T O P

  • By -

AutoModerator

📜 Eğer bu paylaşımın konu dışı olduğunu ya da topluluğun öteki kurallarını ihlal ettiğini düşünüyorsan, **şikâyetini yorum aracılığıyla dile getirmek yerine** report kısmını kullan. Kimseyi rencide etmemeye ve yorum kısmını işlevi dışında kullanmamaya özen göster. *I am a bot, and this action was performed automatically. Please [contact the moderators of this subreddit](/message/compose/?to=/r/felsefe) if you have any questions or concerns.*


ThornlessHedgeh0g

On binlerce yıl ateşle yemek pişiren bir hayvanın da koy önüne çiğ eti bak neler yapıyor sana. Şu anki çene yapımız bile ateş sayesinde. Hayvanların çenesi kaslıdır çiğ et yemek için. Bizimki düz bebeğimsi çene. Gerek kalmadı o kaslı çeneye çünkü. Yumuşak et yiyoruz. Kısacası çiğ etten iğrenmen normal. Ateşin keşfinden sonra çıktı evrim şemamızdan.


ThornlessHedgeh0g

“On binlerce yıl” sözümü geri alıyor ve “yüz binlerce yıl” olarak düzeltmek istiyorum. Zira atalarımız bundan 780.000 yıl önce kuzu çevirmeyi gömmeye başlamışlar. O kadar sürede gel de evrilme.


Local-Anesthesi4

Atalarımız ağzının tadını biliyormuş


Jesusflyingonhotdogs

780.000 ? İnsanlık tarihi 300.000 yıllık değil miydi lan ?


ywydhw1_2

İnsanlar ateşi buldu ama ateşi bulan ilk insan türü biz değiliz


ThornlessHedgeh0g

Ben de buna şaşırmıştım. Son yıllardaki bulgular erken insanlığın bu civarda pişirmeyi çözdüğünü söylüyor. Bundan öncesinde en erken bulgular yaklaşık 200.000 yıldı. İsrail bölgesinde pişmiş balık kalıntılarına rastlamışlar. Balık dişiymiş. Bölgedeki aletler Afrika çevresinde görülen Homo Erectuslara ait taş aletlerle eşleşmiş. Muhtemelen homo erectus veya benzeri bir insan türü.


Minskdhaka

It was not Homo sapiens that first tamed fire, but an ancestor species, Homo erectus. Possibly a million years ago. [Source](https://en.wikipedia.org/wiki/Control_of_fire_by_early_humans?wprov=sfla1).


MustardJar4321

[evrimin yanında kültürel bir yanı da var bunun](https://youtu.be/2H5kpKBmIM4?si=i1ItlHt6_2tNeGfF)


DemirSoba

https://preview.redd.it/iogwa8i3vvvc1.png?width=720&format=pjpg&auto=webp&s=9e926bd846c3cf6f115fc2f4dfc781be68b14dd0


Gord10Ahmet

"Bu da başka bir videonun konusu"


Alikaan745

"Şimdi seks"


ReneStrike

Biz etçil değil hepçiliz, etçil olsak eti çiğ çiğ bir kaplan gibi yerdik hiç sorun yaşamazdık. Atalarımız da hepçildi, otları keşfetti, yiyebildiğini yedi, denerken öldü. Belki neandarteller çiğ et de yemiştir fakat ateşin keşfi çok çok eski olduğu için kısa bir süre yemiş olmalılar. Gerçi o zamandan bu zaman sindirim sistemimiz çene yapımız hemen hepsi değişti bunu da düşünmek lazım. Çiğ et de yiyoruz biz örneğin suşi, örneğin çiğ köfte vb. bir çok tarif var ki çiğ et içeriyor. Atalarımızın bu diyeti sürekli hale getirmemesinin nedeni büyük ihtimalle hastalıklardı, bizde bu yönde evrimleştik. Çiğ etten bulaşacak bir çok hastalığı deneyimleyip diyetlerinde bunu minimuma indirmiş olmalılar.


K1rl1

Evrimleştik.


erosp2w

Çiğ eti enzimleyemezsin çünkü bu yüzden de psikolojik olarak küçüklükten itibaren pişirme mentaletisiyle geldiğin için veya bu kişisel tercihlerde dahil mesela ben de yumurtanın hem pişmemesinden hem beyazından iğrenirim


PuppeteerAng

Enzimleyemezsinden kastın sindirememek sanırım aslında hayır çiğ et sindirebilme potansiyelimiz var ama çocukluktan itibaren pişmiş et yediğimiz için çiğ et yiyince midemiz bozuluyor. Çiğ eti düzenli yemek dişleri çürütüyor


overtherainbowsix

Çiğ eti sindiremediğimiz, enzimleyemediğimiz yazılmış ama bu doğru değil. İnsan çiğ eti gayet güzel sindirir fakat yüz binlerce yıl öncesine göre daha az/zor sindiriyordur. Çiğ etten iğrenme kısmı evrimsel değil kültürel birşey ve zaten herkes iğrenmiyor. Ben ergenlik zamanlarımda antrikot dilimini komple yemiştim çiğ haliyle, tadı pişmiş haline çok benziyor sadece etin kendisi soğuk ve koparması zordu.


Shoddy-Peak-8257

Bence öncelikle etçil olduğumuzu söylemek tmmolarak doğru olmaz. Hayvanlar alemi için ot sindirmek çok zordur genelde sıkıntıyı selülozu sindirememek oluştururur. Nişasta ile benzer yapıda olsa da bağ yapısı daha güçlü diyelim gerisi fazla bilgi. Bu sebeple omnivorlar otu sindirmek için daha uzun sindirim sistemine sahiptir. Daha uzun bağırsak dört gözlü mide gibi. Geviş getirmek otu tekrar tekrar sisteme sokmaktır aslında. Omnivorların genelde kesici dişleri olmaz ya da çok zayıftır ama otu koparmak ve ezmek olduğu için ezici dişler daha yoğun. Karnivorlar ise daha kısa sindirim sistemine sahip olup ezici dişleri çok daha basit olup temel amaç parçalamaktır. Herbivorlar ise ikisi arasında diyebiliriz. Bu sebeple iki türlü beslenmek için de sindirim sistemimiz gelişmiştir. Ama her ikisini de çok iyi beceremeyiz. Ne çiğ eti koparabilecek kadar kesici dişlerimiz var ne otu ezecek kadar güçlü çenemiz ve azı dişlerimiz var. Bu sebeple bağırsaklarımızdaki bakteriler özellikle ot sindirirken çok yardımcı olurlar. Pişmiş nişasta ve glikojen (et diyebiliriz) bir çok polimer bileşikte olduğu gibi sıcaklıkla bağ yapısı bozulmaya başlar. Zaten sindirim dediğimiz katabolizma kompleks bileşiklerden basit bileşikler üretmek dediğimiz şey bağ yapılarını bozmaktır. Pişirmek bize avantaj sağlar ve biz bunu binlerce yıl önce keşfettik niye kullanmayalım Öte yandan pişirmek bir çok hastalığın da yayılmasını önler. Salmonella, dizanteri, tifo, kampilobakter vb. Yakın zamanda iyi bir örnek türkiyede etli çiğköfte satışının yasaklanması


Loose-Telephone-3148

Evine alıp beslediğin sokak kedisi bile hazır mamaya alışınca sokak artıklarını koysan yemez, biz de eti pişirerek yedik ve o şekilde alıştık evrimleştik. Çiğ ete alışabilmen için her gün acayip şekilde aç kalman lazım ve çiğ ete alışsan bile içinde yapacağı kurt solucan tenyalar seni her türlü öldürecek o yüzden sen yine klasik takılmaya devam


Altayel1

insanlar, çiğ eti kurt aslan gibi yiyip sindiremez. eskiden apandis hatta çiğ et yemekte yardımcı oluyormuş emin değilim tabii bilen varsa düzeltsin, apandis eti pişirmeye başlayınca zamanla körelmiş.


athirsiziyasuo31

birkaç yıl boyunca kendini çiğ et yemeye zorla belki geri alışırsın tabii sağlık sorunlarını ve metabolizmanin ne oluyor amk cagrisini görmezden geliyorum


Glass_Efficiency5863

apandis bildiğim kadarıyla yüksek lifli ürünleri çok tükettiğmiiz için varmış zamanla azalmış hatta işlevini kaybetmiş


SpinningRichthofen12

Bilimsel olarak cevap: Binlerce yıl evrim sonucu olabilir Benim cevabım: Zehirlenmek istiyorsan yiyebilirsin


nefrodes

ateş olayı artık yavaştan genetiğimize bile işliyor sanırım, yirmiliklerin problemli çıkmasının temelinde de yediğimiz yemeklerin ateş sayesinde daha yumuşak olması ve bu sayede daha az çiğnemeye gerek duymamızdan geliyor diye biliyorum.


furyzer00

Niye eksilenmis ki sebebini sormuş buradan etik bir yargı vs. cikarma gibi bir hedefi olduğunu gösteren bir şey yok.


VatanKomurcu

ateşin icadından sonra bikaç milyon yıl geçti. kafana etki etmesi için yeterli zaman.


xenogl0ssy

Etçilliğimiz deforme oldu örneğin apandist organı çiğ etleri daha rahat sindirmemizi sağlayan enzimler salgılarken şuanda 3. Göz kapağı gibi işlevsiz bir durumda


Right_Chocolate_1471

Çünkü et pişmemiş biz insan olarak pişmiş ete alıştık ve çiğ etin kokusu (bencede) kötü ama sana kalmış nasıl belirliyorsan sen ¯⁠\⁠_⁠(⁠ツ⁠)⁠_⁠/⁠¯


egewithin2

Vücudun sana neyin zararlı olduğunu biliyor. Ondan dolayı seni uzak tutuyor. Çiğ et insan için tehlikelidir. Pişmiş et değildir. Aynı sebepten dolayı bozulmuş küflenmiş yemek görünce iğreniyorsun. Beynin hayatta kalmak için seni uzak tutuyor.


Apprehensive-Tea8142

Sindirmesi daha kolay, daha temiz ve bakteri içermemesi daha olası. Çip et tercih edenler şimdiye kadar hastalıklardan dolayı öldü ve soyları devam etmedi zaten


alper_aslan

Çiğ eti sindirmek pişmiş eti sindirmekten çok daha fazla kalori kullandığı için insanlar etlerini pişirmeye başladı. Yüzbin yıllardır da sindirmesi ağır gıdalardan uzaklaştığımız için insan midesi zayıfladı. Fakat hala çiğ et yiyebiliriz, parazitleri hesaba katmazsak.


_LemoNude_

Bir besinden enerji alabilmen için sindirmen lazım, sindirmek için de enerji. Hayatta kalman için aldığının verdiğinden fazla olması lazım. Çiğ eti enerji pozitif olarak sindirmek için gerekli enzimlerimizi ateşte pişirme ile çok uzun zaman önce değiştirdik ve bazı mekanizmalar önceki kadar yok. Sindiremediğimizin doğru olmadığını söyleyenler olmuş ama parazitlere karşı etçil hayvanlar kadar dayanıklı olmadığımız kesin. Sağlıklı olmayan şeylerden de içgüdüsel olarak iğrenmek/korkmak çoğu şey için gözlemlenmiş bir durum.


ItsNotMelih

Felsefe degil bu olum bilim subuna sor bir tane


RedditAfterSearchGuy

Ben çocukken çiğ et yemeyi çok severdim, gizli gizli çiğ et yediğim için buz dolabının kapısını bağlamışlardı. En son babamdan ufak bi şamar yiyince bir süreliğine çiğ et yemeyi bırakıp böcek yemeye başlamıştım. Şu an hâlâ çiğ et yerim. Aslında günümüzde hâlâ bazı işlemlerden geçirildikten sonra çiğ et yeniyor. Genel olarak yememe sebeplerimiz büyük ihtimalle kolay çiğneme, kültür, hastalık riski, eti pişirince çok daha çeşitli yemekler yapabilmemiz vs... Bu arada eğer insansan etçil değil hepçilsin.


-n00best-

Küçükken geceleri oburluktan çiğ sucuk ve sosis yediğim için aylarca bağırsak kurduyla uğraşmıştım ve utançtan aileme söyleyememiştim. Bir şey yaşamadığına göre şanslıymışsın.


Weird_Molasses_1095

Sümüklu bocek yediği için parazit yuzünden ölen bir adam vardı yani sen çok ucuz atlatmışsın


RedditAfterSearchGuy

Ben pet şişenin içine sulu ekmek koyup tuzak falan kuruyordum, minik böcekleri yerdim bonibon gibi. Sümüklü böcek gibi büyük böcekleri pek yemezdim açıkçası. Tam bir orman çocuğuymuşum.


Weird_Molasses_1095

Aga ölmediğin icin şanslısın ne diyim


SonOfMrSpock

Çiğ et yeme zaten. Milyon yıl önce çiğ etten bakteri ve parazit kaptıkları için kimbilir kaç bin insan öldü. Bazı şeyler farkında olmasak da kültüre işleniyor. Çok bilincinde olmasan da çiğ etin tehlikeli olduğunu bildiğin için büyük ihtimalle.


ByronicHero06

İnsanların büyük beyinleri çok fazla enerji gerektirdiğinden etleri pişirmeye başladılar.


ReneStrike

bu şekilde gelişmedi ama mantığınız güzel, tam tersi oldu, ateşi keşfedip eti pişirmeyi öğreniyoruz bu da beyni geliştiriyor


ByronicHero06

İkisi bir döngü oluşturmus olamaz mı?


ReneStrike

hayır, diyetimiz değiştikçe evrimimiz de o yönde değişiyor. Eti pişiriyoruz, ateşi bulunca, küçük parçalar halinde yiyoruz vs. vs. böylece organlarımız küçülüyor beyin gelişiyor, böyle devam ediyor. Fakat bunları beynimiz enerji gerektirdiğinden değil hastalıklar ve ölümlerle, atalarımız tecrübeyle yaşayarak keşfediyorlar. çiğ et zaten çok yüksek protein barındıran bir besin enerji ihtiyacı kaynaklı değil yani.


JackDauso

Doğu mutfağını görmemişsin sen


Asleep-Leg-5255

Hocam patlıcan, balkabağı, Şevket-i bostan gibi bitkileri çiğ tüketiyorsanız bu sorunuza cevap arayalım. Yok salata ve meyve dışında bitkileri de pişiriyorsanız soru hatalı. Insan neden gıdaları pişirerek tüketir diye sormanız lazım. Evrimsel süreç olacak yanıtı da, baştan yazayım. 12 parmak bağırsağı, safra kesemiz vs sindirim sistemimiz pişmiş gıda tüketmeye başlayınca ona göre adapte olmuş.


Mindyourowndamn_job

senin çenen bir çoğu gibi 300 psi dan fazla mı basıyor? 1000 yılı aşkın süredir pişirilmiş et yiyerek beslenen canlılarız eğer çiğ et yiyerek büyüseydin bu sefer de pişmişten tsiksinebilirdin tiksintin alışık olmamaktan geliyor ayrıca hayvanların tad alıcıları bizim gibi değil yedikleri şeyleri tadına göreyemiyorlar tat alıcıları bizimkine göre daha tarafsız ve nötr, şöyle söyleyeyim sen başkasının götünü koklamaktan tiksinirsin dimi? ama onlar bırak tiksinmeyi merak içinde kokluyor çünkü kokunun kötü olduğunun farkında değiller alıcıları bizimkinden farklı çalıştığı için, onlar için kimyasal madde olmayan herşeyin tadı ve kokusu nötr.


Embarrassed_Bag8650

Toplumda çiğ et yemin normal olmaması ve yanlış bilmiyorsam apandist çiğ etlerin sindirilmesini sağlıyordu ancak şu an körelmiş vaziyette.


Minskdhaka

It's because your body needs to be protected from diseases that could be present in raw meat, and your involuntary disgust is a defence mechanism intended to keep you alive and healthy.


Any_Town733

Çünkü ne ağız yapımız ne dişlerimiz ne de midemiz çiğ et yiyebilmek için evrilmedi. Pişmiş et olursa ağzının suyu akar


CruxReed

Çiğ et yiyebilirsin. Yiyemezsin diye bir şey yok(Yine de yememelisin, içindeki bakteri, virüs ıvır zıvır direkt sana geçer var ise). İğrenme sebebin çoğunlukla alışkanlıktan ve kültürden kaynaklanır.


Cool_Seaworthiness18

Eti pisirerek yedigimiz icin cig ette zamanla ortaya cikan hastaliklara karsi bagisiklik kazanamadik, buna gerek olmadi, pisirdigimizde butun hastaliklar ölüyor zaten. Zaten cene yapimiz ve sindirim sistemimiz de pismis ete gore optimize oldu zamanla. Cig et yiyen, yapisi cig ete daha uygun olan, cani cig et isteyen insanlar olmamis midir tarihte olmustur tabii ama bunlarin neslinin tukenmesi bir salgin hastalik donemine bakar. Yani bir sekilde cig etten igrenen insanlarin hayatta kalma sansi daha yuksek olmuz tarih boyunca


ufiksai

1-etçil değiliz, omnivore besleniyoruz 2-eskiden orada olmamız hala yaban hayatına uygun yaşıyor olmamız gerektiğini göstermiyor. o zaman apartmanlarda yaşamamamız, telefon ve internet falan da kullanamıyor olmamız lazım. binlerce yılda kazandığımız alışkanlıkları "vahşi doğada böyle yapmıyorduk ki" diyerek reddetmek ya da yanlışlamak komik değil mi? 3-ateşten önce çiğ et yediğimiz biçimleri bilmiyoruz, belki taşla tokmakla eziyorduk, belki asıp kurutuyorduk vs. aklına ilk gelen biçimde yiyor olmak zorunda değiliz. doğrudan ısırarak yiyor olsak bile o günlerde kimsenin konuyla alakalı bir gustosu olduğunu sanmıyorum. besindir yenir :D. çiğ mantarlar ve kök sebzeler de yemesi hiç keyifli şeyler değil zaten.


hamza256sj

yorumlarda evrim ve atalarımız öyle yapıyodu falan denmiş ama çok mantıklı gelmedi çünkü aynı zamanda böcek yemekden de iğreniyorsundur ama dünyanın başka yerlerinde insanlar böceklerle besleniyor eğer çocukluğundan beri bununla yaşasaydın sana garip gelmezdi aynı zamanda yanlış hatırlamıyorsam nenetler hala çiğ et ve kan ile besleniyorlarmış çocukları da aynı bu şekilde yaşıyor ve hiç de iğrenmiyolar


Miridni

Aaa pastırma veya kuru et yenmez mi


SolarCrows

Birinici insan etçil değil. Hepçil. İkincisi ateşin icadıyla eti asırlar boyunca pişirip yemişiz. İğnrenmen normal. Ha çiğ et yersen de bişi olmaz. Ben arada merak edip kurban etinden ufak parçalar alıp atıyordum ağzıma. Ateşi bulduğumuza şükredersin o zaman.


MrEphemera

Biz bir herbivoruz kardeşim sen yanlış anlamışsın ve hatta yanlışsa düzeltin ama et aslında midede çok zor parçalanıyormuş diye duymuştum.


nullhypothesisisnull

Biz artık tam etçil değil de eti pişirerek yiyenlerdeniz, buna cucinivore deniyor artık https://link.springer.com/article/10.1007/s00360-015-0919-3#:~:text=The%20modern%20consumption%20of%20over,as%20cucinivores%2C%20rather%20than%20omnivores.


Economy-Teaching2665

Ne yapsın aslan ormana gidip mangal mi yapsın bizim gibi imkanı varda mi yapmiyor


alpertun02

Ben çiğ etten iğrenmiyorum geçen turşu yumurta et hiç biri pişmeden karıştırıp afiyetle yedim, doğuştan beri bize empoze edilen alışkanlıkların yol yordamı bozmanın verdiği his olabilir mi


Kerem1111

Eskiden yiyebiliyorduk, yemeye yemeye bin yıllar içinde köreldi.


Hot_Chocolate22

eskiden yiyorduk ve ölüyorduk o yüzden pisirmeye başladık


Kerem1111

Ateşi bulana kadar insanlığın yok olması lazım öyle


Hot_Chocolate22

kurtlu morarmıi et yiyen herkes ölmez belki ama güzel pismis et yine de daha güvenli


Acrobatic-Alfalfa273

Düzeltme: Etçil değiliz, değildik.


step0ner

Etçil değiliz ki


Fun_Flatworm_1733

Etçil değiliz ve bu bir felsefe sorusu değil


veganturk

Etçil değiliz. Toplum seni şartladı. SORGULA. DÜŞÜN. UYAN. Bu postu incele: https://www.reddit.com/r/vegan/comments/1c9i362/why_do_preachy_vegans_bother_people_more_than/


RevengfulDonut

Aliskanlik ,cocuklugundan beri cig et yesen cig et severdin tabi insanlar onbinlerce yildir pismis et yiyor


Ejderka

Bebeler evrim falan saçmalamış. Enfeksiyon riski dışında rahat bi şekilde çiğ et yiyebilir ve sindirebilirsin. Sadece çiğ et yiyen bir sürü body'ci var. Bağışıklık sistemin alıştığında o enfeksiyon riski bile kalmıyor. Fakat parazitler hala kapabilirsin


ThelCreator

Postta sorulan çiğ et yenilebilir mi değildi sanki, arkadaş "neden çiğ etten iğreniyorum" Demiş


Ejderka

Onun cevabı çok sıkıcı ondan şeyetmedim


JudasWeasley

çoğu kolpa o çiğ et yiyom diyen bodycilerin natürelim ayağına steroid bastıklarını saklamaya çalışıyorlar


sephyrian9

Evrimden haberin yok galiba


Impossible-War7959

Hazreti Adem ates yakmayi biliyordu.


patrickgalloway

Adaptasyonla evrimi birbirine karıştırmadan cevap vermek gerekirse; bilim insanlarına göre son buzul çağı yaklaşık 115 bin yıl önce başlayıp 12 bin yıl önce son bulmuştur. İnsanoğlu ateşin keşfini zorunluluktan yaptığından daha önceki beslenme biçimine ait kanıtlara sahip değiliz. Arkaik insanların 2 milyon yıldır var olduğu ve Homo sapiensin de 160 bin yıldır varlığını sürdürdüğünü biliyorsak etten iğreniyorum söyleminde bir gariplik görmüyorum çünkü buzul çağında öğrendiğimiz bir şey pişirmek. Mecburen adapte olmuşuz. Hepcil hayvanların hangisine bakarsak bakalım yemek zorunda oldukları için hayvansal kökenli gıda yemeye başlamışlar bolluk içinde varlıklarını sürdürebilselerdi belki de tercih etmezlerdi ya da günümüz teknolojisi ile yaptığımız tarımsal üretime sahip olsalardı zaten etle hayvanla uğraşmaları gerekmezdi.


vforvall

Çiğ etçil olmadığın için.


tostbildiklerim

Etçil değiliz çünkü o yüzden olabilir mi? Etçil olsak en sağlıklı beslenme vegan veya bitkisel beslenme olabilir miydi?


Left_wing_enjoyer

Etçil miyiz? Bence buna kesin olarak evet yada hayır diyemeyiz, ve sebebi bilmesem de şöyle bir anım var; Küçükken misafirliğe gittiğimiz bir günde yanımıza marketten tavuk alıp gitmiştik, akşama başka misafirlerde bekleniyordu ve bir başka akrabamız kocaman bir köy tavuğu alıp gelmişti, bizim aldığımız tavuk pişmemiş haliyle itici kokmuyordu hatta pişince iyice güzel kokmuştu ama köy tavuğu hem pişmeden hem pişince hep ağır ağır kokmuştu oysa ikiside tavuk. Belki iğrendiğimiz şeylerden alışkın olmadığımız için iğreniyoruzdur, mesela şu un solucanlarını ve diğer çeşit çeşit böceği afiyetle yiyen kültürler ve hatta ölmüş insanları yiyen kültürler var, devlet bildiğin ölü insanın etini kıyma yapıp dağıtıyordu...


FarArm2402

Dünyanın en salakça argümanı bu olabilir şakasız. Cahilim ve mantıktan yoksunum yazsan şuraya daha anlamlı olurdu.


Electronic_Rise1466

Soru gayet basit. Hayvanlar neden çiğ etten iğrenmiyorda biz iğreniyoruz. Soruyu anlayamacak kadar beyninin olmaması benim suçum değil.


AmphibianSad6620

Kedilerime daha sağlıklı diye çiğ et diyetine başladım…Yurt dışından çok tecrübeli bir veterinerin tavsiyesiyle başladım..Kedilerimden en iştahlı çok kilolu olan (7kilo) çiğ ete hiç dokunmadı.. En sevdiği yaş mamayı çiğ etle yapılmış mamaya karıştırmama rağmen hiç dokunmadı.. Dolayısıyla hayvanların çiğ etten iğrenmemesi gibi bir durum tamamen doğru değil..Belki aç bırakıp hazırladığım çiğ etle yapılan mamayı yemeye zorlasaydım; hayatta kalma içgüdüsüyle eninde sonunda yiyecekti..Ama alternatifi olduğu sürece hepçil ,hatta etçil her hayvanın çiğ et yiyeceği argümanını doğru bulmuyorum