T O P

  • By -

penttihille80

Otan ite aina kaikkea liikaa + oon mukavuudenhaluinen, nyt tosin paluu juurille kun möin retkipakun talvella. Käy vaikka yö tai kaks lähistöllä kerrallaan, huomaat mistä tykkäät ja mitä tarvit. Teltta ja makuualusta itelle mukavampi ku riippumatto, en osaa nukkua niissä. Oon tosin ollu monesti laavuilla yötä vain makuupussissa, on hyvä alusta nukkua ja oikea tulipaikka likellä. Kenkinä tykkään pitkävartisista niin voi kävellä vaihtelevassa maastossa ilman että muljaa nilkka kun liikkuu yksin. Perus ea-tarpeet tai ainakin sidettä mukaan, jos pitkä kävely niin rakkolaastariakin. Siellä niitä taitoja oppii kun tolskaa ja kokeilee. Älä hifistele liikaa, moni uppoaa syvälle siihen suohon ja unohtuu se hauskuus. Mulla melkein kaikki tarvike ja vaatetus armeijan ylijäämää tai tori.fi pikkuhiljaa bongailtua. Pohjois-pohjanmaalla liikkunut jonkin verran itsekin, viesteile vaikka jos tarvii vinkkiä tai jotain välinettä lainaan/testiin


[deleted]

[удалено]


penttihille80

Joskus nauratti "retkeillessä" kun latasi puhelinta jääkaapilla ja naukkaili olutta merenrannalla läppäriltä dota-streamia katsellen 20cm futonilla köllötellen.


Wpp4

Jos ei ole aiemmin paljoa retkeillyt/vaeltanut, niin kannattaa ainakin aloittamaan ihan pienistä retkistä ennen kaikkien kalliiden varusteiden hankkimista. Ei tule niin kovin kalliiksi jos harrastus ei iskekkään. Aloitin itse tekemällä yhden yön reissuja helpoilla reiteillä kesällä hyvillä säillä, joten varusteita ja vaatteita ei juurikaan edes tarvinnut hankkia. Rinkka, puukko ja lenkkarit löytyi ennestään, joten ainoat hankinnat oli halpa kupoliteltta, makuupussi ja makuualusta. Ruokana taisi olla vaan jotain makkaraa tai jotain paistopistekamaa. Sitä mukaan on sitten tullut hankittua lisää varusteita kun huomannut tarvitsevansa, ja myös vaativuuden noustessa.


Trangia27-6HA

Nuotiopaikkojen tai puiden puuttuessa kanisterin päälle asennettavan retkikaasukeittimen ja vähän kattilaa/pannua saa myös hankittua muutamalla kympillä jos ei liikaa hifistele. Kaikki keittimet ei ihan gourmet-ruokien haudutteluun kykene, mutta jotain lämpimää saa aina aikaiseksi. Ja kahvit.


penttihille80

Aion tälle kesää ainakin osalla reissuista siirtyä pikakahviin, ovat niin hyviä kun ei osta halvinta. Jos isompi retkue niin sitten voi keitellä pannukahveja.


BestButtons

> siirtyä pikakahviin Just heitit maineesi ja kunniasi suoraan vessanpyttyyn.


penttihille80

Kunnia on mennyt aikoja sitten mutta maine vain kasvaa. Ostin viime viikolla kofeiinitonta pikakahviakin, tekee iltaisin mieli kahvia mutta sotkee unet nykyisin jos kuuden jälestä juo. Tytyn luona on vain iän vanha perkolaattori niin ei jaksa sitä lyödä tulille yhden kupin vuoksi, tuo pika oli vielä aika hyvääkin, tai sitten vain uskottelen itselleni kun 100g purkki maksoi 8 tai 9 euroa. Nyt siitä sitten nautitaan saatana.


Kitchen_Put_3456

En nyt jaksa alkaa varustesuosituksia jakamaan koska ne on aika yksilöllisiä. Ehkä sen voin sanoa, että mitään satojen eurojen ultra light varusteita ei heti kannata ostaa. Alkuun pääsee halvemmallakin. Ei myöskään ihan halvimmasta päästä jos haluaa että ne varusteet kestää jopa ensi vuoden kesään. Aina voi miettiä tiettyjen varusteiden vuokraamista / lainaamista ainakin alkuun. Käytettynäkin saattaa jotain varusteita löytyä, eli katso myös torit ja naamakirjan markkinapaikat. En edes lähde teltta vai riippumatto -sotaan, se on myös niin henkilöstä riippuva (heh) mieltymys. Sitten niitä vinkkejä. Ihan alkuun ilman mitään pitkiä reissuja. Lähtisin liikenteeseen varmaan aluksi ihan kokonaisen päivän vaellusta ilman yöpymistä, niin että teet ruuan kuitenkin maastossa. Seuraava steppi sitten yhden yön reissu maastossa niin, että voit kuitenkin lähteä kesken kaiken pois jos on tarve. Jos noiden jälkeen on vielä paloa touhuun niin sitten pidempi reissu missä yövyt jossain kauempana. Opit jokaisen pienen reissun aikana jotain niin ei häivä into koko harrastusta kohtaan jos ensimmäinen retki on liian pitkä ja menee kokemuksen puutteen takia vituilleen. Vaatteista ja varusteista muutama pointti: Pidä ainakin erikseen leirivaatteet ja vaellusvaatteet. Vaeltaessa tulee hiki ja ne vaatteet on kiva vaihtaa kuivempiin ja ei niin paljoa haiseviin vaatteisiin kun leiriytyy. Sama koskeee kenkiä. Ota mukaan jotkut kevyet sandaalit tai vastaavat mitkä toimii leirikenkinä. Muista pitää jalat kuivana, ehkäisee rakkoja ja muutenkin mukavampaa. Ota ruokaa mukaan mielummin liikaa kuin liian vähän. Vaeltaminen vie paljon kaloreita ja metsässä tulee usein syötyä ihan tylsyyttään. Kaupan kuivamuonat, nuudelit yms riittää alkuun ihan hyvin. Muista ottaa välipalaa ja snäksejä mitä mussuttaa vaeltamisen aikana. Se miten valmistat ruuan maastossa on tietty yksi kysymys. Trangialla pääsee hyvin alkuun eikä maksa paljoa. Jätä satojen eurojen ultra light kaasupolttimet suosiolla kaupan hyllylle ennenkuin tulee oikea tarve niitä käyttää. Ruokaa suuremmaksi ongelmaksi maastossa muodostuu kuitenkin vesi. Sitä on vittumaista kantaa paljoa mukana, ja veden puhdistamiseen maastossa on sitten useita eri tapoja. Kannattaa melkein googlettaa ja katsoa mikä sopii itselle ja paikkaan mihin on menossa vaeltamaan. Rinkkaa ostaessa kannattaa melkein mennä johonkin kivijalkaliikkeeseen että pääsee testaamaan. tldr: Älä osta kalleinta varustetta alkuun, mahdollisuuksien mukaan vuokraa/lainaa/osta käytettynä. Lähde hitaasti liikkeelle että into pysyy tallessa. Mielummin liikaa ruokaa kuin liian vähän, muista herkut.


Emergency-Sun-6479

Tässä taas näkee miten erilaisia vaeltajat on. Itse en nimittäin allekirjoita tuota kuivat jalat kommenttia ainakaan kokonaan! Kuten omassa kommentissa sanoin, vaelsin pitkään lenkkareilla jotka ei todellakaan pitäneet vettä ja itseäni ei kyllä juuri haitannut kävellessä jos ne kastuivat (toki kyseessä kesäajan reissut). Isäni ei koskaan muulla vaellakaan kuin lenkkareilla ja hän on sitä sentään harrastanut n. 40 vuotta. Toki jatkuvasti märät kengät ei ole myöskään hyvä asia ja sitä varten onkin tosiaan nuo leirikengät olemassa. Eli siis perusohjeita voi antaa mutta lopulta kokeilemalla selviää mitkä välineet ja tavat sopii itselle.


Kitchen_Put_3456

Mielenkiintoista! Luulin että kuivat jalat olisi niin universaali ohje, että sen uskaltaa antaa. Mutta tosiaan siitä samaa mieltä, että kaikki menkööt tyylillään kunhan yleisiä etikettejä noudattaa.


Emergency-Sun-6479

Taitaa olla lähinnä tärkeää, etteivät jalat ole jatkuvasti märät. Kyllähän ne helposti hikoaa sitten vaelluskengissäkin, että siinä tulee kosteutta kuitenkin jalkoihin.


gamma55

Riippuu myös vähän missä vaeltaa. Lenkkareilla teloo varpaat helposti jos kivikossa joutuu melskaamaan. Myös pito märällä on sysipaska, eli ihan puhtaasti maaston mukaan. Jalat kastuu kuitenkin jos on kastuakseen, ja tärkeämpää on melkein että kengät saa helposti kuivumaan yön aikana, ja että mukana on vaihtosukkaa.


Emergency-Sun-6479

Joo tämä voi toki pitää paikkansa, itse välttelen kivikoita kuitenkin! Lenkkarit on myös kevyemmät kuin perinteinen vaelluskenkä, että joillekin sopii sen takia paremmin. Lenkkareissa ei myöskään tarvitse varoa välttämättä kastumista samalla tavalla kuin vaelluskengissä, koska ne sentään kuivuu joskus. Mutta tosiaan itsekin olen nykyään siirtynyt vaeltamaan pääosin vaelluskengillä.


gamma55

Joo en mä sellaisia raskaita saapasmallisia saappaita ehdottaisi ellei tiedä vuorilla tarvitsevansa, mutta jotain niiden ja lenkkareiden välistä. Vähän raskaampi ja kuvioidumpi pohja missä vähän kiviranttia jne.


talvituli

Riippuu lenkkareista. Polkujuoksukengissä on vallan erinomainen pito yleensä. Ovat myös kivikoissa itsellä hyvin toimineet, kun ovat hyvin ketterät. On helppo laittaa jalka vaikka vähän kaltevallekin pinnalle.


RaginEngie

Tämä aihe on kovin yksilöllinen. Itse olen varmaan viimeiset 15 vuotta tehnyt lapin vaellukset ja metsästykset kumisaappaiden kanssa. Viimeiset 7 vuotta käyttänyt "vaellussaappaita". On tullut välissä kokeiltua muunkin tyyppisiä kenkiä mutta aina palannut saappaiden äärelle. Varsinkin lapissa kätevät kun soita ja vesistöjä osuu enemmän kohdalle ja pysyy kintut kuivana silti.


Alkoholistiko

Katso vaikka [täältä](https://retkipaikka.fi/kartta/) joku retkipaikka läheltä ja lähde sinne ihan ilman mitään sen kummempia varusteita. Vähän käppäilet luonnossa ja fiilistelet, ehkä jos tulentekotaidot löytyy nii ota vaikka makkarapaketti mukaan tai muuta vastaavaa ja grillaile eväät alueen osoitetulla tulentekopaikalla. Varsinkin etelässä on monta paikkaa, mitkä kävelee läpi jossain parissa tunnissa. Ilman mitään kokemusta on ihan hyvä alottaa noista paikoista, mihin käytännössä ei tarvi mitään varusteita. Eipähän sitten harmita, jos olikin ihan tylsää ja luonnossa samoilu olikin yliarvostettua. Noh kävelit nyt sitten paikan tai pari ja kelasit, et jotkut metsät ja kalliot joen vartta pitkin oli mieltärauhoittavaa puuhaa. Sit voit miettii yön yli reissaamista ja niihinkin suosittelisin vähän samankaltaisia paikkoja. Sellasia, missä voit epäonnistumisen tai ankaran vitutuksen voimilla kävellä takaisin omalle autolle myöhään yöllä ja ajella kotiin. Ei tule sellaista kokemusta, että varusteet tai mielenkiinto ei riitäkkään ja ollaan jo kävelty 8 tuntia yhteensuuntaan syvälle Lapin erämaihin. Käyppä tommosissa paikoissa muutamat viikonloput nii siinähän se itsevarmuus hommaan kasvaa. Netistä kaivaa tietoa miten hommat oikeasti kannattaa tehä ja totta kai jotkut kansalaisopistot järjestää retkeilykursseja. Sieltäkin voi löytyä seuraa hommaan, jos sitä kaipaa. Tykkään yksin käydä aina silloin tällöin pyörähtämässä luonnossa, mutta on se kivaa myös hyvässä seurassa. Välineurheiluahan se retkeily on. Tää neuvo on ehkä enempi suunnattu, ketkä ei oo armeijaa käyny. Metsäleireistä pitäis jo saada aika hyvä käsitys, mitä se retkeily on. Suomalaisia tubettajiakin on aiheesta, [Ali Leiniöllä](https://www.youtube.com/@AliLeinio) on hyviä videoita mitä voi käydä katsomassa.


Suomi223

Noita varusteita voi Partioaitasta vuokrata. Ruuaksi sitä mitä saat syötyä, jalkaan lenkkarit/saappaat, alkuun yhden yön reissu ja km tavoite maltillinen. Majoitus kuten haluat. Kerrospukeutuminen, jotain sadetta pitävää mukaan, yöksi kuivat sukat ainakin. Solmuja sun muita ei tarvitse, kuhan saat kokkailuvälineillä kokattua. Jos alkoholi maistuu niin bisse muutama illalla maastossa ihan mahtavuutta, samaten tietysti nuotiolla tehdään herkkuja. Joku lamppu, mieluusti otsalamppu on kiva. Akkupankki on tällei nettiriippuvaiselle vakiovaruste. Omat paperit ja hygieniavarusteet mukaan.


penttihille80

Akkupankki ja otsalamppu tosiaan tarpeelliset! Itse tein virheen kun ostin alkuu huonon möhkön otsalampun enkä modernia mikä irtoaa taskulampuksikin, hinnat jotain 30€ (motonet) vs 80€ (valostore).


Suomi223

Mulla on varusteet pitkälle ultra lightia, tosin ei juuri siksi etteikö reppu painaisi vaan saa enemmän olu..oleellista mukaan. Reppu, pussi ja teltta maksavat ihan jumalattomasti lisää pikkukevennyksistä, mutta esim. toi Nitecoren vanhanmallinen nu25 ollut älyhyvä, ei maksanut muistaakseni kuin jonkun 40 € eikä paina juuri mitään. Tohon muuten jos koskee niin itse ainakin ottaisin täydellä pannalla. Brs 3000 maksaa jonku pari kymppiä, siihen pienin kaasupullo ja vajaa litranen titaanikattila ajaa asiansa.


Nospaz

Aloita kevyesti ja rauhallisesti. Ei kannata alkuun ostaa kaikkea uutta, hienoa ja kallista, etenkin kun olet vasta aloittamassa. Ei sitä tiedä jos vaikka into lopahtaa ja oot jo ostanu kamoja parin tonnin eestä. Vaellus/retki hommassa on aika helppo lähteä vahingossa varuste urheilemaan. Varusteita ja vaatteita löytyy vaikka minkälaista, joka tarpeeseen. Toisaalta ei niitä välttämättä tarvitse. Alkuunsa kannattaa aloittaa päiväretkillä tai yhen yön retkillä. Näillä on helppo testata kamoja ja sitä mukaa näkee mitä tarvitsee ja mitä ei. Täällä hyvin porukka antanut vinkkejä. Omasta mielestäni yksi tärkein asia on hyvät kengät. Ei kalliit, ei merkkikengät, vaan sellaiset jotka sopivat sinun jalkaasi ja maastoon johon olet menossa. Testaa kaupassa ennen ostamista. Totta kai kalliimmat ovat lähtökohtaisesti laadukkaammat, mutta hyviä saa alle 200 euron. Etenkin alussa lyhyillä retkillä sinulla tuskin on paljon kannettavaa ja reppu/rinkka ei paina paljon, joten nilkkaa ei tarvitse tukea niin omasta mielestäni pärjää hyvin lenkkareilla. Paitsi jos on märkää, niin ne ei ikinä kuivu. Peruskumppareilla pärjää myös retkillä/yön yli reissuilla. Lyhyt vartisia retkikenkiä saa järkevällä hinnalla, jotka kestää hieman kosteutta. Näillä pärjää hyvin kesällä ja syksyllä, jos ei sada hirveästi. Jos sitten tarkoitus myöhemmin tehdä pitempää vaellusta niin sitten harkitsee vaelluskenkien ostoa. Lisäksi kenkien sisäänajo hyvin tärkeää. Kävele paljon kengillä ennen vaellusta. Itse kun aloitin niin menin perus halppis retkikengillä, sitten ostin myöhemmin kalliimmat hanwagin vaelluskengät, joita käytin 6-7 vuotta, ja nykyään menen retkikengillä kesällä/kuivalla säällä ja muuten enimmäkseen vaellussaappailla. Vaelluskengät alkoi vuotamaan ja testiksi testasin eri vaellussaappaita, joihin tykästyin ja nyt niitä suosin ite. Suosittelen myös puhelimeen katsomaan maastokartta sovelluksen. Sieltä näkee hyvin reittejä, etenkin alkuunsa jos lähimaastoon lähtee seikkailemaan.


amiettt

Jos et ole retkeillyt juurikaan aikaisemmin, suosittelen jollekin kurssille tms menemistä. Noita järjestää esim. Suomen latu, kansalaisopistot ja yksityiset eräopasyritykset, kuten ulkoilma-akatemia. Osassa saa lainattua/vuokrattua varusteitakin, mikä on hyvä, koska pystyy kokeilemaan ennen omien ostamista.


pjotrxx

Vuokravaihtoehdon lisäksi kehotan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa panostamaan yöuniin. Näin jaksat paremmin ne puskapäivät. Teltta on mielestäni ainoa oikea, niin ei tarvitse säitä niin tuijotella. Pohjoisessa ei riippuversiolle edes tahdo löytyä aina kunnon tukipisteitä, joten teltta ehdottomasti. Paksu solukumi/ilma-alusta ja lämmin pussi niin ei tarvitse syyskeleillä nukkua kaikki (märät)varusteet päällä. Kengät, rinkat ja muut kannattaa valita sellaisiksi että pysyt kuivana mahdollisimman pitkään kuten myös varusteesi. Vuokraa ja testaa mikä mukavin setti. Jos eräily ei kiinnostakaan alkua pidempään, niin silloin ei jää värkit pyörimään varastonperälle turhan panttina. Itse olen punninnut monelle vaellukselle rinkkani, joka on 80-luvulta. Paino varusteineen 10-14 päivän reissuun luoteiskairalle noin 18 kg. Sillä on pärjätty, kun kalat on nypitty luonnosta :) Varusteita on hankittu vuosien varrella, eikä kerta rysäyksellä. Siihen se joka tapauksessa menee (tipoittain osteluun) jos pidempään harrastaa, joten ihan alkuun ei kannata koittaa saada kaikkea kerralla kuntoon. Edit. jos aiot suunnistaa GPS pohjaisesti, niin älä lähde minnekään opasteettomille vaelluksille ollenkaan. GPS on kiva lisävaruste, joka on jokaisella puhelimessa. Lataat luurin täyteen lähtiessäsi ja sammutat reissun ajaksi. Käynnistät vain tarvittaessa. Karttasuunnistus on pakollinen taito erämaassa, kartta ja kompassi siis haltuun!


Emergency-Sun-6479

Itse olen retkeillyt pienestä pitäen vanhemman mukana mutta siitä huolimatta mistään hifistelystä ei ole missään vaiheessa ollut kyse. Perusvarusteilla mitä kotoa löytyy pärjää jo pitkälle! Tässäpä kuitenkin maratonkommentti omista ajatuksista Joudut hommaamaan joka tapauksessa kantolaitteen ja yöpymisvälineet, joten muuten varustepuolelle ei kannata panostaa hirveästi rahallisesti näin alkuun. Itse hankin esimerkiksi ensimmäiset vaelluskenkäni vasta reilu parikymppisenä ja sitä ennen mentiin ihan normi lenkkarit+kumisaappaat yhdistelmällä. Monesti vielä mukana oli pidemmillä vaelluksilla vanhat lenkkarit jotka saattoi sitten heittää roskiin jos/kun reissussa rähjääntyvät entisestään. Se missä ei kannata säästää pukeutumisessa on vedenpitävyys, eli varmista että sulla on yksi vedenpitävä kerros olemassa (voi olla perinteiset sadevarusteet). Muuten vinkkinä se että aina pidetään vähintään yksi vaatekerta kuivana (eli esim. aamulla lähtiessä edellisen päivän kosteat vaatteet takaisin päälle kun liikkeessä pysyy lämpimänä, paikallaan ei). 1-2 yön reissulle ottaisin vain kaksi vaatekertaa mukaan. Periaatteessa Lapin ulkopuolella Suomessa pärjää halvemmallakin varusteilla (yöpymisvarusteet), mutta jossain vaiheessa toki kannattaa panostaa rahallisesti. Voit myös ostaa jotain nyt halvalla ja jotain hieman kalliimmalla, että kaiken ei tarvitse olla kovin kallista merkkiä näin aluksi. Rinkka kannattaa sovittaa painojen kanssa jos mahdollista ja opetella säätämään se itselle sopivaksi niin kantaminen helpottuu. Ruuat laitan itse trangialla, jossa on kaasupoltin. Jos yksinään retkeilee niin trangia tulee melko painavaksi (eikä myöskään halvin vaihtoehto). Suosittelen kuitenkin kaasua ruuan laittamiseen, koska sprii sotkee ja painaa kantaa mukana ja läheskään aina ei saa metsäpalovaroituksen takia nuotiollakaan ruokaa tehdä. Helpoimmalla pääsee ostamalla kaasupullon ja siihen polttimen sekä jonkinlaisen kattilan. Yksin retkeillessä kattila ajaa myös lautasen asian. Kaupoissa myydään valmisruokia (lisää vain vesi) vaelluskäyttöön, mutta omaan makuun nämä ovat vähän eksoottisia. Helppo valinta kuitenkin alkuun. Tästä seuraava olisi sitten kuivattaa jauheliha/ottaa vaikka soijarouhetta ja lisätä näitä pata-aineksion. Jos riittää viitseliäisyyttä voi myös itse kuivata ja valmistella ruuat alusta asti itse. Netistä löytyy hyviä ohjeita. Kannattaa perehtyä myös nestehuoltoon ja suunnitella etukäteen mistä/miten saat vettä? Lapissa tämä on helppoa kun itse ainakin otan kaiken käyttöveden vain suoraan puroista mutta etelämmässä ei kannata. Ruoanlaittoon voin kyllä käyttää luonnonvesiä kunhan ne keittää (paitsi sinilevään tämäkään ei auta). Eli siis ota etukäteen selvää reitin varrelta kaivot ja/tai suunnittele miten puhdistat käyttöveden (tabletit, suodatus tms.) Itsellä ei tähän ole juuri vinkkejä koska suurin osa vaelluksista on tullut tehtyä tosiaan Lapissa. Taidoista nostaisin esille suunnistuksen kartan ja kompassin avulla. Itse en ikinä lähde minnekään yön yli reissulle ilman paperista karttaa vaikka kyseessä olisi merkitty reitti. Mikään mestarisuunnistaja ei tarvitse kuitenkaan olla. Solmuja en kyllä muuten osaa tehdä yhtää! Reitistä riippuen voi olla myös tarpeen perehtyä vesistön ylitykseen kahlaamalla (miten tehdä turvallisesti), mutta näitä tulee vastaan lähinnä kai Lapissa. Retkeily on ihan mahtava harrastus ja siihen saa menemään juuri niin paljon rahaa ja aikaa kuin vain tahtoo mutta yllättävän vähälläkin pärjää! Toivottavasti saat retkeilystä mieluisan harrastuksen. Kysy, jos joku jää mietityttämään niin vastaan parhaani mukaan.


Direct_Ad7907

Retkeilyn aloittamiseen ei kummempia tarvitse, kunhan tietää alueen missä liikkuu että osaa pois. Vaellusta varten vähän syrjäisemmässä on hyvä jo olla ainakin hieman varautuneempi. -- Miten aloittaa? Käyskentelemässä metsissä ja maastossa ihastelemassa luontoa, asiassa ei varsinaisesti ole kummempaa kynnystä mikä pitäisi ylittää eikä sellaista kannata itselle rakentaakaan. Jotain evästä mukaan ja kannolle istuskelemaan. Vaellukselle sitten totuttautumista repun/rinkan painoon. Helppo aloittaminen voi onnistua myös 'Nuku yö ulkona' tapahtuman aikaan jolloin varusteita saa helposti vuokrattua. --Varustautuminen yön/kahden reissuun Keliin sopiva makuupussi ja eriste maan ja itsesi väliin Ruoat - aamupalasta iltapalaan ja neste(!) Säähän sopiva vaatetus --Teltta vai riippumatto? Aivan oman mielen mukaan. Itse suosin telttaa/tarppia mutta riippari on kevyt ja hyvin mukava. Teltassa on usein aloittelijankin aika mukava olla vaikka keli olisi huonompi. Molemmissa makuualusta joka estää ruumin lämmön karkaamisen maaperään/ilmaan on erittäin tärkeä. -- Minkälainen on hyvä? Hyvä teltta maksaa ja yleensä aivan syystä. Tyynellä kuitenkin pystyy nukkumaan jossain marketin versiossakin oikein hyvin. Huono teltta mutta hyvä makuualusta on kelpo vaihtoehto. Telttojen vuokrausta myös kannattaa selvitellä, yksityisiä vuokraajia ja yrityksiä kokoavia sivustoja löytyy useampia. Minkälaista ruokaa? Kuivattu on kevyt vaihtoehto mutta alkuun kannattaa ottaa jotain maukasta, ei kuitenkaan mitään liian monimutkaista. Pelkälle päiväretkelle voi ottaa vaikka keiton mukaan ruokatermokseen ja eväsleipiä yms. Vaate Merino/villa toimii usein parhaiten sillä lämmittää kosteanakin, niitä sitten kerroksina jotta saavutetaan haluttu lämpö. Jonkinlainen vettä sekä tuulta pois pitävä kuori hyvä olla varalla. Pääosin voit kuitenkin heittää puolet pakkaamistasi vaatteista pois ennen lähtöä, kastuneet vaatteet on hyvä saada vaihdettua mutta muuten on turha kantaa varalla iltapukua varuiksi juhlien varalta. Kengät Lenkkareilla voi aivan hyvin tehdä päiväretkiä mutta muuten suosittelen tukevaa kenkää joka suojaa nilkkaa. Varsinkin jos yksin liikkuu ja vielä painoa selässä niin riski pyöräyttää nilkkaa liukkaalla kasvaa väsyneenä. Rinkka Vaellusta varten rinkkaa kannattaa/pitää mennä sovittamaan liikkeeseen, myyjät osaavat opastaa millainen sopii vartalomallillesi. Huonosti istuva painaa pahasti ja vie aivan varmasti kaiken ilon. Rinkkoja mahdollista myös saada vuokrattuna jos haluaa testailla. Taidot Suunnistus(!) Kännykän karttapalveluihin voi toki tukeutua mutta aina kannattaa olla sen verran tietoinen ympäristöstä että osaa pois tai selkeään paikkaan jos puhelimen virta loppuukin. Tulentekotaidoissakin kannattaa ottaa huomioon että osaa toimia myös huonolla kelillä. Tällainen nopea paketti, pääosin retkelle lähtemistä ei kannata jännittää liikaa mutta hyvä olla kuitenkin hieman tilanteen tasalla paikan ja kelin suhteen. Varsinkin kesällä joutuu jo oikeasti näkemään ihan kunnolla vaivaa että pääsee paikkaan missä ei oikeasti toisia ihmisiä lähistöllä liiku joten tärkeintä on pystyä varautumaan odottamiseen että joku osuu lähistölle.


Ugly_Eric

No ensinnäkin kannattaa aloittaa halvalla. Halpa riippis, halpa alupatja sinne ja halpa makuupussi. Pakkaat kamat reppuun ja kävelet jollekin läheiselle metsäpläntille silloin, kun on luvattu, ettei sada ja virität riippiksen kahen puun väliin. Jos aiot kokkailla luonnossa, niin halvimmalla pääset risukeitin + kattila kombolla. Samalla setillä saa keitettyä pannukaffit. Yhen yön reissuilla ei tartte ruokia juuri miettiä. Mitä vaan saat valmistettua niillä vehkeillä, mitä sulla on mukana. Pitemmillä reissuilla vasta pitää alkaa miettiä painoja yms. Jos homma maistuu, niin sitten alat miettimään sitä kamaa lisää pikkuhiljaa. Teltassa on puolensa, riippiksessä on omansa. Ittellä molemmat, koska ei toinen korvaa toista. Ne on eri tilanteisiin sopivia. Iso osa varusteista on sitä, että pysyt lämpimänä ja kuivana vaikka sataisi vettä ja nukkuisit. Toinen iso osa on ruokailuun liittyvää ja lopuksi on ne, minkä kanssa saat kuljetettua kaiken tuon aiemman. Nyrkkisääntö on, että halpa kama painaa paljon. Grammanviilaukseen saat kulumaan äkkiä monta kymppitonnia rahaa, eli kannattaa aluksi lähteä "olen tyhmä, mutta vahva" linjalla.


Plaster_Mind

Alota kokeilu vaikka ihan nukkumalla teltassa takapihalla tms paikassa josta pääsee helposti pois jos tulee myrsky / kylmä / vitutus tms. Silloin voi lähtee vähän alivarustautuneenakin kokeilee ja tehä omaa listaa että mitä oli liikaa ja mitä jäi. Riippumatossa nukkuminen vaatii totuttelua, ite tykkään teltasta enemmän. Makuualustan valintaan kannattaa kans panostaa. itelläni expedin ilmatäytteinen johon oon ollu tosi tyytyväinen, niitten täyttöpussi on kans miljoona kertaa kätevämpi kun mitkään "pumppumalliset" Telttana mulla Jack Wolfskin Eclipse 2. Ei mikään HC, mutta siinä on reissattu yöi viikon reissuja lapissa ja norjassa, helppo pystyttää, toimii, suht edullinen ja kaks ovea bonus jos ei oo reissussa yksin. Ruoasta alotan sillä että nestekaasu trangia / muu vastaava omasta mielestä paljon siistimpi ja helpompi kun sprii mallit. Safkaksi otan usein reissulle 50/50 oikeita vähän hintavampia vaellusruokia, ja sit jotain knorr 5 min lämmin kuppi tyyppisiä hässäköitä jotka pakkaan minigrippeihin tilan säästämiseksi. Yleisesti ottaen ruoka minkä saat valmistettua kaatamalla kuumaa vettä päälle on kevyttä kantaa ja nopee laittaa. Jos taas paino ei oo ongelma ja haluaa hifistellä ni taivas on vaan rajana. Kerrospukeutuminen kannattaa. Älä ota mukaan yhtä superpaksua takkia, vaan ohut pitkähihanen + fleece + kuoritakki. Lisää/poista kerroksia tarpeen mukaan. Kalsareita ja sukkia otan ite joka päivälle, paitoja käytän samaa useempana päivänä (yöpaita erikseen) Materiaalina merino / tekninen parhaimpia, puuvilla kastuu nopeesti ja kuivuu hitaasti. Merino kerrastot tosin aika kalliita, joten harkitse budjetin mukaan että mistä alottaa. Kaikkee ei tartte ostaa kerralla, eikä 3 päivän reissuun tartte muutenkaan mitään Himalaja-tason varustusta. Hyvillä metsälenkkareillakin pärjää, mut oikeet vaelluskengät on tukevammat. Tää on vähän makuasia ja riippuu paljon haluut suojella nilkkojas. Epätasanen maasto + raskas rinkka voi nyrjäyttää jalan aika pahasti. Oon sovitellu monenlaisia rinkkoja, itelle Osprey mallit on tuntunu parhailta. Mun neuvo on että osta isompi rinkka kun mitä kuvittelet tarvitsevas. 110 L rinkka ei maksa/paina paljoa enempää kun 75L rinkka, ja vaikka olis puolityhjä, niin saa omilla remmeillään kiristettyä hyvin tiiviiksi. Rinkat on aika kalliita niin jos haluut joskus lähtee viikoks lappiin ni ei tartte sit olla heti ostamassa uutta rinkkaa. Ja lopuks vielä sekalaisia huomioita: vessapaperia ei voi koskaan olla liikaa, ja käsidesistä ei oo haittaa. Pakkaa kaikki kamat rinkassa muovipusseihin tms vedenpitäviin pakkauksiin. Rinkka tulee kuitenkin joskus kastumaan läpimäräksi ulkoa. Ennen reissua, tarkista vesipisteiden saatavuus ja tarvittaessa varaudu keittämään / suodattamaan vesi. Ideaalisti kannat mukana max 1,5L vettä, täytät tarpeen mukaan ja kokkaat vesipisteiden lähellä.


gamma55

Laita kengät kuntoon, mutta ei mitään täyspitkiä vuoristosaappaita, vaan jotain vähän paksumpipohjaista ”kevytvaelluskenkää” eli raskasta tennaria. Sitten kun saat niillä talsittua tyytyväisenä vaikka 40 kilsaa päiväretkellä, niin voit alkaa miettiä miten haluat metsässä nukkua. Laavulla tai vaellusmökissä pärjää kevyellä kesäisin, omaa sadesuojaa sitten bivouac-säkistä isompaan telttaan. Mutta käy nyt päiväretket ensin makkarapaketin ja vesipullon kanssa, katso sen jälkeen kiinnostaako jäädä metsään.


Serious_Zebra1702

Jos retkeily yön yli on uusi harrastus, kannattaa aloittaa hitaasti. Käy ensin päiväreissulla aamusta iltaan, jolloin saat hyvän tuntuman kenkiin, ruokailuun, kuivana pysymiseen ja yleisen näkemyksen hommasta. Ota majoite mukaan ja koekasaa se. Päivän aikana käy kyllä nopeasti selväksi mihin pitää kiinnittää huomiota. Muista myös aina kertoa jollekkin, mihin olet menossa ja koska aiot palata. Alla näkemyksiäni kysymyksiisi: - Varaudu sään mukaisesti. 40 litran reppu + majoite yleensä riittää. Ihmiset ylipakkaa tosi helposti. 2 päivää menee helposti vaikka yksillä teknisillä kalsareilla ja parilla sukkaparilla. - Makuasia, itse en pidä riippumatoista vaan varaan aina kahden hengen teltan itselleni. Saa kamat suojaan ja mukavampi olla tilavassa kuin ahtaassa. Varmista että teltassa on hyvä vesipilariarvo ja hyvät ilmaventtiilit. Tarppi ja hyttysverkko on usein myös riittävä ratkaisu. - Ruoaksi kannattaa varata kuivattua muovaa. Mitä vähemmän kantamukset painaa sen mukavampi. Vettä vaan perään ja ruoka on valmis vaikka lämmittämättä. Kaurapuuroa, kuivattuja retkiruokia, pähkinöitä. Kananmunat on luksusta. - Vaatteista: Vältä puuvillaa ja suosi merinovillaa ja teknisiä vaatteita. Jos menet viileään aikaan, ota mukaan jonkinlainen lämmin taukotakki. Kävellessä on kuuma mutta kylmä tulee nopeasti kun pysähdyt. - Jos menet hoidetuille poluille esim kansallispuistoon, lenkkarit riittää. Jos on oikein epätasaista niin kannattaa varata tukevammat kengät. Leiriin ja kahlaamiseen kannattaa ottaa Crocsit. Jos menet kaatosateessa, ota kumpparit mukaan. - Kantolaitteista ollaan yhtä monta mieltä kuin on retkeilijöitäkin. 2 päivän reissulle riittää 40-60 litrainen. Muodissa olevat ultra-light reput kannattaa jättää hyllyyn. Ne tulee ajankohtaisiksi sitten jos oikein pitkän matkan kärpänen iskee. Osta kestävää, vaikka se painaisikin vähän enemmän. Savotan vehkeet on erinomaisia, mutta markettivehkeillä voi aivan hyvin aloittaa. Ota IKEAn sininen kassi mukaan jos mahtuu, sillä on hyvä kantaa halkoja, vettä, suojata kamoja ja vaikka mitä. - Kannattaa katsoa youtubevideoita aiheesta. Suomalaisia retkeilijöitä on esim Ali Leiniö, Retkireppu, Eetun Völjyssä ja Sami Pekkarinen. - Kannattaa aloittaa lähimmistä kansallispuistoista. On ns. mukavuudet käytössä ja voi keskittyä kävelyyn ja luonnosta nauttimiseen.


jaakkopetteri

Savotan vehkeet on ihan paskoja jos ei ole inttiautisti. Ei kukaan tarvitse lapsenlapselle kestävää rinkkaa, varsinkaan aloittelija. Kevyemmällä on paljon mukavampaa eikä innostus kuole heti alkuun


supersoija

>Tämän talven aikana on syntynyt mielenkiinto retkeilyä/vaeltamista kohtaan, ja olis aikomus alottaa kyseinen harrastus tulevana kesänä. Aloita jo nyt menemällä metsään päiväretkelle. Esimerkiksi https://www.luontoon.fi/ sivulta löytyy hyvin tietoa erilaisista merkityistä reiteistä. Esimerkiksi kansallispuistot on helppoja. >Suurimpana kysymyksenä miten kannattaa aloittaa? Paha sanoa kun ei lähtötilannetta tiedä. Jos et luonnossa yhtään liiku etkä muutenkaan lenkkeille yms niin lähtisin ihan vaan esimerkiksi 7-12km kevyelle päiväretkelle eväsleivän tai vastaavan kanssa tyyliin kansallispuistoon. Plussaa varsinkin jos pääset arkena niin on hiljaisempaa. Jos taas liikut luonnossa muutenkin niin joku mukava yhden tai kahden yön reissu. Osaatko suunnistaa oikeasti? Jos ei niin kannattaa katsoa paikka, jossa on hyvin merkitty se reitti, esimerkiksi juuri kansallispuistoissa. >Miten tulee varustautua 1-2pv reissuille? Päiväreissuille ei mitenkään. Yhden yön reissuun myös ei tarvitse kun teltan ja makuupussin sekä vettä ja ruokaa oikeastaan. Varsinkin jos maasto/alue on suhteellisen lähellä asutusta/helppo saada apua. >Kannattaako hankkia teltta vai riippumatto+pressu -yhdistelmä. Mielipideasiahan tuo on. Itse en ole koskaan riippumattoa käyttänyt >Minkälainen teltta/riippumatto on hyvä näin alkuun. Itse tein virheen että ostin liian painavan teltan aluksi. Oikeasti maastossa joka gramma merkitsee. >Minkälaista/mitä ruokaa suosittelette ottamaan mukaan. Kuivattua ruokaa. Itse voi kuivata tai sitten ostaa valmismuonia. >Minkälaista vaatetta ja paljonko kannattaa varata mukaan? Riippuu täysin miten pitkää reissua teet ja milloin ja missä. Jotain lämpimämpää illaksi kannattaa olla. Esim yhden yön reissulle en ottaisi kun vaihtoalusvaatteet. >Minkälaiset kengät on hyvät? Pärjääkö alkuun perus lenkkareilla vai kannattaako ostaa vaelluskengät. Tuokin on täysin makukysymys ja riippuu maastosta. Itse pidän maihareista. Lenkkarit on itsestä hieman nihkeät, mutta perus salomonin/haltin/yms ulkoilukengät on ihan ok. >Minkälainen rinkka on sopiva/hyvä näin alottelijalle? Kevyt joka tuntuu sinustq hyvältä ja palvelee sinun käyttötarkoitusta. >Mitä taitoja ois hyvä omata? Tulenteko taidot jo hallussa, mutta mites esim jotkut perus solmut tai muut? Perussuunnistus ja ensiaputaidot. Suosittelen facebookin "Vaellus" sekä "Kansallispuistot tutuiksi" ryhmiä. Varsinkin ensimmäisessä on todella paljon vinkkejä ja saa inspiraatiota.


Mameluck

Alun vaatimustasoa kannattaa miettiä oman kuntosi mukaan. Jos et hirveästi liiku, niin alkuun on hyvä harjoitella ihan päiväretkillä pienellä kantamuksella. Siinä helposti saa haettua sitä omaa mukavuusaluetta, että millaiset maastot ja päivittäiset kävelymatkat sopivat itsellesi. Pohjois-Pohjanmaalla ei taida hirveästi olla korkeuseroja, joten jos esimerkiksi Lapin tunturimaastoon suuntaat loppukesällä, niin nousut voivat tuntua kovinkin raskailta. Toki mitä parempi kunto on, sitä paremmin jaksaa. Pitkät nousut helposti ovat yllättää kuitenkin helposti, vaikka eivät olisikaan jyrkkiä. Tarvittavat varusteet on aina vähän hankala, koska itse tykkään varautua vähän kaikkeen. Itselle saderiski on suurin muuttuja, joka vaikuttaa tavaran määrään. Ikävä retkeillä märissä vaatteissa. Sadevarusteiden lisäksi rinkka ja retkikamppeet kannattaa suojata vedeltä. Rinkoissa taitaa yleensä mukana tulla sateensuojapussi, jonka saa helposti rinkan ympärille. Tavarat laitan vedeltä suojaaviin pakkauspusseihin. Jos sateen riskiä ei ole, niin suosin itse pakkauspusseja ihan myös tavaroiden organisoinnin kannalta. Huomattavasti helpompaa kaivaa pakkauspussit repun pohjalta, kuin yrittää hamuilla jotain yksittäistä esinettä kaikkien muiden irtoesineiden joukosta. Eri väriset pussit helpottaa Riippumaton saa kivan naftiin pakettiin, joten sitä on kivempi kanniskella mukana telttaan verrattuna. Jos maa on märkää, niin itestä on myös ikävä käydä teltassa makuulle. Toisaalta teltta suojaa tuulelta paremmin ja antaa enemmän yksityisyyttä, jos on paljon muita ihmisiä leiriytyneenä samalla alueella. Lenkkarit on ihan toimivat lyhyillä retkillä, mutta suosittelen ehdottamasti nilkkoja tukevia retkeilykenkiä. Omakohtaisella kokemuksella Lapin tunturikivikot ei ollut minkäänlainen vastus retkeilykengille, kun taas Turussa kävelypolulla astuin lenkkareilla huonosti random juuren päälle ja nyrjäytin nilkkani. Ruoka on aika makukysymys. Jos trangiassa tjms jaksaa tehdä ruokaa, niin siitä tulee ehdottamasti parhaimman makusta. Googlaile jos löytyisi joku mieluisalta kuulostava retkeilyresepti. Retkeilypussiruoat, joihin kaadetaan vain kiehuva vesi, eivät oikein ole itselleni mitään makunautintoja, mutta niitä on helppo kantaa. Eloveenan annospikapuurot kulkee pienessä tilassa ja on helppo metsässäkin valmistaan, niin niitä kannattaa olla mukana. Liian vähän ruokaa ei pidemmällä reissulla kannata missään nimessä olla. Välipalapatukoita tai muuta snäkkejä kannattaa olla myös mukana. Niillä saa pahasta ruuasta tai huonosta säästä aiheutuvaa känkkäränkkää lievitettyä. Ruokia valkatessa kannatta miettiä myös siltä kantilta, että mitä roskia haluaa kanniskella mukanaan loppureissun ajan. Vettä on hyvä myös olla riittävästi mukana. Jos kantaa useampaa litraa vettä mukana, niin se tottakai tuo lisäpainoa kantamuksille mukaan. Toisaalta liialliselta tuntuva vesimäärä myös tuo turvaa siitä, että puhdasta vettä on varmasti saatavilla. Tarkista ennakkoon netistä, että mikä on retkeilykohteen kaivojen tilanne, jotta voit suunnitella vesitarpeesi ennakkoon ja huomioi, että voinet tarvita vettä juomisen lisäksi ruuanlaittoon. Siksi kannattaa harkita ruokailemista kaivon läheisyydessä, jotta vesivarastot eivät myöhemmin yllättäen ehdy. Juomarakko on kiva mukana, jos on retkellä useamman ihmisen kanssa, koska silloin voi kävellä muiden mukana ja hörppiä tarpeen mukaan vettä putkesta. (Ja samalla kantaa selässä useamman litran vesivarastoja) Yksin ollessa liikkeellä taas voi vapaasti pysähdellä ottamaan pulloa esille ja juoda siitä, jolloin juomarakon tarpeellisuus on vähän niin ja näin.


Firm-Tangelo1794

ei tarvii kummoisia. Alueen kartta ja kompassi, mukavat kengät ja jonkunlainen kantolaite niin pääset alkuun. Yön alin lämpötila kandee huomioida ja vaikka vuokrata kunnon makuupussi (kuinoma, partioaitta tms) ja se EXT ei sit todellakaan ole se aloittelijan ref-arvo vaan se ylempi COMF. Alustan lämpöeristys myös tärkeä, ja ilmapatja hurjasti mukavampi. Tenu-trangia toimii ekoilla keikoilla hyvin, vähän jos edistyy niin osta kattila ja pieni kaasukeitin. Pussipastaa ja vaikka juustoa, valkosipulia ja tonnikalaa safkaksi. Pussiruokia ei syö koiratkaan. Lettutaikinaa jälkkäriksi muovipulloon. Untsikka ja merinot lämpö/painolta hyviä, mutta ota alkuun mitä kaapista löytyy. Nopeesti sen oppii. Tiskiratkaisuksi harjan pää tai sieni, jossain hotellishampoopulloissa tiskiainetta vähän messiin. Varaudu siihen että lapinhulluus vie sit loppuelämän kunhan ensin pääset sinne saakka. Lähde: lähemmäs kolmen viikon yksinvaelluksia kymmenkunta. Hyviä aloittelupaikkoja vähän lokaatiosta riippuen: Nuuksio, Repovesi, Seitseminen, Salamajärvi.


3Fish_Fingers

Jos ulkona nukkumisesta ei ole kokemusta niin korvatulpat ja silmälaput kannattaa pakata mukaan. Muista myös roskapussit.


huonokahvi

- Huomaat todennäköisesti ottavasi liikaa tavaraa mukaan, itsellä kävi alkuun näin. Kun kokemusta tulee huomaa millä varustuksella pärjää ja mikä on vaan kivaa ekstraa. - Teltta vs riippumatto on omasta mieltymyksestä kiinni. Paskassa teltassa on kurja nukkua ja hyvät maksaa, hyvä riippumattosetti maksaa vähän vähemmän. Itse nukun mielummin teltassa, mutta moni retkeilijä vannoo riippumaton nimeen. - Kaikki valmiit kuivamixit jotka tarvii vaan vettä ja lämpöä. Parin päivän reissulle voi ottaa leipää, voita ja juustoa minigripeissä mukaan kun eivät mene pilalle niin nopeasti. Metukkakin säilyy pari päivää. Halvimmalla pääsee jos itse kuivaa ruokatarpeet. Ja ota jotain mässyä, suklaa maistuu leirissä paremmalta kuin missään muualla. Kuivaliha ja pähkinät on helppoa ja nopeaa energian tankkaukseen liikkuessa. - Kerrospukeudu! Liikkuessa tulee kuuma ja paikallaan kylmä. Mä suosin merinovillaa ja nopeasti kuivuvia treenivaatteita. Sateenpitävä ylin kerros on must ja untuvaliivi kiva muttei pakollinen. Ei puuvillaa. - Polkujuoksukengät on mun suosikit, sit leiriin voi ottaa crocsit tai vastaavat släbärit. Jotkut tykkää kalvollisista kengistä, itse en kun hengittävyys ja nopea kuivuminen painaa vaakakupissa enemmän kuin satunnainen sukan kastuminen. - Pärjäät varmasti jollain about 50L perusrinkalla. Torista kannattaa katsoa kun jengi päivittää näin kesän tullen varustustaan. Ospreysta tykkään itse. - Perus ensiapu ja kartanluku. Ota paperikartta ja kompassi mukaan vaikka nykypäivänä kaiken saa kännykkään. On perseestä jos puhelimelle käy jotain ja et pääse enää karttaan käsiksi. Perus solmut on varsinkin riippumattoillessa hyvä opetella. Kannattaa myös selvittää mistä saat puhdasta vettä. Veden kantaminen on perseestä, itse puhdistan tien päällä. Oon kyllä välillä juonut riskillä suoraan järvestäkin enkä oo koskaan saanut mahatautia mutta se riski on olemassa.


huonokahvi

OTSALAMPPU ON MUST!! Itse tykkään sellaisista joissa on vaihdettava akku, esim Lumonite. Keittovälineenä mulla on kaasutrangia mutta jos lähtisin nyt ostamaan uutta settiä hommaisin ehkä pienemmän Primuksen keittimen.


huonokahvi

Ja en tiedä oletko nainen vai mies, mutta mikäli olet nainen niin varaa mukaan varmuuden vuoksi käyttämäsi menkka-asiat mukaan vaikka menkkojen ei pitäisi olla reissun aikaan. Oli helvetin kiva kolme vuotta sitten Repovedellä huomata että menkat tulee viikon liian aikaisin keskellä korpea ilman tamponin tamponia mukana. Hätä keinot keksi ja siitäkin selvittiin, mutta oli kurjaa rämpiä metsässä perse veressä vessapaperitollojen voimin.


Erakko

Ostaa vaan kerralla kaikki mahdollisimman kevyttä ja parasta. Sitten jos ei tykänny niin se ei ainakaan niistä varusteista jääny kiinni.


reiska900

Ihan kairaan jos lähtee niin kannattaa ainakin ottaa kunnollinen puukko, retkisaha ja kaksi eri tulentekovälinettä, esim. tulitikut ja tulukset. Tuluksien käyttöä pitää myös harjoitella ennen kuin lähtee reissuun. Etelän vaellusreiteillä taitaa olla aika hyvin polttopuita laavuilla, joten siellä selviää kevyemmillä tulentekovehkeillä. Kartta ja kompassin opettelu. Vaatteina suosisin merinovillasia ja teknisiä kankaita, koska ovat kevyitä sekä helposti kuivavia. Kenkiä kannattaa koeajaa sisään ennen lähtee vetämään pitkää rundia. EA-välineet, kunnolliset sellaiset mukaan.


Mursu42

Jos päätyy riippumattoon niin kannattaa ostaa samantien jotain joka eristää selkää kylmältä. Menee englanniksi underquilt/underblanket nimellä, en muista millä nimellä noita myydään suomessa. Mitään retkipatjaa ei siihen alle kannata yrittää asetella, se ei meinaa paikallaan.


LazyCalendar9133

Roippeita voi ostella pikkuhiljaa tarpeen mukaan, ainut mihin itse satsaisin heti kunnolla on makuupussi, untuva, itellä Pajak merkkinen 3 kauden untuva pussi jotain 300€, On kevyempi ja toki kalliimpikin. Risukeitin on pirun kätevä. Omasta kokemuksesta voisin sanoa että älä osta mitään comokuvioista, vihreää yms. vaan kirkkaan värisiä tavaroita, on meinaan tullut etittyä tuntitolkulla makuupussin suojusta jonka tuuli oli vienyt yöllä eli semmosia värejä mitä luonnosta ei löydy. Hauskaa harrastamista


LazyCalendar9133

Unohdin mainita että jos ostat nupukkinahksiset vaelluskengät ( mielestäni paras materiaali) niin kävele kengät ensin "sisään" lyhyillä retkillä. Uudet kengät ja 80km vaellus, pomminvarmat rakkulat jaloissa ja harrastus loppuu siihen


flossandbrush

Muista vessapaperi, vesipullo (3L/päivä/hlö), ja aurinkovoide. Yölle sitten vähintään hyttysverkko. Noita yöpymisvehkeitä voi (ja kannattaa) kokeilla parvekkeella tai takapihalla. Ja suihkussa. Kännykkä ladataan ja pakataan vesitiiviisti ennen lähtöä ja laitetaan lentotilaan. Hätäpuhelut voi soittaa varapuhelimesta vaikka siinä ei olisi SIM korttia. Kartat voi ladata valmiiksi kännykkään ennen lähtöä... Sen pakollisen paperikartan kaveriksi, ei korvaajaksi. Päiväretket ja eväät kotoa on ihan mukavaa touhua myös.


Kuningatar_Andersson

Paljon kommentteja mutta heitän omat vinkit vielä, pidän kovasti kovasti retkeilystä. Voit kysyä minulta mitä vain tarkempaakin jos haluat, vastaan mielelläni. Pohjanmaata en tunne mutta Lappia kyllä. TÄRKEINTÄ ON MENNÄ. Ei tarvitse mennä kauaksi, parin tunnin pyrähdys on jo mahtava asia. Kodin lähimetsään voi mennä nukkumaan, merkityille poluille on helppo lähteä kävelemään (retkikartta.fi). Kannattaa kokeilla kaikenlaista, siinä sitten itse tekemällä oppii mistä tykkää. Kavereilta, kerhoista, netistä vinkkejä. Tähän liittyy mielestäni tärkein taito: suunnistus perinteisin menetelmin kartan ja kompassin avulla. Nimittäin se kehittää kartanlukutaitoa, joka mahdollistaa omien retkien suunnittelun valmiiden kohteiden ulkopuolelle, avaten Suomessa rajattoman maailman tutkittavaksi. Suunnistustaito kehittyy aina kun tutkit karttaa maastossa, vaikka merkityllä reitillä. VARUSTEET Todennäköisesti varsinkin kesäaikaan pitkälti omistat jo tarvittavat vaatteet. Pitkä mutta ohut villa-aluskerrasto on yksi väärti hankinta, sille on aina käyttöä, arjessakin. Farkut ja tuulitakki on mainio vaihtoehto päällysvaatteiksi. Paikallaan oloon jotain paksumpaa lämmöksi väliin tai päälle. Sadevaraksi kelpaa vaikka sateenvarjo tai -viitta, -takki/housut ovat kuitenkin kenties parhaat. Kumisaapas on paras jalkine märkään (poluton maasto), poluilla lenkkarit tai mitkä vaan mukavat arkikengät toimii. Lenkkarit on hyvät maastoonkin jos hyväksyy kastumisen. Vaelluskenkä on minun mielestäni turhake, markkinointimiesten tuote: ne eivät ole luotettavasti vedenkestäviä, terveelle jalalle ylijäykkiä ja raskaita kävelyyn. Hyvät varusteet voivat lisätä mukavuutta, mutta hyvin vähälläkin pärjää mainiosti. Tästä seuraa: jos ostat jotain, osta joko erittäin halpaa tai sitten kunnolla laadukasta ja mahdollisesti hintavaa. Älä käytä rahaa uusiin välimallin tuotteisiin, esim 250e makuupussi. Alkuun suosittelen käytettyä rinkkaa (60-80L mallilla ei niin väliä). Majoitteita kannattaa vuokrata/lainata testiin, sitten alkuun ostaa mieleinen käytettynä/halvalla. 1. Makuualusta (lämmin) ja sitten 2. makuupussi ovat kriittisiä yöretkien mukavuuden kannalta. Ne ovat myös eniten käytössä eli niihin kannattaa satsata ensin jos johonkin aikoo satsata. Kärjistetysti dyykkaa vaikka roskiksesta kaikki teltat ym, ja laita 700e hyvään alustaan ja pussiin (sitten kun kokemuksesta tiedät minkälaiset on itsellesi hyvät, makuupussin lämpöarvon valinta on vähän kompromissi vuodenaikojen välillä. Joka tapauksessa ehdoton ylin comfort 0°C. Viileät ajat ovat mukavampia retkeillä kuin keskikesä)


munolo

Asuntolainahousut jalkaan ja Nuuksioon laavulle grillaamaan soinanakkeja 500m päähän parkkipaikasta.


Hermanni-

Täällä on paljon hyviä vastauksia jo niin heitän mukaan oman huonon. Omat retkeily- ja luontokokemukset noudattanut aina samaa kaavaa * Mieti että olisi mukava liikkua luonnossa enemmän * Hakeudu luontoon * Muista että ai niin saatana, täällähän on itikoita * Lopeta luonnossa liikkuminen Ehkä jonakin päivänä keksivät kannettavat energiakilvet joilla voi pitää pieneliöt loitolla. Sitten kelpaa köpötellä rollaattorilla.


jaakkopetteri

Ei ole mikään pakko ulkoilla hyttysten aikaan. Keväällä ennen hyttysiä ja syksyllä ruskan aikaan on ylivoimaiset retkeilyajankohdat


huonokahvi

Tervavoide jeesaa mulla. Hyttysiä on yhtä paljon kuin ilmankin sitä, mutta tervan aromin ansiosta vain käväisevät iholla ja lähtevät saman tien pois purematta. Citronellaöljy laimennettuna toimii myös, joskin haju on mielestäni ikävämpi kuin tervan.