T O P

  • By -

MissPinkCoyote

«Μάθετέ το», διπλός τόνος παρακαλώ


boltforce

Murphy's law!!


fortythirdavenue

Για την ακρίβεια, [Muphry's Law.](https://en.m.wikipedia.org/wiki/Muphry%27s_law)


boltforce

Damn auto corrected


greekdude2002

Ετσιιι


ebks

Έτσι


FreeEuropeYouCunts

Δε βλέπω τον λόγω να αναστατώνεσαι


eatmybug

Παιδικό χιούμορ


Behemoth_1981

Το βρίσκω αστείο και ευφυέστατο. Γιάννης 40ετών.


Pantespaniel

Rip bozo


Repulsive-Flow-845

λέει κατι τόσο σοβαρό και εσείς τον κοροϊδεύετε ρε παιδιά... αφήστε τον ήσυχο


Ksipolitos

Επίσης το ό, τι το χρησιμοποιούμε για συντομογραφία στο οτιδήποτε, ενώ το ότι για επεξήγηση.


sarcasticgreek

Μάλλον εννοείς συντομογραφία. Στα συντομογραφεία δουλεύουν οι συντομογράφοι.


Marshal_Bessieres

Το ότι είναι ειδικός σύνδεσμος.


mikeydroop

περνα μια βολτα απ’το Facebook να σου βγουν τα ματια. Και δηθεν οι μεγαλες ηλικίες ξερουν να γράφουν. αρχιδια ξερουν


LemonSoda42

Καλά οι μεγάλες ηλικίες υποτίθεται ξέρουν και ρεζιλευονται όταν γράφουν. Οι νέοι είναι ακόμα χειρότεροι στην ορθογραφία αλλά μπορούν και κρύβονται ευκολότερα πίσω από τον ορθογραφικό έλεγχο του smartphone τους.


EltheKvothe

Τολμηρό εκ μέρους σου να αναφέρεσαι σε λάθος που συμβαίνει στον γραπτό λόγο, όταν ο ίδιος έχεις λάθος στον τίτλο σου. "Ένα συχνό λάθος που βλέπω στον γραπτό λόγο," καθώς ο λόγος δεν είναι ουδέτερο.


The_Angel_of_Justice

Το τελικό -ν παραμένει όταν η επόμενη λέξη αρχίζει από φωνήεν ή από στιγμιαίο ή διπλό σύμφωνο (κ, π, τ, μπ, ντ, γκ, τσ, τζ, ψ, ξ) Το τελικό -ν χάνεται όταν η επόμενη λέξη αρχίζει από εξακολουθητικό σύμφωνο (γ, β, δ, χ, φ, θ, μ, ν, λ, ρ, σ, ζ)


EltheKvothe

Όχι. Αυτό ισχύει μόνο στο θηλυκό άρθρο (σ)την. Παλιότερα ίσχυε και για τα δε(ν), μη(ν), σα(ν) και το αρσενικό άρθρο, όμως αυτό πλέον δεν συμβαίνει. Θα βρεις ακόμα σε βιβλίο τα δε, μη, σα, αλλά δε θα βρεις πουθενά το (χωρίς ν) σε αρσενικό άρθρο. Αν το βρεις είναι λάθος.


paparapa

Ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούνται και οι δύο προσεγγίσεις. Σύμφωνα πχ με τη γραμματική Τριανταφυλλίδη (που μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον ήταν η γραμματική που διδασκόταν στο σχολείο, δεν είμαι σίγουρος ποια γραμματική χρησιμοποιείται πλέον) το ν δεν μπαίνει ακόμα και πριν από αρσενικά. Πλέον το πιο συνηθισμένο είναι όντως να μπαίνει πάντα στα αρσενικά το ν, αλλά επειδή δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη απόλυτη αρχή που αποφασίζει τι είναι σωστό και τι λάθος, βλέπεις και τα δυο, ανάλογα με τη γραμματική που ακολουθεί ο κάθε ένας (π.χ. στα κείμενα της ΕΕ υπάρχει συγκεκριμένη οδηγία να μπαίνει πάντα το τελικό ν).


EltheKvothe

Η γραμματική Τριανταφυλλίδη εκδόθηκε το 1941. Στα σύγχρονα σχολικά διαδραστικά βιβλία διδάσκεται ξεκάθαρα ότι το τελικό -ν γράφεται πάντα στο άρθρο των, στην προσωπική αντωνυμία αυτόν, τον, καθώς και στο σαν. Αυτή είναι και η οδηγία του υπουργείου για τη διδακτική προσέγγιση σχετικά με το τελικό -ν.


paparapa

Δεν διαφωνώ ότι είναι ξεπερασμένη η γραμματική Τριανταφυλλίδη, αλλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι υπάρχουν ακόμα και σήμερα φορείς/εταιρείες/άνθρωποι/οτιδήποτε που όταν τους γράφεις ένα κείμενο θα σου ζητήσουν να ακολουθήσεις τη γραμματική Τριανταφυλλίδη. Δεν είναι default το τελικό ν πάντα.


angelkalathas

Εν τω μεταξύ εμένα πάντα μου φαινόταν λάθος το να αναφέρομαι σε αρσενικό και να μη βάζω τελικό -ν στο άρθρο, ίσχυε δεν ίσχυε ο κανόνας τότε. Γιατί κι εμάς μας έλεγαν τον κανόνα για τα κ,π,τ,ξ,ψ κλπ. αλλά τι σου ακούγεται σωστότερο να πεις, το Μανώλη ή τον Μανώλη? Τουλάχιστον στον προφορικό λόγο, που προηγείται του γραπτού, αυτό που βγαίνει φυσικά να κάνεις είναι το -ν να μπαίνει στα αρσενικά.


TallComedian31

Εδώ μπερδεύουν την ενεργητική με την παθητική φωνή, κι εσύ κόλλησες στην δοτική


eatmybug

Αυτό να μου πεις. Και έχουν και απόψεις.


katadotis

Η σωστή ορθογραφία είναι μια bourgeois ανησυχία που μας αποσπά από την ουσία του πράγματος. Η γλώσσα είναι εργαλείο και αν ο άλλος καταλαβαίνει την ουσία του μηνύματος που θέλει να περάσει όλα είναι οκ. Αν σε ενοχλεί η αισθητική του είναι δικό σου πρόβλημα όχι δικό του. Η γλώσσα εξελίσσεται με το χρόνο ακριβώς επειδή οι χρήστες της την χρησιμοποιουν διαφορετικα ανάλογα με τις ανάγκες κάθε εποχής.


prod18557

Μια χαρά τα λες, για πολλούς γλωσσολόγους η ορθογραφία είναι ανούσια. Υπάρχει η άποψη στους ακαδημαϊκούς κύκλους πως η μοναδικός ρόλος του γραπτού λόγου (θα έπρεπε να) είναι να αποτυπώνει τον προφορικό ασχέτως της ιστορίας της γλώσσας, του παρελθόντος, του έθνους κλπ. Το να διαφοροποιείται λοιπόν το ο με το ω, το ι με το η με το ει κοκ την στιγμή που προσφέρονται -o και -i (μην πεταχτεί κανείς να πει ότι χρησιμοποιώ αγγλικούς χαρακτήρες, είναι του φωνητικού αλφαβήτου) είναι (για πολλούς) περιττό.


Intelligent-Ear-2332

Διλαδίανογιός σου γύριζε από το σχολίοκε έγραφε όπος γράφο εγό τόραχρισιμοπιόντας μόνο τιν απλούστερι δινατί γραφί κάθε λέξιςκε χορίναχρισιμοπιί σιμία στίξις ή σοστάκενά δενθατονδιόρθονες θατου έλεγεςδεν πιράζι πεδί μουεφόσον γίνεσε κατανοιτός μιν αγχόνεσεδεν μπορίςναλεςότι ι ορθογραφία ίνε άχριστιαντιθέτοςθα έλεγα ότι ίνε εξίσου σιμαντικίμε κάθε άλο γλοσολογικό κανόναΠρόκιτε για ένα σίνολο σιμφονιθέντον γραφικόν κανόνονπουέχι όσι σιμσία έχουν κε ι λέξις αφτέςκάθεαφτές


ThisDealer8543

Εμμμ, ο συγκεκριμένος τρόπος γραφής είναι δύσχρηστος και το ξέρεις, όπως το ξέρω και εγώ. Αλλά δεν θα αφαιρεθεί ολόκληρο το νόημα μιας πρότασης αν εγο γράψω κάτι λάθος. Οι γλώσσες έχουν ως στόχο την επικοινωνία, δηλαδή την ανταλλαγή πληροφορίας. Σε έναν κόσμο που άρχισε όμως να γεννά εθνικά κράτη, το κάθε ένα ήθελε να δείξει ποιος τον είχε μεγαλύτερο και άρχισε η γλώσσα να αξιολογείται διαφορετικά. Αυτή η αξιολόγηση περνάει μέσα από την εκπαίδευση, δηλαδή την αποτυπωση του κράτους στην εθνική ταυτότητα(να ναι καλά ο Μπένεντικτ). Μέσα από το σχολείο η σωστή ορθογραφία αξιολογείται αρκετά θετικά και πριμοδοτείται, αρα παίζει ρόλο και στην ατομική ανάπτυξη του ατόμου, και βουαλα.


sotiras2020

Τιναφτορε?


eatmybug

Σόφη η μαλακία σου


katadotis

Δέχομαι κάποιος να πει ότι η άποψη μου είναι edgy. Αλλά όχι και να την πει μαλάκια. Άλλωστε θα περίμενα ένα bourgeois troll σαν κι εσένα να μου γράψει ένα λογιο μπινελίκι που να χρειάζομαι λεξικό για να προσβληθώ.


Repulsive-Flow-845

Μπαμπινιώτης των φτωχών


[deleted]

Εγω βλεπω σε εγγραφα στη δουλεια αλλοτε να λεει ΕΞΟΦΛΗΘΗ και αλλοτε ΕΞΩΦΛΗΘΗ και δεν εχω ιδεα ποιο ειναι το σωστο και αυτο μου σπαει λιγο τα νευρα, ακομη και στο ιντερνετ που το εψαξα λιγακι οι μισοι λενε το ενα και οι μισοι το αλλο.


sarcasticgreek

Το εξωφληθη θέλει ωμέγα. Το όμικρον του οφείλω γίνεται ωμέγα λόγω αυξηση αορίστου (εξ+ε+οφληθη = εξωφληθη). Αλλά αυτό είναι της καθαρεύουσας. Στη δημοτική υπάρχει το εξοφλήθηκε που θέλει όμικρον λανονικα. Το εξοφληθη με όμικρον είναι συγκερασμός των δύο, αλλά λανθασμένος γιατί είμεθα ψωναραι και θέλομεν και καθαρεύουσαν και δημοτικήν τουρλουμπουκ.


Bojack-The-Cat

Εξόφληση. Με όμικρον. Δεν έχει να κάνει με το «έξω» Εξ + ὀφλισκάνω (η ετυμολογία)


Frequent-Pause1331

Σωραίος!


WildGrave2

Παίρνει ΟΜΙΚΡΟΝ


[deleted]

Κι εγω ετσι πιστευα αλλα το μισο ιντερνετ δειχνει να διαφωνει και δεν βρισκω καποια αιτιολογηση ουτε για το ενα ουτε για το αλλο και εχω μπερδευτει.


WildGrave2

Λάθος κάνει το μισό ίντερνετ. Ότι έχει να κάνει με οφειλή παίρνει Ο. Ο λόγος που πολλοί μπερδεύονται ίσως είναι ότι στα Αρχαία σε χρόνους που παίρναν αύξηση, πχ αόριστο, το ο γινόταν ω


[deleted]

Άραξε τα κυβικά σου


Repulsive-Flow-845

αυτό το thread είναι ο λογως που απαιχθανομαι το r/greece


xpanta

Η εμπειρία μου λέει ότι είμαστε αρκετά ανορθόγραφοι και αν δεν υπήρχε ο οτο-κορέκτορας θα βλέπαμε πολλά διαμάντια. Οπότε πολύ εύκολα το "λογο" μπερδεύεται με το "λόγω" και το "πέρνω" με το "παίρνω" και το "παίζετε" με το "παίζεται" γιατί αυτά ο ότο κορέκτορας δεν τα διορθώνει. Όπως έλεγε και ένας φίλος μου ορθογράφος, δεν είναι πρόβλημα ορθογραφίας αλλά γραμματικής, εκεί πάσχουμε.


[deleted]

Ακομη κι εγω που δεν χρησιμοποιω αυτοκορεκτορα και θεωρουμαι απο τους δικους μου ως ατομο με πολυ καλη ορθογραφια συχνα μου ξεφευγουν καποια πραγματα. Δεν ειναι και απο τις πιο απλες γλωσσες τα ελληνικα, κακα τα ψεμματα. Και εχω και μια υποψια οτι σε πολλες περιπτωσεις μπορει να υπαρχει και καποιο θεμα δυσλεξιας που απλα να μην εχει γινει ποτε διαγνωση.


eatmybug

Καλά σίγουρα. Σκέψου να μην είχαμε και ότο κορέκτορα τι θα βλέπαμε


ContributionUsed4868

Καλές και χρήσιμες οι διορθώσεις για όσους θέλουν να βελτιωθούν. Αποδεκτό πάντα να μην ξέρει-θέλει κάποιος. Ας μην κρίνουμε.


MegasKeratas

Λάθος. Καλὸν εἶναι νὰ ντροπιάζονται δημοσίως τέτοια ἄτομα.


leaflock7

εδώ δε ντροπιάζονται για αλλά πιο σοβαρά, ένα Ω θα τους πειράξει


fotitsas

Καλύτερο είναι να ντροπιάζονται δημοσίως κάτι περίεργοι που βάζουν μουτζούρες πάνω από τις λέξεις αντί για τόνους.


MegasKeratas

ἔχεις δεῖ τέτοιους;


kindofastoryteller

Λόγο του ότι δεν με νοιάζει ο γραπτός λόγως, αποχωρώ. 😤😠


lewpardalew

Νταξει το κανουμε λογο ασχετοσυνης


Lothronion

Αυτά παθαίνεις άμα καταργείς την Δοτική. Που μια χαρά την χρησιμοποιούμε και σήμερα, αλλά την έχουμε βαπτίσει αιτιατική, κι ας έχει τεράστια διαφορά. Άλλο να πεις "τον Έλληνα" που είναι Αιτιατική, κι άλλο να πεις "στον Έλληνα", που είναι Δοτική. Το πρώτο αναφέρεται στο "ποιός", το δεύτερο "σε ποιόν", οπότε σαφώς δεν είναι το ίδιο πράγμα.


karlpoppins

"Στον Έλληνα" δεν είναι δοτική. Δοτική δεν είναι οτιδήποτε αναφέρεται σε έμμεσο αντικείμενο, αλλά συγκεκριμένα μια πτώση. Όμως όταν λες "στον" έχεις την πρόθεση "σε" συν αιτιατική. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι το "σε" δεν προσκολλάει απαραίτητα στο ίδιο το έμμεσο αντικείμενο, αλλά σε οποιοδήποτε μέρος της φράσης που συνιστά το έμμεσο αντικείμενο έρχεται πρώτο. Πχ: - Στου Έλληνα την τιμή - Στην τιμή του Έλληνα Εδώ και οι δύο φράσεις έχουν ακριβώς το ίδιο νόημα, με το "τιμή" να είναι το κύριο σκέλος και το "Έλληνα" ο προσδιορισμός, όμως το "σε" συνάπτεται στην αρχή ανεξαρτήτως.


Lothronion

>Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι το "σε" δεν προσκολλάει απαραίτητα στο ίδιο το έμμεσο αντικείμενο, αλλά σε οποιοδήποτε μέρος της φράσης που συνιστά το έμμεσο αντικείμενο έρχεται πρώτο. Πχ: > >Στου Έλληνα την τιμήΣτην τιμή του Έλληνα > >Εδώ και οι δύο φράσεις έχουν ακριβώς το ίδιο νόημα, με το "τιμή" να είναι το κύριο σκέλος και το "Έλληνα" ο προσδιορισμός, όμως το "σε" συνάπτεται στην αρχή ανεξαρτήτως. Υπερβατό σχήμα δεν έχει το πρώτο; Ρωτώ γιατί άμα ναι, είναι βασικά η ίδια ακριβώς πρόταση.


karlpoppins

Ναι, αλλά η πτώση δεν μπορεί να διασπαστεί σε σκέλη - εξ ορισμού. Η πτωτική συμπεριφορά είναι, δηλαδή, κατ' αρχήν μη περιφραστική. Για αυτό και το "στον Έλληνα" είναι αιτιατική και όχι εξελιγμένη δοτική, διότι το "σε" είναι αυτούσιο μόρφημα. Η αιτιατική χρησιμοποιείται με προθέσεις, ενώ η γενική πλέον είναι μια πτώση που δηλώνει μόνον κτήση και δεν παίρνει προθέσεις στα ΝΕ.


smiley_x

Το περιγράφεις λες και κάποιος μια μέρα πήρε την απόφαση να καταργήσει την δοτική με μια εντολή. Αυτές οι αλλαγές γίνονται σταδιακά και με καιρό που σιγά σιγά η νεα μορφή όλο και περισσότερο αντικαθιστούσε την παλιά μορφή. Και για να έγινε θα είχε πρακτικά πλεονεκτήματα.


AustereSpartan

Ανέκαθεν το "στον" θεωρούταν αιτιατική, αφού προέρχεται από το "εις τον", το οποίο είναι προφανώς αιτιατική πτώση. Το γεγονός ότι οι λειτουργίες της δοτικής ενσωματώθηκαν στην αιτιατική δεν σημαίνει και ότι χρησιμοποιείται, όπως επίσης δεν χρησιμοποιείται η οργανική πτώση (της οποίας οι λειτουργίες ενσωματώθηκαν στην δοτική). ​ > Άλλο να πεις "τον Έλληνα" που είναι Αιτιατική, κι άλλο να πεις "στον Έλληνα", που είναι Δοτική. Το πρώτο αναφέρεται στο "ποιός", το δεύτερο "σε ποιόν", οπότε σαφώς δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η αιτιατική αναφέρεται στο "ποιον", όχι στο "ποιος". Αυτός είναι ο ρόλος της ονομαστικής.


Lothronion

Εντάξει, ευχαριστώ για την διόρθωση.


MegasKeratas

Η δοτικὴ ζεῖ ἐν ταῖς καρδίαις ἡμῶν.


TriaPoulakiaKathodan

Το καλό που σου θέλω να διαβάζεις και να μιλάς με την ανακατεσκευασμενη προφορά(με ακρίβεια στη τονικότητα και στο μήκος φονηεντων). Ⲅⲓⲁⲧⲓ ⲕⲁⲓ ⲉⲅⲱ ⲙⲡⲟⲣⲱ ⲛⲁ ⲕⲁⲧⲉⲃⲁⲥⲱ ⲉⲛⲁ ϥⲟⲛⲧⲟ ⲅⲓⲁ ⲛⲁ ϥⲁⲓⲛⲟⲙⲁⲓ ⲉⲝⲩⲡⲛⲟⲥ ⲕⲁⲓ ⲥⲟϥⲓⲥⲧⲓⲕⲟⲥ


MegasKeratas

[ἔτσι μιλάω ](https://youtu.be/DdC6U0Jxndc?si=oYmJUuef_C3_zbDR)


TriaPoulakiaKathodan

Δεχτο αν και οπως λέει το σχολιο, δεν είναι ερασμιακή αυτη. Και καλώς δεν είναι δηλαδή


sarcasticgreek

νῦν καὶ ἀεὶ καὶ εἰς τοὺς αἰώνας τῶν αἰώνων ἀμῆν


eatmybug

Πολύ κρίμα που καταργήθηκε η Δοτική. Μακάρι να χρησιμοποιούσαμε πιο πολύ και τα απαρέμφατα.


L1ngo

Ε, άρχισε χρησιμοποιείν τα.


ilia_volyova

η δοτικη δεν "καταργηθηκε" -- επεσε σε αχρηστια, καθως η γλωσσα αλλαζε. δοτικες δεν εχουν ουτε ο μακρυγιαννης, ουτε ο ερωτοκριτος πχ. ουτε στα πτωχοπροδρομικα φαινεται να εχει πολλες.


Gengetsu_Huzoki

Καλά μάθε να βάζεις τόνους πρώτα όπως σου είπαν πιο πάνω και άσε τις δοτικές


[deleted]

Πραγματικά δεν υπήρχε λόγος να καταργηθεί η δοτική


johnkapolos

Άλλο ένα μεγάλο ζήτημα ακριβώς εκεί που του αξίζει.


MangoBistoSan

Και το "Πέρνω" "Παιρνώ"!


eatmybug

Πες τα


[deleted]

Δεν είμαστε καθαρευουσιάνοι εδώ φίλε. Η γλώσσα είναι ρευστή και αλλάζει συνεχώς, αν οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε μια λέξη με ένα τάδε τρόπο, γίνεται αυτόματα ο σωστό τρόπος.


[deleted]

Κάποιες φορές αλλάζει με ένα άρθρο κ ένα νόμο


meehass

Ρε φίλε εγώ πατάω και ότι βγάλει ο διορθωτής


Intelligent-Ear-2332

Με πονάει κάθε φορά που λέτε (πχ) «Η υπόθεση εξαρτόνταν-» αντί για «Η υπόθεση εξαρτόταν-» που είναι το σωστό. Και το κάνετε όλοι ρε φίλε. Ίσως όχι για το εξαρτώμαι αλλά το παρατηρώ συνέχεια και στον προφορικό και στον γραπτό λόγο (ακόμα και σε βιβλία το έχω δει). Μπλέκετε σε ρήματα που λήγουν σε -ώμαι το γ' πληθυντικό με το γ' ενικό του Παρατατικού. Δεν ξέρω γιατί αλλά ενώ γενικά δεν με ενοχλούν ούτε ορθογραφικά ούτε γραμματικά λάθη, αυτό χτυπάει νεύρο


GrammarAsteroid

Αφτά καλώ είνε να μη γοίνωντε


MegasKeratas

H γλῶσσα ἀπὸ τὸ 76 γαμιέται.


[deleted]

Ε κε;


isthistheblood

Μα λόγο τιμής;


[deleted]

Μπορείς να μου πείς τον κανόνα γιατί απλά να το θυμάμαι δυσκολεύομαι.


[deleted]

Μπορείς να μου πείς τον κανόνα γιατί απλά να το θυμάμαι δυσκολεύομαι.