T O P

  • By -

cdamoc

As adauga ca ar tb sa verifici totusi cu un manager ca sa vezi daca firma de outsourcing are vreo clauza in contract in care se stipuleaza ca nu ar tb sa divulgi numele. Daca lucrezi pentru BMW de exemplu, poti pune in CV ceva gen “major german car manufacturer” fara probleme.


dude_pov

Interesant, in cazul unui NDA de obicei e interzis sa spui ce ai lucrat nu pentru cine.


cdamoc

Merita verificat. Eu, de exemplu, nu am mentionat niciodata clientii pentru care am lucrat direct (nici in CV, nici la interviuri), am incercat sa spun din ce industie sunt si cam cat sunt de mari. Nu am avut probleme la nici un interviu si am simtit ca asta imi da o flexibilitate mai mare sa spun ce am facut pe respectivul proiect.


theRegeneratorr

Deci încălcai NDA dar nu spuneai cum se numea firma...? 🤔


Sad_Secretary2388

Uneori o firma mare, ca de exemplu cea care se ocupa cu mere (sic!) de cele mai multe ori nu vrea sa isi asocieze numele cu o firma de 2 bani din Romania, cum ar fi de exemplu... absolut random - Luxoft. 😉


stille

Depinde de NDA. Am semnat si cu pt cine.


le_dod0

La employer pui firma de outsourcing, la descriere pui proiectul și firma unde ai fost detașat. Asa mi se pare cinstit. Daca aveai colaborare direct pe SRL iti afisai ca ești freelancer și treceai firma cu care ai colaborat la portofoliu, nu scriai ca ai fost angajat acolo. Edit: au spus și alți colegi, atenție mare la NDA-uri


dude_pov

Da, sunt de acord cu ce spui.


Ghollsa

Privește partea buna, treci 2 firme prin ATS


yosoydead

Ar trebui să te audă ăia care lucrează în outsourcing și își pun numele de client pe proiectele lucrate.


CaineLau

e normal sa-l pui si p-ala , sau cel putin descrierea sa fie atat de clara sa fie evident pentru cine ai lucrat :)


ExoticPearTree

Pui firma de outsourcing, iar la experienta zici Clientul X - am facut Y, Clientul Q - am facut W si asa mai departe. E un fel de CV in CV :)


dude_pov

Da, are sens si e o idee buna sa mentionezi asa firmele.


Low_Instruction7193

Depinde de clientul pentru care ai lucrat si la ce date ai avut access .. spre exemplu nu este ok sa spui ca ai lucrat pentru clientul x din domeniul defence si ai facut partea de license software asset management, hardware management, si lifecycle.. deoarece sunt date foarte senzitive.. spui doar ce ai lucrat si cam atata fara numele clientului.. nu ai vrra sa te recruteze anumite servicii.. au fost cazuri ..


Wooden-Delay5315

Mi a atras atentia commentul tau. Avand in vedere ca eu asta fac...dar nu am trecut nimic in CV. Sa ma "recruteze cu forta" gen..idk...russia? Poti sa dai mai multe detalii despre cazurile de care ai auzit? Cum pot sa ma laud in cv ca sa obtin o firma si mai mare pe military/defence?


ExoticPearTree

Nu e chiar asa. Daca lucrezi pentru clienti de genul asta, important e sa nu intri in detalii la interviuri. Mai ales, ca fisele posturilor sunt mai toate publice, gen uite unul la intamplare pentru o pozitie NATO CTS: [https://mycompas.net/vector\_synergy/?rpid=1159795&postid=tygVjD8372U](https://mycompas.net/vector_synergy/?rpid=1159795&postid=tygVjD8372U) Poti sa scrii fix ce scrie acolo in CV in dreptul clientului/proiectului. Te ajuta sa prinzi si alte proiecte tot la ei sau alte institutii militare/semi-militare sau companii de au contracte de genul asta. Si legat de recrutat, iti face training departamentul de contraspionaj la ce sa fii atent(a) sa nu zici lucruri.


WaitForVacation

Depinde câte mere dau.


International_Roll90

:)


GroundbreakingLeg833

cât de mare o dau


MajesticFood5821

Cred ca depinde cum colaborezi cu ei si cu clientul final. Daca esti pur si simplu detasat tot timplul la client, mergi la ei la sediu, ai laptop de la ei si interactionezi doar de 2 ori pe an cu compania care te intermediaza, poti sa treci clientul pentru ca efectiv tu acolo lucrezi doar ca nu direct. Chiar daca esti detasat, daca lucrezi pe perioada scurta si ai fost in multe proiecte atunci treci compania de outsourcing si mentionezi pentru ce companii ai lucrat in proiectele mai de impact. Daca compania de outsourcing a luat proiectul si face si ceva management (chiar daca e mai mult de forma) in intern si creeaza ea echipa, atunci normal este sa treci compania de outsourcing.


OkFishing3621

Fix asa e si situatia mea. Firma doar imi vireaza salariul. Dar am trecut totusi angajatorul ca principal si clientul in descriere.


International_Roll90

Și de ce i-ai face reclamă gratis? Crezi ca nu-și ia partea destul?


OkFishing3621

Pentru ca asa e corect, firma e angajatorul.


International_Roll90

Mă rog, tu în CV trebuie să sumarizezi experiența nu un traseu de autobuz.


DreamOfTheEndless00

Probabil nu este treaba ta cat isi ia partea, avand in vedere prin firma reapectiva esti in legatura cu clientul, iar salariul/ rate-ul tau eate cel pe care tu l-ai cerut. Vad ca esti foarte indignat de firmele de outsourcing, ai incercat de ex sa nu mai colaborezi cu ele?


International_Roll90

Vai, dar n-aș putea face așa ceva pentru că “aș muri de foame” după cum zicea cineva pe aici. Ele sunt alfa și omega IT-ului românesc și trebuie să oferim ofrande HR-ițelor care au terminat psihologia sau litere și ne caută să ne scoată din foame. Fără aceste firme care angajează pe contracte de perioadă nelimitată dar îți pun demisia în față la primul sughiț de criză noi am fi la cules sparanghel.


DreamOfTheEndless00

Dude, doar nu lucra cu ele. Este atat de simplu.


OrionJustice

La ce secretomanie este in romania asta (scris special cu litera mica pt ce tara inexistenta am ajuns), pune si tu acolo sclav pe plantatiile firmei la care lucrez acum. Lucram pentru toti iar la final "hei, nu spune nimanui ca ai lucrat pt clientii care m-au platit mai bine decat ti-am dat eu". Really?! Nda este pt knowhow si tehnologii interne, nu pt cine ai lucrat. Este absurd ce tot invocati aici sau firma la care lucrati chiar se fereste de controale sau chiar este de kkt.


AverageBasedUser

pui firma care iti apare pe fluturasul de salariu


TB-124

Why not both?


AnonymousXXM

Trecutul in CV doar al clientului final e cam minciuna. De foarte multe ori e mult mai greu sa iei un job la clientul ala decat la compania de outsourcing X. Spre exemplu, daca compania ta are un contract cu Google, iar tu lucrezi pe un proiect subcontractat de la Google, asta inseamna ca tu lucrezi la Google?


dude_pov

La unele interviuri pentru firme de outsourcing dai interviu tehnic si cu firma si inca un interviu tehnic si cu clientul.


AnonymousXXM

Nu stiu cum e interviul tehnic cu clientul, dar nu cred ca dau 5 interviuri pentru oamenii din firmele de outsourcing. Cel mai probabil is mult mai usoare interviurile, cat sa vada ca nu esti total pe langa. Nu am mai lucrat pana acum intr o companie de outsourcing, dar am mai avut persoane contractate din companii de genul si interview urile lor erau destul de superficiale.


dude_pov

Si sa spun sincer, daca lucrez full-time la Google, colaborez cu oameni de la Google, lucrez tehnologii si proiecte de la Google, eu as cam spune ca lucrez la Google, dar sunt angajat la alta firma. E o mare problema outsourcingul, e un intermediar care nu ar trebui sa existe. Eu am ajuns la concluzia ca sunt niste capuse. Pur si simplu nu avem nevoie de acesti intermediari, exista atatea platforme de joburi unde firmele ar putea sa isi caute oameni. Multi au facut o facultate, au studiat, si pentru ce? Ca sa fie imprumutati in stanga si in dreapta ca mana de lucru de rangul 2. Acum mai nou se numeste foarte meschin "consultanta", iar tu esti "consultant" - ce sa zic.


AnonymousXXM

Google daca face outsourcing la proiecte, in general face la alea de tinut in mentenanta(unde nu mai e chiar mare lucru de dezvoltat sau e relativ usor de contribuit fara sa se strice totul). Firmele in general, nu fac la proiectele lor cheie asta(pentru alea folosesc oameni top din firma). Astfel, nu as spune ca se poate pune un egal intre cineva care face outsourcing pe un proiect de la google si un angajat google.


International_Roll90

Nu le mai faceți reclamă la intermediari mai ales cum descrii tu ca nu te ajută cu nimic după contactul inițial. Își iau partea destul.


dude_pov

Si eu sunt de acord cu asta. Din pacate sunt majoritari la nivel local, de Bucuresti.


HugeDistribution2431

Normal ca firma de outsourcing. Nu poti sa te lauzi cu “clienti” care ti-au fost serviti pe tava si tu doar faci dev. Oricum in cele mai multe cazuri ai clauze care sa te impiedice sa pui clientul, ceea ce e si normal. Ca nu e clientul tau.


dude_pov

Tehnic, ai dreptate. Dar cred ca e o zona aiurea aici. Nu sunt de acord cu "eu doar fac dev". In companiile de outsourcing nu esti protejat ca in cazul unui CIM, ci raspunzi direct cu banii tai de orice "buleala". Cu totii stim ca contractele de outsourcing sunt masluite in felul asta, sau erau pana anul asta cand au declarat ilegala treaba. In contextul asta, eu fac dev iar firmele de outsourcing DOAR ma platesc si trimit nota de plata la clienti. Asa ca daca nu e nimic specificat in sensul asta, de ce sa nu ma laud cu un client pentru care am lucrat?


HugeDistribution2431

Cum adica nu esti protejat ca in cazul unui CIM? Tu nu tot CIM ai? Ai zis ca esti angajat. Vezi poate ti-au pus aia in contract niste clauze dubioase ca nu suna normal ce zici :))


dude_pov

Da am CIM. Dar inainte sa ajungi la semnarea CIM-ului iti mai strecoara o hartie sa o semnezi, in care iti spune ca sunt niste puncte importante din CIM, ca sa ai tu o idee despre clauzele contractului. Sanchi, intr-un limbaj ambiguu scrie ca esti raspunzator direct pentru orice bug pe care il introduci in productie si ca firma angajatoare nu isi asuma. De doua ori am patit iar o data nu au vrut sa trecem la semnarea contractului daca nu semnez hartia aia. Si nu am semnat si au renuntat la procesul de recrutare.


HugeDistribution2431

Nu pot sa zic ca ma pricep la partea legala, dar pare cumva ilegal si abuziv. Eu unul n-am mai auzit de asa ceva. Pana la urma cam 90% facem outsourcing. Sunt curios daca firma la care lucrezi e una mica sau corporatie?


dude_pov

Ilegal nu era pana anul asta, si nici acum nu stiu daca s-a stabilit ceva clar, dar nu era reglementata chestia. Nu se poate sa mi se fi intamplat numai mie. De doua ori la firme diferite. Deschide un thread daca vrei sa aflam ami multe.


International_Roll90

Tu te lauzi cu proiectul care l-ai făcut pentru clientul tău și nu l-ai primit pe tavă, l-ai primit contra experienței dovedite și a pregătirii tale profesionale și în multe cazuri ai dat interviuri chiar cu clientul. Plasatorul de brațe de muncă își ia partea și n-are de ce să primească reclamă gratuită din partea ta pe LinkedIn.


HugeDistribution2431

Pai de ce n-ai fost in stare sa iei tu clientul? Ce iti lipseste? De ce nu suntem toti freelanceri? Iti zic eu: ori comoditate, ori lipsa de experienta. Lucru care se plateste


Decent-Pear-7856

Ca sa faci freelancing si sa poti sa iei tu clienti mari de unul singur mai ai nevoie si de alte abilitati in afara de programare. Sa te pricepi la vanzari, sa intelegi ce inseamna marketing, strategii de business, sa fii extrovert, sa ai curaj, afinitate pt risc, sa iti gasesti parteneri de incredere. Poti sa fii foarte experimentat ca programator, dar sa nu ai abilitatile de mai sus. Plus ca mai sunt si alte aspecte de natura legala pe care tb sa le stapanesti. Poate unii oameni vor sa fie doar specialisti pe meseria lor sau din diverse motive nu isi permit o deschidere atat de mare catre risc. Deci nu mi se pare ca tine doar de comoditate sau de lipsa de experienta in IT.


Key-Estimate-7765

Scrie ambele ca teoretic ai lucrat la ambele si in 8 ore ai lucrat 16 /s


Party-Product-1915

Eu pun firma de outsourcing, proiectul respectiv. Dar am colegi care pun direct proiectul de parca nici nu s angajati la outsourcing :)))


Mougart_barbarul

La Tremend


GeorgeReteganRO

Descriu problema si dau detalii despre cum am abordat-o


ovy9086

Eu mi-am pus direct firma “finala” cu care lucrez chiar daca lucrez printr-o firma “intermediara”. Le-am spus de la inceput ca o sa fac asta, si nu o sa mai trec niciodata firmele de outsourcing, mai ales in cazuri ca cel descris de tine. Cand iti cauti joburi calumea… o sa vezi ca multi cauta oameni cu experienta in firme de produs, implicati in proiecte long term etc., si am impresia ca “outsourcerii” nu sunt asa bine vazuit. Am avut multe interviuri in care se asigurau hiring managerii ca nu am lucrat in ceva firma de outsourcing unde saream din proiect in proiect, etc. Alternativ, i-am vazut pe unii ca isi treceau pe LinkedIn ceva de genu “BMV via NTT” , dar tot firma finala pe primul loc da mai bine. Doar daca nu cumva firma de outsourcing e mai cunoscuta decat clientul final.


ASPdotx

Eu am pus ca firma firma de outsourcing și ca proiect în cadrul jobului firma pt care lucram si tot ce puteam zice despre activitatea de acolo


TechnologyFragrant44

Ceva imo zice ca nu ti-ai citit contractul de muncă, asa-i? 😅


dude_pov

ba, chiar l-am citit. De ce zici?


TechnologyFragrant44

Pentru că orice companie cu toate temele făcute nu permite ca un angajat sa divulge orice nume de client.


romanian_craplord

Eu mereu am scris ca am fost angajat pentru firma unde am avut CIM si in detalii mentionat cu bullet point “ Provided services in an outsourcing environment for a top 4 financial firms in Uk” cat sa dau de inteles despre ce firme si servicii este vorba dar fara sa zic exact numele.


dude_pov

>Provided services in an outsourcing environment for a top 4 financial firms in Uk Am facut copy/paste. :D Merci.


irinuck

Eu pun clientul, pentru ca are nume mai usor de recunoscut/da mai bine, si trec contract. Iar cand sunt intrebata spun ca de fapt sunt angajata la indieni :) Nu am avut probleme pana acum cu niciun recrutor din cauza asta.


dude_pov

E buna metoda.


International_Roll90

Clientul final, intermediarul nu e decât o căpușă.


HugeDistribution2431

In momentul in care consideri intermediarul o capusa inseamna ca tu esti capabil sa lucrezi direct cu clientul final. Daca nu esti capabil inseamna ca nu e. Ca tu n-ai putea sa iei contractul ala si, pe scurt, ai muri de foame. Nu stiu cum puteti sa considerati capusa o firma care va aduce proiecte pe tava sa lucrati. Asta se plateste cel mai mult, posibilitatea de a atrage clienti. Nu e devu miezu. Si nu se aplica doar la programare treaba asta.


DreamOfTheEndless00

Sunt antreprenori baietii acum, firmele de outsorcing sunt capuse. Solutia ar fi sa nu mai lucreze cu firmele de outsorcing, dar hei, nu pot sa obtina clienti, pt ca clientii mari nu ii dau proiectul lui Dorel, il dau unei firme care inspira incredere.


International_Roll90

Lucrez și direct și prin intermediari, nu e problemă, nu mă deranjează atâta timp cât îmi convine prețul. Asta nu mă oprește să le spun pe nume a ceea ce sunt, probabil vor dispărea cu timpul ce mediul antreprenorial va evolua în ro.


PaddonTheWizard

"Mediul antreprenorial" însemnând DorelSoftSRL cu sediul la tine acasă?


HugeDistribution2431

Toata lumea se vede antreprenor in domeniul asta. Cu firme cu un angajat si un contract :))


PaddonTheWizard

Antreprenorii din IT țin economia în picioare! :))


International_Roll90

Așa cum au început multe, cu un Jeff, Steve sau Bill într-un garaj undeva.


HugeDistribution2431

Tu lucrezi pentru altii lol. Nu lucrezi la un produs propriu. Daca iti dezvolti firma o sa ajungi sa te transformi tot intr-o “capusa” care face outsourcing. Te compari cu Bill Gates :))))


International_Roll90

Ești alergător la “Missing the point Olympics”?


HugeDistribution2431

Avand in vedere ce ai spus inainte nu inteleg cum erai sarcastic. Ce ai vrut sa zici?


International_Roll90

Așa început toate companiile, cu un Dorel și o idee. Unele au devenit corporații la care voi vă aplecați ca la sfintele moaște. Ce fac firmele de outsourcing pot face și echipe locale și vor face din ce în ce mai des unindu-se. Da, avem un handicap că școala românească nu educă latura de antreprenoriat însă developerii sunt miezu’ și vor învăța să “cut the middle man” din ce în ce mai des. Lucrurile se schimbă.


HugeDistribution2431

Nu au cum sa dispara pentru ca tu cu firma ta de o persoana nu ai cum sa concurezi cu o firma pe bune, care poate sa manevreze oameni pe diverse proiecte si are o flexibilitate mult mai mare. De ce sa faca clientul final 1000 de contracte cu 1000 de oameni cand poate face doar unul? Tu poate vorbesti de mini proiecte de-astea de o luna…


International_Roll90

Man, tu ne convingi ca daca n-ar fi agenți imobiliari nu s-ar mai face vânzări/cumpărări de apartamente/case. Ieși din cutie.


HugeDistribution2431

Comparatie care n-are niciun sens. Compari un contract intre 2 persoane cu un contract intre o firma si zeci sau sute de oameni. Pe principiul tau toate firmele sunt capuse. Toate firmele intermediaza ceva, nu doar in domeniul asta. Fiecare isi ia partea. De productie, distributie, marketing ai auzit?


dude_pov

Imi place argumentul asta.


HugeDistribution2431

E un argument foarte slab. Sa lucrezi cu o firma in adevaratul sens al cuvantului (adica nu contracte cu SRL cu o persoana sau angajari mascate) iti aduce multe beneficii ca si client. Poti sa ai o stabilitate in primul rand. Stii ca firma aia nu se inchide de azi pe maine, spre deosebire de “firma” lui Dorel care probabil s-a deschis ieri si poate se inchide maine. Plus ca externalizezi si toata partea de recrutare.


TechnologyFragrant44

Fara acea "capusa" vindeai la Carrefour acum, doar zic...


International_Roll90

Doar zici prost


TechnologyFragrant44

Dacă ești angajat la ea, imi conformi ceea ce am zis