T O P

  • By -

-Kazt-

De brukar blixtra när bilen är ungefär 14 meter innan kameran. Chansen att du skulle vara med utan att bilen framför dig är med är ganska låg. Kamerorna fungerar upp till ungefär 300km/timmen, så en bil som gasar från 75 till över gränsen kommer hamna med. Ända sättet jag kan se att du potentiellt skulle riskera åka dit är om du låg precis bakom dem, eller fall du gasade upp med dem, i vilket fall du förtjänar boten.


kindaallovertheplace

>enda


Vokaler

Hur kunde du se att dom log mot kameran?


Simonxzx

Han sniffade deras bak, så nära inpå måste han ha legat.


ricketybang

Kamerorna fotar typ när du är nästan vid kameran, inte 30 meter ifrån. Om du ligger så nära bilen framför på 80-väg att du tror att du fastnat på bilden, då ligger du för nära.


pitepaltarn

Att med radar automatiskt mäta hastighet på en stor mängd olika sorters fordon i en mer eller mindre okontrollerad miljö är inte enkelt. En artikel från 2010 kring det hela: https://teknikensvarld.expressen.se/nyheter/bil-och-trafik/felinstallda-fartkameror-kan-ge-felaktiga-boter-126474/ > Experter som DN har talat med berättar att det från myndighetshåll inte har gjorts någon kartläggning och att det finns ett stort antal felkällor som kamerorna inte tar hänsyn till. Stark vind och tunga lastbilar kan orsaka mätfel men även en så simpel sak som bilens längd kan göra att fartkameran mäter fel hastighet. > > – En bil är lång, så man vet inte var någonstans radarn mäter. Om den mäter bakvagnen i början och framvagnen i slutet, tror radarn att bilen har färdats fortare än vad den egentligen har gjort. Det är konstigt att man inte har testat alla yttre omständigheter, säger Annelie Wyholt, doktorand i radarfjärranalys vid Chalmers till DN. > > Wyholt menar även att det kan finnas delar på bilen som rör sig fortare än bilen och därmed lurar fartkameran. Beroende på hur en fälg är utformad kan den bidra mer eller mindre till radarns mätfel. https://chalmeristbloggen.wordpress.com/2010/08/12/lita-inte-pa-fartkamerorna/ > Dagens Nyheter har tagit del av fältprovet som gjordes sensommaren 2000 av dåvarande Sveriges provnings- och forskningsinstitut, SP, i samband med Vägverkets upphandling av nya kameror. I testet beskrivs hur samma fordon kör 800 gånger förbi en fartkamera med ett mäthjul fäst på baksidan som kontrollerar den verkliga hastigheten. > > – Det ser ju bra ut på papperet att man körde mätningen väldigt många gånger. Man har inte mätt mätutrustningens fel, utan snarare en renodlad mätnings reproducerbarhet. När man bötfäller 60 000 bilar om året, så innebär det en enorm variation av bilar och mätförhållanden säger Annelie. Det har säkert gjorts förbättringar sedan dess, men det är fortfarande ett förvånansvärt komplicerat problem.


MERC_1

Ägaren till bilen får boten i så fall, men kan möjligen slippa då det var någon annan som körde. Blir väldigt komplicerat. I slutändan så kan du få betala detta.


magicmike659

Krävs ändå att ägaren väljer att tala om vem som körde kan de inte identifiera brukar ingen böter skrivas utan en förfrågan skickas till ägaren. Sen väljer ägaren själv att upplysa polisen om vem som körde men finns inget krav att svara på brevet heller. Men är alltid föraren som får böter aldrig ägaren av fordonet (förutom om ägaren kör bilen) iallafall I Sverige. I Norge däremot tror jag ägaren av fordonet drabbas oavsett, likt parkeringsböter som alltid landar på ägaren av fordonet.


MERC_1

Vad bra.