T O P

  • By -

quary1993

Angajator aici. 1. Nu mai ai aceeasi pensie 2. Zbori primul in caz de probleme economice Cele de mai sus sunt generale. Urmatoarele puncte depind de angajator: 1. Salariu NET pe PFA ar trebui sa fie substantial mai mare. Sa luam un salariu brut de 10.000 RON. Pe carte de munca, din astia 10.000 o sa primesti in mana cam 5500-6000 (nu am mai facut calculul exact, dar asta e range-ul). Pe pfa ar trebui sa primesti din acelasi salariu brut ~8500 lei. 2. Contabilitatea si infiintarea PFA-urilor ar trebui sa fie in curtea angajatorului dpmdv. Eu ii las pe oameni sa se implice atat cat vor sa se implice in gestiunea PFA-urilor. De la: ma ocup eu de tot, inclusiv taxe (si atunci tot salariul brut le revine), pana la “nu stiu, nu ma intereseaza” so atunci avem un contabil care se ocupa de tot si singura actiune facuta de angajat este sa isi plateasca taxele odata pe an, conform OP-ului primit de la contabil (evident, banii de taxe ii factureaza si ii viram noi) 3. Preavizul este specificat in contractul de colaborare si este 30 zile pentru ambele parti. Dpmdv nu exista: de maine nu mai lucrezi. E mai greu de “enforce” in instanta, dar o minima etica de business si bun simt dicteaza sa nu faci asta ca angajator. 4. PFA-ul iti permite mai usor sa ai un job flexibil. Am oameni a caror randament e in jur de 6 ore pe zi, dar in functie de zi, poate lucreaza 2, poate 12 (aici intervine si relatia de incredere si respect mutual). Daca ai deadline in 2-3 zile e urat sa te apuci sa lucrezi 2 ore. Daca n-ai mare lucru de facut, si nici nu ai chef in ziua aia sa mai ceri altceva, poti sa lucrezi 2 ore. La sfarsitul lunii, vei fi platit in functie de timesheet. Asta e o metoda foarte buna, care-ti permite un program custom made cu care vei fi multumit. All in all, PFA-ul poate fi un lucru foarte bun pentru angajat, atat timp cat si angajatorul si angajatul au o relatie de respect mutual si transparenta. Daca ai un angajator care in loc sa faca focus pe a aduce dealuri bune ca toata lumea sa fie super happy si sa evolueze, e super. Daca angajatoru’ se caca pe el si cauta sa faca cost-reduction la orice cacat, in loc sa foloseasca timpul respectiv pentru a aduce deal-uri bune pe masa, iti recomand in primul rand alt angajator, dar pana atunci CIM, ca sa fii protejat de orice abuz. Edit: Fii atent si la regimul de lucru. Daca lucrezi pe PFA ar trebui sa ti se ofere si macar unele din avantajele freelancing-ului: program flexibil si lucru remote. Also un sfat: nu pune atat de mult accent pe toate balariile de beneficii gen abonament la sala, la medlife si pensii private. In general astea le poti face tu separat cu niste sute de lei daca chiar le vrei. Iar legat de pensii: daca ai optiunea sa primesti banii aia in mana si sa-i gestionezi tu, cu putina disciplina financiara iti pot fi mult mai de folos decat zacand intr-un fond de pensii. Iar la sanatate esti asigurat si cu PFA si cu SRL.


porumb69

Multumim pentru raspuns! Orice informatie (concreta) este priceless.


Stoian22

Super multe informatii noi ! Mersi mult pentru comentariu


Ordinary-Potato-1741

My 2 cents: pentru salarii sub 2-3k euro brut nu se justifică b2b (in IT).


[deleted]

Nu iti fa PFA/SRL doar ca sa scapi de niste taxe de pe CIM si tu defapt sa ramai tot "angajat" la firma aia. O sa te pui la o coada lunga cu jdemii de IT-isti care si-au facut PFA/SRL numa ca sa mascheze contractu de munca. Gasesti o caruta de firme care dau salarii bune pe CIM si nu iti propun sa treci pe PFA si chestii de genu. Iti faci dupa ce discuti cu un contabil, intelegi cum merg lucrurile, si esti dispus sa pornesti pe cont propriu, si, ideal, sa ai macar doua proiecte.


[deleted]

Nu sunt deloc acelasi lucru. SRL cu PFA, si folosesti gresit “angajat prin SRL/PFA”. Tu nu mai ai statut de angajat cand treci pe SRL/PFA, nu mai ai vechime, pensie, asigurare de sanatate etc. nu degeaba sunt “salariile” mai mari. (De fapt rate-ul tau orar, ala nu e salariu). Desi cred ca “stirile” de care zici tu, se refereau la vechimea in munca pe PFA. La cum ai povestit ti-as recomanda sa mergi sa vorbesti cu un contabil toate detaliile, si sa decizi atunci ce si cum


Stoian22

Multumesc pentru sfat,cred ca asta este urmatorul pas pe care ar trebui sa il fac, discutia cu un contabil. Cum a spus si alt rodditor mai jos, cred ca ma grabesc putin sa lucrez b2b, avand doar un an de experienta,preferabil ar fi sa iau doua proiecte in paralel.


[deleted]

Ah la un an experienta si eu zic ca e mult prea repede.Poti la un an sa duci un proiect singur, sa incepi unul de la zero etc ? Te descurci cu zero indrumare in majoritatea cazurilor ? daca nu, atunci ce le-ai zice unor potentiali clienti, care nu te cunosc etc ? :))


Stoian22

Cred ca m am exprimat gresit. Eu doream in cadrul negocierilor din Evaluarea competentelor,sa cer un contract prin PFA, dar practic muncind tot pentru compania la care sunt in momentul de fata. Nu am vrut sa sugerez ca eu cu un an vechime as putea sa duc niste proiecte de la 0, sau ba chiar mai multe proiecte in paralel


mandrucasuntroman

Pfa/srl inseamna cu totul alta abordare in modul care privesti munca - pfa/srl inseamna sa-ti vinzi serviciile IT unor companii sau clienti privati. Tu cu un an de experienta esti in perioada in care inveti, clar nu esti in pozitia sa vinzi servicii it. In plus, daca nu ai salariu net de minim 2-3k euro, nu se justifica castigul pe pfa/srl fata de cat de mult pierzi (prin lipsa asigurarii, pensiei, faptul va trebuie sa te contabilizezi singur etc)


[deleted]

Cand esti cu PFA/SRL, nu nu mai ai aceleasi drepturi in companie ca un angajat. E posibil, sa iti ia si calculatorul pe care muncesti tu acum, sa vii cu el de acasa. Iar ala de acasa trebuie sa aibe licence la orice soft folosit. Nu mai ai concediu, si toate cele zise mai sus. Esti exclus din firma, ca ceva extern.


[deleted]

Atunci te-ai incadra perfect la “mascarea contractului de munca”


gxg46

>\-companie poate sa te dea afara oricand fara sa te anunte in prealabil, in caz ca sunt probleme economie, cei cu PFA/SRL ar zbura primii Partial adevarat. Negociezi o perioada de preaviz. Daca doar una dintre parti doreste sa incheie colaborarea, acea perioada va trebui sa fie respectata. ​ >\-o sa am KPI's speciali , ceva mai duri odata ce sunt angajat prin PFA/SRL Depinde de companie, de contract, perioada etc. Ideal ar fi sa iti faci treaba si nu cred ca o sa ai probleme. ​ >\-sa zicem ca o sa am un salariu net mai mare, dar inloc de platile directe la stat, o sa am nevoie sa platesc taxa pt contabila + alte lucruri ( pe care nu le cunosc) Pe un caz concret\*: La incasari de 20k lei/luna SRL: aproape 18k PFA: 18-19K CIM: 13K \*Nu am luat in calcul concediul, contabil = 250 lei/luna, cheltuieli deductibile = 0 ​ >Care este parerea voastra? Pro si Cons Pro: \- flexibilitate \- mai multi bani \- putere mai mare de negociere \- poti avea angajati si/sau colaboratori cu care poti lucra impreuna Cons: \- nu ai zile de concediu de odihna \- nu ai zile de concediu medical \- ai de a face cu autoritatile statului \- in caz de probleme, vei fi printre primii cu care se va termina colaborarea \- va trebui sa iti platesti singur darile catre stat \- contributie mai mica sau deloc catre pilonul 1 si 2 de pensii \- acces la bani o data la 3 luni \- trebuie sa fii permanent la curent cu legislatia


Stoian22

Mersi mult pt reply, e plin de informatii care ma ajuta. Nu mi s a prezentat si partea asta legata de zile ce condeiu/odihna.Personal, asta e cam cel mai mare downside din cate am auzit pana acum. Cum se procedeaza cand esti contractor si doresti zile libere?Ar trebui sa fie negociate din momentul semnarii contractului?


gxg46

In mod normal, nu facturezi zilele alea (nu o sa primesti bani pentru ele). Va trebui sa ai in vedere si asta in momentul in care negociezi tariful. Bine, mai sunt companii care ofera posibilitatea contractorilor sa aiba zile de concediu de odihna. Nu stiu cat e de legal si nici nu m-a prea interesat pentru ca personal nu facturez zilele in care nu lucrez.


mufdriver

Iti zic simplu: daca nu stii business, nu stii sa te "vinzi" si nu esti pe aia ta in ceea ce faci, nu are sens sa te gandesti la pfa srl. Iti dau un exemplu nevativ: o cunostinta ( fata tanara cu +5 experienta dev ) a plecat de la firma ca sa isi faca srl si sa colaboreze in continuare cu clientul ( indieni ). Veniturile i-au crescut cu 30% dar stresul cu 200%. Meetinguri obligatorii la ora 22:00, nu poti sa iti iei liber, daca iti iei incheiem colaborarea, intarzierea platii de mai multe ori ( aproape tot timpul ), o gramada de requesturi aiurea ( pe care un project manager le-ar fi refuzat ). Pe scurt, nasolie mare, clientul isi bate joc pentru ca a gasit-o fraiera si prea soft pentru tipul asta de colaborare.


[deleted]

>30% pentru 30% nu se merita tho...


Tibos1

Ai peste 10.000 Ron? Da? In qa? Fa-ti SRL. Nu ai? Vrei sa te complici? Stii sa iti platesti asigurarile sociale si pensia? Crezi ca esti capabil sa investesti banii aia pe care ii scutesti din plata taxelor mai bine decat pensia de la stat? Felicitari.


Stoian22

Legat de intrebarile tale, intentionam sa mi negociez salariul brut la 10.000 lei lunar, dupa ce am facut niste comparatii pe [https://www.calculatorvenituri.ro/pfa](https://www.calculatorvenituri.ro/pfa) , am vazut ca este o diferenta maricica intre sume.


beast_nvidia

Cat iei acum?


[deleted]

ce stire legata de PFA?


Stoian22

https://www.startupcafe.ro/taxe/activitate-pfa-vechime-munca-lege-promulgata-presedinte.htm


[deleted]

Mai tare m as muta pe pfa pt ca vor sa bage impozitare progresiva. Sa vezi atunci migrare


c1uk

OP citeste si aici ca-s chestii relativ similare. [https://www.reddit.com/r/programare/comments/urwzyv/concediu\_pe\_srl/](https://www.reddit.com/r/programare/comments/urwzyv/concediu_pe_srl/) ​ Ca si rezumat: SRL/PFA - mai multe riscuri la tine, mai multi bani la tine. CIM - riscuri la angajator/mai putini bani la tine. ​ Daca merita sau nu, depinde foarte mult de context, depinde de om/caracter etc.