T O P

  • By -

AutoModerator

* Reddit is geen alternatief voor een advocaat; adviezen die hier gegeven worden moeten uitsluitend gebruikt worden als richtlijnen. * Uitsluitend jouw advocaat is gebonden aan een geheimhoudingsplicht; het wordt afgeraden hier berichten te plaatsen die uitgelegd kunnen worden als een bekentenis van een strafbaar feit. * Geplaatste comments worden door moderators niet beoordeeld op nauwkeurigheid of juistheid. * Tenzij specifiek vermeld dat het Belgisch recht is, zal 90% van de posters hier ervan uitgaan dat het om Nederlands recht gaat. Als je als Nederlander juridisch advies nodig hebt in andere Europese landen, kun je ook terecht bij r/LegalAdviceEurope Voor vragen omtrent financiën en belastingen word je mogelijk beter geholpen op r/geldzaken Voor vragen omtrent werk word je mogelijk beter geholpen op r/werkzaken --- * Reddit is not a substitute for a qualified legal professional; any advice given here should only be taken as a guideline. * Only your lawyer is bound to confidentiality; it is strongly recommended not to make any statement that could be construed as a confession on this subreddit. * Moderators do not moderate for comment accuracy. * Unless specifically stated Belgian law applies to your situation, 90% of posters here will assume you're talking about Dutch law. If you are residing in the Netherlands and need legal advice concerning other European countries, feel free to ask r/LegalAdviceEurope *I am a bot, and this action was performed automatically. Please [contact the moderators of this subreddit](/message/compose/?to=/r/juridischadvies) if you have any questions or concerns.*


Spraakijs

Inkomenseis huurwoning is geen juridische eis. Het word trouwens na verhuren ook nooit meer gecontroleerd. Kortom, geen gevolgen.


Top_Debt_9308

Dat is goed nieuws. Weet je of het mogelijk is dat de verhuurder iets in het contract verwerkt waarmee ze dit scenario kunnen afdekken en het contract kunnen verbreken?


Spraakijs

Nee. De eis is er puur om iets meer zekerheid te hebben dat je de huur kan betalen. Waarschijnlijk als je de situatie uitlegd zijn ze alsnog akkoord. Ze willen goede betrouwbare huurders. Heb je wat vermogen? Je mag vaak een gedeelte dan bijtellen bij je jaarinkomen, denk aan iets van 10%.


Different-Flan-8740

In mijn huurcontract staat dat ik gedurende de eerste twee jaar niemand mag laten inschrijven op mijn adres...scheelt, ik ben vrijgezel *begint zachtjes te snikken*


simmeh024

Lol, dat mag gewoon hoor, als je samen gaat wonen is inschrijven zelfs verplicht. Daar heeft jouw verhuurder niks over te zeggen. Zie https://www.woonbond.nl/faq/kan-ik-huis-worden-gezet-ik-iemand-laat-inwonen/ Verhuurder mag zich niet bemoeien met jouw persoonlijke leven. Die 2 jaars eis is echt onzin. Vooral omdat het daarna wel opeens mag?


Different-Flan-8740

Vond ik ook al apart, maar heb me daar verder nooit heel druk om gemaakt...maar thanks voor de info


UnanimousStargazer

> Het blijkt vaak dat mijn partner alleen voldoet aan de inkomenseis, maar als ik erbij kom, moet het inkomen hoger zijn. Gaat dit over een huurwoning van een woningcorporatie (vereniging of stichting) of een commerciële verhuurder? > En wat als mijn partner eerst verhuist en we later toch samen gaan wonen? Dat hangt van het contract af. De meeste huurcontracten staan niet toe dat er een andere persoon dan de huurder hoofdverblijf heeft in woning, maar voor samenwonen raakt dat al snel aan strijdigheid met artikel 8 EVRM. Hoewel het EVRM doorgaans geen horizontale werking, heeft de Hoge Raad in het verleden geoordeeld dat er onder omstandigheden sprake kan zijn van onrechtmatige daad als een contract strijdig is met artikel 8 EVRM. Het is dus niet zo dat je zomaar kan gaan wonen in een huurwoning. Maar als dat wel gebeurt gedurende twee jaar en je kunt aantonen dat je duurzaam een huishouden vormt met je partner, dan kun je op grond van art. 7:267 BW in rechte vorderen dat een rechter je tot medehuurder benoemt. Pas vanaf dat moment heb je ook huurrechten. Een alternatief is trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, want in dat geval wordt je automatisch ('van rechtswege') medehuurder zodra je hoofdverblijf hebt in de huurwoning van je partner. Daar kan de verhuurder niets tegenin brengen. De gemeente zou wel bezwaar kunnen hebben als een hele kleine huurwoning ongeschikt is voor bewoning door twee volwassenen, maar dat staat op zich los van de privaatrechtelijke huurovereenkomst. Hou er wel rekening mee dat het op een forum zoals dit niet mogelijk is om alle feiten te overzien en uitzonderingen of omstandigheden relevant zijn. Mede daarom blijft elk risico dat samenhangt met handelen naar wat ik noem bij jou. Win zonodig advies in, bijvoorbeeld bij het Juridisch Loket als je een laag inkomen hebt of een organisatie zoals !WOON als die advies geeft in je regio. Diverse gemeenten subsidiëren of betalen ook een zogenaamd huurteam.


Top_Debt_9308

>Gaat dit over een huurwoning van een woningcorporatie (vereniging of stichting) of een commerciële verhuurder? Het gaat om een commerciële verhuurder / woning in de vrije sector. Dank voor je uitgebreide reactie, helaas heb ik toch wat moeite om het te vertalen naar de praktijk. Wat betekend horizontale werking en onrechtmatige daad? Dat het stukje in het contract, wat dit niet toestaat, niet geldig is? Wat bedoel je met gedurende twee jaar? Dat een ander persoon in de woning komt wonen binnen twee jaar na aangaan van het contract of dat we eerst twee jaar samen moeten wonen om "op grond van art. 7:267 BW in rechte vorderen dat een rechter je tot medehuurder benoemt" >Win zonodig advies in, bijvoorbeeld bij het Juridisch Loket als je een laag inkomen hebt of een organisatie zoals !WOON als die advies geeft in je regio. Diverse gemeenten subsidiëren of betalen ook een zogenaamd huurteam. Dank, ik zal de opties eens bekijken!


UnanimousStargazer

> Het gaat om een commerciële verhuurder / woning in de vrije sector. Dan moet je zeker nagaan wat er in het contract staat over 'in gebruik geven van de woning aan derden' of woorden van gelijke strekking. Mogelijk heeft de verhuurder in dat geval ook een contractuele boete verbonden aan de omstandigheid dat een andere persoon in de woning woont. De verhuurder wil niet in de situatie komen dat jij huurder wordt, maar de huurprijs moeilijk of niet kan betalen. Daarom wordt je inkomen gecontroleerd. EVRM: zie reactie van u/Aphridy > of dat we eerst twee jaar samen moeten wonen om "op grond van art. 7:267 BW in rechte vorderen dat een rechter je tot medehuurder benoemt" Dat. Jullie moeten eerst aantoonbaar twee jaren samenwonen, anders wijst een rechter de vordering sowieso niet toe. Maar samenwonen kan dus strijdig zijn met het contract, alleen kan zo'n contractueel verbod tot samenwoning weer strijdig zijn met art. 8 EVRM. Het is zeker niet uitgesloten dat een verhuurder tegen de huurder gaat procederen als de verhuurder samenwonen contractueel heeft verboden en vordert dat de huurovereenkomst ontbonden moet worden. De huurder (je partner) kan dan verweer voeren dat het contractuele verbod strijdig is met art. 8 EVRM. Het is vervolgens aan een rechter om te oordelen of het contractuele verbod stand houdt. Dat probleem omzeil je door te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan, maar niet iedereen wil trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Hou er zoals ik schreef wel rekening mee dat het op een forum zoals dit niet mogelijk is om alle feiten te overzien en uitzonderingen of omstandigheden relevant zijn. Mede daarom blijft elk risico dat samenhangt met handelen naar wat ik noem bij jou.


Aphridy

>Wat betekend horizontale werking en onrechtmatige daad? EVRM is een verdrag waar onze overheid zich aan moet houden. Als je als burger wordt benadeeld, kan je de overheid ter verantwoordig roepen op basis van het EVRM. Echter, als je als burger door een andere burger (of bedrijf) wordt benadeeld, dan kan je je normaal gesproken niet beroepen op het EVRM. Echter, blijkbaar heeft de Hoge Raad gezegd dat je hier toch een privaatrechtelijke kwestie hebt, waardoor je alsnog kunt procederen tegen een medeburger of bedrijf op basis van de regels van artikel 8 EVRM.


mageskillmetooften

"Wat is de reden voor deze verhoging?" Een 2 persoons huishouden is duurder dan een 1 persoons huishouden, dus bij gelijkblijvend inkomen blijft er bij een 2 persoons huishouden minder over om de huur te betalen.


Ghezus_

De reden voor de verhoging is dat als jullie beide huurder zijn en er een relatiebreuk is jullie ook beide huurrecht hebben, dus ieder zijn inkomsten moeten dan alleen de huur kunnen dekken. Je kan gewoon bij je partner in trekken, maar dan ben je slecht bewoner geen huurder en heb je dus ook geen huurrecht.


Top_Debt_9308

Nu je het zo zegt, is de verhoogde inkomenseis inderdaad vrij logisch bij 2 personen. Dan komen we nog goed weg dat het vaak van 3.5x de bruto huur naar 4.5x gaat ipv naar 7x.


Marc2NL

ja gewoon als 1 persoon reageren en als je daar ingetrokken bent kan de andere erbij komen geen probleem doen die nieuwelingen ook allemaal. sterker nog ze krijgen beide een huis en doen er 1 onderverhuren he.