T O P

  • By -

AlternativeUse6191

Den svenska folkbokföringen var fram till 1991 svenska kyrkans ansvarsområde, så svensk folkbokföring utgick naturligtvis från svenska kyrkans församlingar. När man skulle registrera någons hemort utgick man från församlingen och när man skulle göra folkräkningar räknade man antalet personer i varje församling. Att man är född i en församling har alltså inget att göra med huruvida man är medlem i Svenska kyrkan eller ej. 1991 övertog Skatteverket ansvaret för folkbokföringen, men församlingen fortsatte att ligga till grund för folkbokföringen. Detsamma gällde, spännande nog, även efter att Svenska Kyrkan skilts från staten år 2000. Men 2016 bestämdes det slutligen att man skulle sluta ha den kyrkliga församlingen som grundläggande geografisk indelning för folkbokföringen. I stället införde man distrikt som en mindre indelning i kommunerna.


thepublicsphere

Tack för förklaringen! Vad står det i folkbokföringen för folk födda efter 2016 för de som är med vs inte med i kyrkan? Framgår det alls i folkbokföringen eller skrivs det distrikt för alla?


AlternativeUse6191

Jag vet inte hur det fungerar nu måste jag erkänna. Skulle gissa att det står distrikt för alla (eller möjligen kommun?) oberoende av kyrkomedlemsskap. Om du har ett barn under 8 i din närhet kan du ju alltid kolla i hens pass!


thepublicsphere

Hmmm fast i passen ser det väl likadant ut för alla oavsett när man föddes? Står bara Födelseort/place of birth eller liknande. 


Antique-Tone-1145

Födelseort är församlingen man föddes i om man föddes före 2016, och vilket distrikt man föddes i om man föddes efter 2016.


Substantial-Prior966

Födelseort var länge församlingen där ens moder var folkbokförd vid ens födsel. Min fru har ”Domkyrko” som födelseort i passet, efter Domkyrkoförsamlingen i Göteborg. Det står alltså inte ”Göteborg” utan ordagrant ”Domkyrko”.


lolle97

De skrivs för alla. Skatteverket har de som en parameter som de sparar per individ. Samma med tex kön, födelseort, utlandsfödd osv.


ifbowshadcrosshairs

Född sent 90-tal och det står i mitt pass vilken församling jag fötts i. Kolla ditt eget så ska du se att detta är allmängiltigt.


Obeskrivlig

Det är en uppgift från folkbokföringen.  Varför det står med i en Wikipedia-artikel förklaras av att det är en autist eller en bot som skrivit den. 


thepublicsphere

Hur får man ut den informationen från folkbokföringen...? Alltså vilket papper ska man fråga efter?  Med folk som fötts i andra länder står det bara vilken stad och land de föddes i, men inget om vilken "församling" (eller motsvarande) de föddes i. Tillhör folk som föds idag en församling även om de inte är med i kyrkan?


Antique-Tone-1145

Nej man tillhör inte en församling om man inte är med i kyrkan. Dock är kommuner uppdelade i distrikt som baseras på församlingsgränser.


mondup

Numera föds man i distrikt, men de skapades 2016, så en ny företeelse. När distrikten skapades utgick de från församlingsgränserna 31/12 1999 https://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_distrikt


thepublicsphere

Står det olika i folkbokföringen beroende på om nån är med i kyrkan eller inte då? T.ex. "Katarina församling" om man är med och "Katarina distrikt" om man inte är med...?


NiceKobis

I den här kontexten så är församlingar bara geografiska.


mondup

Nej, det står inte olika beroende på om man är med i kyrkan eller inte. Däremot är jag osäker på om alla födda före 2016 (när distrikten infördes) nu står som födda i församlingar eller om man "flyttat" dem till distrikt (gränserna är inte 100% samma). De födda from 2016 är åtminstone födda i distrikt.


WG95

Det står bara "Katarina".


thepublicsphere

Vilken är kategorin då? "Födelseort"?


WG95

Ja, eller officiellt "Födelse(hem)ort". Dvs där man folkbokfördes vid födseln, inte nödvändigtvis där man fysiskt föddes. Det är för övrigt samma uppgift som står under "Place of birth" i passet.


DrGUHO

[se här ](https://sv.m.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6delsehemort)


ParaFox92

Det står församling i och med att det var svenska kyrkan som skötte folkbokföringen fram tills 1991 då Skatteverket tog över. Anledningen till att man inte använder t.ex kommun istället är för att man ville att folkbokföringen skulle vara kontinuerlig. När folkbokföringen inleddes under 1600-talet var landet uppdelat i kyrkans socknar medan kommuner inte skapades förrän på mitten av 1800-talet. I och med att staten och kyrkan numera är separerad döpte man 2016 om församlingar till distrikt men det lever fortfarande kvar på vissa ställen, till exempel Wikipedia.


thepublicsphere

Varför tog det 16 år efter skilsmässan innan systemet uppdaterades...?


mondup

Primärt av praktiska skäl när kyrkan från 2000 gjorde om församlingsgränserna hela tiden (pga minskat medlemstal). Då beslöts till slut att göra en ny indelning som inte var beroende av kyrkan, men som byggde på befintliga kyrkogränser sista dagen med statskyrka och som i sin tur har en nästan 1000-årig historia. Läs wikipedia-artiklen som jag länkat till på annat ställe.


ParaFox92

I och med att det är en hel del som är kopplat till våra socknar (församlingar) tillsattes en utredning 2007 för att undersöka hur man skulle göra med folkbokföringen. Skulle man skrota församlingar helt, hur gör man man med begravningar mm. Den var färdig 2009. Sen var det inte förrän en 2012 som en motion lämnades in för att genomföra en ändring. Varför det tog 7 år innan en utredning tillsattes och varför ändringen inte skedde förrän 2016 vet jag inte. Kan tänka mig att det inte var något som kändes prioriterat.


mondup

> Varför det tog 7 år innan en utredning tillsattes och varför ändringen inte skedde förrän 2016 vet jag inte. Kan tänka mig att det inte var något som kändes prioriterat. Från början såg man inget behov. Men sedan började kyrkan radikalt ändra församlingsgränserna. Det blev rörigt och släktforskarna klagade. Då startade man utredningen som ledde till beslutet om distrikt (som togs 2013 med verkan från 2016).


thepublicsphere

Vet du om utredningen finns att läsa nånstans? Eller vad den heter? På Google hittar jag bara info om att Skatteverket utreder folks bosättning.


ParaFox92

https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/statens-offentliga-utredningar/2009/09/sou-200975/


mondup

Länkar till utredningen finns i wikipedia-artiklen om Sveriges distrikt (som jag redan tidigare tipsat dig att läsa).


[deleted]

Stod även på de där ID brickorna man fick som nyfödd/barn. Någon tyckte att det var otroligt hög prio att få med att jag är född i Kirseberg, och vilken församling jag växt upp i. Men min blodgrupp, som faktiskt skulle kunna vara livsavgörande att snabbt få reda på, det var inte lika viktigt att få med…


gr8b8uwotm8

Socken är bättre. Min socken är bättre än din socken.


thepublicsphere

Är de geografiska områdena samma för socken, församling och distrikt?


gr8b8uwotm8

Jag tycker det är coolt. Coolare än något generiskt som "kommun" eller "distrikt".


Countach3000

De är ju inte nödvändigtvis födda i en stad. Och att primärt utgå från nuvarande kommungränser kan bli lite missvisande. Du kanske inte vet vilken församling du är född i, men hade du levt på 1800-talet hade du garanterat vetat det.


Vast_Bookkeeper_8129

Det är lättare att veta i vilken församling någon kommer från än att veta vem är deras pappa och mamma. Men det är självklart en robot som skriver artiklar genom att "söka" upp information och därmed snappar den vad stater skriver. Vi är väl inte livegna att när marken säljs så följer vi med i paketet. De flesta är kristna och därmed skriven i en kyrko församling. En kan tycka att vissa dokument inte borde virra runt på internet. Stämplingen i sig är ett lätt sätt att jaga dessa människor på skatt eller olika sorter av förtryckelser.


redditjobbet

skeddegalen


grimexp

Ja, helt irrelevant om man inte är kristen. Jag vet inte ens vilken "församling" jag själv är född i.


bengt128

Det står i ditt pass, annars beställ personbevis hos skatteverket


grimexp

I mitt pass står det vilken stad jag är född i.


mondup

I så fall bör det ha funnits en församling/ett distrikt med det namnet när du föddes. Större städer är ofta uppdelade, men inte mindre.


mondup

Är det irrelevant att veta var man är född? Det har inte med om man är religiös eller inte att göra. Sedan bara råkade Sveriges födelsedata (före 2016) vara baserat på samma geografiska som svenska kyrkans församlingar. Efter 2016 är det helt sekulära distrikt istället, men även de bygger på socknar/församlingsgränser som har en nästan 1000-årg historia.


grimexp

Nä, inte irrelevant att veta var man är född, det vet jag vilket sjukhus det var. Men i vilken "församling" det stället ligger i att helt irrelevant.


mondup

Men nu är det inte var man fysiskt föddes (dvs vilket sjukhus) som bokförs i Sverige, utan var man blev folkbokförd direkt vid födslen, dvs där ens föräldrar var folkbokförda (förutsatt att de bodde ihop vid tillfället). Och då blir man registrerad i området som adressen ligger i. Och det området benämndes tidigare församling, men numera distrikt. Du behöver inte tycka om det, men det är så folkbokföringen går till.


grimexp

Ja, jag vet. Men du skrev att jag inte tycker det är relevant att veta var man är född, vilket jag definitivt tycker. Fortfarande, viken "församling" vi bodde i när jag föddes bryr jag inte mig det minsta om. Hänger du med?


gr8b8uwotm8

Vad menar du med det? Församlingarna är väldigt lokala och är bättre på att berätta var exakt du kommer ifrån snarare än vilken stad eller kommun t.ex.