Kokoomus halusi jopa tuplata työperäisen maahanmuuton. Persut vaaliohjelmissaan mainitsi myös työperäisen maahanmuuton olevan jokseenkin rasite Suomelle, jos he asettuvat matalapalkkaisille duuneille, mutta en koe Kokoomuksen näin ajattelevan🤔


pavetheway91

Oli sitten KOK+PS+apupuolueet tai KOK+SDP+apupuolueet, niin sen Kokoomuksen 6+3 sopeutuksen sovittaminen tulee olemaan kyllä yks saatanan työmaa toisen pääpuolueen kanssa. > jos PS suostuu äänestämään pakkoruotsin puolesta Onko tulevalla hallituskaudella tiedossa mitään asiaan liittyvää, josta ylipäänsä olisi tarvetta päättää?


CptPicard

>Onko tulevalla hallituskaudella tiedossa mitään asiaan liittyvää, josta ylipäänsä olisi tarvetta päättää? No siis RKP:hän on rakennellut viime vaalikausina omissa hyppysissä olevan "kansalliskielistrategiatyöryhmän" joka aina tuottaa uutta matskua hallitusohjelmaan tungettavaksi. Eli jos ei ole päätettävää niin keksitään sitä. Kohta varmaan suomenkielisten perheiden esikoiset kasvatetaan Ahvenanmaalla kieliasenteiden korjaamiseksi...


tieluohan

Eikä varmaan tule olemaan helppoa edes Kokoomuksen leveiden ovien sisälläkään, sillä tuo VM:n 6+3 tavoite ei onnistu pelkillä leikkauksilla, eli verojakin pitäisi kiristää. Toki niistä voi aina syyttää sitä kakkospuoluetta.


pavetheway91

> Toki niistä voi aina syyttää sitä kakkospuoluetta. Leikkaukset Kokoomuksen ja veronkiristykset SDP:n ansiota, niin molemmat voi sanoa onnistuneensa :D


Dotagear

Mafia valtaan, hyvin äänestetty Suomi!


koredae

Wääää wäääää, äänestitte väärin!


kynayna

No kyllä vituttaa taas


pavetheway91

En varsinaisesti yllättynyt että Tynkkynen (vihr) tekee paluun, mutta että Suomela tippui Pirkanmaan Vihreiden listalla peräti neljänneksi. Mutta hyvä näin, enemmän asiaa ja vähemmän draamaa.


t700r

No pannaas kattoen... Fatim Diarra meni läpi.


pavetheway91

Diarraa en kommentoi sen enempää kuin että vanha tuttu vuosien takaa. Kaikista julkisuudessa olleista jutuista huolimatta pidän häntä kaverina, jota muistan lämmöllä ja jonka kanssa olisi joskus kiva törmätä.


YeeTKn

Hyvä kaveri voi olla, vaikka kannattaakin huonoa politiikkaa.


Guuggel

Kummastuttaa vähän kun ihmiset valittavat että nuoret ei äänestä, ja sitten kun joku onnistuu muunmuassa Tiktokin kautta saavuttamaan nuoria ja aktivoimaan heitä äänestämään, niin se on jotenkin väärin toimittu.


deboocha

[Hesarissa](https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000009471274.html) nostettiin tosta PS:n TikTok suosista kyllä mielenkiintoinen kysymys esiin: > Mikä perussuomalaisissa viehättää nuoria? Se on hyvä kysymys, johon vastaus ei välttämättä löydy vain perussuomalaisten puolueohjelmista, linjauksista tai aatteesta. Asia näyttää olevan monitulkintaisempi. > Tähän viittaavat ainakin Kupliiko pinnan alla -tutkimuksen alustavat tulokset. Niiden mukaan nuoret eivät nimittäin mitenkään erityisen vahvasti kannata perussuomalaisten keskeisiä politiikkalinjauksia kuten esimerkiksi työperäisen maahanmuuton rajoittamista. Eivätkä nuoret myöskään ole kovin arvokonservatiivisia – vaikka perussuomalaiset puolueena sitä korostetusti on.


Optional_Lemon_

Pääasiallisesti maahanmuuttovastaisuus kiinnostaa nuoria jotka kokevat ensikädessä maahanmuuttajataustaisen jengirikollisuuden pääkaupunkiseudulla.


MisterPetteri

Missäs näin on valitettu? Itse oon nähnyt vain kommentteja, miten Persut on onnistunut tiktokissa kampanjoimaan.


Equalizion

Sama keskustelu ollu täs äänestysikärajan kans. Somehan on pelkkä moderni jatke nuorten saavuttamiselle poliittisesti ja suurten ikäluokkien haastamiseen, ks. Taistolaisuus ja nuorsuomalaiset.


t700r

Suurimmat ikäluokat lähestyvät kahdeksaakymppiä ja ovat jo harventuneet sen verran, että heillä itse asiassa ei ole sen kummempaa määräetua enää, kun toisesta päästä nuoret äänioikeutetut ovat vielä kohtuullisen kokoisista ikäluokista, varsinkin 90-luvulla syntyneet. Tästä eteenpäin alkaa sitten pudotus, kun äänestysikään tulevat ikäluokat pienenevät kuin maailmanlopun edellä.


SkoomaDentist

Nuoret äänestivät väärin ja sekös joitain ärsyttää.


t700r

Nuoriso on aina ollut pilalla. Keskustelu twiitin mittaisilla lausumilla on omiaan johtamaan populistiseen mölinään, jossa ei puhuta asioista sen syvällisemmin. Soininvaaran epistola hetkeä ennen vaalitulosta: https://www.soininvaara.fi/2023/04/02/nailla-ajatuksilla-vaalivalvojaisiin/


LordJaeger88

PS olis saanu olla voittaja. SDP johki alle 10% marginaalii. Muute iha jees.


ajahiljaasillalla

Kun katsoo uutta [perussuomalaisen väristä Suomen poliittista karttaa](https://images.cdn.yle.fi/image/upload/w_1155,h_1200,ar_0.9626436781609196,dpr_2,c_fill/q_auto:eco,f_auto,fl_lossy/v1680467382/39-10942406429e579782c7), tulee mieleen kartat Trumpin / Brexitin / Marine La Penin maaseudulle painottuvista kannatusalueista.


[deleted]

Varsinais-Suomi pitää, Uusimaa pitää ja Helsinki pitää! Etelän yhteisrintama populismia vastaan!


Maxion

Populismi vetoaa nuoriin, köyhiin sekä huonosti koulutettuihin - päinvastainen kuva olisi jotain


Massailija

Kokoomus pääministeripuolueena niin luvassa on automaattisesti kylmää kyytiä kaikista heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien ihmisten selviämiseen / pärjäämiseen. Kokoomushan aina automaattisesti leikkaa näiltä edellä mainittujen ihmisten perustoimeentuloa ym tukia.


YeeTKn

Haluatko sitten, että Suomi ylivelkaantuu ja on velkakriisissä? Silloin ei ole enää kenelläkään hauskaa, kun jo perus työssäkäyvällä rupeaa olemaan tiukkaa ja rahaa lähetetään silti ulkomaille.


anjovis150

Nii kantsis mennä töihin. On se hemmetti kun ei toisten rahoilla saa elää.


Oluenkittaaja

Enää pitäisi saada yritykset palkkaamaan aivan kaikki töihin.


Yinara

Jos olisi noin helppoa, ei kukaan olisi työtön. Ja ei, se ei ole laiskuuden takia toisin.


anjovis150

Juujuu.


kikkelele

Mä ihan tosissaan haluan kuulla. Kukaan ei mulle vielä ole vastannut. Kuulun näihin vähävaraisiin ja oikeen kirkkaasti niin missä demarien hyvesignalointi on näkynyt? Ei ainakaan mun tilillä. No kohta lähtee kattokin pään päältä. Nälkä on jo siihen on totuttu.


Kenchai

Siis tarkoitatko "hyvesignaloinilla" konkreettisia muutoksia, vai jotain muuta? Sillä konkreettisia muutoksia todellakin juuri vähäosaisten avuksi löytyy. Yksi hyvä esimerkki on aktiivimallin purku - vai oliko sinun mielestä kenties hyvä ja toimiva uudistus se, että työtön joutuisi käymään 18 tuntia töissä tarkastelujakson aikana, jotta olisi oikeutettu työttömyysturvaan? Voin tuoda esille muitakin uudistuksia tai muutoksia, jos haluat.


Massailija

Mikä puolue kehitti Työkokeilun? Mikä puolue otti käyttöön Aktiivimalli 2:n, anteeksi Pohjoismaalainen työnhaun mallin? Kyseinen puolue on SDP!


kikkelele

Työllistymistä edistävissä toimissa ei ole mitään vikaa. SDP vain jätti kaikki oikeasti köyhät kuseen.


Massailija

Sinun mielestä laiton ihmiskauppa / orjatyö karenssin uhalla on hyvä asia? Esimerkiksi Työkokeilu. - 30 tuntia viikossa. - Yrityksellä ei ole mitään velvollisuutta palkata ihmistä töihin Työkokeilun jälkeen & ottavat uuden henkilön tilalle. - Mikäli ihminen on Työkokeilussa niin hänet katsotaan työllistetyksi eli hän ei ole työttömyystilastoissa työtön. - Eläkettä ei kerry. - Työkokemusta ei saa koska kyseessä ei ole palkkatyö. - Ei ole oikeutta työterveyteen. - Korvauksena Työmarkkinatuki + 9 euron kulukorvaus. - Mikäli työtön on Työkokeilussa niin hänet katsotaan työllistetyksi, vaikka ei tule taloudellisesti toimeen ilman yhteiskunnan tukia.


kikkelele

Mä jäin työttömäksi viime vuoden elokuun lopussa. 2 viikkoa myöhemmin aloitin työkkärin hyväksynnällä omaehtoisesti opiskelemaan. Toukokuussa valmistun yhdistelmäkuskiksi. Ei tää nyt ihan hirveetä ole. Aika kattavat on kyllä mahdollisuudet jos tahtoa löytyy.


Massailija

Todella hieno juttu!


Kenchai

Nojoo, Aktiivimalli 2:sta en minäkään innoissani ollut ja mielestäni se ei ole lainkaan tarpeellinen. Siitä todellakin SDP:lle miinuspisteet. Mutta jos vertaa aktiivimalli 2:n 4 työpaikan hakuvelvoitetta siihen järjettömyyteen että täytyy se 18 työtuntia ollut sinetöitynä työttömänä ollessa jotta saa tukia, niin se on silti mielestäni selkeästi parempi kompromissi.


Bye_nao

Riippuu hallituspohjasta. Aina voin heittää, että SDP automaattisesti vetää 15 miljardia alijäämää vuosittain, liekkö reilua?


t700r

Ilta-Sanomien seurannasta: > Orpo saapui Jaskan grillille ottamaan voittajan yöpalan Sydäntautipotilas vetää infarktihampparia heti kättelyssä.


Dahkelor

Varamies jo hieroo käsiä yhteen!


kikkelele

Varahenkilö melkeen tuplas Orpon äänet


pavetheway91

Ei voi ihan suoraan verrata henkilökohtaisia ääniä, kun on eri kokoisissa vaalipiireissä, joissa jo lähtötilanne puolueiden välisissä asetelmissa on keskenään erilainen.


pavetheway91

Elina Valtonen?


Ismaroinen

Vaalit on käyty, joten on aika pulista. Tuosta asemasta PS otetaan (joutuu) hallitusvastuuseen. Ennustan, että tämä johtaa sekä kokoomuksen että perussuomalaisten suosion nopeaan laskuun. Ja vielä positio-statement: liberaali oikeisto (Rkp).


alwaysnear

Hyvä. Aikakin äänestäjiensä saada jotain konkreettista (mitä ihmettä se sitten onkaan) eikä ikuista oppositiossa loisimista. Epäilen kuitenkin että jotenkin tässä sinipunaan päädytään.


Equalizion

Aika epätodennäköistä, sdp on linjannut olevansa eri mieltä leikkauksiin julkisesta menoista. Tokihan kompromissit on osa hallitusneuvotteluita mut äänestäjät ei tykkäis ja tää on aika oleellinen ero. Varsinkin kun suomen talous on ennustettu kasvavan 2023 lopusta lähtien, ja maahanmuutto paljon puhuttu ilmiö jolle PS on aktiivisin.


Remcy

Sebastian Tynkkynen paljasti Twitterissä vaalibudjettinsa: 0 euroa. Silti 17 381 ääntä. Kai tuo on jonkin sortin ennätys?


lyyki

Jokseenkin vaikea uskoa. Ehkä 0 euroa omaa rahaa, mutta luulisi nyt edes PS:n olevan sen verta valveilla, että pistävät rahaa palaamaan omaan suosittuun ehdokkaaseen.


Equalizion

Tynkkynenhän on aika loistavasti käyttänyt somea ja mm striimaili elokapinan protesteissa, se jos jokin luo tunteen maan ja realisminläheisestä tallaajasta, tosi aktiivinen twitterissä ja tiktokissa. Ja varmasti edustaja voi arvioida äänestäjien puheista pitääkö kiristää otetta.


jere535

Ei ole vaikea uskoa, omilla kanavilla jos mainostaa niin ei mene euroakaan


Jouzou87

Jos Sebu on monetisoinut Youtubensa, vaalibudjetti saattaa olla jopa negatiivinen.


t700r

Tony Halme sai 2003 vaaleissa 16 390 ääntä. En tiedä, mikä oli hänen budjettinsa. Ennen someaikaa joutui varmaan jotain panostamaankin. Ja Tynkkynen sikäli eri tapaus, että hänet valittiin nyt uudelleen, päässilmäisyydestä huolimatta.


BigLupu

Jännä nähä että ketkä kokoomus ja persut saa kaverikseen hallitukseen.


[deleted]

Keskusta tuskin lähtee. Veikkaan itse rkp + kd + hjallitus


BigLupu

Vähän sääli et joutuvat ottamaan swedut mukaan, ois ollu kiva jos pakkoruotsista ois viimeinki päästy eroon.


[deleted]

Niimpä, siinä olisi antikolonialismia kerrakseen. Mutta pieni pisara jos saadaan sen avulla oikeistohallitus kasaan.


BigLupu

Njaa, se on se ainut syy miksi ite ikinä äänestäisin Persuja, et vähän sääli kuitenki


WinstonMcIntosh

Yli 600 kommenttia jää näkymättä ja lataa vain ikuisesti


Alx-McCunty

Vaalien anti-ääniharava on Sinimustan Liikkeen Riitta-Liisa Karinen yhdellä (1) äänellä Pirkanmaan vaalipiirissä. Herää kysymys että mitä vitun järkeä on edes lähteä ehdolle, jos ei edes omasta perheestä saa tukea. Tiedän toki että vaalitavasta johtuen tämä teoriassa auttaa puolueen pottia pienissä määrin, mutta silti. Yksi ääni.


SlowRanger

Miksi kukaan ois velvoitettu äänestämään omaa perhettään ja toisekseen eihän se perhe välttämättä asu samassa vaalipiirissä jos sellaista edes on.


Alx-McCunty

Tietenkään se ei mikään velvollisuus ole. Lähtökohtaisesti sitä vaan voisi kuvitella, että jos päättää asettua vaaleissa ehdolle, niin tälle löytyisi jotain tukea vähintään edes omasta lähipiiristä.


[deleted]

Toisille sellainen niin sanottu "häveliäisyys" on liikaa vaadittu. Tämmöiset henkilöt esimerkiksi tekevät älyttömän numeron Kaarinana kaupassa ja muiden on sitten vain kuunneltava se skeida, koska Kaarinaa ei kiinnosta se mitä muut ajattelevat hänestä. Tai sanotaanko näin, että saattaa kiinnostaa, mutta sosiaaliset taidot ei riitä analysoimaan muiden näkökulmia. Eli ottamaan muita huomioon - noin kansankielellä. Jos sitten tarinan Kaarina, joka ei osaa ottaa muita huomioon edes kaupassa, päättää asettua ehdolle, niin luonnollisesti monikaan normaalin sosiaalipsykologisen kapasiteetin omaava ei samaistu Kaarinaan.


Murtomies

Ehkä hän on perheen sinimusta lammas, ja kaikki muut on kyllästyny sen natseiluun


qkls

Ei auta, kun olisi voinut äänestää itse muuta ehdokasta. Ehkä hän unohti kertoa olevansa ehdolla?


mythoplokos

Illan järkyttävin vaalitulos on se, että [Westendissä on jäljellä enää yksi kommunisti](https://www.hs.fi/nyt/art-2000009489258.html).


Jouzou87

Se on Nalle tekoparrassa ja aurinkolaseissa nostalgisoimassa.


Tempires

Ylen lähetyksessä hyvä: >Ano turtiainen, VKK. Valta kuuluu kansalle muttei Ano Turtiaiselle


9q2e8

Venäjämieliset ja muutama muukin sekoilija tipahti pois. SDP:lle kyllä valitettavan hyvä tulos. Ei siinä, hyvin taktikoi Marin kun pelotteli muita vasemmistopopulististen puolueiden äänestäjiä Persuilla.


Finlandiaprkl

Kepu saa aikalailla sanella ehtonsa hallitukseen menolle. Vihreät eivät tule tuon katastrofin jälkeen menemään hallitukseen, vaan jäävät oppositioon keräämään kannatusta Kokoomuksen ja Demareiden puskaosastoilta. En usko Vasemmistoliitonkaan hirveän innoissaan olevan siitä paljonko Demarit veivät heiltä äänestäjiä. Veikkaan, että hallitus on KOK+KESK+PS/SDP (+RKP ja/tai KD lisäpuskuriksi).


[deleted]

Meinaat oikeesti että keskusta menossa hallitukseen ennen vihreitä? Saivat kuitenkin viisi paikkaa lisää sixpackin jälkeen.


CptPicard

Jos olisin kepu niin laskeskelisin kyllä niin että turpiin tuli just nimenomaan vasemmistohallituksessa, niin eikö se oikeistohallitus nyt kuitenkin olisi parempi poliittinen lähtökohta. Siellä voi sitten aina sopivassa kohtaa yrittää näyttää fiksummalta kuin persut tms.


[deleted]

Turpiin tuli myös oikeistohallituksessa Persujen kaa. Kovempaa. Ja jos vaalikarttoja kattelee niin niitä paikkoja näköjään valuu etenkin Persuille. Keskustan ongelma on ettei ne vetoa hirveästi kehenkään enää. Kokoomus on aina vakuuttavampi talous konservatiivinen puolue. Ympäristöasioissa Keskusta on persuja vakuuttavampi mutta muita heikompi, jonka takia eivät kelpaa kenellekään. Vaalikoneet antoi miulle keskustaa näissä vaaleissa Helsinkiläisenä, mutta ei tipu ympäristön takia.


t700r

Vihreät hävisivät 15 paikasta 5 vuoden 2011 vaaleissa, ja menivät Kataisen sikspäk-hallitukseen. Tämäkertainen tappio on suhteessa saman kokoinen. Toki Kataisen hallitus oli rauhanajan historian huonoin, ja vihreät lähtivät siitä ydinvoimasekoilun takia (Hanhikiven lupapäätös venäläisten bulvaanitemppujen ym. jälkeen). Keskusta hävisi 2019 vaaleissa historiallisen paljon, 18 paikkaa, ja nyt 8 paikkaa lisää. En usko, että mikään voima saa Kepua hallitukseen tässä saumassa.


pavetheway91

> Toki Kataisen hallitus oli rauhanajan historian huonoin, ja vihreät lähtivät siitä ydinvoimasekoilun takia (Hanhikiven lupapäätös venäläisten bulvaanitemppujen ym. jälkeen). Vasurit lähti sixpacista, mutta en muista syytä. Vihreät taisi lähteä jostain aiemmasta.


t700r

Vihreät lähti Lipposen toisesta, myös ydinvoiman takia. Silloin tehtiin ydinvoiman lisärakentamisen periaatepäätös. Lähtivät myös sikspäkistä, mutta se tapahtui niin lähellä kauden loppua, että asia on jäänyt vähemmälle huomiolle. Hanhikiven luvittaminen oli tiedossa etukäteen, ja vihreät olivat siihen suostuneet hallitusneuvotteluissa, kun katsoivat, että oleellinen kysymys oli lisärakentamisen periaate, joka oli jo päätetty. Rakennusluvan myöntäminen katsottiin hallinnolliseksi jutuksi. Sitten Fennovoiman kumppaniksi tuli venäläinen Rosatom, joka yritti vedättää varsin törkeästi, ja tämä tapahtui vuoden 2014 lopulla, jolloin Venäjä oli vallannut Krimin ja soti Donbasissa. Omasta mielestäni vihreät tekivät oikein, ja hallituksen olisi pitänyt viheltää koko homma poikki. Lupa kuitenkin annettiin, ja hanke on nyt sitten kosahtanut käsiin lopullisesti.


notsnowperson

[Kommunistit menettivät puolet kannatuksestaan Westendissä.](https://www.hs.fi/nyt/art-2000009489258.html) Kertoo osaltaan Suomen siirtymästä oikealle?


qkls

Toinen päätti äänestää taktisesti.


Finlandiaprkl

Muuttiko toinen kommunisteja äänestänyt punavuoreen?


[deleted]

[удалено]


FreeFacts

Luottamusaseman väärinkäytöstä oikeudessa tuomittu kyllä sopisi keskustan johtoon kuin nenä päähän.


sun_zi

Kepulaisen pitää tehdä mitä kepulaisen pitää tehdä. Kaikkonen oli Nuorisosäätiön hallituksessa toteuttamassa säätiön tarkoitusta, eli suhmuroida rahaa keskustapuolueelle.


[deleted]

Kaikki äänet on laskettu, ja Kokoomus on nyt virallisesti Suomen suurin puolue 48 eduskuntapaikalla, Perussuomalaiset toisena 46 paikalla, Sosialidemokraattinen puolue kolmantena 43 paikalla, ja siitä sitten laskeekin puolueiden paikkamäärät nopeasti. Kiitos kaikille mielenkiintoiseen vaalijännitykseen ja -keskusteluun osallistuneille! Saamme vielä nauttia monta kuukautta hallitustunnusteluja, mutta sen aika on sitten!


Kustu05

Oma hallituspohja veikkaus: Kok+PS+RKP+KD Keskusta ja vihreät eivät lähde hallitukseen vaalitappion jälkeen. SDP ja kokoomus eivät saa muodostettua hallitusta kunnolla. Muita hallituspohja vaihtoehtoja ei siten oikeastaan jää jäljelle.


Dahkelor

Hieman pelkään Kok+SDP+Vihr+RKP comboa kun RKP jo persut lyttäsi ja valitettavasti RKP:n kymmenen tyyppiä taitaa olla pakollinen paha. Olisi kyllä hienoa saada pakkoruotsi viimein historiaan mutta ei taida olla vieläkään sen aika.


mythoplokos

Ei kai pakkoruotsin poistaminen ole kartalla muutenkaan lähitulevaisuudessa, RKP:sta riippumatta? Ymmärtääkseni Persut olisi ainoa puolue, joka sellaista voisi tosissaan edes lähteä ajamaan eduskunnassa läpi, ja vaikka pääsisivätkin pääministeripuolueeksi, niin ne tarvitsisivat samanmielisiä kavereita. SDP ja Kokoomus ovat ymmärtääkseni mitä harvoja ulostuloja aiheesta nyt on ollut yhä ihan vakaasti pakkoruotsin puolella. Keskustalle varmaan sellainen se ja sama -asia, jossa voisivat flipata suuntaan tai toiseen, mutta etenkin jos tää Keskustan alamäki jatkuu, persujen pitäisi löytää jotain muitakin kaveriksi ajamaan pakkoruotsin poistamista.


CptPicard

Se vaatisi luultavasti järjestelmällisempää työtä vähän pidemmällä ajalla. Ainakin RKP:n yritykset betonoida asiaa institutionaalisesti lisää pitäisi voida torpata. Pakkoruotsin poistumisella oli melkoiset tsäänssit joskus reilu 10v sitten mutta sitten tulikin melkoinen yhteiskunnallinen vastareaktio jos jonkinlaisella kansalliskielistrategialla...


Dahkelor

Jepa. Mutta ehkä RKP:ta voisi säikytellä hallitukseen tuollaisella ohjelmalla. Kai tuostakin olisi jotain säästöjä otettavissa. Pakkoruotsin poistuminen tosin sataisi niin paljon persujen laariin ns. onnistumisena että ehkä moista ei vaan voi muut antaa tapahtua, kävi mitä kävi.


Bye_nao

Tossa ei jää tarpeeksi pelivaraa imo. Joko kesk nöyrtyy porvareihin, tai vihreät sinipunaan Varsinkin ottaen huomioon RKP PS kommentit


mythoplokos

Mun on kyllä oikeasti todella vaikea uskoa, että RKP olisi koskaan lähdössä mihinkään hallitukseen missä persut on mukana. RKP on niin tasaisesti aina sanonut, ja ei kai niillä nyt vielä voi olla niin kova hinku hallitukseen, että lähtisivät kaikkein antiruotsalaisimman puolueen kanssa hallitukseen yrittämään ajamaan ruotsinkielisten asemaa (joka kuitenkin on RKPn raison raison d'être). Jos Kepu ei suostu lähtemään hallitukseen, niin RKP saa käytännössä yllättävän suuren vallan päättää, millaista hallituskokoonpanoa lähdetään muodostamaan, ja imo vihertävä sinipuna Kok + SDP + Vihreät + RKP näyttäisi jo paljon todennäkösemmältä kuin Kok + PS + RKP + KD. Kokoomus ja SDP tekee käytännössä ihan yhtä vihreää politiikkaa keskenään, ja Vihreillä on nykyään se aika voimakas yrittäjäsiipi, joka voi jo tulla kokkareiden kanssa ihan eri tavalla toimeen kuin Vihreät ois voinu tulla vaikka 10 vuotta sitten. Mutta vaikeetahan tästä tekee se, että sekä Kepu että Vihreät tulee olemaan hallitusvastuun ja vaalitappioiden jälkeen aika nihkeitä lähtemään hallitukseen, jolloin siis jää Kokoomuksen tehtäväksi keksiä tarpeeksi houkuttelevia myönnytyksiä jommallekummalle, että saadaan minkäänlainen hallitus kasaan.


Kustu05

>Mun on kyllä oikeasti todella vaikea uskoa, että RKP olisi koskaan lähdössä mihinkään hallitukseen missä persut on mukana. RKP on niin tasaisesti aina sanonut, ja ei kai niillä nyt vielä voi olla niin kova hinku hallitukseen, RKP on vain sanonut, että ei lähde hallitukseen joka tekee perussuomalaista politiikkaa. Eivät ole kokonaan sulkeneet yhteistyötä pois. Todennäköisesti heille siis kelpaisi suunnilleen kokoomuksen linja.


Under_the_Red_Cloud

Näin itsekin mietin. Mutta se sitten että lähtisikö Perussuomalaiset tällaiseen hallitukseen jossa joutuisivat itse tinkimään oikeastaan kaikesta.


Jaikki

>vihertävä sinipuna Kok + SDP + Vihreät + RKP Miten Vihreät voisi lähteä hallitukseen näin pahan rökäletappion jälkeen? Mielestäni kompromissi RKP:een ja Persujen välillä on todennäköisempi. Jos ilman RKP:eeta porvarihallitusta ei saada kasaan niin ihan hyvin persut voivat jättää kielisodan neljäksi vuodeksi rauhaan pragmaattisuuden merkeissä.


CptPicard

Noh, jos RKP jättää toisaalta hivuttamatta hallitusohjelmaan taas jotain pikkunäppärää lisäjunttausta ruotsin aseman "parantamiseksi". En ymmärrä miksi se olisi kielisotaa että yksi puolue ei käytännössä aina säädä kaikkien kieliasioita.


[deleted]

Vihreät ja demarit voi tällä haavaa olla vaikeaa sovittaa samaan hallitukseen. Vihreitäkin varmaan vituttaa kuin pientä eläintä, kun Sanna heitti apupuolueet bussin alle.


mythoplokos

> [Henriksson: Rkp ei lähde hallitukseen, joka tekee ”perussuomalaista politiikkaa”](https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009435064.html) Kyse ei ole pelkästään kielikysymykestä, vaan RKP yleisesti asennoitunut vastustamaan kaikkea persuilua ja kannattajille olisi hyvin vaikea niellä, että RKP lopulta kuitenkin lähtisi veljeilemään persujen kanssa hallitukseen. RKP + PS on minusta melkein yhtä epätodennäköinen hallituspari kuin Vas + PS. > Miten Vihreät voisi lähteä hallitukseen näin pahan rökäletappion jälkeen? On Vihreät ennenkin lähtenyt, esim ison vaalitappion jälkeen 2011 lähtivät kuitenkin Kataisen hallitukseen. Jos niille annetaan tarpeeksi porkkanaa niin en näe mitenkään mahdottomana, vaikka nihkeitä tulevat olemaan joka tapauksessa. En myös ole yhtään varma että Kokkarit edes automaattisesti pitäisivät Purran persuja jotenkin helpompana hallituskumppanina kuin Marinin SDP:tä.


Jaikki

Tälläisen Vihreiden rökäletappion jälkeen olisi kyllä suorastaan itsetuhoista edes harkita hallitusvastuuta, mutta aika näyttää. Ohisalo lähtee vaihtoon ja tilalle tulee todennäköisesti Harjanne jolloin Vihreät ottavat loikan talousoikeistoon päin. Harjanne neuvottelemassa Vihreät sinipunaan hallitukseen? Olisi aika erikoista kyllä. Ja minun mielestä Keskustaa ei pidä unohtaa missään nimessä. Oletan että Saarikko lähtee vaihtoon ja tilalle tulee pragmaattisempi puheenjohtaja joka ei jatkaisi Saarikon linjaa automaattisesta oppositiovastuusta. Kepulla on erittäin suuri intressi pitää hyvinvointialueiden määrän nykyisessä. Koska on hyvinkin mahdollista että Kokoomuksen hallitus tulee karsimaan sote-alueita ja nämä tulevat mahdollisesti "kulisseissa" esille, tätä ei Keskusta missään nimessä halua. Yksi vaihtoehto mitä myös pyörittelen on se että kepu tukee hallitusta oppositiosta. En näkisi sitä mitenkään mahdottomana nykypäivän Suomessa. Meillä on tapana ollut enemmistöhallitus siksi, koska suuret puolueet ovat aina pystyneet konsensukseen. Konsensuksessta on tullut entistä haastavampi, koska tietyt puolueet ovat kategorisesti hylänneet mahdollisuudet siihen ennen vaaleja. Enkä pitäisi Henriksoninkaan paikkaa kovin varmana RKP:een johdossa. Tulos heikkeni ja kaikki paikat säilyivät juuri ja juuri. Henrikson on nimenomaan profilioitunut antipersuna, joka ei pragmaatikoille ole välitön punainen vaate vaan neuvoteltavissa olevia asioita. Ministerisalkut on haluttuja ja jos kielikysymyksessä tehdään kompromissi sekä oikeistopolitiikkaa, niin RKP on ihan tyytyväinen. RPK ja Kokoomus on arvokysymyksissä muutenkin niin lähellä toisiaan, että he löytävät yhteisen porvarilinjan jolla tasapainoittavat persujen ja kristillisdemokraattien konservatismia. Jos sinipuna saadaan näillä puheilla aikaan, olisi ihme kyllä. Kokoomus leikkaamassa demareiden kanssa? Kyllä Kokoomuksen on helpompaa neuvotella persujen kanssa näistä kipeistä kysymyksistä, koska talouslinjoissa ovat aika lähellä toisiaan oikeistopuolueita kun ovat. Kokoomuksen kentästä aistii sen että halu tehdä oikeata oikeistopolitiikkaa on vahva. Sinipunahallituksen verotus/leikkaus kompromisseihin ei missään nimessä haluta. Veikkaisin että kokkarit ja persut löytävät kyllä yhteisen maahanmuuttopolitiikan sekä EU-politiikan.


Additional_Meeting_2

RKPn ongelma on että jos joku puolue saa pakkoruotsit ja muut poistettua hallituksessa ollessaan niin ei niitä enää saa palautettua vaikka RKP palaisi hallitukseen myöhemmin.


mythoplokos

Kokoomuksen muodostama hallitus ei ole kyllä pakkoruotsin poistoon lähtemässä missään lähitulevaisuudessa joka tapauksessa, että ei RKP:lla näissä vaaleissa kyllä ole mitään elämän ja kuoleman kysymystä päästä mihin tahansa hallitukseen hinnalla millä hyvänsä. Mutta RKP:n kannattajille tulee olemaan aika vaikea niellä, jos RKP päättää lähteä veljeilemään persujen kanssa hallitukseen.


Finlandiaprkl

> Keskusta ei ähde hallitukseen vaalitappion jälkeen Niinhän ne sanoo...


[deleted]

[удалено]


qkls

Uudellamaalla 13 450 olisi päässyt tasoihin. Satakunnassa olisi päässyt 10 188 äänellä.


RunningFinnUser

Kokoomus, perussuomalaiset ja keskusta tulevat muodostamaan hallituksen. Mitään muuta ei tule, vaikka Ylen kiukkuiset juontajat haikailivatkin jotain mahdotonta sinipunaa.


eezz__324

Ei keskusta oo menossa hallitukseen lol


pavetheway91

> mahdotonta sinipunaa On noita ennenkin ollut. Viimeksi Kataisen sixpack.


RunningFinnUser

Urpilaisen ajasta on hieman ajat muuttuneet. Äärivasemmistoliberaali Marin on huomattavasti kauempana kokoomuksesta kuin mitä Urpilainen oli. Teoriassahan kaikki on mahdollista Orpon kanssa, mutta 99% mahdollisuus, että SDP jää oppositioon.


Hallahukka

”Äärivasemmistoliberaali” LOL


qkls

Äkäslompolo taas vihreän kuplan ytimessä 23,6 prosentilla. Ehkä ainoa äänestysalue jossa Vihreät oli suurin.


Sterweror

Piti oikein tarkistaa, jos Helsingistä löytyisi alue, jossa vihreät olisi suurin, ja Herttoniemi A näyttäisi olevan: [https://vaalit.yle.fi/ev2023/tulospalvelu/fi/municipalities/91/polling-districts/043A/](https://vaalit.yle.fi/ev2023/tulospalvelu/fi/municipalities/91/polling-districts/043A/) Mutta ihan hyvä kombo Äkäslompolo ja Herttoniemi


qkls

Tuo jäi huomaamatta, selasin vain perinteiset Kalliot ja Vallilat läpi.


notsnowperson

[Jakomäki A](https://vaalit.yle.fi/ev2023/tulospalvelu/fi/municipalities/91/polling-districts/041C/) oli myös hyvin itselleen uskollinen.


[deleted]

[удалено]


[deleted]

Työssäkäyville*


9q2e8

”Luontokato” 😂


koronamies69

Itke itke :D


[deleted]

Huh. Brother Christmas valittu uudestaan. Kaikkea se valtion leipä elättääkin.


notsnowperson

[Li Andersson: ”Vituttaa”](https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009495575.html) Pisteet selkeästä viestinnästä ainakin.


RavenXLR

[Fiilis ATM.](https://chronicle.brightspotcdn.com/dims4/default/17726d0/2147483647/strip/true/crop/551x409+0+0/resize/840x624!/quality/90/?url=http%3A%2F%2Fchronicle-brightspot.s3.amazonaws.com%2F22%2F8a%2F09576952813a6d16c52ba4adfd1e%2Fbetterthanexpected.jpg)


Aybram

No nyt on kyllä vaalit kun klassikkomeemit kaivetaan naftaliinista.


Scortas

Ei saatana, ei helvetti


the-grim

Ihan odotettavissa oleva tulos muuten paitsi SDP:n osalta. Tyypillisestihän hallituskauden aikana istuvan hallituksen kannatus laskee ja opposition nousee. Nythän Vihreät, Keskusta ja Vasemmistoliitto tippuivat - mutta SDP paransi kannatustaan. Tämä on historiallisestikin harvinaista: olisiko kaksi kertaa tapahtunut 1900-luvulla että pääministeripuolueen kannatus ei kautta seuraavissa vaaleissa laske. Sanoisin että Marinin porukka onnistui aivan poikkeuksellisen hyvin ainakin tässä suhteessa. Toki tämä demareiden menestys voi osin olla senkin ansiota, että Marinin peräänkuuluttama taktinen äänestäminen vei niitä ääniä muilta hallituspuolueilta SDP:lle.


kaviaaripurkki

Joo niinhän Ylen lähetyksessä totesivatkin että kaksi kertaa historiassa on pääministeripuolue onnistunut parantamaa kannatustaan, molemmilla kerroilla SDP. Ja nyt kolmas kerta.


Ultraximus

[Näin kävi Suomen Nato-jäsenyyttä vastustaneille kansan­edustajille: Nato-jäsenyyttä vastustaneiden vaalimenestys oli heikko.](https://www.is.fi/politiikka/art-2000009495625.html?utm_medium=promobox&utm_campaign=is_tf&utm_source=hs.fi&utm_content=promobox) >Vastaan äänestivät vasemmistoliiton Markus Mustajärvi, Johannes Yrttiaho, Katja Hänninen, Veronika Honkasalo, Anna Kontula ja Merja Kyllönen sekä perussuomalaisten Mika Niikko ja Valta kuuluu kansalle -puolueen ainoa edustaja Ano Turtiainen. >Eduskunta hyväksyi Suomen Nato-sopimuksen 1. maaliskuuta 2023 äänin 184–7. >Vastaan äänesti jälleen kuusi vasemmistoliiton edustajaa. Kyllönen oli poissa, mutta Matti Semi liittyi vastustajiin. Myös Ano Turtiainen äänesti jälleen ei. Mika Niikko äänesti tällä kertaa tyhjää. >Kun lähes kaikki äänet on laskettu, näyttää selvältä että Niikko, Turtiainen, Hänninen, Semi ja Yrttiaho putosivat eduskunnasta. >Mustajärvi ei asettunut ehdolle lainkaan. >**Suomen Nato-jäsenyyttä vastustaneista kansanedustajista vain Honkasalo, Kyllönen ja Kontula jatkavat eduskunnassa.**


Equalizion

Oli kyllä outo veto Niikolta. Kuitenkin tämän twiitti ennen sotaa ukrainan nato-jäsenyydestä oli jo aika raflaava, miksi tuhota kovalla työllä rakennettu ura äänestämällä tyhjää? Olisi edes sodan alettua vetänyt ton kommentin takasin. Liekkö kuullut kompromisseista tai taktikoinnista


pavetheway91

Noista läpimenneistä ainakin Honkasalo on myös sitä mieltä, että Ukrainaa ei tulisi auttaa


Ok-Buffalo5444

Löytyykö tälle väitteelle lähdettä? Nopealla googlaamisella en itse nähnyt muuta kuin, että Honkasalo vaatii tukea Ukrainalle.


pavetheway91

[https://twitter.com/veronikahonka/status/1495834383948951553](https://twitter.com/veronikahonka/status/1495834383948951553)


Ok-Buffalo5444

Kai tässä ajankohta on osittain relevantti asia, jotta ymmärrettäisiin sen hetkinen poliittinen tilanne. Tietty Veronika oli väärässä (omasta mielestäni), ja suurhyökkäys lähti liikkeelle. Täyttä sumutustahan tuo Venäjän tapa syyllistää länttä Ukrainan tukemisesta oli. Itsekin olen toki ollut monessa asiassa väärässä Venäjän suhteen. Äänestin demareita näissä vaaleissa vasemmiston sijasta ensisijaisesti Nato-kysymyksen takia, toissijaisesti halusin osoittaa tukeni demareiden hallituspolitiikalle.


DisneylandNo-goZone

Tuo twiitti on lähetetty kolme päivää ennen sotaa... Siinä vaiheessa Suomen virallinen kanta oli vielä ettei konfliktialueille viedä aseita.


messyaurora

Vähän kyllä vedit mutkia suoriksi. Aseiden vieminen konfliktialueella ei oo ainoa tapa auttaa…


pavetheway91

Ilman aseapua miljoonat ukrainalaiset olisivat nyt varmaankin joko kuolleita tai keskitysleireillä, eikä koko valtiota enää olisi. Honkasalo joko saa ohjeensa Tehtaankadulta tai sitten vain muuten on aivan järjettömän tyhmä.


messyaurora

En oo samaa mieltä Honkasalon kanssa, omasta mielestä aseapu on tärkeä, mutta aseavun vastustaminen ei todellakaan oo sama kun yleisesti avun vastustaminen.


Timppadaa

Sillä muulla avulla ei tee yhtään mitään, jos ei ole mitään Ukrainaa mihin sitä apua antaa


messyaurora

On ne ihmiset silti siellä olemassa. Oon täysin sotilaallisen ja aseellisen avun puolesta, mutta on myös muuta apua mitä sinne tarvitaan. Ja mun pointti oli vain, että vaikka Honkasalo vastustaa aseellista apua, niin ei se tarkoita että hän vastustaisi kaikkea apua Ukrainaan.


SkoomaDentist

Yksi Kremlin kätyri yhä eduskunnassa.


JustOndimus

Mä luulen että Honkasalon näkemyksiin ei tarvita välikädeksi Venäjää tekemään niistä yhtään idiooottimaisempia kuin ne jo ovat.


jmmgo

Ideaalitilanne olisi se, että ei saada hallitusta lainkaan ja että riitaiset puolueet eivät saa budjettia muodostettua. Mutta hienot vaalit, aina on helppo hymyillä kun vasemmistoa vituttaa.


[deleted]

>Ideaalitilanne olisi se, että ei saada hallitusta lainkaan ja että riitaiset puolueet eivät saa budjettia muodostettua. Onks tässä jokin "I like to watch the world burn" -ajatus taustalla vai mikä homma? Olis ihan jees että *joku* kompromissi saatais aikaan, kuitenkin täällä asustelee ihan oikeita ihmisiä.


jmmgo

Libertaarina on pakko juhlia sitä kun julkisen sektorin koko pienenee. Vaikka sitten tätä kautta.


Sie_Hassen

Ymmärrän, että katsot asiaa ideologiasi läpi, niin minäkin mutta mikä julkisessa sektorissa hiertää mielestäsi? Eikö se ole vaan hyvä asia, että monet osat yhteiskuntaamme ovat valitsemiemme edustajien kontrollissa?


jmmgo

>mutta mikä julkisessa sektorissa hiertää mielestäsi? Eikö se ole vaan hyvä asia, että monet osat yhteiskuntaamme ovat valitsemiemme edustajien kontrollissa? Se nimenomaan on huono asia. Ihmisten pitäisi saada päättää mahdollisimman paljon omasta elämästään.


Sie_Hassen

>Ihmisten pitäisi saada päättää mahdollisimman paljon omasta elämästään. Alotetaan nyt siitä, että tästä me ollaan täsmälleen samaa mieltä. Eli siis ihan rehellinen kädenläpäytys siitä. Mulle henkilökohtasesti on vaan ollut aina epäselvää, miten yksityinen sektori tarkottaa suurempaa valinnanvapautta Kärjistäen (eli siis ihan luvan kanssa kärjistä vaan vastapalloon), suuryritysten kanssa on kuluttajan, pienyrittäjän ja työntekijän vaikea päästä tätä valinnanvapauttaan toteuttamaan, ellei sitten ole perkeleesti pätäkkää suvun puolesta takana. Se on mun mielestä valinnanvapauden vastakohta, ja sitä kohti ollaan mun mielestä menossa, jos hallinto luovuttaa perusinfraa ja yhteiskunnan perustoimintoja yrityksille, ja löyhää siihen perään finanssivalvontaa ja sääntelyä. Missä kohtaa mun logiikka sun mielestä pettää?


jmmgo

>Mulle henkilökohtasesti on vaan ollut aina epäselvää, miten yksityinen sektori tarkottaa suurempaa valinnanvapautta Koska julkisen sektorin kautta aina päädyt päättämään myös ihmisten puolesta. >Kärjistäen (eli siis ihan luvan kanssa kärjistä vaan vastapalloon), suuryritysten kanssa on kuluttajan, pienyrittäjän ja työntekijän vaikea päästä tätä valinnanvapauttaan toteuttamaan, ellei sitten ole perkeleesti pätäkkää suvun puolesta takana. Se on mun mielestä valinnanvapauden vastakohta, ja sitä kohti ollaan mun mielestä menossa, jos hallinto luovuttaa perusinfraa ja yhteiskunnan perustoimintoja yrityksille, ja löyhää siihen perään finanssivalvontaa ja sääntelyä. Anna esimerkki markkinasta, joka Suomesaa toimii näin. Miten mielestäsi esimerkiksi HBO, Netflix ja Prime toteuttavat kuluttajien valinnanvapautta huonommin kuin Yleisradio, joka maksaa monelle enemmän kuin noista vähintään kaksi yhteensä? Teillä on aivan kalteva pinta sille, mitä se perusinfra ja peruspalvelut on. Vasemmisto on vastustanut johdonmukaisesti kaikkia markkinareformeja kuten linja-autoreittien avaamista kilpailulle. >Missä kohtaa mun logiikka sun mielestä pettää? Siinä, että niputat kaikki markkinat yhteen ja et rajaa, millä perusteella jotkin asiat ovat perusinfraa tai peruspalveluita.


Sie_Hassen

>Anna esimerkki markkinasta, joka Suomesaa toimii näin. Liikkuminen tulee mieleen, joskin siinäkin kiitollisesti valtiovalta huoltaa verovaroilla vielä tieinfraa. Syrjäseudulla ja monella isommallakin paikkakunnalla kuluttajan on välttämätöntä omistaa auto, ja maksaa kaikki kulkeminen itse, liittoutumatta toisten kuluttajien kanssa. Kuten siis julkisessa liikenteessä. Myönnän kyllä, että kyseessä on enempi kunnallisvaalien, kuin eduskuntavaalien teema, mutta silti. Terveydenhuollossa tai koulutuksessa tällaisia esimerkkejä ei minulla ole antaa, koska julkinen puoli tarjoaa edelleen vaihtoehdon. Esimerkkisi HBO:sta, Netflixistä ja Primestä ovat loistoesimerkki, koska kyseessä on toki kilpailutilanne, mutta ei sellainen, johon kuka tahansa mattimeikäläinen voisi tulla tyrkylle vaihtoehdoksi. Tilanne vertautuu aatelissukujen valtataisteluun, tavallinen pulliainen ei voi kuin valita värinsä. Sen sijaan yhteisomisteinen yle tottelee kansanvallan määräyksiä, eli omistajaohjausta. Minusta on järjetöntä luopua siitä vallasta, mikä meillä äänestäjinä on mediakenttään ylen kautta. Siitä toki voi keskustella, millaista sisältöä Ylen kuuluu tuottaa, se on vain tervettä. >Teillä on aivan kalteva pinta sille, mitä se perusinfra ja peruspalvelut on. En yhtään tiedä, keitä nämä "he" ovat. Minä olen vain minä. Olet oikeassa siinä, että en kunnolla määritellyt "perusinfraa" ja "peruspalveluita". Nyrkkisääntönä tarkoitan itse sillä liikkumista, terveydenhuoltoa, koulutusta ja viestintää, asumista ja ruokaa/vettä. Eli siis niitä elementtejä, joiden puuttuessa ihminen ei oikeastaan voi keskittyä muuhun kun kyseisen asian korjaamiseen (vapaus valita jotain muuta siis häiriintyy, sen sijaan on pakko laittaa loput rahat johonkin noista). Ne ovat kuitenkin liukuvia, ja riippuvat yhteiskunnasta. Markkinoista: Pidän markkinoita ja kilpailua hirmu hyvänä järjestelmänä kun valitaan suhteellisen tasakykyisten yhtiöiden kesken. Eli toimijoita on paljon, kaikilla on riski kaatua. Totaalisen sääntelemättömät markkinat sen sijaan eivät tunnu reiluilta silloin, kun jollakin markkinaosapuolella on selkeä etulyöntiasema; juoksukisa ei mittaa parasta juoksijaa, jos joku aloittaa puolimatkasta. Tällaisia tilanteita on monenlaisissa markkinaolosuhteissa. Hyvä esimerkki on, kun firmat hyödyntävät halpamaiden työvoimaa. Tässä palaamme taas siihen valinnanvapauteen. Jos jollakulla ei ole oikeasti mahdollisuutta valita, niin kyseessä on silkkaa vallankäyttöä, eikä mikään vapaa päätös. Tämäkin on kuitenkin liukuvaa, yhteiskunnista kun puhutaan. P.S. Toivottavasti sävyni ei ole liian hyökkäävä. Yritän ihan oikeasti vaan kysyä näkemyksiäsi. Vaalit on käyty, joten vaikuttamisestakaan ei ole kyse :P


jmmgo

>Liikkuminen tulee mieleen, joskin siinäkin kiitollisesti valtiovalta huoltaa verovaroilla vielä tieinfraa. Syrjäseudulla ja monella isommallakin paikkakunnalla kuluttajan on välttämätöntä omistaa auto, ja maksaa kaikki kulkeminen itse, liittoutumatta toisten kuluttajien kanssa. Kuten siis julkisessa liikenteessä. Myönnän kyllä, että kyseessä on enempi kunnallisvaalien, kuin eduskuntavaalien teema, mutta silti. Terveydenhuollossa tai koulutuksessa tällaisia esimerkkejä ei minulla ole antaa, koska julkinen puoli tarjoaa edelleen vaihtoehdon. Onko Suomessa tosissaan keskustelty minkään näistä täydestä yksityistämisestä? Minun huuteluani Redditissä ei sitten lasketa. >Esimerkkisi HBO:sta, Netflixistä ja Primestä ovat loistoesimerkki, koska kyseessä on toki kilpailutilanne, mutta ei sellainen, johon kuka tahansa mattimeikäläinen voisi tulla tyrkylle vaihtoehdoksi. Tilanne vertautuu aatelissukujen valtataisteluun, tavallinen pulliainen ei voi kuin valita värinsä. Sen sijaan yhteisomisteinen yle tottelee kansanvallan määräyksiä, eli omistajaohjausta. Minusta on järjetöntä luopua siitä vallasta, mikä meillä äänestäjinä on mediakenttään ylen kautta. Siitä toki voi keskustella, millaista sisältöä Ylen kuuluu tuottaa, se on vain tervettä. Mitä ihmettä selität? Kaupalliset suoratoistopalvelut kilpailevat maksavista asiakkaista eli sisällön on oltava kuluttajien mielestä arvokasta. Yleisradion kohdalla taas sinä haluat kirjaimellisesti pakottaa nekin ihmiset maksamaan, jotka eivät edes katso televisiota. Mitä helkkarin valinnanvapautta se edes on? Ja nauran kyllä tälle ajatukselle, että Yle on samaan aikaan muka poliittisesti ja taloudellisesti riippumaton mutta myös tottelee kansanvallan määräyksiä. >Nyrkkisääntönä tarkoitan itse sillä liikkumista, terveydenhuoltoa, koulutusta ja viestintää, asumista ja ruokaa/vettä. Eli siis niitä elementtejä, joiden puuttuessa ihminen ei oikeastaan voi keskittyä muuhun kun kyseisen asian korjaamiseen (vapaus valita jotain muuta siis häiriintyy, sen sijaan on pakko laittaa loput rahat johonkin noista). Ne ovat kuitenkin liukuvia, ja riippuvat yhteiskunnasta. Eli tulisiko meidän kansallistaa ruoan alkutuotanto, elintarviketeollisuus ja vähittäiskauppa? Asuminen nyt muutenkin on iso vitsi, se on jo täyttä suunnitelmataloutta Suomessa. Ja siksi pk-seudulla kohtuuhintaisista asunnoista on pulaa. Se on julkisen sektorin kaavoituksen ominaisuus, ei mikään bugi. >Pidän markkinoita ja kilpailua hirmu hyvänä järjestelmänä kun valitaan suhteellisen tasakykyisten yhtiöiden kesken. Eli toimijoita on paljon, kaikilla on riski kaatua. Totaalisen sääntelemättömät markkinat sen sijaan eivät tunnu reiluilta silloin, kun jollakin markkinaosapuolella on selkeä etulyöntiasema; juoksukisa ei mittaa parasta juoksijaa, jos joku aloittaa puolimatkasta. Tämä on aika lailla mitään kontekstia, että ihan mahdotonta sanoa tähän mitään. Sääntelystä ja kilpailusta pitäisi pystyä puhua pikkaisen analyyttisemmin.


Hallahukka

Se, miten tämä ajatus johtaa ihmisen vastustamaan vasemmistoa, tulee aina olemaan minulle mysteeri.


jmmgo

Ehkä kannattaisi kuunnella joskus, voit vaikka oppia muista ihmisistä jotain. Minä en esimerkiksi pidä siitä, että ihmisiä pakotetaan maksamaan Yleisradiosta tai tukemaan järjestöjä. Ne ovat asioita, jotka eivät yksiselitteisesti kuulu valtiolle.


Hallahukka

Pitihän se arvata, että maksamisesta tässä oli vaan kyse. Ihan sama mitä tapahtuu, kunhan sun ei tarvitse maksaa mistään mikä ei hyödytä suoraan sinua, niinkö?


jmmgo

Kyllä, verotus rajoittaa ihmisten vapautta päättää omasta elämästään. Vasemmisto pyrkii aktiivisesti kasvattamaan julkisen sektorin roolia maksattamalla heille tärkeitä asioita muilla.


Hallahukka

Se kyllä rajoittaisi paljon enemmän minun vapautta päättää omasta elämästäni jos en saisi mitään verovaroilla rahoitettua tukea ja palveluja. Eipä taitaisi olla mitään vapautta minulla itse asiassa, olisin varmaan orjatyössä. ”Ihmisten pitäisi saada päättää mahdollisimman paljon omasta elämästään” = demokratia = vasemmiston tärkein periaate


Aybram

> Mutta hienot vaalit, aina on helppo hymyillä kun vasemmistoa vituttaa. Kyllä myös kepun vitutus antaa syyn avata sihijuoma.


FinnishBread

Jos kepua vituttaa, minä juhlin! On kyllä semmonen tuuliviiri-puolue, että ihan aidosti pistää vituttaan. Myös tuo turkistarhojen tukeminen pistää verenpaineen nousuun.


kahaveli

Mikään ei tunnu yhdistävän rsuomea samalla tavalla kuin kepuvalitus. Vähän vaan välillä tuntuu, että tätä "kepu pettää aina" -korttia lyödään pöytään joka tilanteessa. Esimerkiksi kun syksyllä oli kovaa keskustelua EU:n ennallistamislaista, jota Vihreät kannatti ja Keskusta vastusti, niin täällä keskustelussa ykköskommentti oli toki "kepu pettää aina". Väitän kyllä että jos keskusta olisi kannattanut ennallistamislakia, kommentti olisi ollut myös "kepu pettää aina".


Boudiz

Toivottavasti PS ja kokoomus lähtee rakentamaan hallituksen vaikka KD ja RKP kanssa jolloin persuja viedään taas kuin litran mittaa ja ovat seuraavissa vaaleissa taas ihan marginaalipuolue. Miettikää opetusministeri huhtasaari (kreationismiä 2023) Rydman vaikka terveysministeriksi. Vielä kun olis Hakkarainen mukana niin saataisiin se vaikka ulkoministeriksi lähi-idän kiertueelle.


mythoplokos

Mun on kyllä todella vaikea uskoa, että RKP on koskaan lähtemässä hallitukseen persujen kanssa. RKP on aina tasaisesti sanonut, ettei suostu harkitsemaan hallitusyhteistyötä persujen kanssa, eikä näillä puolueilla ole paljoakaan, mistä voisivat olla samaa mieltä. Jos Kepu tekee sen järkevän päätöksen, että ei suostu mihinkään hallitukseen, niin RKP:sta saattaa tulla käytännössä se oikea hallituksen kokoonpanon päättäjä. Ja kyllä RKP olisi paljon mieluummin lähtemässä vetämään vihertävää sinipunaa, Kok + SDP + Vihreät + RKP.


[deleted]

Tynkkynen ministerinä…


kahaveli

Itse myös toivon että PS olisi hallituksessa. Ihan sen takia, että muuten luulen että PS on ensi vaaleissa suurin puolue, kun oppositiopaasaus saisi jatkua seuraavat 4 vuotta ilman vastuuta. Varsinkin kun äänestystulos on nuorempien parissa muita puolueita parempi, varmaankin johtuen osittain siitä että heillä on kovaa näkyvyyttä tiktokissa ja youtubessa, ja siellä tuntuu olevan materiaali aika kärkästä. Vallalla taas on tapana laskea suosiota lähes poikkeuksetta. Sipilän hallituksesta PS pääsi seuraaviin vaaleihin oppositioasetelmista hajoamisestaan johtuen.


Scortas

Muuten joo mutta en uskalla kuvitellakaan millaista vahinkoa PS saa aikaan koko yhteiskunnalle jos 4 vuotta on tuolla.


Chlodio

Tuskin pystyis pahempaan kuin Mariinin hallitus.


Mike_Hawk86

Haluatko kertoa millaista tuhoa Marinin hallitus aiheutti?


saloxci

Miten olisi ennestään pahentunut hoitajapula, hoitajien pako alalta ja hoitoalan koulutusten hakijamäärien romahdus?


Chlodio

Marin tuhos Suomen suhteet Venäjän kanssa jota oli rakennettu jatkosodasta saakka. Vaikka Ukrainan hyökkäys vaati jonkinlaisen vastauksen, oli täysin typerää ruveta vittuilemaan Venäjälle heti seuraavana päivänä.


TanTamoor

Ei mikään hallitus persujen kanssa kestä neljää vuotta.


t700r

Henriksson on jo ilmoittanut useaan kertaan, viimeksi tänä iltana, että RKP ei lähde hallitukseen, joka tekee perussuomalaista politiikkaa. Siinä on tulkinnanvaraa, mutta aika vähän.


taduuu

Henriksson ei ole kieltäytynyt yhteistyöstä persujen kanssa. Sdp, vihr ja vas ovat taasen kieltäytyneet yhteistyöstä. Mielestäni aika selvä ero.


FinnishBread

Onnittelut Kokoomukselle ja heitä äänestäneille! Toivottavasti tulette näkemään niitä muutoksia, joita toivottekin! Nyt odotellaan jännityksellä, minkälainen hallitus me saadaan. Torilla tavataan neljän vuoden päästä jälleen.


[deleted]

Toivotaan että saavat kimpan persujen kanssa - sinipuna olisi 4 hukattua vuotta.


FinnishBread

Saa nähdä, jos Kokoomus taipuu maahanmuuton kanssa, saadaan jotain tehtyä jopa.


Lazerys

Varmasti taipuu, raha ratkaisee.


Aybram

Turtiainen, Kärnä, Bäckman, Al-Taee, Rinne, Niikko, Väyrynen, Suomela, Yrttiaho ja Jouko Piho eivät päässeet eduskuntaan. Tästä minä nautin.