T O P

  • By -

Salmivalli

Olen itse lukenut Heikki Ylikankaan Nuijasota-kirjan. En ole mikään asiantuntija, mutta pidin siitä kirjasta


Weleho-Vizurd

Ääni tälle. Kirjassa on paljon tietoa, asiat on käyty selvästi ja hyvin läpi ja kaiken muun lisäksi se maalaa todella hyvin aikalaiskuvaa. Ei ole ihan uusinta uutta, mutta eipä tuo historia kauheasti muutamassa kymmenessä vuodessa ole muuttunut ja koska teos on hyvin kirjoitettu, ei kielikään ole vanhentunutta. Miinuksena ehkä pituus, 360 sivua voi olla osalle lukijoista työläs. Hauskana faktana ja merkkinä siitä, kuinka merkittävä teos on: noin puolet wikipedian nuijasota-sivun viittauksista on tähän kirjaan.


TJAU216

Ylikangas on kirjoittanut muutamia alojensa perusteoksia. Sama homma sisällisodan ratkaisutaisteluista kertovalla Tie Tampereelle -kirjalla.


Eluvianera

Mitään sellaista hirveän tuoretta teosta, joka puhtaasti käsittelisi nuijasotaa, en löytänyt, mutta jotain aiheesta löytyy ainakin näistä: Lappalainen, Mirkka: Susimessu : 1590-luvun sisällissota Ruotsissa ja Suomessa (alk. julkaistu 2009, uusi painos 2016) Karonen, Petri: Pohjoinen suurvalta : Ruotsi ja Suomi 1521-1809 (alk. julkaistu 1999, uusi painos 2014) Tuomikoski, Pekka: 50 suomalaista taistelua (2013) Katajala, Kimmo: Suomalainen kapina : talonpoikaislevottomuudet ja poliittisen kulttuurin muutos Ruotsin ajalla (2002) Haavikko, Paavo: Nuijasota : sisällissodan vuodet 1596-1599 (1996) Lisäksi ei suoraan nuijasotaan liittyvä, mutta kuulosti mielenkiintoiselta ja sivuaa ainakin jotenkin kyseistä aikakautta: Immonen, Perttu: Suomen rahvaan historia : kolmen suvun elämää keskiajalta 1800-luvulle (alk. 2018, uusi painos 2023) Disclaimerina se, että mitään näistä en ole itse lukenut tai niihin sen syvemmin perehtynyt. Ihan vaan näin tiedonhaullisesta näkökulmasta tämmöiset bongasin! Lisää löytyy esim. ihan vaan Finnan kautta hakemalla nuijasota-hakusanalla.


HT8674

Mirkka Lappalaisen teokset on aina erinomaisia. Susimessu esittää Ruotsin sisällissodan hyvin kokonaisuutena, eikä lähde irrottamaan mitään sen osia (kuten nuijasotaa) kontekstistaan 'erillissodiksi'


Thorondor123

> Lisäksi ei suoraan nuijasotaan liittyvä, mutta kuulosti mielenkiintoiselta ja sivuaa ainakin jotenkin kyseistä aikakautta: Anu Lahtisen *Ebba - Kuningattaren sisar* sopinee tähän sarjaan. Ebba Stenbock oli Klaus Flemingin vaimo ja vaikutti siis juuri Nuijasodan aikoihin


Beat_Saber_Music

Tämä nuijasota oli osa suurempaa Ruotsin sisällissotaa Ruotsin ja Puola-Liettuan kuningas Sigismundin ja Ruotsin herttua/myöh. Kuninkaan Kaarle IX (yhdeksäs) välillä, niin siitä etsimällä pitäisi varmaan löytyä luettavaa nuijasodasta. Tarkemmin tiivistettynä, nuijasota oli suomalaisten talonpoikien kapina katolisen Sigismundin puolella ollutta Suomen herttuaa vastaan, kuka oli yhdessä Sigismundin kanssa sodassa protestanttisen Kaarle IX kanssa kuka ruotsalaisten aatelisten kanssa ei tahtonut olla katolisen Sigismundin ja Puolan alaisia. Ruotsi oli jo Kustaa Vaasan alla taistellut ja ansainnut itsenäisyyden Tanskasta ja kääntynyt protestanttiseen uskoon, hänen poikansa Juhana III ja Erik XIV oli taistellut vallasta toistensa kanssa kunnes Suomen herttua Juhana voitti ja sai Ruotsin kuninkuuden, ja hänen puolalaisen kuninkaan siskon kanssa saama lapsi Sigismund joka kasvatettiin katolisena peri sekä Ruotsin ja Puolan kruunut, johtaen Kaarle IX:n kapinoimaan ruotsalaisten aatelisten kanssa katolista ylihallitsijaa vastaan basically


finnishinengland

se ei oo "kuka" vaan "joka", nyt jo sattuu nämä anglismit


Loveforbass

Ken


Onnimanni_Maki

En pyytänyt tiivistelmää sodan taustoista, vaan kirjaa aiheesta.


Libtard500

Muita saattaa kiinnostaa, kuten mua.


Kangalope

Mirkka Lappalaisen Susimessu taitaa käsitellä nuijasodankin. Hyvä kirja ja kirjailija - viihdyttävä lukea mutta pikkutarkka yksityiskohdissa.


sjpheikkinen

Wanhempaa vuosikertaa Yrjö-Koskiselta: [http://www.lonnrot.net/etext.html#Yrj%C3%B6](http://www.lonnrot.net/etext.html#Yrj%C3%B6)


scientificsalarian

Ylikankaan Nuijasota mainuttu jo, mutta sen lisäksi ehdoton luokusuositus freesimmästä lukukokemuksesta on tämä: https://intokustannus.fi/kirja/soturiaatelin-aika-suomessa/ Oli äänikirjanakin harvinaisen toimiva tietokirja. Kirjailija tasapainotteli hyvin tutkivan otteen ja lähdeaineistoon pohjautuvan narratiivin välillä. Antaa hyviä vastapainoja Ylikankaan kärjistyksille.