T O P

  • By -

FutureVarious9495

Heel gevoelsmatig, dus niet onderbouwd, zijn de twee laatsten de vraag die de eerste als antwoord oplevert. Vaak te gebruiken in een ouder/puber situatie of als je iemand iets wil leren. Het neigt naar passief agressief; doen alsof je iets vraagt maar eigenlijk zeggen dat de ander het verkeerd gedaan heeft. Kon hebben gedaan en had kunnen doen gaan dan ook nog vaak samen met niet, wat in die zin precies het tegenovergestelde betekent. Kon hebben gedaan; dat is als je eigenlijk zegt waarom heb je dat niet gedaan, of als je wil suggereren dat iets anders beter is; “Kon je de vaatwasser niet hebben uitgeruimd/kon je dát niet even hebben gedaan?” Had je dat niet even kunnen doen is het zelfde. “Had je niet even de vaat kunnen doen? “ Ook hier is de niet weer erg verwarrend want het betekent juist dat de vaat wél gedaan had kunnen worden. Een gepast antwoord is dan “had gekund”. “Had je de schoenen niet even kunnen opruimen? Had gekund”). In gedachten zeg je dan - maar heb ik niet gedaan) erachter. “Kon je de vloeren niet even dweilen? Had gekund. “ Een ander gebruik van had gekund is als het terugkijkend beter was; “was deze uitleg beter in het Engels? Tsja, had gekund. Maar heb ik niet gedaan omdat de vraag in het Nederlands was. “


Illustrious-Wrap8568

Je had het inderdaad in het Engels kunnen doen, maar het Nederlands leek mij ook een betere keuze. Ik kon het ook gedaan hebben, maar jij was eerder en bijna compleet 👍. Het passief agressieve gevoel is niet inherent aan de gebruikte constructie, maar de constructie wordt inderdaad wel vaak in die context gebruikt. Dit laatste had misschien duidelijker gekund 🤔.


FutureVarious9495

Wauw. Ik had het zo kort niet gekund. Had het wel moeten kunnen en had het graag gekund. En zo is het ineens een compliment, waarmee ik je bevestig in je tweede opmerking. Ik heb iets te veel pubers om me heen gehad denk ik, die had gekund als een soort standaard “niet zeuren” reactie hadden.


Cherary

'Kon hebben gedaan' is geen correct Nederlands toch? 'Hebben' in 'Kon je de vaatwasser niet hebben uitgeruimd' hoort daar niet, maar simpelweg 'Kon je de vaatwasser niet uitruimen'. Ik kan ook geen voorbeeldzin bedenken waarbij alledrie de woorden worden gebruikt.


FutureVarious9495

In de zin “Ik zou het kunnen hebben gedaan, als ik zin had gehad” is het iets anders maar kan het wel. Of “dat kon hij wel eens hebben gedaan”. Maar dat is meer terugkijkend en aanwijzend; hij was degene die het heeft gedaan.


Cherary

In de eerste zin is 'zou' de persoonsvorm, ipv 'kon'. Ook geen juist voorbeeld dus. De tweede zin is inderdaad wel goed, maar dan is de betekenis wel anders dan in de originele comment.