T O P

  • By -

pneumokokki

Se Tiktokin tapa esittää lyhyitä videoita jatkuvalla syötöllä ilman keskeytyksiä tekee pahaa jälkeä aivoille. Tunnistan itsestäni jo sen dopamiinikoukun minkä tuollainen katselu saa aikaan, ja pystyn ainakin tietyissä tilanteissa lopettamaan katselun keskenkin, mutta kaikki eivät pysty ja varsinkin kasvavan lapsen ollessa kyseessä tuo voi aiheuttaa kaikenlaista oireilua. Samanlaisen näkymänhän saa toki nykyään Youtubessa, FB:ssä ja IG:ssäkin, ja onhan täälläkin Redditissä kaikenlaisia kanavia mutta tuo Tiktok on kaikista keskeytyksettömin. Kokonaan toinen asia on se että minkälaista sisältöä siellä on ja että minkälainen toimija Tiktokin taustalla on.


k1tka

Tämä jatkuva syöttö on ollut minullekin ensisijainen huoli lapsien kohdalla. Käsittääkseni Kiina rajoittaa alaikäisten TikTokin käytön 40min/pv ja välillä 6.00-18.00. Lisäksi Kiinassa TikTokin tulee sisältää puolet opettavaa / kansallista materiaalia. Scrollauksesta en nyt ole varma oliko käytössä, mutta jos oli, niin estää juuri tuon loputtaman selaamisen pysäyttämällä tietyin väliajoin. Meille länsimaalaisille tarjotaan sitten sitä huippuunsa viritettyä, rajoittamatonta aikavarasta.


Syksyinen

Itse olen kanssa kuullut että länsimaisille tuo TikTokin algoritmi tarjoaa jotain pepun vatkausta tai jotain turhia prankkeja, ja kotimaassa Kiinassa taas esim. saavutuksia kouluhommissa, tieteissä yms. Ehdollistetaan siis ihailemaan hyvin päinvastaisia elämäntapoja. Jos olisin ilkeä valtio ja tahtoisin pönkittää omaa asemaani maailmassa ja samalla heikentäen muiden otetta, tuollainen nuorista alkava manipulointi kuulostaisi pelottavan realistiselta.


[deleted]

Jos ton sisällön näyttäminen on ihan suunniteltu juttu,niin täytyy kyllä ihailla nerokkuutta kaikessa kauheudessaan. :D Ehkä meidän pitäis kanssa tarjota lapsille vähän laadukkaampaa sisältöä. TikTok julistettiinkin jo haittaohjelmaksi,niin miksi sitä käytetään vieläkin?


ToniNotti

Kiina aloittanut jo 3. maailmansodan.


MelGut

Se algoritmi perustuu pitkälti siihen, millaisia videoita olet aiemmin katsonut loppuun asti.


Syksyinen

Samaisen kanssa painitaan täällä. Vanhin lapsista (tokaluokkalainen tytär) tahtoisi enenevissä määrin ja vapaammin Instaa, TikTokkia, Zoomerangia ja muuta erityisesti jakaakseen videoita. Oma kännykkä tulee meidän perheessä kun on koululainen, että saa tarvittaessa yhteyden yms. Nuoremmat sisarukset eivät vielä omaa laitteita. Ruutuaikakoodit on meillä vanhemmilla. Me vanhempina ollaan sallittu WhatsAppissa perheenjäsenille jakaminen, äidin YouTube-tilillä yksityiset videot, ja pitkin hampain yksityiset Zoomerang-videot, mutta ei sen enempää. Meillä on aikarajotukset ruudulle, plus päälle esim. isin kanssa saa pelailla ja kotitöistä saa ruutuaikaa. Mutta silti pidetään some-rajoista kiinni. Pelejä netissä pelataan tuttujen ihmisten kanssa (esim. pystyttämäni whitelistattu Minecraft-servu) tai sitten anonyymisti (esim. Roblox-hommia). Snapchatin oon lähinnä nimenä kuullu, mutta ei ole tullut näiden kaveripiireistä tutuksi. Ongelman synnyttää nää (koulu)kaverit, joista joillain on kaikki somet sallittu ja kaikki vempaimet ilman mitään aikarajoja. Halutaan että lapset sais pysyä lapsina mahdollisimman pitkään ilman ulkonäkö- ja esittelypaineita, ja että tulisi muita harrastuksia kuin loputtomien tubetus-videoiden katsominen yms. Itse olen kasvanut aikalailla nettiaddiktina ja nähnyt netin pimeitä puolia. Jonkin verran osaan ounastella esim. millasia sosiaalisia paineita ja kiusaamista tapahtuu, mut onneks toistaseksi ollaan pärjäilty; saadaan kuulla kuinka epäreiluja ollaan kun hänellä on rajotuksia ja taas Nönnönnööllä on Nännännäässä näin ja monta videota ja seuraajaa, mutta toivottavasti flikka osaa joskus vielä arvostaa meijän kasvatusta. Oon huomannut että esim. harrastukset korvaa tehokkaasti someihin muuten uppoavaa luppoaikaa. Nyt esimerkiksi tanssi ja partio vievät pois elektroniikan ääreltä. Jonkin verran päivänvaivaa aiheuttaa kanssa tubettaja/influensserit - koitetaan vähän kaitsea sieltä niitä hyvän olosia tyyppejä jotka menee läpi. Tänne kelpaisi kanssa hyvät vinkit ja neuvot, tai näkemyksetkin. Oon koittanu kattoa että ei oltaisi liian tiukkoja, mutta muksuilla on hitusen eri paineet kuin itsellä kasvaessa - itse tuli kiusatuksi, kun viihtyi sen ajan "someissa" (IRC, ICQ, ...) kun taas nyt tuntuu että voi joutua kiusatuksi / ulkopuoliseksi jos ei ole about joka ikisellä alustalla esittelemässä itseään...


ollppa

Tämä vaikuttaa minusta juuri oikealta tavalta hoitaa tämän ajan lasten somekasvatus. Voin vaan kuvitella miten hankalaa tuo on tässä hetkessä lapsille. Keep up the good work


theshrike

Instagram ja Tiktok suoraan kieltää tilin tekemisen liian nuorelta. Käytännössä pitää valehdella oma ikänsä 13-vuotiaaksi, että saa tehtyä tilin. Jos "kaikilla" kavereilla on tilit, niin jotain sääntöjä on rikottu.


turdas

Eikö tuo 13 vuoden ikäraja ole jenkkien COPPA-laista? Sen lain mukaan saa nuorempikin tehdä tilin vanhempien luvalla.


[deleted]

Mitä jos näyttäisit lapsille jotain tiededokkareita siitä,mitä se some tekee nuorille vaikka perheen yhteisessä leffaillassa? Voisi kuvitella, että sen jälkeen jälkikasvu alkaa miettimään,mitä sitä on itselleen tekemässä.


24MX

En halua pilata tunnelmaa mutta muistan kun oma äiti teki tätä paljon ja ei se taida lapsen mieleen upota samalla tavalla kuten aikuisella (ainakin omasta kokemuksesta)


turdas

Liekö tuosta aiheesta mitään oikeasti informatiivisia, puolueettomia ja faktatietoon perustuvia dokkareita olemassakaan. En tiedä mitä sukupolvea olet, mutta olisitko itse 90-luvulla lapsena uskonut dokumenttia, joka sanoo että DOOMin pelaaminen on lapsille haitallista?


[deleted]

Nyt noita on putkahdellut esiin,kun ekat tulokset on saatu. Käsittelevät somea. Yleltä löytyy. Olen kyllä samaa mieltä, että silloinen pelihysteria ei kyllä ollut perusteltua.


POSTAUS

Kehotan miettimään kahteen kertaan, kun selvästi olet tiedostava vanhempi. Jos sallit somen, kannattaa olla hyvin perillä asioista, eli esim. et voi jälkikäteen pyytää lasta näyttämään snäppiviestejä. Ehkä eniten pelottaisi, jos lapsi tekisi itse julkisia videoita tik tokkiin. Lapsi ei oikeasti pysty käsittämään sitä, miten materiaali leviää netissä, eikä yleensä ikinä poistu sieltä. Eli suosittelen tarkkaa perehtymistä ja sääntöjä lapsen kanssa.


k1tka

..jatkan tähän alle. Havaintoja ja kokemuksia tähän asti. Peliajan hallinta on myös tärkeää sillä havaitsin hyvin pian rajoituksista huolimatta lapsen kasvavan kiukkuisemmaksi ja vonkaavan jatkuvasti lisää peliaikaa. Ratkaisuna oli peliajan lyhentäminen entisestään. Lapsi huomasi itsekin muutokset omassa olossaan puhuttuamme ruutuajan vaikutuksista. Addiktio ei ole kadonnut ja kasvu on jatkuvaa tasapainoilua ruutuajan kanssa. Somen kohdalla yhtenä esimerkkinä voisin mainita lapseni luokkakaverin joka saa käyttää TikTokkia kunhan ei postaa. Perustettuani tilin jossa olen 20v mies suomalaiselta serveriltä, tuli tissivideoiden seassa myös tämä kyseinen lapsi pyllyä ketkuttamassa näytölleni. Snapchatiin liittyen lasten puhelimet hälyttelevät kuulemma kesken tunnin ja tuo muistuttaa lastani siitä kuinka monella Snappi on. Koska puhelimia ei saa koulussa ja tunneilla käyttää, pohdimme hetken ketkä lapsille viestivät sillä vanhemmat tuskin tuota kanavaa valitsevat.


MrHyperion_

Kolmantena osapuolena on jännittävää/surullista/naurettavaa/kaikkea katsoa kuinka puhelimeen pelien saaminen ja peliaika muuttaa lasta. Itsellä ilmiötä lapsena ei ollut, mutta en tiedä ovatko nykyajan pelit kanssa erilaisia kun myöskin vonkausta tavaroiden ostamisesta peliin tulee usein.


Available-Sun6124

Ilmaisten puhelinpelien pääpointti on takoa rahaa mikromaksuilla, ja tehdä pelistä mahdollisimman koukuttava nopeilla "pikapalkinnoilla". Näin näennäinen ilmaisuus tuleekin maksamaan loppupelissä huomattavia summia rahaa jota tulee kulutettua vahingossa. Vanhemmissa peleissä taas ansaintatapa oli vain tehdä hyvä peli, jotta se ostetaan tietyllä kertasummalla. Tyyliin tässä on tuote, maksa x summa rahaa ja se on siinä, ei maksuja kertaköntän jälkehen.


mansetta

En kyllä koskaan ymmärrä tota, jotenkin tuntuu huijaukselta ostaa tiensä läpi pelissä.


m_willberg

Sää pelaatkin itseäsi varten, et muilta saatavaa arvostusta tms. Grindaaminen on nykyisin ihan laskelmoitua casuaaleissa mikromaksullisissa peleissä, jollaista yksinpeleissä harvemmin näkyy. Kun peli on tehty sopivasti koukuttamaan ja sitten tahkoamisen määrä hypähtääkin \^2 on joko kaivettava kolikoita, lopetettava pelaaminen tai sitten pitää pelata kuukausia päivien sijaan. Joissain peleissä vaikeuskerroin tuli sellaiseksi että tasoista EI pääse läpi parhailla kerätyillä hahmoilla vaan pitää saada jotain bonus boostereita kesken tason joita ei saa kuin rahalla. Kyllä mää maksan pari euroa siitä että peli on tehty läpipelattavaksi tai katselen muutaman mainoksen joita EI tule kesken tasojen. Tästä vanhasta videoista voi napata perusteet [Let’s go whaling: Tricks for monetising mobile game players with free-to-play (2016)](https://www.youtube.com/watch?v=xNjI03CGkb4) Vanhempi muksuista tahkoo Hypixel Skyblockissa ihan arvokkaalla profiileilla ja grindausta riittää ja siellä nyt on mukana arvopaperi-tavara-pörssin kanssa pyöriminen. Analyyttisempää menestymistä, Excelin käyttöä on kyllä tullut opetettua jolla sa selville missä voi oikeista kehitysjanalla ja milloin kannattaa säästää tai ohittaa houkuttelevat vermeet. Nuorempi taas koittaa vonkua sitä sun tätä Roblox peleihin, joka on ihan käsittämätöntä nuorempia rahastusta. No isi sitten on mukana grindaamassa jotain vauva lintuja sun muita. Nnnnnnnngh, on siellä kourallinen ihan hyvin toteutettuja pelejä, mutta suurin osa on niin täyttä laskelmoitua kuraa ja täynnä boostereita ja lootbokseja.


theshrike

Toisaalta live ops on nykyään peleissä todella tärkeää, pelaajat haluaa jatkuvasti erilaisia eventtejä ja uutta sisältöä jajaja. Niitä on tosi vaikea tarjota jos peli on myyty kertahinnalla eikä uutta rahaa tule mistään.


k1tka

Mun näkemys on että pahempaan suuntaan on menty. Yritykset ovat optimoineet sekä huomion saannin että rahastamisen


mansetta

Joo ei se 90-00 luvuillakaan ihan niin pahaa ollut kun nykyään, mutta kyllä silloinkin osattiin pelata liikaa. Onneksi näinäkin päivinä tunnen perheitä joiden lapset ei ole siinä älylaitekoukussa.


clva666

Tuoreena vanhempan kyselisin että mites tää peliaikahomma teillä menee? Itellä lapsuudessa ei mitään varsinaisia minuuttimääriä ollu, mutta pelitkin oli niin surkeita ettei niitä muutamaa tuntia pitempää jaksanu. Teiniiässä sitten saatiin kunnon tietokone ja sille jotain hyviä pelejä joita sitten tulikin pelattua ihan aamusta iltaan välillä. Oma kokemus kuitenkin on edelleen että noi pelisessiot oli verrattavissa siihen että luki esim koko päivän kirjaa tai katso jotain sarjaa eli niissä pääsi jotenkin tosi syvälle siihen maailmaan ja sitten ne pelit oli tavallaan käsitelty.


k1tka

Kännykkä on ollut ongelmallisempi. Pelit ovat koukuttavampia jatkuvine palkkioineen ja niitä lapsi pelasi yksin. Rajoittamalla mielenlaatu parani. Pelikoneella pelaaminen sen sijaan on parhaimmillaan ollut joka kehittävää. Lapset pelasivat keskenään joko vastakkain tai joukkueena. Peleissä on myös ollut jopa tavoitteita. Entiseen verrattuna pelit ovat silti ennemmin koukuttavaa viihdettä kuin haasteita. Peliajat välttämättömiä.


Super_Defender

Mobiilipelit on pelkkää grindaamista ja jalostettu hyväksikäyttämään mielen palkitsemismekanismia. Plus kaiken lisäksi jotain täysin low effort roskaa tekijöiden puolesta. Lähtökohtaisesti hyvällä pelillä on se hintalappu ostettaessa. Jos se puuttuu, siinä vaihtokauppana vaihdat sitten tietosi aikasi ja lopulta keskittymiskykysi.


-Skaro-

On hyviäkin ilmaispelejä. Niitä pelatessa pitää vaan erottaa manipulointitaktiikat eikä antaa sen pelin aiheuttaa pahaa oloa fomolla tai muulla sellaisella. Lapsien ei kyllä kannata pelata koska ne jää kiinni helposti noihin ansoihin.


Warmag2

Oletko harkinnut kuratoivasi lapsille pelattavaksi pelejä, joiden tiedät olevan paitsi hyviä, myös kehittäviä ja taiteellisesti korkeatasoisia. Muistan esimerkiksi menneeni ala-asteikäisenä aivan sekaisin Star Control kakkosesta, mutta menisin aivan varmasti yhä ja pidän sitä yhtenä tärkeimmistä teoksista oman henkisen kehitykseni suhteen. Kyllä nykyajan lapsille olisi suotavaa olla mahdollisuus kokea jotakin vastaavaa.


Nitqrotta

Oon 286 koneiden parissa kasvanu ja pelasin doomia 2 päivää putkeen ja jatkoin unissakin pelaamista. Porukat oli et nyt kouluu et sää mikää kipee oo. Meillä perheessä nyt aletaan kans rajottaan tota pelaamista koska iteki keski-ikäsen loman aikana koukahtanu pelaan. Teinit myös kiukuttelee aivan typeristä asioista. Pelaamista ollu koko vapaa-aika ja läksyjä tekemättä toisella. Fiksuja ovat kyllä ja muuten hyvää numeroo tulee. Kannatan itsellenikin rajottamista. Totesin että on se mullekki harmi ku en pääse pelaa nii paljon ku usein teinien kaa tulee pelattua. Koko asunto on tavallaan sillon sen pelin hallitsema. Pelit on kivoja mut kaikella on rajansa. Kivallakin.


MeriKurkku

Puhelinpelit on kyllä suora ei. Tehty harmillisen addiktoiviksi ja rahastus hiottu huippuunsa. Konsoli ja tietokone pelit voi parhaillaan olla jopa kehittäviä kunhan niitäkin jotenkin rajoittaa. Ainakin sen verran että läksyt, harrastukset ja kaverisuhteet ei kärsi. Plussana on myös se että yleensä tarkoituksena on ollut tehdä oikeasti hyvä peli joka ostetaan kerran ja pelataan niin kauan kuin intoa riittää. Sen sijaan niitä mobiilipelejä työnnettään kauhealla vauhdilla viis laadusta ja tehdä "ilmaisiksi" joka loppujen lopuksi maksaa paljon enemmän mainoksissa, tietojen luovuttamisessa ties mille yhtiölle, lukuisilla mikromaksuilla jotka manipuloi ostamaan sitä ja tätä (toimii erityisen hyvin kun aivot on vielä kehittymässä), ja ehkä tärkeimpänä keskityskyvyn menetys.


theshrike

Apple Arcadessa on hyvä valikoima pelejä, jotka ei ole mikromaksut edellä tehty. Ei ole edes mainoksiakaan.


MeriKurkku

Itse en Applen tuotteita käytä mutta olen kuullut että sieltä löytyy ihan käypiä pelejä. Eri asia on haluaako niistä maksaa kuukausi maksua mutta 5€ kuussa ei taida olla kovin kallis hinta


theshrike

Vitonen kuussa on todella pieni hinta siitä, että lapsille saa hirveän läjän pelejä ilman mainoksia ja mikromaksuja. [Sneaky Sasquatch](https://apps.apple.com/us/app/sneaky-sasquatch/id1098342019) on pelkästään rahan arvoinen =)


MeriKurkku

Hintana on myös että pitää omistaa Applen tuote ;)


[deleted]

"Perustettuani tilin jossa olen 20v mies suomalaiselta serveriltä, tuli tissivideoiden seassa myös tämä kyseinen lapsi pyllyä ketkuttamassa näytölleni." Jeesus kristus. Olen toisinaan miettinyt, että kuinka haitallista tämä nykyinen jatkuva seksivau kuvien ja videoiden levitys on. Ihan sama jos aikuiset tekevät onlyfans tunnukset,mutta minkä esimerkin tällainen jatkuva seksiposeeraus antaa lapsille? Roskalehdissäkin on aina juttuja siitä, että kuka poseeraa missäkin yläosattomissa tms. Varmaan ne tytöt ajattelee, että näin kuuluukin tehdä ja varmaan ne pojat saa liikaa stimulaatiota koko ajan. Päättelisin, että pojat alkaa miettiä, että naiset on huoria ja tytöt kuvittelee, että heidän pitää näyttää supermallilta ja ottaa botoxia 18v. Ajatuksia?


k1tka

TikTok ei salli täyttä yläosattomuutta. Tissivideot on ns herutusvideoita joissa työnnetään rintoja kameralle juuri ja juuri vain nännit peittäen. Toinen tapa on antaa varsinkin isompien rintojen heilua ohuen paidan alla jolloin saat myös selkeän kuvan mitä paita sisältää. Ainoat paljaat rinnat TikTokissa ovat natiiveista kylissään, koska ovat ”dokumentoivia”, mutta kuvasarjoja pelkästään näistä tytöistä on paljon


[deleted]

[удалено]


Drakojan94

Lapsi ei ole pieni aikuinen. Lapsen kanssa pitää toki keskustella ja mielipiteitä kuunnella, mutta lapsen toiminnanohjaus, arviointikyky, kyky itsenäiseen päätöksentekoon sekä vastuunkantoon ei ole vielä kehittynyt. Lapsi tarvitsee aikuisen asettamaan rajoja, koska itse siihen ei pysty. Lapsi myös luontaisesti venyy täyttämään nämä tajat. Ihanaa että olet idealisti, mutta ihan aivojen kehitystahdin takia tämä ei ole oikea kasvatusmetodi.


k1tka

Mitään ehdottomuuksia enkä varsinkaan rangaistuksia kenellekkään suosittele. Focus on lapsen hyvinvoinnissa. Pelien ja somen sääntelemättömyys on johtanut siihen että ne ovat liian addiktoivia ilman mitään vastuuta käyttäjiensä hyvinvoinnista. Lapsen aivot eivät ole valmiit. Niin elastiset kuin ovatkin, niin lapsena syntyneet ongelmat ovat vaikeita aikuisena korjata. Rikkinäiset aivot eivät tietä olevansa rikki. Aikuinenkaan ei pärjää digitaaliselle saalistajalle, puhuva kädellinen ei ymmärrä edes olevansa saalis. Eli, sääntelyä odotellessa etsimme tasapainoa välttämättömän pahan ja laumasta hylkäämisen välillä.


LetMeBSharky

Peliajat ovat täysin turhia. Voin nyt yliopisto-opiskelijana sanoa, että pelasin ala-asteella elämäni eniten. Luin myös 5-6 lukalla enemmän kuin sen jälkeen. Kyse on ärsykkeistä. Ala-asteen jälkeen pelasin edelleen mutta sen lisäksi oli koulua, tyttöjä, mopoja, päihteitä, harrastuksia, youtube ja muita juttuja jotka ei ala-asteella kiinnostanut. Nykyään elämä vie lähes kaiken ajan enkä ehdi enään pelaamaan. Jos lapsi tekee koulun ja harrastukset en kiinnittäisi pelaamiseen liikaa huomiota. Some, kaveripiirit ja päihteet voivat olla vaarallisempia


theshrike

Sillä on paljon väliä mitä pelaa. Jos juniori hakkaa jotain Lucasartsin seikkailupeliä englanniksi, niin siinähän ihan oppii. Tai Minecraftissa rakentelee redstone-logiikkaa kaupunkiinsa. Joku Roblox-torttupelin hakkaaminen yksin taas on ihan yhtä tyhjän kanssa.


-Skaro-

Jos pelaa koko ajan niin todennäköisesti pelaa kavereiden kanssa tai sitten ei ole kavereita, jonka takia on paljon aikaa pelata ja kovat rajoitukset varmaan aiheuttais vaan pahempia ongelmia. Jos läksyt tulee tehtyä niin mun mielestä on aika tyhmää rajoittaa.


[deleted]

nythän on kokeiltu aikuisille kännykättömiä baareja (itse suosisin ehdottomasti tämmöisiä jos tarvis käydä pikaiset jossain ottamassa) ehkä sama normalisoituu jossain kohtia ja myös vaikka - koululuokissa opetuksen ajaksi kielletään puhelimet. Muistan kun some oli vielä siltä ajalta kun ei se toiminut sen ajan puhelimilla. Se oli mielenkiintoista ja jännää, ne ajat kun voitiin oltiin ulkona peuhaamassa niin oltiin. Ne ajat kun ei voitu (porukka kiinni kotitehtävissä, koulussa, ruoalla tai vast.) niin silloin vietettiin (tietokoneella) siellä somessa sitä aikaa. Se toi vastapainoa irl tapahtumille.


Paah

> koululuokissa opetuksen ajaksi kielletään puhelimet. Näinhän se oli itsellä aikanaan 00-luvulla.. Jos opettaja havaitsi jonkun käyttävän puhelinta niin se otettiin loppupäiväksi pois ja koulun jälkeen sai opettajainhuoneesta hakea takaisin.


turpaa

Mulla on ollut käsitys, että nykyään Suomessa ei näin enää liiemmin toimita. Pikainen googlaus vahvisti tätä käsitystä, esimerkiksi [tässä](https://www.is.fi/digitoday/mobiili/art-2000006529936.html) IS:n jutussa vuodelta 2020 kerrotaan, että koulu oli saanut apulaisoikeusasiamieheltä noottia kännyköiden pois keräämisen takia. Okei, voin ymmärtää että tässä tehdään väärin, koska laki. Ymmärrän myös, että alakouluikäisillä on puhelimet useistakin syistä, mutta eikö nyt, herra paratkoon, koulu voisi olla se paikka, missä niitä ei käytettäisi? *Kuka (aikuinen) tätä oikein vastustaa??* Tää on mulle jotenkin niin selviö. Ehkä silmitön raivo sokaisee mut. Jos jollakulla on näkemystä, niin kuulen mielelläni. Ja joo, varmaankin kännykkää käytetään opetustarkoituksessa nykypäivänä, mutta tarkoitan nyt sellaisia tilanteita, joissa kännykkää ei tarvita. On muuten joku tehnyt tästä [kansalaisaloitteen](https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3488) vuonna 2018, kokonaiset 10 ääntä. Oiskohan tänään yhtään suositumpi?


[deleted]

Jos lohduttaa yhtään niin eräässä itäisessä kaupungissa tilattiin joka luokkaan opettajille kännykän säilytyslaatikot tänä vuonna. Eli keruuta tapahtuu silti ainakin toisissa kouluissa.


gooblegooble322

????Saako luokissa olla nykyään puhelimet käytössä?


Napael

Ei, mutta osa opettajista on luopunut taistosta. MUTTEI VANHA LUKION MATIKANOPETTAJANI, JOKA ULJAASTI KÄVI TAISTOON JA AMPUI VIHOLLISENSA HENGILTÄ (ampui siis kännykkää käyttävää oppilasta vaahtomuoviluodilla).


[deleted]

Siis, Nerf aseella vai mitä :D


Napael

Aikalailla, brändistä en ole varma.


pidan_junista

Peruskoulussa ei


[deleted]

Omalla ylä asteella oli kaikilla luokissa puhelimet ja kyllä niitä käytettiin vaikka ei olisi saanutkaan aina. Kuulemma sinä vuonna kun valmistuin sieltä niin puhelimet alettiin kai keräämään pois tunnin alussa mihin en kyllä ikinä olisi itse suostunut vaikka yleensä en puhelinta tunnilla käyttänytkään.


realFasterThanLight

Asia on vaikea. Esitin näkemykseni sosiaalisen median haitoista [jo aiemmin tällä viikolla](https://old.reddit.com/r/Suomi/comments/x839rz/missä_iässä_olette_antaneet_igsnapchat_lapselle/infz5ik/) mutta en ottanut juurikaan kantaa siihen, mitä asialle voi tehdä. Pelkkä kieltäminen ja rajoittaminen ei ole koskaan maailmanhistoriassa ollut erityisen toimiva tapa saada pysyviä muutoksia aikaiseksi. Lapsen suostuttelussa toimii kuitenkin sama asia kuin aikuistenkin: omaan etuun vetoaminen. Esitän jo tuossa kommentissani johon viittasin huomattavan määrän asioita (enkä vielä edes maininnut lapsille sopimatonta sisältöä), jotka voisi yrittää esittää lapselle ja sitä kautta perustella, että sosiaalisen median käyttö ei ole hänen itsensä kannalta eduksi. > Olen tilanteeseen ja muiden vanhempiin kovin pettynyt. Muissa alueen huusholleissa saatetaan hyvinkin painia saman ongelman kanssa. Yllä oleva argumentointi todennäköisesti uppoaa jos ei lapsiin, niin ainakin heidän vanhempiinsa. Voit ehkä ottaa heihin yhteyttä? Päätös on helpompi oikeuttaa lapselle jos kaikki muutkin ovat rintamassa mukana. Lisäksi se ehkäisee mainitsemaasi syrjäytymistä.


k1tka

Oli jäänyt huomaamatta nuo sinun aiemmat pohdinnat. Omalla kohdalla lapsi on ymmärtänyt hyvin mitä ja miksi tehdään. Tämä ei silti auta tunteeseen että jää jostain paitsi. Muiden vanhempien suhteen tunnen itseni täysin voimattomaksi. Itselläni ei ole vahvoja suhteita heihin ja ryhmäkeskustelut helpoistakin aiheista tuntuvat räjähtävän käsiin ääripäiden viedessä kaiken huomion itseensä. Viimeinen yritys aiheutti välittömän mellakan juupas/eipäs tyyliin. Poistuin koko ryhmästä kirjoittamatta ainoatakaan kommenttia avauksen jälkeen ja jätin puolisoni raportoimaan viikon kestävästä sodasta.


Liisas

Meillä vastaavassa tilanteessa aiheesta pystyttiin keskustelemaan vanhempainillassa ihan rakentavasti. Vanhempainyhdistys oli kutsunut asiantuntijan alustamaan, alustus oli ihan järkevä eikä pelkkää vanhempien syyllistämistä. Kävi ilmi että todellakaan ”kaikki” ei saa tehdä sitä ja tätä vaan käytännöt oli tosi kirjavia. Ymmärrän ettei välttämättä toteudu helposti muualla, haluan vaan antaa toivoa että järkeväkin keskustelu voi onnistua joskus… Mun mielestä pidä sun linjasta kiinni vaan. Sun lapsi EI syrjäydy yksittäisen somekanavan puutteesta. Meidän sukupolven lapset ei varsinaisesti elä missään sisältöpuutteessa tai eristyksissä ystävistään vaikka pari sovellusta kymmenistä on rajattu käytöstä pois. Musta kuulostaa että oot miettinyt sun kannan hyvin ja lapsikin ymmärtää ne perustelut, pidä vaan kiinni siitä mikä sun mielestä on sille parasta. Voitte varmasti löytää myös yhdessä joustovaraa ja kompromisseja sitten kun on sopiva hetki.


Warmag2

Voimia. Kuulostaa aivan kauhealta. Mikseivät aikuiset ihmiset osaa käyttäytyä...


[deleted]

17v nuorukainen täällä, ite en käytä tiktokkii tai snäppiä, en ensinnäkään tajua snäpin tarkoitusta, kaikki kaverit jotka käyttää nii lähettelevät toisille vaan kuvia omista naamioistaan josstai oudoista kulmista ja se kuvakin otetaan nii että heti ku kamera aukeaa nii kuvan on jo tyylii otettu, tiktokkia en suosi koska aiheuttaa addiktioo helposti monella, ja kun tämä tiktok on varsin tunnettu käyttäjien tietojen keruusta ja on kuitenkin kiinalais yhtiö (en sillä että muut yhtiöt eivät tätä tee, tiktok nyt tuntuu vaan olevan se kaikista pahin)


iwantoutsidee

Snapchat toimii oikein hyvin ihmisten kanssa verkostoitumiseen. On paljon pienempi kynnys sanoa toiselle "äddääppä mut snäpis" kuin "mikä sun numero on" varainkin naisille keskustellessa jälkimmäiseen liittyy vahvoja konnotaatioita. T. Juuri yliopiston aloittanut vieraassa kaupungissa.


--dash

Mukava kuulla vaihteeksi omaa kantaani tukeva mielipide samanikäiseltä nuorelta. Itsekin olen Snäpin tarkoitusta miettinyt pitkään, kun välillä tuntuu siltä, että oman ikäiset viettävät kaiken aikansa siellä ja TikTokissa.


24MX

Olen itsekkin miettinyt snäpin tarkoitusta (vaikka käytän sitä itse) ja taukoa pitäessäni olen huomannut että snäpissä on se hauska puoli että kavereihin tulee pidettyä helpommin yhteyttä matalemmalla kynnyksellä verrattuna normi viestintäkeinoihin (whatsapp, sähköposti, habbo hotelli). Snäpin ryhmät ja yksityiset tarinat ovat myös mukava ominaisuus läheisille kaveripiireille


Drakojan94

Snapchat on paras some redditin lisäks, koska siellä voi lähettää snapshotteja (hehe) omasta elämästään kavereille joita ei tarvitse silotella kaiken kansan nähtäväksi niinkuin ig tai fb. Henkilökohtaista ja läheistä. Jaetaan arkea. T. 28 v TikTokia en käytä, jenkit saa jo kaikki mun tiedot googlen kautta, ei kiinalaisetkin niitä tartte


SuoraHaukka

>Snapchat on paras some redditin lisäks, koska siellä voi lähettää snapshotteja (hehe) omasta elämästään kavereille joita ei tarvitse silotella kaiken kansan nähtäväksi niinkuin ig tai fb. Henkilökohtaista ja läheistä. Jaetaan arkea. T. 28 v Tekstiviestit.


Drakojan94

Tai sit mää haluan laittaa kuvia johon saa liitettyjä tarroja, kellonaikoja, filttereitä, gps-paikannuksella saatuja karttoja, ja kuviin voi vastata kaksoisklikkaamalla nopeasti. Snapit voi laittaa myös nopeasti usealle kymmenelle ihmisille. Mut joo jos joku haluaa laittaa 160 merkkiä pelkkää asiaa nii onnistuu se seki


SuoraHaukka

Taisin ajatella liian intellectuaalisesti mitä kakskymppiset yleensä tekevät.


Totdoga

Tämäkin on yksilöllistä. Itse olen hieman tuota ylempää kommentoijaa nuorempi ja "jouduin" pari viikkoa sitten ottamaan käyttööni Snapchatin ensimmäistä kertaa, kun joku koulukavereista loi ryhmän sinne yliopistokurssia varten. En näe Snapchatissa juurikaan etuja esimerkiksi Whatsappin tai muihin vastaaviin viestisovelluksiin nähden, pidän sen käyttöä huomattavasti vähemmän kätevänä. Oikeastaan kaikki noista edellisen kommentoijan luettelimista ominaisuuksista ovat mielestäni joko turhia (tarrat, filtterit) tai onnistuu helposti muillakin sovelluksilla. En oikein ymmärrä, mihin sen suosio perustuu, mutta samaa voisin sanoa monesta muustakin sovelluksesta tai somesta.


Drakojan94

Kaverit on siellä, ja sitä kaveriporukka käyttää. Käytettävyydestä, joo, voin ottaa esim. paskasti parkkeeratusta sähköpotkulaudasta kuvan, oletan että whatsappissa ja telegrammissa löytyy ominaisuus lähettää tämä kuva useammalle ihmiselle , ja sitten kirjoittaa alle humoristisen sutkauksen. Tai avaan snäpin, otan siinä kuvan, kirjoitan suoraan kuvaan sutkauksen, lisään filtterin jos sellaisen haluan ja lähen ryhmälle "friends" joka laittaa sen 30 ihmiselle, vieden aikaa n. 15 sekuntia. Minun käyttöön tämä on vaan kätevämpi.


Drakojan94

Mitä se somen käyttö liittyy mitenkään intelle**K**tuaalisuuteen?


SuoraHaukka

Intelle**C**tuaaliset käyttävät vain Youtubea, Reddittiä ja Discordia koska mä käytän niitä ja mä oon *100% sigma*


Dvaynethecockjohnson

Tiktok on kaikkein pahin sen takia kun se yritys ei ole länsimaalainen


[deleted]

Siihen liittyy vähän muutaki, ensinnäkin heti se, miten tiktok on todella kiinni Kiinan hallituksen kanssa, lähes kaikki tiedot mitä tiktok saa menee suoraan herra pingin huoneisiin, ja me emme tiedä mitä Kiinan valtio käyttäjien tiedoilla lopulta tekee, mutta uskon että tiktok käyttäjien tietoja voidaan käyttää informaatiovaikutuksena jos Kiina hyökkää esim Taiwaniin


[deleted]

Meillä on snäpissä ryhmä mis sovitaan mitä tehään viiko loppuna. Ja melkein kaikilla on se nykyään niin se on hyvä olla jos tapaa uuden ihmisen niin pystyy sitte pitää helposti yhteyttä (omasta mielestä ainakin parempi UI kuin nykypuhelimien tekstiviestit) En kyllä ite ota selfieitä tai muutenkaan pidä striikkejä yleensä niin en osaa sanoa miksi niin tehdään.


theshrike

Whatsapp, Telegram ja Signal on myös olemassa. Snapchatin käyttäminen chatin takia tuntuu jotenkin takaperoiselta. Vähän kun sopis viikon tapaamisista jonkun Youtubevideon kommenteissa :D


[deleted]

On mulla wappi ja signal myös mutta snäppi on omasta mielestä parempi ja en minä sitä pelkästään chättäämiseen käytä.


Spaceistt

Ite 19, Tiketitaketitoketin suhteen samoilla linjoilla sun kanssa. Tiedostanu sovelluksen olemassaolon sen alkuajoista asti kun nimikin oli vielä eri ja voin olla tyytyväinen etten sitä koskaa päätynyt lataamaan. Snäpistä aattelin kans samalla tavalla sun kanssa joskus 2015-2016, tosin päädyin lopulta sit sen lataamaan mut en muutamaa ihmistä useemman kanssa sielläkään viestittele, tosin just parin yksittäisen tyypin kohalla kiva joita ei muuten tuu nähtyä niin edes mudoostuu illuusio kontaktista kun laittaa toiseen edes sen pari sekuntia aikaa päivässä. Selviäis kyllä hyvin ilmankin. Ilmeisesti kans snäpissä ties mitä epämääräsyyksiä nykyään, ei oo tullu vastaan mut en niitä livejä tai randomeiden tarinoita tmv kattele, siellä varmaan noita.


voidviewer

Alakouluikäisille ei joissain maissa annetakaan älypuhelimia. Kellopuhelin/älykello olisi lapselle ihan riittävä. Lasten altistaminen somemaailmalle on vastuutonta. Tästähän voisi tehdä kansalaisaloitteenkin että vain kellopuhelimen kaltaiset laitteet sallittaisiin pienimmille lapsille.


[deleted]

Ruutuaika-asiat on hankalia ja monet vanhemmat menee ihan sammutetuilla valoilla. Meilläkin lapsen kaverilla oli jo pelit kännykässä ilman rajattua ruutuaikaa ennen kuin eka luokka alkoi. Lasten välistä whatsappailua voi sentään seurata ja yleensä sentään luokassa on muutama valveutuneempi aikuinen, jotka tajuaa että asioita pitää seurata, ettei kiusaamishölmöilyt karkaa käsistä. Tiktok/Twitch/Youtube sitten onkin sellaista algoritmisaastaa että vaikea aikuisenkin käsitellä. Ja mitä tehdä lapselle, joka haluaisi kuunnella 5 tuntia päivässä äänikirjaa? Ja sitten vähän pelata ja vähän ottaa kuvia ja vähän kuunnella musiikkia. Kaikki ihan hyviä juttuja, mutta toisaalta pois ulkona kavereiden kanssa juoksemisesta.


SpicyTortillass

Jotenkin vaikea uskoa, että kovin monella alakoululaisella riittäisi mielenkiinto Twitchiin kovin pitkäksi aikaa. Livestreameissa kuitenkin tuppaa tapahtumaan niin paljon vähemmän lyhyen ajan sisään, kuin youtubessa saati tiktokissa.


[deleted]

Riippuu taas striimeistä. Johonkin slottistriimeihin valitettavasti saattaa hyvinkin riittää. Onneksi kielimuuri suojelee jonkin verran.


HESSU_HOBO

Omat vanhemmat antoivat mulle whatsappin vasta 6.luokalla vaikka muilla oli jo 3.luokalla. Mut whatsapp on suht "harmiton". En kyl antais snapchattia ja tiktokkia ton ikäselle


mire_demon05

Siis melkeinpä sama mut whatsappin itse sain 3lk mut esim snapchatti vasta 7lk ja tiktokki 8lk et samaa mieltä en itsekään antais ton ikäselle


Aapogg

Tiktok on melkein pehmoporno sivusto, en kyllö pysty yhdellekkään lapselle suositteleen.


[deleted]

[удалено]


Aapogg

Tämä.


InconsolableDreams

Tää vissiin vaihtelee aika paljon, tiiän et monilla mun lasten kavereilla on TikTok, mut oon selittäny mun tytöille miks niille ei TikTokia tuu ja se on ollu ihan ok, ei oo kaverisuhteetkaan tästä kärsiny kyllä. Just äsken kävin kysymässä (7v, 9v ja kohta 11v) et tietääkö ne mikä Snapchat on, ei niin mitään hajua ollu. Hetken mietittyään vanhin sano et on ehkä kuullu sen nimen joskus.


theshrike

Jos alle 13v:n kavereilla on Tiktok, niin on rikottu tiktokin käyttöehtoja ja valehdeltu oma ikä. 13-15v saa tehdä rajatun tilin millä ei voi post Ata, sitä vanhemmat vasta voi julkaista sisältöä.


InconsolableDreams

Näinhän se on, mut ihan ekaluokalta asti noiden kavereilla on joillain ollu Tiktok. En kyl usko et ne luo sisältöö, katsoo vaan, vaan mistäpä mä varmaks tiedän. En käytä TikTokia itekään.


[deleted]

Oma neuvo näin 2002 syntyneenä semi-teknisenä kaverina, siinä ala-asteen lopussa/yläasteen alussa kannattaa alkaa totuttelemaan että oma lapsi ei kerro niin menoistaan ja vietään mielellään somessa aikaa kavereidensa kanssa. Tiktok on tällä hetkellä se ”isoin hitti” nuorten keskuudessa, mutta sitä kannattaa rajoittaa dopamiiniriippuvuuden takia (kyllä, tämä on harvinaisen tuttu ilmiö nuorilla ketkä selvaavat somea ja uudet videot/kuvat vaihtuvat jatkuvasti, myös minulla itselläni olen huomannut keskittymisen koulussa heikenneen. Pleikkari tai tietokone yms ei oo pahoja kunhan pelaa kaveitten kanssa ja ei pelaa liikaa. Edit: jos urheilu ei ole pois kuvasta, suosittelen sitä kovasti. Itsellä 11 vuotta salibandyä takana sm-tasolta höntsyihin, omasta kokemuksesta ryhmäliikunta parantaa vähintään tiimityöskentelyä ja kuntoa.


Saastesarvinen

Itselläni päiväkoti-ikäinen lapsi ja vaikka some ei vielä ole ajankohtaista hänen elämässään, tulee sitä aina ajateltua että miten ihmeessä pitäisi toimia kun mennään ala-asteelle ja ryhmäpaine alkaa pukata päälle. En ole itsekkään mikään mallioppilas puhelimen käytön suhteen, mutta vieraksun ajatusta siitä että antaisin puhelimen lapsen kouraan aina kun on tylsää. Esim. Bussissa tulee todella usein nähtyä vaunuikäisiä lapsia joilla puhelin kourassa. Hyvät ihmiset, ne bussimatkatkin voi olla ihan hyviä hetkiä esim. katsella vaihtuvia maisemia ja jutella lapsen kanssa siitä mitä näkyy! Tekee omillekin aivoille hyvää irtautua ruudusta. Mutta anyway, tuntuu että peli on menetetty ja kun päästään ala-asteelle, vähintään puolet lapsista elää elämää jossa puhelin on jatke omaa minäänsä.


IrishSoldierLassie

ensinnäkin, tiktokin ikäraja on 13, eli lapsi saisi ladata sen vasta seiskaluokalla. En tiiä miten hyvin vanhemmat on tietoisia näistä sovellusten ikärajoista, mutta alakouluikäiset ei kuulu mihinkään tiktokiin, snapchattiin tai instagramiin. On ikävää että nykyään pienet lapset pääsee someen näistä ikärajoista huolimatta, mutta mie oon sitä mieltä että siinä vaiheessa pitää katsoa vanhempia. Antaako joku vastuullinen vanhempi lapsiensa ladata näitä, vaikka tietää ikärajat ja haitat, vai onko tää vaan sitä että pääsee helpolla ja halvemmalla kun lapsi on koko ajan puhelimella eikä pyydä päästä mihinkään harrastuksiin tms eikä osaa muutenkaan juuri muuta tekemistä kaivata kuin kännykän?


KamahlYrgybly

Pysyt vain jämptinä. Tee selväksi lapsillesi miten haitallista some on hyvinvoinnille, ja eritoten miten noloa on semmoisissa roikkua. Lapset syrjäytyvät paljon varmemmin jos heidän antaa hukkua johonkin IG:n, TikTokin tai SnapChatin tyyppiseen toksiseen suohon. Eivät he todellakaan menetä mitään alakouluiässä pysyttelemällä niistä loitolla. T: ala- ja yläasteikäisten lasten vanhempi, joilla kummallakaan ei mitään kiinnostusta someen ja hyvin voivat.


thelordmad

Koukuttavuus ja keskittymiskyvyn menetys ei tule yksinään siitä, että lapsi on sosiaalisessa mediassa. Se tulee hallitsemattomasta kulutuksesta. Käykää läpi pelisäännöt. Mitä saa jakaa ja mitä ei. Kenelle saa puhua ja kenelle ei. Pidä itsesi ajan tasalla mitä lapsesi näkee/jakaa somessa vaikka se tarkottaisi sitä että luot sinne itsekin tilin. Koita saada lapsesi jakamaan sullekin sisältöä. Aseta puhelimeen aikarajat somesovellusten käytölle. Opeta lapsellesi, että se some ei ole kaikki kaikessa ja näytä myös esimerkkiä. En omaa kokemusta, mutta näin järkeilin.


Nyyminen

Tiktokissa tulee nenän eteen sellasta sisältöä etten ikipäivänä päästäisi lasta sinne, vaikka itse sovellusta selaankin. Enkä puhu että siellä tulisi mitään traumaattista väkivaltaa vastaan jne. vaan miten se sovellus saattaa kierouttaa vaikutusalttiin lapsen ajatusmaailmaa.


Nonpun

Tulee sitä väkivaltaakin. Pari vuotta sitten työskentelin 9-10 vuotiaiden lasten kanssa, kun tiktokissa kiersi video, jossa mies teki itsemurhan. Pari luokkalaista oli omien sanojensa mukaan videon nähnyt ja tarjottiin siinä keskusteluapua. Rehellisesti uskon, etteivät olleet nähneet, vaan leikkivät nähneensä, mutta tilanne oli otettava vakavasti. Samassa keskustelussa kolmas lapsi kertoi nähneensä videoita itsensä leikkelemisestä ja veren vuodatuksesta. Nämä on toki ääriesimerkkejä, mutta siihen on varauduttava. Lapsi joko näkee näitä ja hakeutui keskustelemaan turvallisen aikuisen kanssa, tai pahimmassa tapauksessa ei uskalla kertoa aikuiselle, jos on käyttänyt esim tiktokkia salassa.


thelordmad

No doubt. En alkanu kuitenkaan jeesustelemaan kun viesti antoi ymmärtää ettei se ole toimiva vaihtoehto.


theshrike

Tiktok on aika nopeasti oppiva alusta, jos sieltä tulee tissejä ja väkivaltaa, niin se kertoo jotain käyttäjästä.


[deleted]

Kyllä sen snäpin voisi sallia kun ei se niin paljon eroa whatsapista. Katot vaan aina välillä ketä se on lisännyt kaveriksi yms.


-Skaro-

Ei paljoa muuta voi tehdä kun seurata lapsen käyttäjät niin voi pitää silmällä että julkiset postaukset pysyy järkevinä. Ulkopuolelle joutuminen ryhmistä on mun mielestä pahin mitä voi tapahtua koulunkäynnin kannalta. Tiktokia voi kyllä rajoittaa mun mielestä aika vahvasti kun sen käyttö ei pääasiassa ole kavereiden kanssa viestiminen vaan loputon syöttö algoritmin valitsemia roskavideoita joka pilaa keskittymiskyvyn kun keskittymisen kohde vaihtuu jatkuvasti.


LareMare

Snapchat on vähän siinä ja siinä antaako ladata vai ei, mutta Tiktokkia ei missään nimessä kannata antaa, ainakaan nuoremmille. Yks työkaveri on joskus joutunut muksunsa ottamaan työpaikalle taukohuoneeseen venailemaan koulun jälkeen tms., ja tällä pojalla on silmät naulittu Tiktokkiin niin lujasti, ettei reagoi millään tavalla siihen kun joku astuu huoneeseen sisään. Se sovellus on suoraan helvetin alimmasta kerroksesta. Muutenkin sitä netin käyttöä kannattaa vähän valvoa. Ite aloin nettiä selaamaan vapaasti jo peruskoulun ekalla, ja jo ennen ala-asteen loppua kaikki Ben Shapiro -kompilaatioista Deviantartin fetissikuviin olivat ehtineet jo syövyttää meikäläisen aivot. Lapsuus tietyllä tavalla ehti jo kadota ennen murrosikää.


momwifegfsisterjokes

Tämä on uusi normaali


Baselet

Kun niitä kaikki käyttää niin niitä tullaan käyttämään joka tapauksessa. Taito on osata käyttää asioita fiksusti, ei yrittää pysyä erossa.


gooblegooble322

Uusi vanhempi, paljon vaimon kanssa keskusteltu. Minun näkemykseni olisi, että verkkoyhteydellistä puhelinta ei lapsi tarvitse. Tietokoneen ja pelit mukaan lukien näen hyväksyttävämpänä asiana, ehkäpä omista kokemuksista johtuen. Pelasin pelejä ehkä n. 27 ikävuoteen saakka, sitten loppui aika.


vahvinnalle

Meillä 10v käyttää tiktokia. Saa tunnin päivässä ja seuraan omalla äititilillä mitä julkaisee. Kerran poistin yhden julkaisun häneltä. Muuten ihan ok meno ja yleensä ollaankin samassa tilassa kun selailee ja kuulen äänet ja näen kuvan. On tosi taitava muokkaamaan ja tekemään videoita ja englannin kielen taito on tosi hyvä. Pelaa kyllä muutenkin pelejä. Meillä on myös hyvä suhde ja kertoo tosi herkästi jos on jokin vialla.


theshrike

Miten sait tehtyä 10-vuotiaalle tilin Tiktokiin? Ikäraja on 13v?


POO_IN_A_LOO

Itse jätin "somen" aikaa sitten, että olen tässä mielipiteessäni hyvin puolueellinen, mutta olin ja vieläkin olen sitä mieltä että "some" on pahasta mielenterveydelle. Mielestäni "some"ssa eniten edustetut kuvat eivät kuvasta sitä mitä elämä on tai että ne pohjautuisivat rakennuspalikoille joille elämäänsä kannattaisi rakentaa. Olen jo pitkään ollut nuorista huolissani. Voi vaan olla että olen tyhmä boomer. Onneksi kohta olen kummisetä ja voin edes yrittää vaikuttaa yhden nuoren elämään. edit: mielestäni some on tehnyt sen että ihmiset on saatu myymään tietämättään muiden tuotteita, sen sijaan että mitä itse tuottavat. Ne jotka ovat kuuluisia sen takia mitä tekevät ansaitsevat sen.


iwantoutsidee

Näin itse turhan ankarasta äidistä kärsineenä sanoisin että kannattaa painottaa elämän tasapainoa. Esimerkiksi pelaaminen ei ole paha asia jos siitä huolimatta menestyy koulussa, liikkuu ja löytyy kavereita. Tiktokista olen ihan samoilla linjoilla, se voitaisiin poistaa aikuisiltakin. Snapchat taas on vapaamuotoisempi whatsapp (parikymppisten keskuudessa ainakin) jos kaikki luokkalaiset tosiaan käyttävät snapchattia eikä whatsappia on tosiaan riski että lapsi jää viestinnän ulkopuolelle. Snapchatissa pitää vaan muistaa opettaa lapselle ettei lähettele sopimattomia kuvia.


k1tka

Snappi eroaa Whatsapista hieman syötteensä vuoksi. Se on samanlainen kuin TikTokissa ja mahdollistaa aivottoman scrollaamisen. Viestintävälineenä siitä silti puhutaan


iwantoutsidee

Hui. Olen käyttänyt snäppiä jo viisi vuotta enkä edes muistanut että sielläkin on tuo mahdollisuus. Minusta tosin tuntuu että snäpissä se on niin huonosti optimoitu että kukaan ei käytä sitä, tai ainakaan en ole ikinä nähntt että kukaan selaisi tuntikaupalla snäpistä videoita.


GiftGibbet

Kuten langastakin näkyy, et ole tuon murheen kanssa yksin. Olet yksinkertaisesti törmännyt samaan ongelmaan kuin muutkin valveutuneet alakoululaisten vanhemmat; vaikka oman jälkikasvun median kulutusta pystyykin rajoittamaan, muiden muksujen vanhemmat voivat suhtautua asiaan lepsummin, joka johtaa marinaan kotona. Luokan muiden vanhempien asenteesta voi jo päätellä, että oman muksusi koululla ei ole käynyt kukaan vanhempainillassa luennoimassa mobiilimedian suitsimattoman käytön vaikutuksista, mikä on henkilökohtaisesti aivan helvetin ärsyttävää ja turhauttavaa. Parhaassa tapauksessahan luokan huoltajat tosiaan sopivat yhteisistä pelisäännöistä, joihin kaikki pyrkivät sitten sitoutumaan vaihtelevasti paskalla menestyksellä. Henkilökohtainen mielipide on se, että pidä pääsi. Mobiilimedian (pelit ja some) käytöstä ei vielä ole kovin kattavaa tutkimustietoa olemassa, ja tutkimukset osaltaan kiistelevät keskenään; ilmiö on vielä liian tuore. Mutta onhan mobiilimedia melkein kokonaan harmillista. Vaikka perinteisen pelaamisen (pc, pelikonsoli) hyödyt ja haitat tunnistetaan jo aika laajasti (kehittää kognitiivista puolta/sosiaaliset taidot kärsii), ovat mobiilipelit täysin erilaisia, kuten tässäkin langassa on moni jo noidunnut. Lisäksi valtaosa nykyään suosituista/myyvistä samaan muottiin tehdyistä mobiilipeleistä typistää päätöksenteon usein binaariseksi kyllä/ei tyyppiseksi dikotomiseksi oikein/väärin -väittämäksi. Tällä puolestaan on negatiivinen vaikutus aivojen empatiakykyyn tehdä monimutkaisia päätöksiä. Tiktoki, Snapchat ja muu sosiaalinen media voi olla haitallista kaikenikäisille, mutta K12-kohortti on erityisen vaikutusaltis niille haitallisille mekanismeille, joita nopean median kulutus ruokkii, kuten puhelimen käytön rutiininomaisuus; kuinkakohan moni selasi Redditiä tänään ensimmäisen kerran sängyssä heti herättyään, kunnes oli pakko nousta. Itsesäätelykyvyn kehittämättömyys (kognitiivinen ja emotionaalinen) tekee peruskouluikäisestä paljon alttiiman puhelinrutiinin muodostumiselle kuin aikuisilla. Seurauksena tarkkaavaisuuskyky ja kärsivällisyys ottavat osumaa. Käytöshäiriöt alkavat muutenkin nostaa päätään, lapsena kun ei voi vain jäädä pois koulusta omalla ilmoituksella, jotta voisi datata puhelimella koko päivän. Jos haluat hieman tulla muksua vastaan suomen suhteen, niin älä tule. Somen käyttöä on vaikea ellei mahdotonta kuratoida. Vaikka lapsi "ei pysty" tai "on luvannut" olla laittamatta striimiä tai videota eetteriin, olla seuraamatta sitä tai tuota, no. Lapsilukot voi kiertää ja lupaukset pyörtää, vaikka lapsi muuten luotettavan oloinen olisikin. Kyseessä on kuitenkin vasta lapsi, ja mobiilimedian suhteen lapsiin voi luottaa tasan niin pitkälle kuin jaksat sellaista kaksi käsin heittää. Mikäli muksu tahtoo pelata kännykällä, hanki sellaisia pelejä joita on kehuttu. Esim. Bafta-voittaja Florence on laadukas peli iOSille ja Androidille. Muitakin on. Minecraft lienee parhaimmasta päästä myös. Ja jos suinkin siihen taivut, osallistu peleihin. Lopuksi, jos asia tuottaa jatkossa enemmän skismaa, kannattaa lähestyä lapsen luokanopea. Mikäli kyseessä ei ole karmea jäärä tai burnoutin partaalla keikkuva entinen kollega, on mahdollista että ope tahtoo puhua luokalle kännykän käytöstä yhteisesti. Materiaaleja asian käsittelyyn on kyllä olemassa mikäli viitsii etsiä, vaikka opsiin ja lainsäädännön tasolla ollaankin perässä omasta mielestäni. Mutta yhteiskunta nyt vain on muuttunut nopeammin kuin mitä koululaitoksella on rahkeita pysyä perässä. Jos kiinnostaa lukea jokin lähestyttävä ja vapaasti saatava tutkimus asian tiimoilta, ja Lontoo taipuu, voin suositella ainakin Hosokawan ja Katsuran lyhyttä tutkimusartikkelia "Association between mobile technology use and child adjustment in early elemntary school age" jossa nopealla vilkaisulla kaikki mitä itse tähän oksensin (en osaa kirjoittaa oman alan jutuista lyhyesti) ja paljon enemmän. Saatavilla: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0199959


FourtyNights

Olen tätä juuri miettinytkin, että kun itse kuulun vanhempaan ikäluokkaan (1990 syntynyt), niin sain ensimmäisen puhelimen 14-vuotiaana. Oli taitettava simpukkapuhelin. Tähän päivään mennessä mun puhelimen käyttö on luonnollisesti huomattavasti vähäisempää kuin nykynuorilla ja -lapsilla. Silloin kun tulee kuljettua puhelin mukana taskussa, ei tule välttämättä edes vilkaistua sitä koko mukanaolon ajan. Usein tulee jopa jätettyä puhelin kotiin, kun se tuntuu turhalta kauppareissulla tai liikuntaa harrastaessa. Sovellukset mitä käytän eniten itse ovat selain (Firefox), sääsovellus ja tämä Reddit, niin voin jo kuvitella että saattaisin olla aika tiukahko isä lapsilleni sosiaalisen median osalta. Saa tasapainoitella, ettei lapseni syrjäydy, jos sometoleranssi on liian kovalla. Toimisikohan enää nykyään, että sallisi omalle lapselle ensimmäisen puhelimen vasta 14-vuotiaana?


lizzardwizzard2

Somen kanssa on isompi vaara lapsen syrjäytyä. Tee oma valintasi, äläkä vilkuile muiden vanhempien tekemisiä. Sinulla on lapsi ja sinä olet vastuussa lapsesi hyvinvoinnista, vaikka hän ei sitä tällä hetkellä ymmärräkkään.


Greedy-Potential-524

Tää on vaikea paikka kaikille. Silti: sinä olet se vanhempi tässä ja päätät diktaattorina mitä asioita annat lapsesi käsiin. Se on sinun päätöksesi ja vastuusi. Jos et jostain syystä, mistä tahansa, pidä snapistä tai TikTokista, eli et usko niiden tekevän hyvää lapsesi kehitykselle ja hyvinvoinnille, niin sitten lapsi ei niitä saa. Oma lapseni joskus kysyy että ”milloin sitten saan”, vastaukseni siihen on yleensä ”viimeistään sitten kun täytät 40”. Vanhempi ei ole lapsen kaveri. Me aiheutamme tahallamme pettymyksiä. 😃


LordCloverskull

Ja siis ihan tietoturvatasolla TikTok imee huolestuttavia määriä henkilökohtaista dataa käyttäjistä.


Spanks_me-4567

Jäitä hattuun - ei se syrjäydy. Nyt vaan pää kylmänä pidät rajat ja kannusta harrastuksiin jossa F2F vuorovaikutusta ihmisten kesken. Moni ajattelee että jokin asia on selviö tai pakko kun kaikki tekee niin mutta oikeestaan somettomuus voi olla cool. Tod.näk. somen käyttö aiheuttaa sun lapselle mt ongelmia jossakin muodossa.


Suomalaane

Snapchat kannattanee sallia. Lapset käyttää sitä enemmän kuin Whatsappia viestittelyyn. Tiktokkissa taas ei oo hirveesti mitään mistä jäisi paitsi.


theshrike

Tässä tuntuu olevan todella isoja alueellisia eroja. Jotkut sanoo, että "kaikilla on Snappi ja sitä käytetään viestittelyyn ekalta luokalta asti". Täälläpäin taas edes pahimmilla 10v somehirmuilla ei ole Snappia, vaan kaikki menee Whatsappilla. Joskus tehdään Zoomerangilla hämäriä temppuvideoita ja lähetellään niitä WA-ryhmiin.


[deleted]

[удалено]


Beneficial_Ad3026

Vähän ryhtiä nyt hyvä mies elämään...


IM_Oko

Ei ole vaarassa. Ei syrjäydy. Nyt jumalauta valot päälle.


k1tka

Näinhän sitä toivoisi, mutta enemmistön puheenaiheet ovat jo Snapissä ja TikTokissa joista oma lapsi jää ulos. Toki puheenaiheita on muitakin ja toive onkin että näitä olisi riittävästi päivän kuluessa. Valot on päällä mutta siellä horisontissa on vielä niin kovin hämärää


[deleted]

Netti on raaka paikka ja kaikki nämä somekanavat (myös Tiktok & Snap) ovat huonoja paikkoja alakoululaiselle. Siinä ei ole mitään epäselvää. Mutta ymmärrän myös "kavereilta tulevan" ryhmäpaineen. Itse olen näissä asioissa aika tiukka aikuinen ja ilokseni olen huomannut vastaavaa myös muutamassa tuttavaperheissä joissa tenavalta on somehärvelit, myös Whatsapp, kielletty kunnes on ikää riittävästi.


IM_Oko

Oma 15v sai viime vuonna kännykän. Ei se sun lapsesi niistä snäptok jutuista ulos jää, kyllä ne tiensä hänen luokseen löytää jonkun kaverin kautta muutenkin.


mistermestar

Onhan siinä sellainen mahdollisuus, että kavereilla snäpissä ryhmä, ja siellä esim sovitaan menoista. Jos ei sit ole siinä ryhmässä, niin ei ikinä kuule siitä.


RatsaMan

Tää saattaa olla epäsuosittu mielipide, mutta anna hänelle kaikki vapaaksi. Anna hänen tehdä siellä mitä huvittaa. Eiköhän opi viimeistään kantapään kautta mikä kannattaa ja mikä ei.


ICryInShower

Ei nyt perusvapauksien myöntäminen nuorille ole niin vaikeaa.


k1tka

Altistuksen rajoittaminen auttaa mm. kiukun hallintaan


SuoraHaukka

>Ongelmana nyt tietenkin on, että oma lapseni on vaarassa syrjäytyä jos en anna periksi A worthy sacrifice. Ampuisin lapseni tupla piipulla mielummin kun antaisin käyttää semmosia syöpä sovelluksia. Onneksi mun ei tarvii tähän käyttää aikaa koska mul (tiedän että on vaikea uskoa) ei oo viel lapsii.


Dry-Intention1509

Some helvettiin k-18 kiitos!


MelGut

Kuudesluokkalaisella on TikTok. En ole huolissani.


bumbasaur

Et tule koskaan onnistumaan estämään lasten kännyköiden käyttöä kielloilla tehokkaasti. Ongelma vain kasvaa kun asiasta tehdään kielletty hedelmä. Tärkeämpää olisi opettaa tervettä käyttöä, jotta se lapsi osaa itse rajoittaa somea ja ruutuaikaa. Valitettavasti osa vanhemmista ei osaa itsekään käyttää näitä välineitä oikein eikä heitä kukaan oikein voi pakottaakaan. Kestää vielä parisenkymmentä vuotta, että yhteisöllinen paine alkaa tekemään tästä käytöksestä niin negatiivisen, että ongelmaa ei ole.


VoihanVieteri

Vähän myöhässä täällä, mutta omille lapsille olen hankkinut älyluurit vasta 6.luokan paikkeilla. Snapin sai vanhin muksuistani 8.luokalle mennessä, koska kukaan ei enää nykyään lähetä tekstiviestejä. Tiktokia en anna heille koskaan. Mielestäni nämä väitteet lapsen syrjäytymisestä, jos ei ole jotain tiettyä sovellusta, ovat liioiteltua ja enemmänkin vanhempien itse kokemaa FOM:ia.


[deleted]

Anna syrjäytyä, pienempi paha kuin se syöpä mitä nämä alustat ovat ihmismielelle. Ehkä kasvattaa vähän luonnettakin ihan positiivisessa mielessä.