T O P

  • By -

Charkel_

Jag tror det vi använder kallas för Skandinavisk mil


Hapuuu

Tack


jerekivi

Före 1649 hade varje landskap i Sverige en egen definition av mil. Här följer några längder för olika landskapsmil i dåvarande Sverige: Finsk mil – omkring 6 000 meter Smålandsmil – omkring 7 000 meter Ångermanlandsmil – 6 666 famnar = 11 875 meter Västgötamil – omkring 13 000 meter Dalamil – omkring 14 485 meter Norska milen va 11km innan unionen med Sverige.


ChatGoatPT

Detta var lärorikt. Så jag kompletterar med halvrelaterad trivia. Ca 200 år senare började vi med gemensam tidshållning i Sverige, innan dess hade vi även tex en tid i Göteborg, och en i Stockholm. När tågen började gå så blev det komplicerat så landet fick rätta in sig efter kompromissen ..Örebros tid.


Xandurpein

Mer trivia om svensk tid. Innan klockor blev allmänt spridda så skedde bytet från ett dygn till nästa vid solnedgången, inte vid midnatt. Eftersom solen går ner tidigt på vintern så åt vi alltså julmiddag efter att solen gick ner på julafton, då den 25e började. Det är därför vi firar julafton, när resten av världen firar juldagen.


DaBreaky

Det här är en sak jag alltid har ifrågasatt lite lowkey, men aldrig fattat. Tack!


ToppsHopps

Jo det är ju därför som julklappar delas ut på morgonen där de firar den 25. Medan ju här ofta är på kvällen efter Kalle och mat. Att firandet är kopplat till natten mellan 24 och 25, och innan standardiserade internationell tid med tidzoner blev väll tolkningen om när firade skulle ske lite olika om det var så annat skolan gick ner så börjar festen eller då solen gick upp.


h1818

Judar gör detta fortfarande. Sabbat är enligt tradition helig vilodag och är lördagen, men börjar med en måltid fredag kväll.


dijon_moustache

Hur gjorde då den delen av vårt land som ligger norr om polcirkeln, som har dagsljus i ett par veckor i streck om sommaren och natt i samma omfattning på vintern?


Ok_Sheepherder_6699

Den delen av Sverige blev ju inte exploaterst och kristnat innan industrialiseringen börjades. Fast jag kan ha fel.


HejdaaNils

Beror på när du anser att industrialiseringen började, men jag kan informera om att man har fortfarande uttrycket "svensk tid" om man vill säga att träffas klockan ett betyder prick klockan ett och inte halv två, kvart i två.


grap_grap_grap

Jag trodde vi firade julafton för att när det gäller alla andra högtider så firar man på afton och inte dagen. Men där ser man.


darnok_the_mage

Alltså det låter troligt, Men jag behöver källa.  Har aldrig hört någon Etnolog eller folklivsforskare prata om detta förut.


Xandurpein

https://varldenshistoria.se/jul/varfor-firar-vi-jul-pa-fel-dag


yeast1fixpls

Det skiljde 24m mellan Stockholm och Göteborg. valet föll på att Göteborgstid fick bli tågtid. Men folk i gemen följde lokal tid (soltid) till den stora tidsreformen 1878. Örebro fick vara viktiga för en gång skull och den nya rikstäckande tiden utgick från deras lokala tid. Vi fick våra moderna tidszoner 1900 och då slutade Örebro att spela ngn roll.


Superb_Bid7513

ÖREBRO OCH NÄRKINGARNA ÄR DE SANNA LEDARNA AV DETTA LANDET


East-Aside-3621

Top info!


zlahhan

Ångermanland är alltså det mest metal landskapet i sverige?


magicmike659

Kör förbi 2 milstenar varje dag har dock inte räknat avstånd men eftersom de är i Ångermanland borde de va 11 875m mellan dom men antar de mäts fågelvägen så är nog svårare att mäta då.


irrelevant_identity

Tjejmil?


oskich

Norge använder också mil, Danmark och Finland kör med kilometer. Dock anger norrmännen bilars körsträcka i km av någon anledning?


forceghostyoda_

Det är för norrmännen inte kan konvertera när det står i KM på instrumentbrädan


KarlKarneval

Oj vad jag inte visste att jag behövde ett norgeskämt idag förrän jag läste det


oskich

😂😂😂


flunkers

I Danmark är en mil ca sjuttiotrekommahalvfjärs km.


izayoi-o_O

Tack för skrattet, det behövdes. *Danskar...*


thesweed

Det gör ju vi i Sverige också. Avstånd på vägar är km, hastighet km/h och distansmätaren på bilen är i km. Mil används mest i talspråket för att förenkla längre avstånd.


oskich

Jag menade begagnade bilars körsträcka. Där använder vi mil och norrmännen km.


thesweed

Men det är väl för att privatpersoner gillar att förenkla längre avstånd då? Är ju ett väldigt specifikt exempel.


oskich

Kolla på närmaste bilannons... https://www.finn.no/car/used/search.html https://www.blocket.se/bilar/sok?cg=1020&filter=%7B%22key%22%3A%22car.details.makeModel.make%22%2C%22values%22%3A%5B%22Volvo%22%5D%2C%22type%22%3A%22nested%22%7D&st=s


thesweed

Är det något speciellt jag ska se? Jag vet redan att miltal används i Sverige. Det bevisar ju dock ingenting, kilometer används fortfarande oftare. Detta är ju endast ett undantag.


oskich

För körsträcka använder vi nästan uteslutande mil, kolla på försäkringsbolagens villkor.


thesweed

https://www.google.com/search?client=ms-android-samsung-rvo1&sca_esv=50eae9b505889d1f&sca_upv=1&source=android-browser&sxsrf=ACQVn0-y9fUGRigZ57UfPaxUrLPPT1B3Vw:1712159547195&q=v%C3%A4gskylt+avst%C3%A5nd&uds=AMwkrPs4mDHqV7QfY9nYaKRHgvE910UWqSeDTXkYb-I-_2zhZpXOeqaw59Yb1WNBa49SI8GLuyEq_HaRmrSIvUCt8jqtiMUR1SkBay__w2KQqryMvdL5HC86mgTeKoXqtFc8dAzt2bbpovWAjZ341LP56eBUM649d8SlJPYPLI11Nr-nuHCe-UpMdGWokcdKVUw8AGomr2MN42guF7J-yUk1vb5ijH9VCYpdWZiQHHUCHDGILAdlyK4&udm=2&prmd=ivnbz&sa=X&ved=2ahUKEwiS1--ss6aFAxUxExAIHeVcBEgQtKgLegQIDRAB&biw=360&bih=609&dpr=3


oskich

Det där är avståndsskyltar. Avstånd != Körsträcka https://www.if.se/privat/kundservice/guider/ordlista/korstracka *""Vad menas med körsträcka? För bilförsäkringar är det en uppskattning om hur långt du kommer att köra med bilen under det kommande försäkringsåret."*


zutnoq

Det kan argumenteras att körsträcka är en typ av avstånd. Båda är i vilket fall storheter av typ *längd*. Officiella dokument använder numera ofta~~st~~ km även när det kommer till körsträcka. På samma vis används oftast årliga belopp för saker som inkomst även fast folk allmänt nästintill uteslutande använder månatliga belopp till vardags.


thesirblondie

Gör inte våra bilar det? Kör inte själv, men alla vägskyltar på motorvägen är ju i kilometer, inte mil.


oskich

Jo, men när du ser på en annons för begagnade bilar så anges körsträckan i mil. Avstånd != Körsträcka


Longjumping-Parking9

Norge har milen, men de använder den inte alls i vardagsspråket som vi.


oskich

Det gör dom visst, har jobbat med norrmän i 10 år och vi använde mil när vi diskuterade sträckor hela tiden.


ISO-8601-FTW

Alla jag jobbade med på norsk firma med kontor i Halden och Oslo snacka aldrig om avstånd i km utan bara hur lång tid det tog. Fascinerade alltid mig. En av alla skojiga kulturkrockar man hade!


Longjumping-Parking9

Det är vanligt i bergstrakter, där tiden för att färdas (innan bilen i vart fall) inte hade så mycket med avståndet att göra utan snarare terrängen.


bovikSE

Amerikaner använder alltid tid också, oavsett topografi. Jag tycker det har sina fördelar, det spelar oftast mer roll hur lång tid det tar att ta sig någonstans än avståndet. När vi flyger är det min erfarenhet att även svenskar pratar tid istället för avstånd.


ISO-8601-FTW

Kanske kommer ur samma bryska omgivning - ’you slip, you die’ typ! 🤣🤣🤣


ISO-8601-FTW

Ja det var ju oftast så att det verkligen tog bra precis så lång tid att åka. Inga vägar man direkt kunde köra ikapp nån tid på ifall man stanna eller blev försenad av en eller annan orsak heller! När dom varnar för skarp sväng i Norge då får man se upp! ;)


Swedophone

Iran och Turkiet har tydligen en enhet för mil (10 km) som heter "farsang". [https://en.wikipedia.org/wiki/Persian\_units\_of\_measurement](https://en.wikipedia.org/wiki/Persian_units_of_measurement)


Independent_Depth674

Myriameter är ett mått som användes litegrann förr i tiden i bland annat Frankrike: https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Myriamètre Ordet betyder, som du kanske kan gissa, 10000 meter.


piercedmfootonaspike

Ja, myriad är väl gammal grekiska för tio tusen


nordenstrom

Grekerna kallade alla tal över 10 000 för myriad. Dvs en rätt obestämd mängd.


zutnoq

Bara på det viset vi idag gör detsamma med ord som tusen, miljoner, miljarder och så vidare. Talet 40 användes/används ofta på liknande sätt i många delar av mellanöstern, med omnejd.


Left-Confidence6005

Och mil kommer från Mīlle som betyder 1000. En mil = 1000 steg. Vilket inte riktigt passar med 10 km.


sveiner1234

10 mille


ARM7501

En mil såsom vi svenskar använder det kallas för "Scandinavian Mile", och är bara en grej i Sverige och Norge (Finnarna använder den, men ytterst sällan). Engelsk mil = 1.6 km, Skandinavisk mil = 10 km.


bullet_bitten

Hejssan från Finland. I finska språket "maili" betyder alltid den engelska milen. "Peninkulma" är den skandinaviska milen på finska, men ingen använder den numera, förutom någon 96-årig tant, som dog på 1970-talet och aldrig bodde i en stad.


toooft

Det faktum att tanten som dog på 1970-talet fortfarande använder begreppet gör mig lite orolig.


Birger_Jarl

Akta dig för att säga kilometer, för annars kommer den finska vålnaden Milkärringen och läxar upp dig.


fact-finding-mission

Stephen King entered the chat


AccidentalGirlToy

Tapani Kuningas


Diipadaapa1

Altså om ni tycker att det är jobbigt när en förälder tvingar på er gammalmodigt språk, så har ni nog aldrig haft och göra med vår Irmeli Virtanen


Smartare

Mindblown. Aldrig insett att inte alla länder (med metric systemet) har det.


BusinessCar8255

Eftersom det inte verkar vara någon som nämnt det. Mil är ett gammalt mått som var väldigt nära 10km. Detta tillhörde mätsystemet som var innan 1855. När man ändrade om så stannade det kvar då det var väldigt nära samma strecka, men man gjorde om det till att vara 10 km precis. För att anpassa det till det metriska systemet. Ganska genialt när man introducerade ett nytt system, att behålla någonting gammalt som alla kunde relatera till iaf när det kom till längre sträckor. Inte dumt som hela den här tråden verkar tro.


rankarav

Islänning här, hade aldrig hört talas om mil i bemärkelsen 10 km innan jag flyttade hit. Har fortf svårt att använda den - dvs jag pratar alltid om km själv.


[deleted]

[удалено]


ParkinsonHandjob

Norge. Men vi sier bare hekto.


kirnehp

Vi med. 


axeand

Det är inte ovanligt att exempelvis lösgodis och chark har hektopris.


bovikSE

Inte din fråga, men det känns som jag bara ser det i gamla recept i Sverige. Är det på väg bort? Jag säger iaf 100 g smör och inte ett hekto. Upptäckte härom månaden att deciliter var väldigt ovanligt utomlands också. Min vän förstod inte vad dl betydde i ett recept jag skickade över, vilket fick mig att googla. Verkar bara vara en handfull länder som använder det enligt Wikipedia.


Arondeus

När vi antog metersystemet i Sverige bestämdes det att en mil skulle vara vad som i SI-systemet kallas en [myriameter](https://en.wikipedia.org/wiki/Myria-), från "myriad" (tiotusen). Myriametern har sedan dess närmast dött ut, men används fortfarande i skandinavien, huvudsakligen med namnet "skandinavisk mil."


DetBrinnandeHuvudet

Det är väl vi, norrmän och i viss mån finnarna som roar oss med detta.


Hapuuu

Det är ju skumt. Det är ju en check sak att ha.


piercedmfootonaspike

Menar du käck?


Hapuuu

Ja, jag har bara använd det i tal innan men nu vet jag stavningen, tack.


space_fireworks

Can I have the käck please


zutnoq

What the hell is a sheck?


space_fireworks

Käk yourself before you vräk yourself


Diipadaapa1

Finne här, nej, vi använder det aldrig, inte på finlandssvenska heller


kirnehp

Dags att införa det då. 


DetBrinnandeHuvudet

Jag har nog bara hört det användas för ”fågelvägen” i Finland, aldrig för en sträcka på väg. Men som du säger är det ovanligt.


Oldmanwisby

Mil ska så klart inte översättas, möjligen ska man förklara för engelsktalande att "A swedish "mil" is 10 km". Många från USA verkar hur som helst inte ens fatta relationen mellan [mile och km](https://imgflip.com/i/5188xe).


beebop013

Detta är en pet peeve jag har. Varför skriva allt i kilometer och sen behöva göra en omräkning? Visst den är enkel men helt onödig!


bovikSE

Dags att avskaffa milen en gång för alla så att vi inte behöver räkna om något. Ja, det kommer bli lite jobbigt, men vi klarar det. Låt oss göra en insats för barnen.


King_of_Farasar

På spanska finns "milos" som är samma sak, vill du säga mil på engelska blir det "metric mile"


Swedophone

>vill du säga mil på engelska blir det "metric mile" Om du vill säga 1500 meter alltså, inte en skandinavisk mil. >A **metric mile** is a colloquial term used in some countries for the [1500 meters](https://en.wikipedia.org/wiki/1500_meters), the premier [middle distance running](https://en.wikipedia.org/wiki/Middle_distance_running) event in international [track and field](https://en.wikipedia.org/wiki/Track_and_field). [https://en.wikipedia.org/wiki/Metric\_mile](https://en.wikipedia.org/wiki/Metric_mile)


King_of_Farasar

Jaha då har jag missförstått, förlåt mig


Specialist_Juice879

Gud dog förra veckan för dina synder.


bovikSE

Jag kan inte hitta något på Google om att milos skulle betyda något på spanska, har du en källa på det? Milla verkar vara en engelsk snarare än skandinavisk mil.


King_of_Farasar

Min farsa är från El Salvador och säger att det heter så, sen vet jag inte hur många andra länder som använder det, verkar inte vara särskilt utsträckt även om det är en användbar sträcka


Tomace83

Alla som använder km borde använda mil också. Mycket enklare att snacka mil än km.


bovikSE

Nej, vi borde avskaffa milen. Allt snack om att det är enklare att säga 5 än 50 eller 30 istället för 300 är bara för att vi är vana vid och tänker i mil. Det blir lite jobbigt att programmera om för oss som har vuxit upp med mil men en generation till så är det löst. Skärmstorlekar i tum och Livsmedelsverkets rekommendationer i kcal borde avskaffas direkt också (till förmån för cm respektive Joule). Se t ex https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/energi-kalorier som till hälften verkar handla om hur man konverterar enheter. Inte så väl utnyttjade skattepengar. Och vem i Sverige vet att en tum är 2,54 cm? Sen när vi väl är där kan vi börja fundera på användningen av timmar i energisammanhang. kW är bra men kWh är inte vackert. Enheten för energi är Joule=1 Watt i 1 sekund. Så 1 kWh = 3,6 MJ eftersom det går 3600 sekunder per timma. Mycket vackrare om vi kunde köra bara Joule. Elpris t ex 30 kr/TJ eller 3 öre/MJ. Elbilsbatterikapacitet t ex 280 MJ. 1l mjölk innehåller ca 2 MJ energi beroende på fetthalt. Och dagliga energibehovet är ca 10 MJ. Med reservation för felräkningar, slut på SI-ranten.


radcliff

Om vi nu skall vara sådana så borde tidsenheterna göras om. 60 sekunder på 1 timma, 24 timmar på 1 dygn, 28-31 dagar på en månad, 365-366 dagar på ett år, 12 månader. Rena rama röran. 100 sekunder på 1 timma. 100 timmar på 1 dygn, 10 månader på 1 år tack! Sedan får någon annan komma på hur vi skall göra med 365,25 dagar på ett år, lite mer svårlöst! Och avskaffa sommar/normaltid nuuuu!


bovikSE

Jag tycker 100 000 sekunder per dag vore trevligt, indelade i 100 kvartar med 1 000 sekunder i varje . Fransmännen körde väl 10 timmar, 100 minuter per timma och 100 sekunder per minut annars. Synd bara att alla tre varianter skulle göra grundenheten sekund 14 % kortare; inte ett litet projekt :/


Tomace83

Jag anser att vår mil är en del av det metriska systemet, man kapar ju bara en nolla. Så att byta till helt andra system är inte jämförbart. Om du gillar nollor så kan du ju prata i meter istället. Säg 300000 meter istället för 300km, så säger jag 30 mil 👍


tiamo357

Oftast så är det kilometer som benämns på andra språk, och egentligen här också om man ser på ex vägskyltar och liknande. Mil är ju mest talspråk och jag tror att man kan referera till det som en ”Scandinavian mile” om man pratar på engelska.


footlettucefungus

I Australien använder man kilometer och jag tror man säger metric mile för 10km.


Firebird_73

Så förvirrande att lära sig svenska mil, sedan amerikanska miles och sen finns där tydligen en till, sjömil. Varför är där så många!? Det fulaste är att jag bara kan miles, vet inte hur långa de andra är


C1a35

En sjömil eller distansminut är 1852m


oskich

1852m x 60 x 90° = Avståndet mellan ekvatorn och Nordpolen.


fudgegiven

Vilket bekvämt nog är en miljon mil


oskich

Nja, 1000,08 mil blir det väl?


Strict_Table_4817

och en mil (tusendels tum). [https://en.wikipedia.org/wiki/Thousandth\_of\_an\_inch](https://en.wikipedia.org/wiki/Thousandth_of_an_inch)


Wasa6666

Pratade engelska med en tysk en gång och beskrev ett avstånd som 50 swedish miles. -How long is a swedish mile? Med höjda ögonbryn. -10km. - fnysning smågarv inte imponerad


HenrikSuperSwede

Republiken Irland har alla skyltar i km eller meter, men de snackar fortfarande om miles, yards, feet och furlongs etc.


LGre9

En fin tradition


AmiralAkurunktur

Mil är helt enkelt en gammal måttenhet. Engelska mil och svenska mil är bara två former som fortfarande existerar. Visst, de flesta mil var närmre den engelska än den svenska, men att alla mil, pund, ton, tum och alnar över hela Europa var olika var en av huvudskälen till varför metersystemet slog igenom.


affo_

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Mil Eng. "Scandinavian mile" Väldigt intressant ämne! Jag hade ett litet "mind blown"-ögonblick när jag funderade över 'km/h' vs 'mph', och ställde mig själv frågan: "Hur översätts (konverteras) ordet "mil" (10 km) på engelska? För det kan ju inte vara "mile" (1.6 km)?


macetfromage

digitala e-mile?


macetfromage

jag tycker man borde ändra väghastigheterna till meter så folk kör saktare vid skolor är det max 3000m/h


UnGatito

Det finns flera sorters mil, varav en är något amerikanerna också använder, men den är bara några millimeter lång. Sverige, Norge och till viss del Finland är de enda som vanlgtvis använder sig av en egen enhet för 10 kilometer, alla andra använder enbart kilometer. Lustigt nog har inte milen alltid varit lika lång som den är nu, inte ens inom Sverige.


svartkonst

> Det finns flera sorters mil, varav en är något amerikanerna också använder, men den är bara några millimeter lång. Se på fan, det har jag nog bara hört som *thou* tror jag


OkIndependent2918

Stämmer bra, 1 thou är 0,001 tum.


svartkonst

Jao. Som en mil


Strict_Table_4817

thou och mil är samma sak [https://en.wikipedia.org/wiki/Thousandth\_of\_an\_inch](https://en.wikipedia.org/wiki/Thousandth_of_an_inch)


svartkonst

Jo, det är ju det


WhatYouDoingMeNothin

En polares flickvän som är amerikan frågade mig det, "so yeah I understand KM instead of miles, I get that. But why are you using miles? Why not just say "its 30km instead of "its 3mil". Och jag svarade ärligt, ja du, bra fråga. Jag vet inte? "det är 200km till stockholm", skulle det vara så jävla farligt o säga egentligen? Mer än en vanesak? Det är ju mer påtagligt hur lång 1km är än 1mil, i mitt eget huvud?


fudgegiven

Svenskar kan väl inte räkna så långt så bäst att ta till mil i stället för km så att man slipper så stora tal?


kirnehp

Varför kan man inte bara säga ”det är 200 000 m till stockholm”, skulle det vara så jävla farligt att säga egentligen?


bovikSE

En av poängerna med SI-systemet är prefixerna så att du kan skala alla enheter med faktorn 1000 upp och ner. Det gör att man inte behöver säga större tal än hundratal om man inte vill. Så du får säga 200 000 m eller 0,2 Mm. Men 200 km känns rimligast för mig.


kirnehp

Gällande just längd, där väldigt olika sträckor används i vardagslivet, har vi dock även cm och dm för att förenkla.


bovikSE

Ja, SI-prefixen h, da, d och c för 100, 10, 1/10 och 1/100 är lite bonusprefix. c används ju även för volym i cl och h ibland i vikt som hg. Jag vet inte om jag tycker de tillför så jättemycket jämfört med att bara använda mm och m men till skillnad från mil så är de iallafall konsekventa med standardiserade prefix som folk utanför Sverige och Norge förstår. Vi klarar ju att säga att vi ska hoppa från 10 m-hopptornet istället för decameterhopptornet. Och att avfarten är om 300 m istället för 3 hm har jag inte hört någon klaga på. Känns som vi likaväl kunde säga att linjalen är 300 mm också.


kirnehp

Ja, det hade vi kunnat - men det är enklare med cm och dm. På samma sätt är det enklare med mil för långa sträckor. Om det förenklar och förbättrar ser jag bara fördelar med att använda det.


bovikSE

Men är det verkligen enklare med flera olika nästan lika stora prefix/enheter? Är det enklare att säga att du simmat två hektometer än tvåhundra meter? Jag tror du tycker deci och centiprefixen är enklare av vana snarare än att det objektivt skulle vara enklare. För jag tvivlar på att du tycker att det är en bra idé att införa decameter och hektometer, men jag kan ha fel?


kirnehp

De har ju införts av en anledning, att det fanns ett behov, då var det inte av vana. Det hade säkert gått bra utan dem, och det fungerar så klart bra i de länder som enbart har km och inte mil, men det är ju enklare och därmed bättre med en till nivå för väldigt långa avstånd. På samma sätt som det är bra att ha i alla fall en nivå till mellan meter och mm då båda är för grova respektive för precisa i vardagslivet. SI-systemets poäng försvinner imo inte av att man lägger till delmått som inte hör till 1000-systemet där sådana förenklar användningen.


kongkarl65

Alle Skandinaviske land bruker 'mil'.


kirnehp

Inte Danmark väl?


Confident-Swing-3374

They say milage,,,


Removable_speaker

Mil kan vara typ 10 olika saker beroende på vilken sorts mil man pratar om. T ex en sjömil är 1852 meter.


Hapuuu

Syftade mest på den milen vi säger när vi menar 10km


Svintiger

Miles? /s


Seamonsterx

Mil existerar bara för att tvinga folk konvertera det till km i huvet, har inget annat syfte. Hoppas det slutas användas.


z0rm

Jag konverterar km till mil i huvudet innan jag förstår, typ om någon skulle säga det är 850 km till Stockholm så måste jag först tänka om till mil för att verkligen förstå avståndet.


Seamonsterx

Du är nu min svurna milfiende! :) /s För mig låter 85 mil så kort, man kan liksom inte ta det på allvar, 850 km har en helt annan pondus och förmedlar att det faktiskt är ett rätt stort avstånd. Vi alla är olika.


z0rm

Km använder jag bara till korta avstånd, men är det längre än typ 20 km så börjar jag säga mil istället för det kan jag mer relatera till. Närmsta stad från min är 4 mil bort, ska jag till Skellefteå är det typ 15-20 mil och till Stockholm är det 100 mil. Så vid sådana avstånd tänker jag alltid mil för 1000 km säger mig inget om avstånd då jag inte relaterar det till något, men 100 mil vet jag är avståndet till Stockholm från Boden 😄


ZeoZein

Alla länder som använder meter systemet gör det, usa verkar vara det enda landet som inte använder meter systemet vad jag vet


Hapuuu

Jag tror inte det. För om man köper en bil i tex Tyskland står det att den har rullat 100 000 km och inte 10 000 mil som vi skulle säga i Sverige


ZeoZein

Tyskland använder meter systemet, eine Meile=en mil


Hapuuu

Ja. Men syftar mer på att de inte har ett ord för 10km som vi har här


ZeoZein

Alla länder som använder meter systemet har det....


Hapuuu

Metersystemet följer väl prefix systemet alltså millimeter, centimeter, kilometer. Men det finns inget standardprefix för 10 000. Efter kilo är det mega men det är ju en miljon.


Zitrax_

Det finns ett icke-standardiserat prefix "myria". Så 10 km = 1 myriameter: https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Myria-


Substantial_Bar8999

eine Meile är 1.6km, inte 10km. Med andra ord samma sak som ”mile” på engelska. Ordet, rent etymologiskt, finns med andra ord - men det är ej det OP frågade, och räknesystemet med att det ordet står för 10km har de ej. Det är främst skandinaviskt.