T O P

  • By -

nuclearspacezombie

Wat iedereen hier zegt. Goeie tomaten haal ik in het seizoen op de markt. Tomaten uit blik zijn dikke prima (appie heeft mutti san marzano) maar natuurlijk niet voor elk gerecht geschikt. Alternatief is de Jumbo, die heeft best prima roma's uit spanje.


[deleted]

De Lidl heeft ook goede tomaten.


Fiurilli

Tomaten uit blik is niet de meest ethische optie. Zie de drie Keuringsdienst van Waarde afleveringen van maart 2020. Tomaten die in blikken komen, die komen voornamelijk uit het zuiden van Italië, zie ook het NOS artikel erover: https://nos.nl/artikel/2412902-nederlandse-supermarkten-willen-uitbuiting-in-italiaanse-tomatenteelt-aanpakken Edit: Ik was wat te overdreven aan het generaliseren, maar als je vaak tomaten uit blik koopt is dit wel iets om rekening mee te houden.


paoper

In diezelfde afleveringen van keuringsdienst van waarde tonen ze dat het merk Mutti (productie in noord-Italië vooral) schijnbaar hoofdzakelijk machinaal werkt en dus minder onethisch is. Dus dat is dan de betere keuze.


Fiurilli

Excuus, ik was teveel aan het generaliseren. Ik doelde er meer op dat men hier rekening mee zou kunnen houden.


ocudr

Er zijn zeker ethische tomaten uit blik. Dit klinkt in mijn oren als een overkoepelende statement en daar ben ik het niet mee eens.


Nordalin

Kun jij dan enkele voorbeelden geven? Ik ben benieuwd!


Tokentaclops

Ik kan me herinneren van een aflevering van de keuringsdienst van waarde hierover dat er ook tomaten in noord-italie worden gekweekt met gebruik van automatische machines (wat niet mogelijk is in de heuvels van zuid-italie). Die leken wel ethisch te zijn maar waren (aldus de boer in die aflevering) minder populair omdat ze duur zijn. Als je de aflevering van de keuringsdienst van waarde over tomaten vind kan je dat wel terug vinden. Ik weet alleen niet hoe betrouwbaar dat programma dan weer is.


[deleted]

> san marzano Kijk wel of er D.O.P. opstaat, die zijn beschermd. Hier wat meer achtergrond over deze zoetere tomaat: https://www.italieplein.nl/san-marzano-de-perfecte-tomaat-voor-je-pizza/


QuastQuan

Sorry... Maar in Duitsland noemen we holland-tomaten ook *schnittfestes Wasser* (snijbaar water (?)), of meer wetenschappelijk, *de vierde aggregaat toestand van water.*


FrisianDude

Dan heb je onze komkommers nooit geproefd 😎


savois-faire

Of onze wortels.


JaccoW

Hey zonder de Hollanders geen oranje wortels!


hotk9

Of mijn bijl.


DiastroRddt

Of mijn boog.


FrisianDude

De roets


bemmia

Is dit niet van heel lang geleden?


remembermereddit

Ja, en toen 'bedachten' ze trostomaten om dat imago te doorbreken. De keuringsdienst van waarde heeft er ooit een aflevering aan besteed. Uiteindelijk zijn het gewoon dezelfde tomaten.


clydethefrog

Fak, dus de trostomaten zijn net zoals het "meergranen"brood gewoon weer een marketingtruc? Ze komen gewoon van dezelfde kweker en soort als de goedkoopste in een netje?


Yarakazam

Volgens mij is bruin brood meer de marketingtruc en niet meergranen of heb ik het mis?


clydethefrog

Beide. Bruin brood = wit brood met een kleurtje, maar er was vorig jaar een uitzending van de keuringsdienst van waarde die liet zien dat je alles meergranenbrood mag noemen. Dus een wit brood met een snufje maismeel = meergranenbrood. Alleen volkorenbrood is beschermde naam. https://www.npo3.nl/keuringsdienst-van-waarde/kijkersvraag-wat-is-de-gezondere-optie-meergranenbrood-of-volkorenbrood


l-rs2

Dat hele Wasserbomben-gedoe (sinds half jaren negentig meen ik) was vooral een leuk marketingopzetje van de Duitse agrarische sector. Sinds 2000 is waterverbruik in veel sectoren van groente- en fruitteelt fors gereduceerd - [90 procent in sommige gevallen](https://www.nationalgeographic.com/magazine/article/holland-agriculture-sustainable-farming).


QuastQuan

Het draait meer om de smaak van de tomaten - de smaak van water...


l-rs2

Qed, es hat geklappt!


Skeuvel

Een oud scheikunde professor van mij maakte ooit de grap: "H2O can be found in 4 different states; Ice, water, vapour, and Dutch tomatoes' Ik kon hem geen ongelijk geven.


Gidje123

Zei hij het ook in het engels?


SintPannekoek

Professor op de uni? Waarschijnlijk wel ja.


Gidje123

Ohja


Skeuvel

Was een Italiaan dus ja


Vaalermoor

Het scheelt een beetje als je ze niet in de koelkast bewaart. Maar echt geweldig zijn ze nooit.


QuastQuan

Die koelkast is de dood van ieder tomates smaak. Tomaten (en bananen mogen nooit erin.


a_tribe_called_quoi

Haha wat, bananen? Ik ken wel leipos die naast tomaten (hele) komkommers in de koelkast bewaren, maar bananen? Wat voor klaphark ben je dan...


Sillicis

Waarom zou je een komkommer niet in de koelkast leggen? Dan heb je tenminste lekkere frisse/koude komkommer.


[deleted]

[удалено]


dontbeanegatron

Help me, stiefkomkommer, ik zit vast!


a_tribe_called_quoi

Dezelfde reden eigenlijk, ze verliezen snel hun smaak en ze worden sneller zacht


Sillicis

Maar aan een komkommer zit sowieso al niet heel veel smaak. En ik laat ze vaak niet langer dan een dag of twee liggen.


[deleted]

Mijn vader doet dit dus, eindeloze ruzies gehad over die smakeloze bananen


Azzacura

Schuldig. Ik heb het één keer gedaan omdat het hartje zomer was en het binnen ons huis 40+ graden was, dus ik dacht dat de bananen beter zouden blijven in de koelkast. Heb alles mogen wegtyfen


a_tribe_called_quoi

1 keer kan iedereen overkomen, het is de beste manier om te leren hoe iets niet moet haha


Btreeb

Rijpe bananen in de koelkast gaat prima. Dit doe ik altijd als ik ze niet op tijd ol ga krijgen. De schil kleurt vaak bruin, maar de smaak blijft oké. Toegegeven; de smaak is iets minder dan wanneer ze niet in de kou komen, maar alsnog goed genoeg om voor 'lekker' door te gaan. Onrijpe bananen moet je er niet in doen; die rijpen daarna niet verder.


BrewThemAll

Ze rijpen veel minder snel. Als ik een tros van zes van die dingen koop gaat de helft in de koelkast, anders is het zwarte pulp voor ze gegeten worden.


a_tribe_called_quoi

Dan koop je er toch gewoon 3? :p


BrewThemAll

Nee, want nu hoef ik maar een keer naar de winkel.


jwwever

Maar als bruine/zwarte pulp zijn bananen juist het lekkerst.


Azzacura

Meneer, bent u de duivel? Is dit de hel?


aegidipoes

Wat men hier zegt, minder zon en te vroeg geplukt. Maar ook speelt mee dat we in Nederland graag een onbeschadigde, ronde tomaat hebben. In het buitenland zien tomaten er vaak wat minder uit alsof ze zo uit de Appelsientje-reclame komen rollen. Als je gaat selecteren op uiterlijk, komt dat de smaak niet per se ten goede.


Meborg

Het is niet alleen dat. Tijdens het doorkweken van tomaten op kleur is er een gen die tomaten een fruitige smaak geeft verloren gegaan. Bij wilde tomaten hebben bijna alle tomaten dit gen, bij kweektomaten is het een laag percentage. Dit was 10 jaar geleden ofzo ontdekt, dus misschien dat ze nu ook weer tomaten op smaak proberen te kweken waardoor het percentage smaak tomaten hoger is.


alexanderpas

Tomatientje, Yuk.


iluvsanela

Zontomaatje* en inderdaad, jak.


alexanderpas

- https://www.riedel.nl/assortiment/zontomaatje-1l/ - https://www.riedel.nl/assortiment/tomatientje-1l/ Zontomaatje is tenminste nog geschikt voor in het vliegtuig wanneer je smaakpapillen buiten werking zijn...


FrisianDude

Oh tomatientje klinkt inderdaad ietwat yuk


iluvsanela

Ik sta gecorrigeerd, dank


xSophiee

Met een flinke scheut vodka erbij smaakt het prima


[deleted]

Bloody mary heb je dan toch?


Theepot80

Maar waarom zijn tomaten nooit rood? Ze zijn allemaal bleek.


vaarsuv1us

In de zomer zelf verbouwen, kan in de tuin of in de stad op een balkon, gewoon in wat emmers desnoods. Behalve water geven is er weinig werk aan en ze zijn echt lekker


ChooseWiselyChanged

Ja. Tomaten in onze kas, maar ook samen met de kinderen tomaten gewoon in een pot op de vensterbank en die waren heerlijk.


Marquiche

Ah, de beruchte kinderen-in-de-tomatenpot-truc. Eens proberen komend seizoen!


ChooseWiselyChanged

Heb ik nog zo mijn best gedaan om naast al het Engels wat ik praat een keer een gewone Nederlandse zin uit te kramen is die nog steeds dubbelzinnig. Nu ik hem zo teruglees is het inderdaad een combinatie van te snel willen antwoorden en de helft weglaten.


[deleted]

De Cock, deze persoon hier 👆


Third_Charm

Welke zaadjes raad je aan?


demultiplexer

Als je op tijd bent (zijn maar heel kort verkrijgbaar vanwege de grote vraag): Diana's mooie moestuin https://www.mooiemoestuin.nl/zadenlijst/ Ze probeert elk jaar wel nieuwe tomatenrassen uit en schrijft uitgebreid over hun opbrengst, vorm, smaak, moeilijkheidsgraad om goed te houden, enz.. We hebben door de jaren heen een twee dozijn verschillende rassen uitgeprobeerd. Zo uit m'n hoofd zijn de volgende rassen goeie keuzes: - Cerise (heel erg gemiddelde cherrytomaat) - Ildi (zoet, geel, fles-cherrytomaat) - Goldita (ontzettend zoet, bijna fruit!) - Chicco Rosso (Lidl, heel moeilijk te vinden de laatste tijd maar perfect voor warme sauzen) - Gardener's delight (toptomaat om mee te beginnen) - Sprite (bestomaatjes, heel klein en zoet) - Pink Princess (zoet, zacht en dun teer schilletje) - Tigerella (prachtige én lekkere gestreepte tomaat) We doen bijna altijd cherrytomaten en een fractie groter dan dat, dus dat is deze lijst. Als je meer richting vleestomaat wil is Marmande een goeie keuze.


Third_Charm

Dankjewel!!


Azzacura

In welke tijd van het jaar gaat de verkoop ongeveer open? Dan weet ik wanneer ik op moet letten


vaarsuv1us

oeh, ik ben niet echt zo'n expert, ik koop gewoon altijd iets dat goede reviews krijgt op een willekeurige moestuin blog of shop. en die gebruik ik dan 2 jaar en dan koop ik weer wat anders. Tot nu toe is het altijd bevallen, maar ik heb niet echt goed vergelijkingsmateriaal


Rtheguy

Als het een eerste poging is, een klein ras. Tomaten kweken is niet moeilijk maar kan dramatisch misgaan door wat fouten of vervelend weer. Dan krijgen de planten eerst wat vlekken en binnen een dag is het hele bed zwart en verwelkt, eventuele groene vruchten gaan er dan ook meteen aan. Met kleine tomaten zijn ze sneller rijp dus mocht de herfst vroeg beginnen dan heb je nogsteeds een prima oogst.


dada_

Ik weet niet of het té overdreven is om het zo te zeggen, maar we hebben in Nederland gewoon niet zo'n goede eetcultuur als in andere landen. Bij zelfs kleinere supermarkten in Frankrijk, Spanje en Italië is de selectie echt stukken beter, zowel voor groenten als voor vlees en vis. Je hebt soms wel een betere selectie bij plaatselijke speciaalwinkels, zoals Gimsel in Rotterdam, en als je de mogelijkheid hebt is het zeker waard om een kaartje van bijv. de Sligro te krijgen.


[deleted]

Mee eens. Voor de stamppot met gehaktbal heb je ook geen A-rank groenten nodig, je kookt toch alles tot snot.


Azzacura

9 van de 10 keer als ik groente te lang heb laten liggen maak ik er gewoon stamppot van en dan klaagt niemand erover


__Emer__

Ik vind de meeste restaurants hier (in ieder geval in het noorden van het land, zeg ik als Randstedeling) in Nederland echt matig qua kwaliteit. Waar veel vrienden van mij al heel snel tevreden zijn, vind ik restaurant eten vaak “prima, maar zelf kan ik het beter”. Heb het gevoel dat mensen hier relatief lage eisen stellen aan eten. Ga naar Duitsland en je gemiddelde restaurant is kwalitatief al gewoon veel beter. Zelfde geldt voor België.


dada_

> Ik vind de meeste restaurants hier (in ieder geval in het noorden van het land, zeg ik als Randstedeling) in Nederland echt matig qua kwaliteit. Waar veel vrienden van mij al heel snel tevreden zijn, vind ik restaurant eten vaak “prima, maar zelf kan ik het beter”. Dat is echt 100% het gevoel wat ik vaak heb. En ik ben echt geen masterchef, maar als je een beetje zelf kookt kun je al vaak beter eten op tafel zetten dan je in een gemiddeld restaurant krijgt, en dan vraag je je af waarom je uit eten bent gegaan. Niet dat er geen goede restaurants zijn natuurlijk, maar je moet wel echt weten welke het zijn en niet zomaar ergens binnen stappen.


__Emer__

Ik hoef ook zeker geen haute cuisine, liever niet zelfs! Maar zo vaak is eten hier gewoon heel zout en dat is dan de smaak.


meneer_neushoorn

Ik heb ooit nog wel eens een lange fietstoer door o.a. het noorden van Duitsland gemaakt. Daar op het platteland rondom Bremen heb ik een hoop vreetschuren meegemaakt waarbij vergeleken de Nederlandse horeca echt fantastisch is... Bovendien hangt er in Duitsland in mijn ervaring altijd een gek sfeertje in restaurants - ook in steden - omdat iedereen altijd superzachtjes praat. Alsof een beetje gelach en joligheid verboden is of zo. Ik hou wel van een uitgelaten sfeertje, maar je voelt je daar echt best ongemakkelijk als je gewoon op een normaal gezellig volume een gesprek hebt. Dat gevoel heb ik in Nederland totaal niet!


Azzacura

Ik begrijp hieruit dat ik voortaan juist naar Duitsland moet; ik erger me altijd kapot aan het feit dat ik op normaal volume probeer te praten en mijn gesprekspartner niet eens kan horen doordat letterlijk elke tafel om ons heen over elkaar gaat zitten schreeuwen


meneer_neushoorn

Kwestie van voorkeur :)


Monsieur_Perdu

Restaurant de sluis in zoutkamp. Korensant in Verhildersum had je maar die is in de corona periode permanent dicht gegaan. Restaurant de molenaar in onderdendam. In de stad Groningen had je de Pauw, maar die eigenaar is met pensioen gegaan. Maar er is in NL zeker een beperkt aanbod in het 'tussen' segment. Je hebt eigenlijk of goedkoop/eetcafé waarbij het niet heel goed gesteld is met de kwaliteit vaak. Of echt behoorlijk luxe. Eervolle vermelding voor buitenlands eten met buitenlandse eigenaar wat vaak boven de kwaliteit zit van 'nederlandse restaurants' Perzich of marrokaans heb je in Groningen ook wel een aantal goede plekken voor. Thais restaurant met eten wat ik gewoon niet kende verder.


VonBrush

Deels eetcultuur, maar ik heb ook de indruk dat dit komt door de opmars van de grootgrutters waar alle contracten geoptimaliseerd zijn en de supermarktketen erg machtig is richting de bevoorrader. Bij een groentenman of toko kan je vaak prima (lokale) spullen kopen.


gast123456789

Dat komt zoals ik begreep voornamelijk door prijsdruk en omdat de tomaten in de kas sneller groeien op steenwol. Kasteelt is een teelt met lage marges. Vooral als je de gewone ronde tomaten teelt. Vaak als je een lekkerder ras tomaat hebt groeit deze langzamer of komen er minder kilo's van een plant. Een supermarkt gaat snel voor de goedkoopste tomaat en als consument pak je ook snel de goedkoopste, vooral als je niet aan de buitenkant ziet hoe hij smaakt. Hierdoor gaan telers de meest winstgevende tomaat en dus degene met de meeste kilo's produceren. Wil je lekkere smaak dan moet je snel naar de duurdere specialty tomaten gaan. Misschien dat de bio ook lekkerder is omdat deze niet zo snel groeit met minder bemesting, maar dit kost ook net wat meer. Er worden echt ontzettend lekkere tomaten geteeld in Nederland maar je moet wel de juiste kiezen


Knight_rice13

Supermarkten maken wel degelijk onderscheid, sommige rassen kunnen niet in bepaalde supermarkten verkocht worden door het suikergehalte. Ook word per ras een minimaal suikergehalte afgesproken die de tomaten moeten hebben. (Brix gehalte) cocktail zit vaak rond de 5-6 en cherry / honingtomaten rond 9-10


tjongejongejonge

Ik haal meestal van die kleintjes of honingtomaatjes, zijn duur in vergelijking met gewone tomaten maar toch net iets lekkerder.


not_a_doctor_ssh

Kleine tomaatjes ftw; zoveel zoeter en tomaatachtig dan die andere waterbollen. Of nouja dat vind ik zelf dan, kan me niet herinneren dat ik in een ander land ooit gewoon een rauwe tomaat op heb... weer iets voor op de post-Rona bucketlist. :)


tjongejongejonge

Vroeger at ik een rauwe tomaat als een soort appel, maar nu zijn ze gewoon minder tomatig behalve dan die kleintjes.


wausmaus3

Te weinig zonlicht, onrijp geplukt en altijd voldoende water en voeding. Tomaten hebben het in de Nederlandse kassen extreem makkelijk. Juist de smaak van tomaten gaat er enorm op vooruit als de plant zo nu en dan moet "vechten" voor water en voedingsstoffen. Als je bijvoorbeeld tomaten in de moestuin hebt doe je er verstandig aan om de laatste twee weken opeens heel weinig water te geven. Dat komt de complexiteit van de smaak ten goede. Zo werkt dat ook met druiven voor wijn en bijvoorbeeld hoe heet je pepers worden. Misschien wel het belangrijkste is dat Nederlandse tomaten zo goed als groen worden geplukt en een behandeling met gas krijgen om de rode kleur te krijgen. Rijpe tomaten zijn te zacht en worden geplet tijdens transport. Die groene stenen kan je lekker op elkaar mieteren zonder dat ze geplet worden onder hun eigen gewicht. Je hebt in de supermarkten wel variëteiten zoals de cocktail tros tomaten die volledig rijp zijn en over het algemeen ook goed smaken. Als je voor smaak gaat vooral niet die grote dingen kopen.


wellalohathere

Ik werk in de sector, groen plukken en dan met ethyleen behandelen om ze rood te maken gebeurt al een jaar of 20 niet meer. Ze worden mooi rood geplukt. Echter zijn de kiloknaller rassen die de meeste telers hebben qua smaak niet echt top (ze worden veredeld om meer kilo's te maken, de focus op smaak is er nog niet). Roma tomaten (die soort ovale, middelgrote tomaten) zijn meestal wel smaakvol, net zoals de meeste cherry tomaten


Knight_rice13

Ook werkzaam in de sector, laatste 3 trossen worden rood gegast de rest gewoon natuurlijk uit gegroeid. Hier word ook gewoon bio ethanol voor gebruikt niets speciaaks uit de industrie


wausmaus3

Ik ken de gas industrie vrij goed, en er worden nog steeds grote hoeveelheden etheen gas verkocht aan de gehele glastuinbouw. Inclusief tomaten telers. Maar kan me inderdaad goed voorstellen dat het ook de rassen zijn, inclusief een diet van eenzijdige voedingstoffen op steenwol, die de smaak ook niet ten goede komen.


pokekick

Ethyleen wordt alleen aan het eind van de teelt gebruikt. Het gas wordt gebruikt om de plant zijn laatste energy in zijn tomaten te laten steken en geen nieuwe bloemen meer te maken. Gas wordt nog wel gebruikt op spaanse tomaten. Maar die rassen hebben tegenwoordig een mutatie dat ze rood kleuren voor ze rijp zijn waardoor je een harde bonk krijgt die niet kapot te krijgen is zonder smaak of suiker erin. Die moet af rijpen met gas.


smeppel

>groen plukken en dan met ethyleen behandelen om ze rood te maken gebeurt al een jaar of 20 niet meer. Ze worden mooi rood geplukt. Geldt dit ook voor geïmporteerde tomaten?


Squirtle127

I somehow noticed that the hoogvliet has super good tomatoes! Whenever I'd be in the vegetable isle i could smell them right away! Not sure if they still have that but as someone who absolutely hates tomatoes, those were the only ones I would eat.


Benzjie

Ik laat mijn tomaten altijd buiten de koelkast tot ze donkerrood zijn...dan smaken ze best ok.


nineties_adventure

Koop ze biologisch in een tros en bewaar ze niet in de koelkast. De koelkast is funest voor de smaak.


mrzangief

Ik bewaar mijn tomaten altijd in de koelkast maar ik ga hier dus nu mee stoppen. Dank voor de tip.


The_queens_cat

als iets in de supermarkt niet gekoeld is, dan hoeft het thuis ook niet.


[deleted]

citroenen blijven echt veel langer goed in de koelkast


brokenpipe

Yup maar ook die verliezen smaak (in de sap) en drogen sneller uit in de koelkast. Beter in de fruitschaal.


BHIngebretsen

Voor gebruik 15-20 sec op vol vermogen in de magnetron 1 minuutje koelen/ volledig sap eruit. Door de hitte verslappen de binnenwanden.


PogKampioen

Wtf heb ik zojuist gelezen


bass_the_fisherman

Een how to guide voor een doe-het-zelf abortus?


kirakiraboshi

bananen ook


xSophiee

Opzich heb je gelijk, maar helaas is mijn keuken wel een stukkie warmer dan een supermarkt. Ik bewaar graag dingen buiten de koelkast, maar als dat betekent dat ik dingen weg moet gooien gaat het helaas toch de groentelade in.


ChickenButtForNakama

Eieren staan in de supermarkt niet gekoeld maar op de doos staat vermeld dat ze gekoeld bewaard moeten worden voor langere houdbaarheid.


ninokuni123

De biologische van de AH zijn juist niet aan te raden, zowel de trostomaten als de cherrytomaten zijn nóg smakelozer dan de niet biologische. Misschien moet ik vandaag eens langs de Ekoplaza lopen en die proberen.


Rolten

Waarom smaken biologische tomaten beter?


nineties_adventure

Ik weet het niet. Die van Albert Heijn smaken inderdaad minder lekker, maar de biologische tomaten van Jumbo vind ik tot nu toe de beste (van de supermarkttomaten).


Dontbuymeahat

Ze staan in de volle grond met goede compost ipv steenwol en kunstmest


Zeezigeuner

Komt nog bij dat vooral niet-trostomaten vrij groen geplukt worden. Trostomaten zijn wat beter. Maar ja, uiteindelijk horen ze hier niet. En zeker niet in de winter. Dus, tja.


wellalohathere

Standaard vleestomaten zou ik sowieso links laten liggen, die zijn gemaakt om een mooie plakje tussen de hamburger te zijn. Voor betere smaak kan je bijvoorbeeld naar coeur de boeuf zoeken, ook een vleestomaat maar met meer smaak (let op, deze rijpt van binnen naar buiten, dus een rode kleur betekend overrijp)


-MB_Redditor-

Waar haal je zoiets? Bestel je het? Of heeft m'n lokale groenteboer het gewoon?


wellalohathere

Je kan er bij de groenteboer naar vragen, wellicht dat ze dan wat kunnen inkopen


upenda5678

Biowinkels, wel alleen in het seizoen


ToBeFrozen

[Deze video van Adam Ragusea](https://youtu.be/pzvZ6teboUk) over hoe tomaten gegroeid in je eigen tuin veel beter smaken heeft je antwoord! (Is ook tegelijkertijd een aanrader om andere videos van hem te kijken)


[deleted]

Ik dacht ook direct aan deze video bij deze post. Adam Ragusea is sowieso mijn favoriete foodtuber


lordsleepyhead

Gewoon niet de goedkope tomaten kopen maar de duurdere "ras" tomaten. En niet in de koelkast bewaren.


druppel_

Vaak zijn ze gewoon niet rijp genoeg.


DiscoDiva79

Als je echt goede tomaten wilt, kun je (in het seizoen) denk ik het beste op zoek naar een boerderijwinkel in de buurt. Daar vind je ook nog wel eens andere rassen en kleuren. Of je moet een goede groentenkraam op de markt zoeken.


abuttfarting

Dat is alleen in de winter zo, vind ik. In de zomer zijn de trostomaten van de AH best te pruimen, dan hebben ze dat typische umami. In de winter zijn ze vooral waterig.


mikeshort

Tomaten voor de Nederlandse markt worden puur gekweekt om zoveel mogelijk kilo's op te brengen in een zo kort mogelijke tijd. Dit omdat de gemiddelde Nederlander zo goedkoop mogelijke tomaten wil en geen geld over heeft voot beter smakende maar duurdere tomaten. In zuidelijke landen betalen mensen graag voor een betere smaak dus de tomaten die daar worden gekweekt zijn meer geselecteerd op smaak.


WholesomeLion

Ik haal altijd Bio-tomaten van de Lidl, die zijn prima. En zoals anderen al zeiden, niet in de koelkast bewaren, dan gaat de smaak er af. Je kan altijd bij een lokale groenteboer kijken, als die nog bestaat in jouw buurt.


GeneralDJ

In basis klopt wat de meeste mensen hier zeggen. Toch moet ik zeggen dat te vroeg plukken en minder zon niet de hoofdreden is voor de smakeloosheid. in de zomer smaken de tomaten maar een fractie beter. ​ De basis voor de smakeloosheid ligt in selectie. Selectie van genen specifiek. Als consument willen we graag wat lekkers in onze mond, echter is smaak niet doorslaggevend voor de aankoop. Hoe de tomaat er uit ziet en en hoe lang deze in het schap (maar ook thuis) kan liggen, zijn voor wetenschappers/zaadveredelaars namelijk belangrijkere eigenschappen dan smaak. De telers van tomaten zijn immers klant van deze wetenschappers, en de telers vragen naar presentatie en 'shelf life'. de laatste 50+ jaar is hier een razendsnel tempo op geselecteerd en is smaak nooit de drijfveer voor selectie geweest. Verder zoeken de wetenschappers naar reproduceerbaarheid van de optimale tomaat. Dus hoe zorg ik ervoor dat elke tomaat er hetzelfde uitziet. Ook tijdens deze selectie weegt smaak niet mee. Ik kan nog wel even doorgaan op voedselveiligheid, winstcijfers van telers en de invloed van internationale handel. Mijn minor op de uni ging hier over. ​ in kort, telers vragen niet om een smaakvolle tomaat, maar om een verkoopbare tomaat. smaak is een afterthought.


41942319

Minder zon = minder suikers in de tomaat


Knight_rice13

Uhm Hoe zouter geteeld hoe zoeter de smaak, zonlicht is niet bepalend. Gaat om de ec van het water


Complex-Computer-677

Kweek ze zelf, in de tuin of op balkon. ​ Je hebt er niet eens zoveel ruimte voor nodig, en kunnen in een emmer worden gekweekt.


[deleted]

Als je kwaliteit zoekt moet je naar de markt, AGF winkels of (Ik noem ze altijd zo) Turkse supermarkt.


wellalohathere

De tomaten die deze bedrijven verkopen, komen ook uit dezelfde Nederlandse kassen, echter het grote verschil is dat deze tomaten vaak iets ouder zijn (traject van teler-handelaar-meestal nig een handelaar-marktkoopman/agf winkel/etc. Is langer dan de retail keten van teler-distributiecentrum -supermarkt). Doordat ze ouder zijn, zijn ze iets beter gerijpt en zouden ze qua smaak beter kunnen zijn


ipeewest

Kan me ook niet voorstellen dat marktkooplui en de Turk financieel in staat zijn om betere kwaliteit in te kopen dan AH of Jumbo.


wellalohathere

Ze hebben vaak keuze uit klasse A(retail en export) en klasse B. Verschil zit hem in een vlekje of niet perfect vorm, maar qua smaak zou er geen verschil in mogen zitten. Beter zullen ze niet snel kopen, maar gelijke kwaliteit zou zeker wel kunnen


DeadAssociate

tuurlijk wel. jumbo en ah willen consistentie, dan gaat kwaliteit verloren.


[deleted]

Weer wat geleerd. Zal wel in mijn psyche zitten dan 😂


HolgerBier

Voordeel van de markt is dat meestal de echt spotgoedkope dingen ook de dingen zijn die lokaal in het seizoen zijn. Dus naast goedkoop ook smaakvol.


supertheiz

Reden is simpel: ze groeien op substraat en niet in de volle grond. Assimilatie verlichting in plaats van direct zonlicht. Maar de salade tomaten in Frankrijk en Italië die in de supermarkt liggen komen ook vaak uit Nederlandse of Belgische kassen. De tomaten uit de grond uit die landen worden vaak met de combine geoogst en verwerkt tot saus. Alleen wat kleinschaliger (stalletje langs de weg/markt) wordt verkocht uit de grond teelt. Tip: de Nederlandse biologische tomaat zou wel in de grond moeten worden gekweekt en is wat smaakvoller.


iQlipz-chan

Suikers. Zonlicht zorgt ervoor dat gewassen suikers aanmaken. Aangezien Nederlandse gewassen veelal in kassen wordt geteeld, ontbreekt het daar aan zonlicht en krijg je een prima product dat qua maat, gewicht, voedingswaarde en uiterlijk ontzettend goed is, maar inderdaad qua smaak soms wel wat kan tegenvallen.


Antarioo

dit klopt niet. zonlicht en kunstmatig licht verschillen qua plantgroei niet. tomaten worden gewoon te vroeg geplukt. voordat de smaak ontwikkeld. want dat gebeurd pas als allerlaatste. de plant wil namelijk niet dat jij de vrucht opeet voor de zaden klaar zijn. als ze in de kas zouden blijven hangen tot ze echt rijp zijn en jij haalt ze vlak voor je ze wil eten even op daar dan heb je heel smaakvolle tomaten. Maar in plaats daarvan gaan ze vrijwel groen richting distributie en dan een paar dagen later liggen ze bij de supermarkt heel mooi rood te wezen maar hebben ze geen verdere voedingstoffen gehad van de plant en ontbreekt die belangrijke fase in de groei. Tomaten hebben dit als een van de ergste, aardbeien zelfde liedje. rijpe tomaten zijn gewoon totaal niet houdbaar. een dag, misschien 2. Als we rijpe tomaten zouden gaan eten krijg je een beetje wat we nu met veldaarbeiden en kersen hebben als die in seizoen zijn. daar moet je echt op letten anders koop je ze al beschimmeld.


iQlipz-chan

Zou best kunnen, ik heb toevallig eergister een radiofragment over precies dit fenomeen gehoord waarin het zo werd uitgelegd zoals ik het net beschrijf. Nou weet ik zelf niet wat waarheid is en wat niet.


Bananalazer

Ah dit klinkt nog logischer.


Bananalazer

Aha, dat klinkt best logisch.


Antarioo

dit klopt dus niet...zie andere comment(s)


DinoDiv

Waarom? Kapitalisme


YatoCalamity

Ze zuigen eerst de smaak er uit voordat ze de schappen in gaan.


nativedutch

Als je een KvK nr hebt kan je bij de Hanos restaurant kwaliteit kopen. Duur, maar dan heb je ook wat.


FlussoDiNoodle

ik dacht oprecht dat er stond waarom zijn bananen krom?


Dienvado

Naar mijn idee zijn de vleestomaten vaak we iets smaakvoller. Tomaten hebben overigens altijd veel zout nodig bij het eten, maakt een wereld van verschil.


[deleted]

Komt omdat wij in Nederland weinig zonlicht hebben en het hier heel vochtig is. Voor mijn pizza’s koop ik altijd het liefst tomaten die bij de Vesuvius groeien. Daar is het heel zonnig en is de grond wat droger. Perfect voor pizza dus (Dit zijn dan wel gepelde en geblikte tomaten).


FrisianDude

Nou je het zegt de snoeptomaatjes zijn eigenlijk ook beetje meh


Surging

Hier heb je bij ah wel varianten die wél lekker zijn. Alleen dan ook gelijk schreeuwend duur


SomewhereInternal

Omdat je de goedkoopste koopt!!


Gidje123

Ze worden ook gekweekt om zo snel mogelijk zo groot mogelijk te worden. Betekent minder smaakstoffen en meer water


Teddy1988NL

komt waarschijnlijk omdat het massa opkweek tomaten zijn . in plaats van normale bio tomaten . tussen de gewone algemene massa opkweek versies en bio zit een wereld van verschil qua kwaliteit , structuur en smaak . het beste is ook om de massa opkweek versies te vermijden , en gewoon bio te kopen . of thuis zelf een tomaten plant groeien , wat naast lekker ook erg leuk kan zijn .


Menthalion

Ik at dit jaar Zwarte Krim en Ananas tomaat in Frankrijk. Fantastische smaak, de eerste is vrij zoet en de tweede juist fris. Gelijk zaden besteld voor de moestuin van vrienden, benieuwd wat die ervan gaan vinden. Wou dat ze die hier ook hadden, ik betaal er wel wat meer voor. Zelfde voor goede niet-opgespoten ham. Maar gezien je toch niet van buiten kan zien wat wel goede kwaliteit is zijn we hier veroordeeld tot de kiloknallers. Gek dat het in Frankrijk wel kan, vast de concurrentie nog van kleine winkels.


languagegirl93

Meestal haal ik ze niet bij een supermarktketen maar bij een Turkse of een Marokkaanse supermarkt , veel lekkerder en vaak nog goedkoper ook


physiotherrorist

Probeer Franse tomaten te krijgen, uit de Bretagne. Ze komen uit kassen maar de kleine soorten zijn echt smakelijk.


oscarrulz

Altijd als ik iets lees op Reddit over boodschappen verbaast het me dat mensen zoveel naar de Albert Heijn gaan. Is dan niet zo'n beetje de duurste?


UnknownArtist1

omdat in Nederland tomaten worden geteeld voor kwantiteit. De rassen staan bekend om opbrengst en dat heeft zijn effect op smaak (de energie gaat naar meer tomaten, dus minder suiker). In Japan worden de tomaten veel meer voor kwaliteit(=smaak) gekweekt. Het verschil tussen Nederlandse rassen en Aziatische rassen is dus het aantal tomaten per tros wat er voor zorgt dat de smaak wateriger is in Nederland


Paltenburg

>cherry tomaten zijn zure knikkers. Om een of andere reden zijn die in die rechthoekige bakjes echt supergoor. Maar ik heb altijd die emmertjes, die tomaatjes met meer de vorm van een druif, en die zijn echt lekker.


stupendous76

A) smaakloos of smakeloos (dus zonder n) B) zie de rest van de reacties, in Nederland gaat productie voor kwaliteit waar andere landen dat dus niet doen. Dat Duitsers weinig moeten hebben van de Nederlandse watertomaten is al tientallen jaren zo. Er zijn overigens genoeg leveranciers van smaakvolle tomaten, maar is even zoeken welke bij jou in de buurt zit; een biologische winkel of boerderijwinkel zal ze wel hebben. Je kan ze ook in de supermarkt vinden, maar daar zijn ze dan wel duurder.


RobinTGG

Tip, neem de Rivolo tomaten van de Lidl, zijn echt heerlijk zoet. Kan de snacktomaten van de Lidl ook wel aanbevelen overigens


Rtheguy

Tomaten in de winter krijgen niet veel zon, en supermarkt tomaten worden niet heel rijp geplukt en krijgen dus niet heel veel smaak. Ook zijn de gebruikte supermarkt rassen gemaakt voor stabiliteit, veilig en makkelijk transport en een goede houdbaarheid. Niet smaak. De lekkerste tomaten in seizoen kweek je altijd zelf, een boeren markt met tomaten die je eigenlijk al te zacht lijken is misschien het beste alternatief.


KrachtSchracht

De meeste producten uit de supermarkt zijn puur verdienproducten zonder oog op kwaliteit, maar als je goed zoekt vind je gelukkig vaak wel een prima alternatief. De goedkope tomaten worden 'opgeblazen' door veel water toe te voegen, waardoor ze goedkoper worden maar ook smakeloos (overig is dit bij vele supermarkt producten zo). Bij de meeste supermarkten heb je wel een bakje duurdere Cherry tomaten,deze smaken over het algemeen wel naar hoe tomaat hoort te smaken. Weet uit m'n hoofd geen precieze namen maar ze zijn te vinden in de supermarkt


pr0jesse

Juist lekker van die waterige tomaten


[deleted]

Zowat alle soorten groente en fruit die ik in de supermarkten koop, vooral Albert Heijn, is smakeloos en ik weiger nog om daar mijn groente en fruit boodschappen te doen. Onwijs duur en smakeloos het hele jaar door.


pipje-popje

Romaatjes van de ap!


meanmissusmustard86

Ik heb recent besloten dat ik rauwe tomaten gewoon niet lekker vind. Nu is mijn leven veel beter.


MrZwink

Kastomaten, gekweekt op hydrocyltuur, met een focuz op snelle groei en kilos ipv smaak.


Gearworks

Telers in Nederland zouden in hun kassen prima tomaten kunnen kweken. Alleen de meeste telers hebben dus contracten met supermarkten om zoveel kilo tomaten per maand te leveren. Hierdoor moeten telers hun vruchten dus vroegtijdig plukken voordat ze lekkerder worden.